DE GEMEENTERAAD
MOTIVERING
Het gemeentebestuur plant rioleringswerken in Nijverheidsstraat, meer bepaald het gedeelte tussen Kerkeveldstraat en Nijverheidsstraat 62.
Betrokken wegenis is volledig privé eigendom. Het vastleggen van een rooilijn is hier aangewezen, aangezien de weg van openbare riolering zal worden voorzien. Door het vastleggen van een rooilijn wordt duidelijkheid verschaft over de inname die de gemeente nodig zal hebben voor de heraanleg van de weg. Er werd hiervoor een rooilijnplan opgemaakt door landmeter-expert Peter Liekens op 8 augustus 2024. De rooilijn werd vastgelegd op de feitelijke rooilijn. Enkel het deel van de wegenis nodig voor het uitvoeren van de werken zal getroffen zijn door de rooilijn.
De gemeenteraad besliste op 17 december 2024 de rooilijn principieel vast te leggen.
In toepassing van het decreet Gemeentewegen van 3 mei 2019 werd over het plan tot vastleggen van de rooilijn een openbaar onderzoek gehouden van 3 februari 2025 tot 4 maart 2025.
Dit openbaar onderzoek werd aangekondigd door :
- Uithanging ter plaatse aan het het begin en einde van het betrokken wegdeel;
- Uithanging op de infoborden in Grobbendonk en Bouwel;
- Publicatie op de website van gemeente Grobbendonk;
- Publicatie in het Belgisch Staatstblad;
- Het aangetekend aanschrijven van alle eigenaars van percelen die zich bevinden in het ontwerp van het rooilijnplan.
Er werden geen bezwaren ontvangen.
Er werd een afzonderlijke mededeling gedaan aan :
- het departement Mobiliteit en Openbare Werken;
- de deputatie van de provincie Antwerpen;
- aan de maatschappijen van openbaar vervoer.
Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Decreet lokaal bestuur van 1 januari 2019.
Decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019, in het bijzonder de artikelen 3 en 4 alsook 11 en 16 tot en met 19 inzake de vaststelling van gemeentelijke rooilijnplannen.
Resultaten van het openbaar onderzoek.
Er werden geen schriftelijke of mondelinge bezwaren ontvangen tijdens het openbaar onderzoek.
De provinciale deputatie bezorgde haar advies op 25 februari 2025 - advies in bijlage.
Het advies luidt als volgt : De provincie Antwerpen heeft geen opmerkingen bij het rooilijnplan Nijverheidsstraat te Grobbendonk.
Er werd geen advies gegeven door het departemen Mobiliteit en Openbare werken. Aangezien er geen advies is verleend binnen de gestelde termijn mag er aan de adviesvereiste worden voorbijgegaan.
Er werd geen reactie ontvangen van de openbare vervoersmaatschappijen.
Motivering inzake de overeenstemming met de artikelen 3 en 4 van het decreet houdende gemeentewegen De vaststelling van het ontwerp van rooilijnplan kadert bij uitstek in de doelstellingen en principes die worden vooropgesteld in het Gemeentewegendecreet.
Artikel 3.
1. De uitbouw van een veilig wegennet op lokaal niveau: Een eerste principe waarmee rekening dient te worden gehouden bij wijzigingen aan het gemeentelijk wegennet is de uitbouw van een veilig wegennet op lokaal niveau. Momenteel liggen de percelen niet aan een openbare weg. Dit wordt gerealiseerd met het vastleggen van de rooilijn.
2. Herwaardering en bescherming va een fijnmazig netwerk van trage wegen : Het vastleggen van de rooilijn verzekert de doorgang naar de achterliggende trage verbinding voor de toekomst.
Artikel 4.
1. Algemeen belang Het gemeentewegendecreet bepaalt uitdrukkelijk dat wijzigingen van het gemeentelijk wegennet steeds ten dienste staan van het algemeen belang. De gemeenteraad stelt vast dat de vaststelling van het rooilijnplan (waarbij aldus de grens tussen het openbaar domein en de private aangelanden worden vastgelegd) volledig ten dienste staat van het algemeen belang.
2. Wijziging, verplaatsing of afschaffing van een gemeenteweg is een uitzonderingsmaatregel die afdoende wordt gemotiveerd: Met het voorliggend ontwerp van rooilijnplan wordt er geen gemeenteweg gewijzigd, verplaatst of afgeschaft, integendeel. Het ontwerp van rooilijnplan is er net op voorzien een nieuwe rooilijn vast te stellen, zodat de grens tussen het openbaar domein en de private aangelanden wordt vastgelegd voor de toekomst. Op basis van dit rooilijnplan kan de gemeente vervolgens overgaan tot realisatie ervan in de praktijk. Het vaststellen van een nieuwe rooilijn valt niet samen met de wijziging, verplaatsing of afschaffing van een reeds bestaande gemeenteweg.
3. Verkeersveiligheid en de ontsluiting van aangrenzende percelen: Het decreet houdende de gemeentewegen bepaalt verder dat de verkeersveiligheid en ontsluiting van aangrenzende percelen steeds in acht worden genomen. Het rooilijnplan voorziet de ontsluiting van de achterliggende percelen.
4. Gemeentegrensoverschrijdend perspectief: De voorlopige vaststelling van het ontwerp van rooilijnplan heeft geen gemeentegrensoverschrijdende impact nu het gaat om de ontsluiting van één lokaal binnengebied.
5. Rekening houden met de actuele functie van de gemeenteweg, zonder daarbij de behoeften van toekomstige generaties in het gedrang te brengen: Het vastleggen van de rooilijn is hier het bestendigen van de huidige feitelijke situatie. Momenteel liggen de percelen niet aan een openbare weg. Dit wordt gerealiseerd met het vastleggen van de rooilijn.
BESLUIT
Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
Artikel 1: Kennisname van de resultaten van het openbaar onderzoek.
Artikel 2: Het rooilijnplan, opgemaakt door landmeter-expert Peter Liekens, Lavendelweg 39 te 2200 Herentals, wordt definitief vastgesteld.
Artikel 3: Het college van burgemeester en schepenen te belasten met de uitvoering van dit besluit.
Artikel 4: Dit besluit over te maken aan de hogere overheid.
Artikel 5: Deze beslissing te publiceren op de gemeentelijke website en ter inzage te leggen op de burelen van het gemeentehuis, Boudewijnstraat 4 te 2280 Grobbendonk.
Artikel 6: Een afschrift van dit besluit wordt bezorgd aan:
Team Ruimte & Vergunningen