DE GEMEENTERAAD
MOTIVERING
Bij wet van 13 mei 1999 werden de gemeentelijke administratieve sancties ingevoerd, waarbij gemeenten de mogelijkheid kregen om bepaalde inbreuken die voor de bevolking als algemeen hinderlijk worden ervaren, zelf te beteugelen. De gemeente legt bij wijze van een algemeen reglement de verschillende aspecten van de procedure vast ingeval een inbreuk werd vastgesteld op één van de bepalingen van de politiereglementen of verordeningen van de gemeente die aanleiding kunnen geven tot het opleggen van een gemeentelijke administratieve sanctie.
Op 1 januari 2024 trad de wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties in werking. Artikel 23 § 1 van deze wet voorziet de mogelijkheid een protocolakkoord af te sluiten tussen enerzijds de procureur des Konings en anderzijds het college van burgemeester en schepenen voor wat betreft de gemengde inbreuken niet- verkeer (GAS 2 en 3). In dit akkoord wordt de toepassing van de reglementering betreffende de gemengde inbreuken verduidelijkt en worden de voorwaarden vastgelegd waaraan moet worden voldaan voor het opleggen van een gemeentelijke administratieve sanctie, dit met een duidelijke aflijning van de rol van elke partij.
In 2008 koos de gemeente Grobbendonk reeds voor het systeem van de Gemeentelijke Administratieve Sancties (kortweg GAS) door het goedkeuren van het politiereglement GAS. Ondertussen werden alle politiereglementen herbekeken en gebundeld in één groot politiereglement: de politiecodex die in werking trad op 1 januari 2011. Deze politiecodex werd sindsdien meermaals aangepast en gewijzigd. De laatste volledige herziening is in werking getreden op 1 juli 2024.
De wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties, artikel 23 §1.
Het Koninklijk Besluit van 21 december 2013 tot vaststelling van de nadere voorwaarden en het model van het protocolakkoord in uitvoering van artikel 23 van de wet betreffende de gemeentelijke administratieve sancties.
Teneinde in een soepele en vlotte samenwerking te voorzien tussen de gemeente en het parket aangaande de verwerking van de gemengde inbreuken niet-verkeer (GAS 2 en 3) werd er op 14 juni 2016 reeds een protocolakkoord afgesloten met de procureur des Konings van het gerechtelijk arrondissement Antwerpen. Door de duidelijke afbakening van de toepassingsvoorwaarden, en de daaraan gekoppelde transparantie werden zo de nodige rechtswaarborgen aan de burger gegarandeerd. Het protocolakkoord is gebaseerd op het model zoals voorzien in het Koninklijk Besluit van 21 december 2013.
Conform punt zes van de bijzondere modaliteiten van het reeds afgesloten protocolakkoord kan elke wijziging aan huidig protocolakkoord worden aangebracht bij wijze van addendum, behoorlijk te dagtekenen en te ondertekenen door alle partijen vermeld in de aanhef van huidig protocolakkoord.
Bij de laatste herziening van de politiecodex (1 juli 2024) werden er twee bijkomende gemengde inbreuken toegevoegd aan het politiereglement. Het gaat enerzijds over inbreuken op de Wet op Openingsuren van 10 november 2006 en anderzijds over opzettelijke slagen en verwondingen zonder arbeidsongeschiktheid. Als deze inbreuken voldoen aan bepaalde voorwaarden, komt het parket in de toekomst niet meer tussen en kan er na vaststelling een Gemeentelijke Administratieve Sanctie worden uitgesproken door de bevoegde ambtenaar.
BESLUIT
Goedgekeurd met 14 stemmen voor (9 GIB, 2 N-VA, 1 CD&V, 1 De Lokale Lijst en 1 Vlaams Belang) en 3 onthoudingen (Vooruit).
Artikel 1: Goedkeuring van het addendum protocolakkoord betreffende de Gemeentelijke Administratieve Sancties GAS2 en GAS3.