HET COLLEGE
MOTIVERING
Beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 7 augustus 2023 houdende goedkeuring van een aanvullend verkeersreglement voor het inrichten van een zone 30 in de Schransstraat en omgeving. In het kader van die beslissing wenst het lokaal bestuur het bestaande verkeersplateau uit te breiden in oostelijke richting en volledig te vernieuwen. Dit om de poort van deze zone in de Schransstraat ter hoogte van de De Vriesstraat te beklemtonen.
Op die manier creëren we voor fietsers een meer veilige overgang van het fietspad naar de rijbaan. De werken zullen uitgevoerd worden in de paasvakantie van 2024. Omdat de indeling van het verkeersplateau is gewijzigd (geen rugdekking, extra galgpalen fietsoversteek en extra LED-verlichting zebrapad) leggen we dit opnieuw voor tijdens het college van burgemeester en schepenen van maandag 27 november 2023.
Besluit van de gemeenteraad van 10 november 2009, houdende delegatie van de gemeenteraad naar het college van de bevoegdheid voor het opstellen van de gemeentelijke aanvullende reglementen over het wegverkeer.
Besluit van de Vlaamse Regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen en de plaatsing en bekostiging van verkeerstekens.
Wet betreffende de politie over het wegverkeer en gelet op de wet van 20 juli 2005 dewelke de verschillende artikels betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd op 16 maart 1968, wijzigt en opheft.
Ministerieel besluit van 9 april 2021 waarbij de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald.
Algemeen reglement op de politie van het wegverkeer.
Ministerieel rondschrijven betreffende de aanvullende reglementen en de plaatsing van de verkeerstekens.
Bepalingen van het decreet lokaal bestuur, de uitvoeringsbesluiten en de ministeriële omzendbrieven ter zake.
- Aan de fietsoversteek wordt punctuele LED-verlichting voorzien. Dit doen we om de zichtbaarheid te verhogen. De punctuele LED-verlichting zorgt voor een positieve contrastverlichting waardoor fietsers goed zichtbaar zijn bij het oversteken. Zeker in de maanden met korte dagen, wanneer het donker is tijdens de ochtend- en avondspits. Ook overdag maakt de aanwezigheid van de opvallende geel-zwarte galgpalen de fietsoversteek extra duidelijk voor bestuurders. Het gaat om dezelfde installatie als aan de fietsoversteek aan de kruising Nijverheidsstraat x Leopoldstraat x Bergstraat. De kostprijs hiervan is €5.788,45 (prijsindicatie). De fietsoversteek is conform de richtlijnen van het Agentschap Wegen en Verkeer: geen blokmarkering (geen verbinding van 2 fietspaden), maar wel een wit fietslogo aan de fietsoversteek.
- Aan het zebrapad installeren we eenzijdige LED-verlichting (LED-pointer NLK) aan beide zijden van het zebrapad. Eenzijdig wil zeggen dat deze aan 1 zijde van LED worden voorzien, deze zullen altijd in de richting komen van het aanrijdend verkeer. De kostprijs is €163,00 per stuk (excl. btw en plaatsing).
- De fietssuggestiestroken worden rechtgetrokken en zijn 1,40 meter breed per rijrichting. Hierdoor blijft er 2,5 meter rijbaan tussen de 2 suggestiestroken. De rijbaan is 5,30 meter breed ter hoogte van het zebrapad. Aan het start of einde van de verkeersplateau (zijde Vorselaar) is de breedte van de rijbaan 5,55 meter. De fietssuggestiestroken hebben een okergele kleur conform het fietsvademecum van het Agentschap Wegen en Verkeer. Fietssuggestiestroken zijn enkel mogelijk bij gemengd verkeer. Ter hoogte van een kruispunt worden fietssuggestiestroken op de rijbaan doorgetrokken in de voorrangsrichting zoals hier het geval is (verkeer van de zijstraat De Vriesstraat moet voorrang verlenen). Ook De Lijn is op de hoogte van de breedte van de rijbaan die hetzelfde blijft als in de bestaande toestand.
- Het voetpad aan de zuidzijde (zijde De Vriesstraat) wordt breder en zal tussen 1,50 meter en 1,75 meter zijn. Hierdoor zijn fietsers en voetgangers gescheiden van elkaar.
- De snelheid op het verkeersplateau is 30 km/uur.
- Het riooldeksel in de verkeersplateau zal een ronde vorm hebben i.p.v. vierkant. Dit kunnen we doorfactureren aan Fluvius.
- Deze werken zullen plaatsvinden tijdens de paasvakantie. Een aannemer is nog niet gekend (er wordt navraag gedaan door de nutswerken en door gemeente Grobbendonk). Nadien volgt een signalisatieplan en -vergunning.
- Vraag wordt gesteld aan buurtbewoner van perceel 349H of een stuk van zijn oprit moet heraangelegd worden wegens niveauverschil na vernieuwing verkeersplateau. Op dit moment is de verkeersplateau verzakt, maar na de vernieuwing zal de oprit van het perceel een stuk lager komen te liggen. Na goedkeuring van dit agendapunt wordt contact opgenomen met de perceeleigenaar.
- Budget voor de aanleg van dit verkeersplateau moet nog gezocht worden. Raming en meetstaat zijn opgevraagd bij huidige aannemer nutswerken.
BESLUIT
Artikel 1: Tijdens de paasvakantie 2024 zullen werken worden uitgevoerd voor de vernieuwing van de verkeersplateau aan het kruispunt Schransstraat x De Vriesstraat.
Artikel 2: Aan de fietsoversteek wordt punctuele LED-verlichting voorzien. Dit doen we om de zichtbaarheid te verhogen. De punctuele LED-verlichting zorgt voor een positieve contrastverlichting waardoor fietsers goed zichtbaar zijn bij het oversteken, zeker in de maanden met korte dagen, wanneer het donker is tijdens de ochtend- en avondspits. Ook overdag maakt de aanwezigheid van de opvallende geel-zwarte galgpalen de oversteekplaatsen extra duidelijk voor bestuurders. De fietsoversteek is conform de richtlijnen van het Agentschap Wegen en Verkeer: fietslogoverbindingsmarkering over de volledige rijbaanbreedte en een wit fietslogo aan de fietsoversteek.
Artikel 3: Aan het zebrapad installeren we eenzijdige LED-verlichting (LED-pointer NLK) aan beide zijden van het zebrapad.
Artikel 4: De fietssuggestiestroken worden rechtgetrokken en zijn 1,40 meter breed per rijrichting. De fietsoversteek is conform de richtlijnen van het Agentschap Wegen en Verkeer: geen blokmarkering (geen verbinding van 2 fietspaden), maar wel een wit fietslogo aan de fietsoversteek.
Artikel 5: Het voetpad aan de zuidzijde (zijde De Vriesstraat) wordt breder en zal tussen 1,50 meter en 1,75 meter zijn. Hierdoor zijn fietsers en voetgangers gescheiden van elkaar.
Artikel 6: Aan de fietsoversteek op het plateau zal een B1 bord (voorrang verlenen) gezet worden en haaientanden om fietsers uit de voorrang te halen.
- de fietsoversteekplaats op het plateau zal gesignaleerd worden met de borden F50
- op 150 m van de oversteek zal een A25-bord geplaatst worden
- aan zuidelijke zijde wordt het fietspad aangeduid via een D7-bord
- de nieuwe fietsoversteek in de Schransstraat zal gemarkeerd worden via een fietslogo.
Artikel 7: Nadat de aannemer is gekend, zal een signalisatievergunning worden aangevraagd.
Artikel 8: Gemeente Grobbendonk bezorgt de bewoners van de straten waar ook nutswerken plaatsvinden een brief met de nodige info aangaande de werken en de hinder. De communicatie over de werken aan de verkeersplateau wordt specifiek door de aannemer opgepakt (toegang uit- en inrit ter hoogte van verkeersplateau).
Artikel 9: Deze maatregelen zullen bekend gemaakt worden in de gemeente Grobbendonk overeenkomstig het decreet lokaal bestuur.
Artikel 10: De werken zullen aangekondigd worden per brief, via de website, Hoplr-pagina en facebook.
Artikel 11: Een afschrift van dit besluit wordt bezorgd aan:
Team Ruimte & Vergunningen
Team Uitvoering & Onderhoud
Team Informatie & Communicatie
Team Secretariaat
Wijkpost politie
Brandweer zone Kempen
Noodplanningsambtenaar