DE GEMEENTERAAD
MOTIVERING
Het lokaal bestuur Grobbendonk is aangesloten bij Pidpa. De gemeente werd per schrijven van 20 december 2024 uitgenodigd om deel te nemen aan de algemene vergadering van Pidpa die plaats zal vinden op 28 maart 2024 om 11u30 in in de kantoren van Pidpa, gelegen aan de Desguinlei 246, 2018 Antwerpen.
De agenda van de algemene vergadering van Pidpa van 28 maart 2024 bevat volgende agendapunten:
Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om:
Op deze algemene vergadering zal tevens een statutenwijziging voorgelegd worden om de statuten van Pidpa in overeenstemming te brengen met het Wetboek van vennootschappen en verenigingen. Daarnaast werd van de gelegenheid gebruikgemaakt om ook de leesbaarheid van de statuten te verhogen en aldus de rechtszekerheid voor de deelnemers te versterken.
Overeenkomstig de decretale bepalingen moet bij de algehele vernieuwing van de gemeenteraden, binnen de eerste drie maanden van het jaar volgend op dat van de verkiezingen, een algemene vergadering worden bijeengeroepen waarbij tot een algehele vervanging van de raad van bestuur wordt overgegaan. Ook dienen er eventuele voordrachten te worden gedaan betreffende de afgevaardigden op de algemene vergadering.
Overeenkomstig het decreet van 22 december 2017 over het Lokaal Bestuur (DLB), en meer bepaald artikel 423 hiervan, kan een opdrachthoudende vereniging na afloop van de statutair bepaalde duur opeenvolgende keren verlengd worden voor een termijn die telkens niet langer mag zijn dan achttien jaar.
Conform artikel 424 DLB kan er indien de termijn verstrijkt in een jaar waarin de verkiezingen voor een algehele vernieuwing van de gemeenteraden worden georganiseerd, pas over de verlenging beslist worden in het daaropvolgende jaar en wordt bijgevolg en de duur van Pidpa verlengd tot de eerste algemene vergadering in het jaar volgend op het verkiezingsjaar. Gezien de duurtijd van Pidpa verstrijkt op het tijdstip van de eerste algemene vergadering van 2025, dient onze gemeente uiterlijk tegen de buitengewone algemene vergadering van Pidpa van 28 maart 2025 een beslissing te nemen aangaande de verlenging van Pidpa.
De statuten van de opdrachthoudende vereniging Pidpa.
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.
Wat de Verlenging van Pidpa betreft
De gemeenteraad neemt kennis van de in het bijgevoegde verlengingsdossier uitgebreide toelichting en maakt zich deze eigen.
De gemeenteraad neemt kennis van het besluit van de Vlaamse Regering i.v.m. de saneringsplicht, waarbij de verantwoordelijkheid voor de sanering van het geleverde drinkwater duidelijker bij de drinkwaterproducent gelegd wordt.
De gemeenteraad houdt rekening met de voordelen om minstens voor deze periode en tot zolang onderzoek eventueel anders heeft uitgewezen, zowel de drinkwateropdracht als de rioleringsopdracht bij dezelfde partner te houden.
De gemeenteraad overweegt verder het volgende:
Oorspronkelijk opgericht met als doel de ‘droge’ gemeenten in de provincie Antwerpen te voorzien van een betrouwbare watervoorziening, levert Pidpa sindsdien elke dag zuiver, kwaliteitsvol drinkwater aan al haar klanten, 24/24, aan een betaalbare prijs. Vandaag betekent dit dat er dagelijks zo’n 175 miljoen liter drinkwater geleverd wordt aan de meer dan 1.500.000 gebruikers van de 64 gemeentelijke deelnemers. Meer dan 100 jaar ervaring maakt van Pidpa dé specialist op het gebied van grondwaterwinning, waterkwaliteit en waterdistributie.
Sinds 2005 zorgt Pidpa als integraal waterbedrijf voor drinkwater én voor de opvang en afvoer van het regen- en afvalwater van de gemeente. Al 46 gemeentelijke deelnemers kozen voor een rioleringsformule op maat van hun specifieke noden.
Deze integrale werking biedt synergievoordelen voor de deelnemers, voor de burgers en voor Pidpa. Met 20 jaar ervaring in regen- en afvalwaterbeheer mag Pidpa als een betrouwbare partner in integraal waterbeheer beschouwd worden.
Met circulair waterbeheer wordt de waterkringloop nu rondgemaakt. Stroomopwaarts zet Pidpa in op biodiversiteit, natuur- en bronbescherming. Centraal wordt gestreefd naar structureel hergebruik van regenwater. Stroomafwaarts staat het hergebruik van afvalwater en voedingsstoffen centraal. Doorheen de hele kringloop is er bijzondere aandacht voor energie-efficiëntie en voor het monitoren van pathogenen of vervuilende stoffen. Zo beschermt Pidpa het universele recht op water en sanitaire voorzieningen.
Pidpa is een financieel gezond bedrijf dat inspeelt op de huidige en toekomstige uitdagingen aan de hand van de onderstaande pijlers:
Klimaatrobuustheid. De gevolgen van klimaatverandering worden steeds zichtbaarder en voelbaarder: langdurige droogteperiodes wisselen af met periodes van intense neerslag, met grote impact op onze leefomgeving en op de waterlagen. Een stabiele drinkwaterinfrastructuur, leveringszekerheid en hoogstaande kwaliteitsnormen vereisen bijkomende investeringen binnen een doordacht assetbeleid. Bronbescherming en diversifiëring van bronnen dringen zich dwingender op dan ooit. Circulair watergebruik, met hergebruik van hemel- en afvalwater, is essentieel.
Voor onze gemeente en onze burgers vertaalt zich dat concreet in het feit dat:
Betaalbaarheid. Water blijft, als essentiële bron van leven, betaalbaar en toegankelijk voor iedereen. Continue efficiëntieverbetering en kostenoptimalisatie zorgen voor een gezonde bedrijfsvoering. Pidpa maakt daarbij volop gebruik van digitale vooruitgang en procesoptimalisatie. Investeringen in de toekomst zijn noodzakelijk. Een doordacht asset management bewaakt het lange termijn evenwicht tussen investeringen en kosten.
Voor onze gemeente en onze burgers vertaalt zich dat concreet in het feit dat:
Duurzame transitie. Vanuit haar maatschappelijke en ecologische verantwoordelijkheid wil Pidpa de overstap maken naar zowel circulair waterbeheer als een circulaire bedrijfsvoering. Pidpa wil proactieve maatregelen nemen om de klimaatimpact te verminderen en haar activiteiten veerkrachtig te maken tegen de veranderingen die plaatsvinden.
Voor onze gemeente en onze burgers vertaalt zich dat concreet in het feit dat Pidpa:
Veerkracht. Pidpa vindt het belangrijk dat we ons als bedrijf flexibel kunnen aanpassen aan veranderende omstandigheden. De uitdagingen zijn uiteenlopend, denk aan de verwachtingen van Pidpa’s klanten en partners, klimaatuitdagingen, technologische evoluties, wetgeving, politieke evoluties,… Dit vraagt een wendbare organisatie, met teams en processen die inspelen op uitdagingen en er zelfs sterker door worden.
Voor onze gemeente en onze burgers vertaalt zich dat concreet in het feit dat Pidpa:
Voor onze gemeente en onze burgers vertaalt zich dat concreet in het feit dat Pidpa:
Wat de statutenwijziging betreft
Pidpa is ertoe gehouden haar statuten aan te passen aan de bepalingen van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen. Daarnaast werd van de gelegenheid gebruikgemaakt om ook de leesbaarheid van de statuten te verhogen en aldus de rechtszekerheid voor de deelnemers te versterken.
Gelet op het feit dat dergelijke wijziging noodzakelijk en nuttig is en gelet op het onvoorwaardelijke positieve advies van de Vlaamse Regering, stemt de raad in met de voorgenomen statutenwijziging.
Wat de benoeming van nieuwe bestuurders betreft
Bij de algehele vernieuwing van de gemeenteraden dienen er voor de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden de nodige voordrachten gedaan te worden voor de vorming van een nieuwe raad van bestuur en de afgevaardigden op de algemene vergadering.
BESLUIT
Goedgekeurd met 12 stemmen voor (GIB) en 6 onthoudingen (3 Vooruit, 2 N-VA en 1 Vlaams Belang).
Bij geheime stemming waarbij 18 digitale stemmen werden uitgebracht met 15 stemmen voor Ronny Gorremans, 1 stem voor Johan Verhaegen en 2 onthoudingen.
Artikel 1: Kennis te nemen van en goedkeuring te hechten aan het verlengingsdossier van Pidpa houdende de argumenten om de opdrachthoudende vereniging te verlengen voor een termijn van 18 jaar.
Artikel 2: Te verzoeken om over te gaan tot verlenging van de opdrachthoudende vereniging Pidpa voor een termijn van 18 jaar, met ingang van de datum van de algemene vergadering van Pidpa die zal beslissen over de verlenging, en dus tot en met 28 maart 2043 indien die algemene vergadering plaatsvindt op 28 maart 2025.
Artikel 3: Akkoord te gaan met de verlenging van de opdrachthoudende vereniging Pidpa voor een termijn van 18 jaar vanaf de datum van de algemene vergadering van Pidpa die zal beslissen over de verlenging, deelnemer te blijven van de opdrachthoudende vereniging Pidpa voor de activiteit watervoorziening en de daarbij horende beheersoverdracht te bevestigen.
Artikel 4: Goedkeuring te verlenen aan de door de raad van bestuur van Pidpa voorgelegde wijzigingen aan de statuten van Pidpa.
Artikel 5: Kennis wordt genomen van het voorstel betreffende de samenstelling van de nieuwe raad van bestuur. Alle voorgestelde mandatarissen worden voorgedragen als kandidaat lid voor de raad van bestuur.
Artikel 6: Kennis wordt genomen van het feit dat aan de vergadering van de raad van bestuur kan worden deelgenomen door een lid met raadgevende stem dat dient te behoren tot de oppositie. Navolgend gemeentelijk oppositielid wordt voorgedragen als kandidaat mandataris met raadgevende stem voor de raad van bestuur van Pidpa: Ronny Gorremans.
Artikel 7: Aan de vertegenwoordiger wordt de opdracht gegeven om op de algemene vergadering van 28 maart 2025, evenals op elke andere algemene vergadering ter behandeling van de agendapunten van deze algemene vergadering, overeenkomstig dit besluit te stemmen en de benoemingen van de bij dit besluit voorgedragen kandidaten goed te keuren.
Artikel 8: Een afschrift van dit besluit wordt bezorgd aan:
Pidpa
Alle vertegenwoordigers