Terug
Gepubliceerd op 29/04/2024

Besluit  Gemeenteraad

di 23/04/2024 - 19:30

Lokaal Energie- en Klimaatpact - rapportering - kennisname

Aanwezig: Peggy Goormans, voorzitter
Marianne Verhaert, burgemeester
Eric Van Meensel, Johan Verhaegen, Brent Wouters, Greet Van de Peer, Martine Taelman, schepenen
Ulrik Anthonis, Lut Cateau, Carine Geyselings, Natalie Moens, Gino Van der Elst, Ivan Verbeeck, Guy Echelpoels, Bart Wagemans, Johan Struyfs, Elina Liesenborghs, Koen De Vries, Wendy Overbeeke, raadsleden
Daan Ceulemans, algemeen directeur
Verontschuldigd: Els Beullens, Philip Ardies, raadsleden

DE GEMEENTERAAD

MOTIVERING

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context

De gemeente Grobbendonk heeft het Burgemeestersconvenant 2030 ondertekend op 12 september 2019. De gemeente heeft in dat kader een klimaatactieplan opgemaakt. In dit klimaatactieplan, in de Kempen gekend onder de naam 'Kempen2030', worden heel wat acties opgelijst waarmee de gemeente aan de slag ging. De doelstelling van het Burgemeestersconvenant 2030 is om 40% CO² te besparen tegen 2030 en om de gemeente weerbaar te maken tegen de gevolgen van klimaatverandering.

In het Lokaal Energie- en Klimaatpact van de Vlaamse Regering en de Vlaamse steden en gemeenten van 4 juni 2021 wordt "het verbintenissen engagement" aangegaan inzake de algemene engagementen en de vier werven met 16 specifieke doelstellingen. Het Burgemeesterconvenant 2030 vormt een belangrijke voorwaarde om het Lokaal Energie- en Klimaatpact te ondertekenen. De gemeente Grobbendonk ondertekende het Lokaal Energie- en Klimaatpact 1.0 op de gemeenteraad op 12 oktober 2021.  De gemeente Grobbendonk ondertekende het Lokaal Energie- en Klimaatpact 2.0 op de gemeenteraad op 22 november 2022.

Binnen het Lokaal Energie- en Klimaatpact moet een jaarlijkse inhoudelijke rapportering over de voortgang opgemaakt worden dat, na voorleggen aan de gemeenteraad, bij het Agentschap Binnenlands Bestuur zal ingediend worden. Het rapport in bijlage werd voor de gemeente Grobbendonk o.b.v. het huidige cijfermateriaal opgemaakt. Deze rapportering zal ook in het Lokaal Klimaatpactportaal digitaal worden ingegeven. 

Op termijn zal de Vlaamse overheid de monitoring van de doelstellingen in dit lokaal klimaatportaal bijhouden.

Juridisch kader

Het decreet lokaal bestuur van en latere wijzigingen, in het bijzonder art. 2: “De gemeenten zijn overeenkomstig artikel 41 van de Grondwet bevoegd voor de aangelegenheden van gemeentelijk belang. Voor de verwezenlijking daarvan kunnen ze alle initiatieven nemen. Ze beogen om bij te dragen aan de duurzame ontwikkeling van het gemeentelijk gebied.”

Adviezen

Het uitwerken van de doelstellingen van het LEKP vormen een belangrijke uitdaging voor het Lokaal Bestuur Grobbendonk.  Acties om deze doelstellingen te bekomen dienen verder uitgewerkt te worden om een klimaat, robuust en duurzaam te blijven.  

We stellen vast dat weinig burgers hun weg vinden het naar het portaal van LEKP om hun gegevens op te laten nemen, dit brengt met zich mee dat de teller van de burgers vrij gering is.  We stellen voor om te sensibiliseren naar het gebruik van het LEKP-portaal van de burger.

Bijkomende motivering

De werking van de databanken werden geoptimaliseerd maar updates volgen niet onmiddellijk na ingave. 

Om de inspanningen van de gemeente transparant en correct naar voren te brengen tot en met 17 april 2024, werd het cijfermateriaal handmatig en per werf afzonderlijk opgenomen in een tabel.  De procentuele verhoudingen in de aangereikte overzichtstabellen houden nog geen rekening met de manueel aangevulde gegevens, deze zullen pas zichtbaar nadat LEKP de update heeft uitgevoerd.

Financiële gevolgen/visum

Trekkingsrecht LEKP 1.0 bedraagt 37.827,55 euro.

Trekkingsrecht LEKP 2.0 bedraagt 15.680,42 euro. 

BESLUIT

Artikel 1: Kennisname van de rapportering 2023/2024 in verband met het Lokaal Energie- en Klimaatpact 1.0 en 2.0 die in het Lokaal Klimaatpactportaal van de Vlaamse overheid zal worden toegevoegd.