Terug
Gepubliceerd op 01/07/2024

Notulen  Algemene Vergadering - Welzijnsvereniging

di 24/10/2023 - 19:00 Raadzaal
    • Algemene vergadering welzijnsvereniging De Wijngaard 20 juni 2023 - notulen – goedkeuring

      DE WELZIJNSVERENIGING DE WIJNGAARD

      MOTIVERING

      BESLUIT:

      Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.

       

      Artikel 1: De notulen van de algemene vergadering van welzijnsvereniging De Wijngaard van 20 juni 2023 worden goedgekeurd.

    • Aanpassing meerjarenplan 2022-2025 - 2024 Welzijnsvereniging De Wijngaard – goedkeuring

      DE WELZIJNSVERENIGING DE WIJNGAARD

      MOTIVERING

      Relevante voorgeschiedenis, feiten en context

      De welzijnsvereniging De Wijngaard maakt een aanpassing van het meerjarenplan 2022-2025 voor het jaar 2024 op. De periode van het huidige meerjarenplan blijft de periode 2020-2025, maar de financiële nota moet de financiële consequenties voor ten minste drie toekomstige boekjaren beschrijven. Dat betekent dat bij de aanpassing van het meerjarenplan waarbij de kredieten van 2024 worden vastgesteld, de financiële nota verlengd werd naar 2026. Het geraamd beschikbaar budgettair resultaat moet tot en met 2026 groter dan of gelijk zijn aan nul.

      Juridisch kader

      Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.
      Besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart 2018 over de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen en latere wijzigingen.
      Verslag van de Vlaamse Regering bij het besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart 2018 over de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen
      Ministrieel besluit van 26 juni 2018 tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeninguittreksels en de digitale rapportering van de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen.
      Beslissing van 14 september 2021, waarbij de raad voor maatschappelijk welzijn besliste om over te gaan tot de oprichting van en de deelname aan de vereniging van publiek recht onderworpen aan deel 3, titel 4, hoofdstuk 2 van het decreet over het lokaal bestuur, genaamd: welzijnsvereniging De Wijngaard.
      Ministerieel besluit van 1 december 2021 over de goedkeuring van de OCMW-raadsbeslissing van OCMW Grobbendonk dd. 14 september 2021 tot oprichting van OCMW-vereniging welzijnsvereniging De Wijngaard.
      Beslissing van 15 februari 2022, waarbij de raad voor maatschappelijk welzijn besliste om de notariële oprichtingsakte voor welzijnsvereniging De Wijngaard goed te keuren.
      Beslissingen van 15 maart 2022, waarbij de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn de beheersovereenkomst goedkeurden.

      Vaststelling van de aanpassing meerjarenplan 2022 – 2025 – 2024 welzijnsvereniging De Wijngaard door de raad van bestuur op 21 september 2023.

      Financiële gevolgen/visum

      De aanpassing van het meerjarenplan van Welzijnsvereniging De Wijngaard is financieel in evenwicht omdat het geraamde beschikbaar budgettair resultaat in elk jaar positief is. Er is geen norm voor de autofinancieringsmarge. Dit kan teruggevonden worden in het beleidsrapport M2, financieel evenwicht.

      BESLUIT:

      Goedgekeurd met 10 stemmen voor (8 GIB en 2 N-VA) en 8 onthoudingen (4 Vooruit, 2 CD&V, 1 De Lokale Lijst en 1 Vlaams Belang).

       

      Artikel 1: Goedkeuring van de aanpassing van het meerjarenplan 2022-2025 2024 Welzijnsvereniging De Wijngaard met een beschikbaar budgettair resultaat:
      2022 654 952,19 euro (jaarrekening)
      2023 358 372,21 euro
      2024 125 188,39 euro
      2025 21,08 euro
      2026 65,93 euro

    • Tweede pensioenpijler contractueel personeel - toetreding welzijnsvereniging tot OFP PROLOCUS – goedkeuring

      DE WELZIJNSVERENIGING DE WIJNGAARD

      MOTIVERING

      Relevante voorgeschiedenis, feiten en context

      Ook welzijnsvereniging De Wijngaard wenst de pensioenkloof tussen het haar ter beschikking gestelde statutair personeel en haar eigen contractueel personeel te verkleinen, met het voorzien van een tweede pensioenpijler voor de totaliteit van haar contractueel personeel. In navolging van het OCMW Grobbendonk wenst ook de welzijnsvereniging zich hiervoor bij haar opstart aan te sluiten bij OFP Prolocus.

      Rond dit dossier was reeds een akkoord gevormd in april 2022 vanuit het OCMW, ook voor de welzijnsvereniging. OFP PROLOCUS vraagt nu een extra goedkeuring vanuit het beleid van de welzijnsvereniging, met ondertekening toetredingsakte.

      Achtergrond:

      Voorheen was het lokaal bestuur aangesloten bij de groepsverzekering die na bemiddeling van de VVSG, aangeboden werd door Ethias en Belfius Insurance. In juni 2021 hebben deze verzekeraars de lopende groepsovereenkomst per 1 januari 2022 opgezegd.

      Voor het voorzien in een tweede pensioenpijler had het bestuur de keuze tussen enerzijds een overheidsopdracht voor een groepsverzekering bij een verzekeraar en anderzijds het aansluiten bij een instelling voor bedrijfspensioenvoorziening (pensioenfonds).

      Na onderhandelingen met de VVSG werd OFP PROVANT omgevormd tot OFP PROLOCUS (een instelling voor bedrijfspensioenvoorziening met ondernemingsnummer 0809.537.155.), een pensioenfonds waarbij alle lokale besturen van het Vlaamse gewest kunnen toetreden.

      Door de toetreding bij een IBP is men meer betrokken bij het beheer van zijn pensioenfinanciering. In tegenstelling tot een groepsverzekering, vaardigt het bestuur een vertegenwoordiger af in de algemene vergadering van OFP PROLOCUS en heeft het naast bevoegdheidscontrole ook de mogelijkheid om - indien nodig - punten op de agenda van de algemene vergadering te zetten. In tegenstelling tot een groepsverzekering streeft een IBP geen winsten ten voordele van de organisatie zelf na.

      Een IBP heeft ruimere beleggingsmogelijkheden, zodat een ruimer rendement mogelijk is dan in een tak 21 verzekering, zonder dat dit enige garantie inhoudt.

      De welzijnsvereniging kan toetreden tot OFP PROLOCUS zonder overheidsopdracht vermits aan de voorwaarden van een in-house opdracht voldaan is: ten eerste oefent het bestuur van de welzijnsvereniging immers via de algemene vergadering waarvan ze lid wordt toezicht uit op OFP PROLOCUS zoals op haar eigen diensten. Ten tweede, meer dan 80% van de activiteiten van de OFP PROLOCUS behelst de uitvoering van taken die hem toegewezen zijn door controlerende overheden, namelijk het voorzien in aanvullende pensioenen voor lokale en provinciale besturen. Ten derde is er geen directe participatie van privékapitaal in de OFP PROLOCUS en ten vierde is de OFP PROLOCUS zelf onderworpen aan de wetgeving op de overheidsopdrachten.

      OFP PROLOCUS zal in het verlengde van de duurzame en ontwikkelingsdoelstellingen zwaar inzetten op het duurzaam karakter van zijn beleggingen.

      Het aanbod van OFP PROLOCUS voorziet, net zoals de groepsverzekering die tot einde 2021 werd aangehouden bij Ethias en Belfius Insurance geen werknemersbijdragen vereist, in een overlijdensdekking en een kapitaaluitkering.

      De mogelijkheid bestaat van een zogeheten “steprate” bijdrage. Het is dus mogelijk om op het gedeelte van het loon dat boven het maximumplafond voor de berekening van het wettelijk pensioen uitkomt, een hogere toezegging te doen om zo het verschil tussen een statutair pensioen en een wettelijk pensioen verder te verkleinen.

      Er bestaan drie soorten pensioenplannen (defined benefit of vaste prestaties, cash balance en defined contribution of vaste bijdragen). De voorgestelde formule is een vaste bijdragenplan. In dit plan belooft de werkgever een bepaalde bijdrage (een bijdrage uitgedrukt als een percentage van het aan de RSZ onderworpen brutoloon) te betalen zonder vastgesteld rendement. De behaalde rendementen worden toegekend conform het kaderreglement.

      Het bestuur moet minimum de vastgestelde bijdrage betalen. Wanneer het wettelijk minimumrendement niet wordt behaald, zal het bestuur bijkomende bijdragen moeten betalen. In elk geval moet voor de aangeslotenen het wettelijk minimum rendement (momenteel 1,75% voor actieve aangeslotenen, 0% voor passieve aangeslotenen) behaald worden.

      Bovenop de middelen nodig voor de pensioentoezegging voorziet het bestuur als bijkomende veiligheid de eerste vijf jaar in een extra prefinanciering van 5% om zo de kans op het betalen van bijkomende bijdragen te verkleinen. Deze prefinanciering blijft ter beschikking van het bestuur ter financiering van latere bijdragen.

      Het bestuur kan met andere rechtspersonen waarmee ze nauwe banden heeft (AGB, OMCW) een MIPS-groep vormen. Binnen een MIPS-groep is er interne mobiliteit voor het personeel zonder dat dit gevolgen heeft voor de pensioentoezegging van het personeelslid. Binnen een MIPS-groep speelt er onderlinge solidariteit.

      De kosten voor de werking van OFP PROLOCUS worden voor 2022 forfaitair vastgelegd op 1000 euro per jaar per werkgever en 10 euro per jaar per aangeslotene. Deze bedragen worden jaarlijks geïndexeerd tot en met 2024. Nadien zal een meer stabiel systeem van kostenvergoeding worden uitgebouwd, gebaseerd op de werkelijke kosten enerzijds en het werkelijke aantal aangesloten besturen en medewerkers anderzijds.

      In bijlage kunnen de statuten, de beheersovereenkomst, het financieringsplan (algemeen luik en specifiek luik VVSG), het Kaderreglement en het bijzonder pensioenreglement en de toetredingsakte worden teruggevonden.

      Een protocol werd in de schoot van het onderhandelingscomité C1 afgesloten.

      De nodige kredieten zullen in de meerjarenplanning worden voorzien.

      Er wordt voorgesteld om met ingang van 1 juli 2022 toe te treden tot OFP PROLOCUS en de eraan gekoppelde modaliteiten qua pensioentoezegging.

      Met volgende entiteiten wordt een MIPS-groep gevormd om de interne mobiliteit van het personeel tussen de entiteiten te bevorderen: gemeente en het OCMW Grobbendonk, gemeente en OCMW Herenthout alsook gemeente en OCMW Vorselaar.

      De op basis van het financieringsplan verschuldigde bedragen en de kosten voor het functioneren van OFP PROLOCUS zullen worden ingehouden door de RSZ en daarna doorgestort worden aan de OFP PROLOCUS.

      Besprekingen vonden plaats in het bijzonder onderhandelingscomité, hetgeen leidde tot een protocol van akkoord.

      Het bestuur dient een vertegenwoordiger aan te duiden om de welzijnsvereniging te vertegenwoordigen in de algemene vergadering van OFP PROLOCUS.

      Na de beslissing tot toetreding, zal de kandidatuur worden overgemaakt aan OFP PROLOCUS, die de kandidatuur op de algemene vergadering dient goed te keuren.

      Juridisch kader

      Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.

      Bestuursdecreet van 7 december 2018 en latere wijzigingen.

      Wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen en latere wijzigingen.

      Decreet van 9 februari 2018 betreffende het lokaal sociaal beleid.

      Gelet op voorgaande besluitvorming.

      Beslissing van 14 september 2021, waarbij de raad voor maatschappelijk welzijn besliste om over te gaan tot de oprichting van en de deelname aan de vereniging van publiek recht onderworpen aan deel 3, titel 4, hoofdstuk 2 van het decreet over het lokaal bestuur, genaamd: welzijnsvereniging De Wijngaard.

      Ministerieel besluit van 1 december 2021 over de goedkeuring van de OCMW-raadsbeslissing van OCMW Grobbendonk dd. 14 september 2021 tot oprichting van OCMW-vereniging welzijnsvereniging De Wijngaard.

      Beslissing van 15 februari 2022, waarbij de raad voor maatschappelijk welzijn besliste om de notariële oprichtingsakte voor welzijnsvereniging De Wijngaard goed te keuren.

      Statuten welzijnsvereniging, zoals goedgekeurd door de raad van bestuur op 02 juni 2022.

      Beheersovereenkomst welzijnsvereniging, zoals goedgekeurd door de raad van bestuur op 02 juni 2022.

      Tweede pensioenpijler contractueel personeel – toetreding welzijnsvereniging tot OFP PROLOCUS, zoals goedgekeurd op de raad van bestuur van 21 september 2023.

      Adviezen

      Protocol van akkoord van 8 september 2023.

      Volgende persoon wordt door de raad van bestuur voorgedragen als vertegenwoordiger voor de algemene vergadering: De heer Brent Wouters.

      Volgende persoon wordt door de raad van bestuur voorgedragen als plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de algemene vergadering: Mevrouw Marianne Verhaert.

      BESLUIT:

      Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.

      Bij geheime stemming waarbij 18 stembiljetten werden aangetroffen in de stembus, met 9 stemmen voor Brent Wouters, 7 stemmen voor Natalie Moens, 1 stem voor Lut Cateau en 1 stem voor Marianne Wouters, voor vertegenwoordiger in de algemene vergaderingen van OFP PROLOCUS;

      bij geheime stemming waarbij 18 stembiljetten werden aangetroffen in de stembus, met 9 stemmen voor Marianne Verhaert, 6 stemmen voor Natalie Moens, 1 stem voor Lut Cateau, 1 stem voor Gino Van der Elst en 1 stem voor Brent Wouters, voor plaatsvervangend vertegenwoordiger in de algemene vergaderingen van OFP PROLOCUS;


      Artikel 1: Er wordt kennis genomen van en vervolgens ingestemd met:

      • de beheersovereenkomst en het financieringsplan (algemeen luik en luik VVSG) via de toetredingsakte van OFP PROLOCUS;
      • het kaderreglement en het bijzonder pensioenreglement.

      Er wordt kennis genomen van de verklaring inzake beleggingsbeginselen (SIP) (algemeen luik en luik VVSG) en de statuten.

      Artikel 2: De welzijnsvereniging zal met ingang van 1 juli 2022 toetreden tot OFP PROLOCUS (afzonderlijk vermogen VVSG) en zal hiertoe onverwijld een verzoek tot aanvaarding als lid van de algemene vergadering richten tot OFP PROLOCUS.

      Artikel 3: De welzijnsvereniging stemt in met het feit dat de door het financieringsplan verschuldigde bijdragen en de kosten voor het functioneren van de OFP PROLOCUS zullen worden geïnd door de RSZ in naam en voor rekening van de OFP PROLOCUS.

      Artikel 4: De pensioentoezegging bedraagt 3,5% van het pensioengevend loon (basis), de aanvullende pensioentoezegging bedraagt 0,5% (VIA-diensten), in totaal 4%.

      Artikel 5: De welzijnsvereniging vormt samen met de gemeente en OCMW Grobbendonk alsook met de gemeente en OCMW van Herenthout en Vorselaar een zogenaamde MIPS-groep.

      Artikel 6: De heer Brent Wouters wordt afgevaardigd als vertegenwoordiger en mevrouw Marianne Verhaert wordt afgevaardigd als plaatsvervangend vertegenwoordiger in de algemene vergaderingen van OFP PROLOCUS tot het einde van de legislatuur.

      Artikel 7: De voorzitter en de algemeen directeur worden gemachtigd om de noodzakelijke vervolgstappen te nemen voor de uitvoering van voormelde beslissingen.

      Artikel 8: OFP PROLOCUS wordt gevraagd om het aanvullend pensioen maximaal duurzaam te beleggen.

    • Jaarverslag Partnerplan - periode 01 juli 2022 tot en met 30 juni 2023 – kennisname

      DE WELZIJNSVERENIGING DE WIJNGAARD

      MOTIVERING

      Relevante voorgeschiedenis, feiten en context

      Deze analyse geeft meer inzicht in het werking van het woonzorgcentrum het voorbije werkjaar op basis van verschillende prestatie-indicatoren, alsook budgetprognose voor 2024 en eventuele optimalisatiemogelijkheden.

      Deze analyse kadert in de contractuele overeenkomst voor PartnerPlan met de firma Probis Group. De analyse gebeurt op basis van de gegevens zoals ze door de organisatie werden ingegeven in het programma CareConnect Pro Fin. De analyse in het rapport in bijlage heeft betrekking op de periode 01 juli 2022 t.e.m. 30 juni 2023.

      Juridisch kader

      Woonzorgdecreet van 15 februari 2019.
      Decreet Vlaamse sociale bescherming van 18 mei 2018.

      BESLUIT:

      Artikel 1: Kennisname van het PartnerPlan-jaarverslag voor de periode van 1 juli 2022 tot en met 30 juni 2023, zoals weergegeven in bijlage.

    • Rapportage woonzorgcentrum De Wijngaard – kennisname

      DE WELZIJNSVERENIGING DE WIJNGAARD

      MOTIVERING

      Relevante voorgeschiedenis, feiten en context

      Rapportage woonzorgcentrum De Wijngaard op basis van de laatste cijfergegevens woonzorgcentrum.

      Juridisch kader

      Woonzorgdecreet van 15 februari 2019.
      Decreet Vlaamse Sociale Bescherming van 18 mei 2018.

      BESLUIT:

      Artikel 1: Kennisname van de rapportage woonzorgcentrum De Wijngaard.

    • Aangelegenheden - mededelingen en vraagstelling

      DE WELZIJNSVERENIGING DE WIJNGAARD

      MOTIVERING

      Relevante voorgeschiedenis, feiten en context

      Vragen en antwoorden over aangelegenheden van de welzijnsvereniging De Wijngaard die niet op de agenda van de algemene vergadering staan.

      BESLUIT:

      Geen vragen of mededelingen.

Namens Algemene Vergadering - Welzijnsvereniging,

Daisy Sleeckx
secretaris

Martine Taelman
voorzitter