Terug Burgemeester

Fri 05/07/2024 - 10:30 Bureau burgemeester

  • Artikel 1: De woning gelegen te Achterheide 7, 2288 Grobbendonk, wordt onbewoonbaar verklaard.

    Artikel 2: De onbewoonbaarheid van de woning gelegen te Achterheide 7, 2288 Grobbendonk, wordt opgeheven indien de bewoners op vaststaande wijze door middel van een verslag, na inspectie door de gemeentelijke diensten, kunnen aantonen dat de hygiënische toestand in de woning hersteld is en het vuilnis verwijderd werd.

    Artikel 3: De bewoning moet uiterlijk één dag na verzending van dit besluit stopgezet worden.

    Artikel 4: Een bevel tot ontruiming met vermelding van woonverbod zal opgelegd worden indien de bepalingen van dit besluit niet nageleefd worden.

    Artikel 5: Een afschrift van dit besluit wordt naar Wonen-Vlaanderen, afdeling Wonen Antwerpen, beheerder van de Vlaamse inventaris, gestuurd.

    Wonen-Vlaanderen bezorgt binnen de 15 werkdagen na ontvangst van dit besluit een registratieattest aan de houders van het zakelijk recht. De woning vermeld in artikel 1 wordt op datum van dit besluit opgenomen op de Vlaamse Inventaris van ongeschikte en onbewoonbare woningen.

    Indien de woning gedurende een periode van minstens twee jaar of langer opgenomen is in de inventaris, vermeld in artikel 3.19 van de Vlaamse Codex Wonen van 2021, kan de gemeente overeenkomstig artikel 5.82 van de Vlaamse Codex Wonen van 2021 de procedure opstarten om een sociaal beheersrecht te vestigen op de woning.

    Artikel 6: De burgemeester neemt de nodige inspanningen om te zorgen voor de herhuisvesting van de getroffen inwoners waarbij de kosten die gepaard zijn hiermee later verhaald zullen worden op de inwoners van de woning in toepassing van artikel 1382 van het Burgerlijk Wetboek en het aldus geenszins de bedoeling is dat deze kosten blijven rusten bij de gemeente.

    Artikel 7: Zolang de woning niet voldoet aan de bepalingen van artikel 1.3, §1, 7° van de Vlaamse Codex Wonen van 2021 is het rechtstreeks of via tussenpersoon verhuren, ter beschikking of te huur stellen van de woning met het oog op bewoning strafbaar en kan bestraft worden met een gevangenisstraf van zes maanden tot drie jaar en/of een geldboete van 500 tot 25 000 euro.

    Op basis van volgende verzwarende omstandigheden kan het verhuren van de woning als hoofdverblijf bestraft worden met een gevangenisstraf van één tot vijf jaar en/of een geldboete van 1000 tot 100 000 euro:

    -          als van de betrokken activiteit een gewoonte wordt gemaakt;

    -          als het een daad van deelneming aan de hoofd- of bijkomende bedrijvigheid van een vereniging betreft, ongeacht of de schuldige de leiding heeft.

    Artikel 8: In overeenstemming met artikel 6.24 van het Besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021 geeft de kwaliteit van de woning aanleiding tot het bekomen van voorrang bij de toewijzing van een sociale huurwoning. 

    Artikel 9: Elke belanghebbende kan klacht indienen bij de provinciegouverneur. Zodra de houder van het zakelijk recht aantoont dat hij een klacht heeft ingediend bij de provinciegouverneur, wordt de opname op de lijst, vermeld in artikel 2, geschorst en dit tot de klachtenprocedure volledig is afgerond.

    Als de provinciegouverneur een definitief antwoord over de klacht heeft bezorgd, kan de houder van het zakelijk recht bij de minister van Wonen in beroep gaan tegen de opname op de lijst, vermeld in artikel 2.  De houder van het zakelijk recht moet dan een beroepschrift indienen bij de minister en dit binnen dertig dagen na ontvangst van het antwoord van de provinciegouverneur.

    Artikel 10: Tegen dit besluit kan een vordering tot schorsing en nietigverklaring worden ingesteld bij de Raad van State en dit binnen zestig dagen na kennisgeving van deze beslissing.

    Het ondertekende verzoekschrift kan per aangetekende zending aan de griffie van de Raad van State, Wetenschapsstraat 33, 1040 Brussel worden gericht of elektronisch via http://eproadmin.raadvst-consetat.be.


Publicaties