DE GEMEENTERAAD
MOTIVERING
Met de start van de nieuwe legislatuur moet de GECORO opnieuw samengesteld worden voor een periode van 6 jaar. De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening en het bijhorende uitvoeringsbesluit bepalen de regels voor de samenstelling.
De GECORO geeft advies over planningsinitiatieven in Grobbendonk. Naast de decretaal bepaalde opdracht kan ze ook advies geven over alle aangelegenheden met betrekking tot de gemeentelijke ruimtelijke ordening op vraag van het schepencollege of de gemeenteraad of op eigen initiatief. De GECORO vergadert minstens tweemaal per jaar. De leden zijn gehouden een deontologische code na te leven.
Voor de nieuwe samenstelling dient de gemeenteraad te bepalen uit hoeveel leden de GECORO zal bestaan en welke maatschappelijke geledingen aangeduid worden om in de GECORO te zetelen.
De samenstelling en het aantal leden wordt bepaald op basis van het inwonersaantal. Voor gemeenten met meer dan 10 000 inwoners en niet meer dan 30 000 inwoners bestaat de GECORO uit minimum 9 en maximum 13 leden. Minimum één vierde van de leden, waaronder de voorzitter, zijn deskundigen inzake ruimtelijke ordening. De overige leden zijn vertegenwoordigers van de voornaamste maatschappelijke geledingen binnen de gemeente. Ieder lid, met uitzondering van de voorzitter, heeft een plaatsvervanger. Leden van de gemeenteraad of het schepencollege kunnen geen lid van de adviescommissie zijn.
Bij de samenstelling dient er rekening mee gehouden te worden dat ten hoogste 2/3 van de leden van hetzelfde geslacht mogen zijn.
In functie van ruimtelijke beleidsplanning wordt gestreefd naar een multidisciplinaire samenstelling van de GECORO. Er wordt daarom doelgerichte expertise geworven in één of meer van volgende domeinen binnen de ruimtelijke ordening:
De kandidaten moeten een gemotiveerde kandidaatstelling en CV indienen. Indien de kandidaat-expert/deskundige zich wenst kandidaat te stellen voor het voorzitterschap, dient hij/zij dit ook expliciet in de begeleidende motivatiebrief aan te geven.
Profiel van de voorzitter:
De gemeenteraad beslist welke maatschappelijke geledingen binnen de gemeente worden opgeroepen om één of meerdere vertegenwoordigers voor te dragen als lid van de gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening. De maatschappelijke geledingen die een lid voordragen, dragen tevens een plaatsvervanger voor.
Volgende maatschappelijke geledingen worden als onderling verschillend beschouwd:
- de maatschappelijke geleding vertegenwoordigd door één of meer milieu- en natuurverenigingen;
- de maatschappelijke geleding vertegenwoordigd door één of meer verenigingen van werkgevers of zelfstandigen met uitsluiting van verenigingen van handelaars of landbouwers;
- de maatschappelijke geleding vertegenwoordigd door één of meer verenigingen van handelaars;
- de maatschappelijke geleding vertegenwoordigd door één of meer verenigingen van landbouwers;
- de maatschappelijke geleding vertegenwoordigd door één of meer verenigingen van werknemers.
Artikel 1.3.3 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening met betrekking tot de gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening (GECORO).
Het besluit van de Vlaamse regering van 19 mei 2000 tot vaststelling van de nadere regels voor de samenstelling, de organisatie en de werkwijze van de provinciale en gemeentelijke commissies voor ruimtelijke ordening.
Aan de leden van de gemeentelijke commissies voor ruimtelijke ordening worden presentiegelden, reis- en verblijfsvergoedingen toegekend. Het bedrag van die vergoedingen wordt vastgesteld door de gemeenteraad.
Deze presentiegelden, reis- en verblijfskosten komen ten laste van de werkingsmiddelen die de gemeenteraad, overeenkomstig artikel 1.3.2, § 9, respectievelijk artikel 1.3.3, § 9, van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening aan de commissie ter beschikking stelt.
De hoogte van de prestatiegelden zal bepaald worden bij het aanstellingsbesluit van de leden van de GECORO.
BESLUIT
Goedgekeurd met 15 stemmen voor (12 GIB en 3 Vooruit) en 3 onthoudingen (2 N-VA en 1 Vlaams Belang).
Artikel 1: Het aantal leden van de GECORO wordt vastgesteld op 13.
Artikel 2: Het aandeel deskundigen wordt vastgesteld op 6. De kandidaten moeten een gemotiveerde kandidaatstelling en CV indienen. Enkel de kandidaat die op desbetreffende wijze zijn/haar kandidatuur indient, kan als lid worden voorgedragen.
Artikel 3: Volgende maatschappelijke geledingen aan te duiden en de betrokken verenigingen aan te schrijven om een vertegenwoordiger en een plaatsvervanger aan te duiden:
Artikel 4: Elke politieke fractie in de gemeenteraad uit te nodigen een vertegenwoordiger en plaatsvervanger aan te duiden.