DE GEMEENTERAAD
MOTIVERING
De HRM teams van de Neteland-besturen werken intussen op verschillende domeinen samen via verschillende werkgroepen. Fietslease is daarbij wellicht de mooiste vrucht van deze samenwerking in 2023. De werkgroep Werving en Selectie buigt zich momenteel over de mogelijkheid tot samenwerking op vlak van aankoop van vacaturesoftware.
Binnen de huidige krapte op de arbeidsmarkt is het steeds belangrijker geworden om snel & efficiënt te kunnen schakelen als bestuur om nieuw vrijgekomen functies (her)in te vullen. De verschillende besturen merkten de nood om administratief ondersteund te worden in de selectieprocedure en de opvolging ervan door middel van software. Stad Herentals en gemeente Olen hebben reeds goede ervaringen in de toepassingen van vacaturesoftware binnen hun werking.
Aangezien we binnen Neteland onze ervaren en waardevolle medewerkers (nog) meer kansen willen kunnen (blijven) bieden op groei en ontwikkeling, voorzien we graag ook een ruimere mogelijkheid om regiomobiliteit/ interne personeelsmobiliteit tussen de verschillende Neteland-besturen mogelijk te maken.
De gezamenlijke software Vacaturebeheer is een belangrijke voorwaarde én hefboom om de doelstelling van regiomobiliteit te realiseren. Het nieuwe rechtspositieregelingsbesluit, d.d. 20 januari 2023, biedt ons de mogelijkheid om deze stap te nemen.
De nood om interne vacantstellingen zorgvuldig en efficiënt te communiceren binnen verschillende Neteland-besturen, dringt zich dan ook steeds meer op. Samenwerken met de 4 Neteland besturen (Herentals in een latere fase) om vacaturesoftware aan te kopen, biedt verschillende voordelen:
1. Efficiëntie: het gebruik van dezelfde vacaturesoftware door meerdere besturen kan de efficiëntie verhogen. Medewerkers kunnen bijvoorbeeld gemakkelijker informatie delen, procedures standaardiseren, deadlines opvolgen en best practices uitwisselen.
2. Kostenbesparing: door gezamenlijk software aan te kopen, kunnen de deelnemende besturen profiteren van schaalvoordelen en gereduceerde implementatiekosten. Dit kan leiden tot lagere aankoopprijzen en/of gunstigere licentievoorwaarden.
3. Krachten bundelen: samenwerken met de verschillende Neteland-besturen in deze kan leiden tot een grotere invloed op de leverancier van de vacaturesoftware. Dit kan resulteren in een betere ondersteuning, maatwerkoplossingen en een grotere kans op het vervullen van specifieke behoeften van de besturen.
4. Kennisdeling: door samen te werken, intensiveert de mate van overleg en uitwisseling van kennis/ervaring over het gebruik van vacaturesoftware. Zo kunnen we tot een beter begrip komen van de mogelijkheden van de software en hoe deze optimaal te benutten.
5. Standaardisatie: het gebruik van dezelfde software kan helpen bij het op elkaar afstemmen van processen en procedures binnen Neteland. Dit kan leiden tot meer consistentie in het wervingsproces en meer mogelijkheden tot jobmobiliteit binnen Neteland.
6. Vergroten van het bereik: veel van onze medewerkers/kandidaten wonen in de eigen stad/gemeente of bij één van de Neteland-besturen. Door eenzelfde software te gebruiken voor vacantstellingen kunnen we sneller een groter deel van onze burgers bereiken/informeren over lopende vacatures en hen zo overtuigen mee te werken aan hun stad/gemeente.
Dit alles draagt bij aan een professionele en vlotte werking van de personeelsdiensten en de organisaties als geheel.
Het bestek zelf moet bij elk lokaal bestuur goedgekeurd worden. Het bestek alleen omschrijft echter niet hoe de verschillende lokale besturen samenwerken voor de occasionele gezamenlijke opdracht. Daarom stelt de werkgroep voor om ook een samenwerkingsovereenkomst op te stellen tussen de 4 lokale besturen (stad Herentals sluit mogelijk later toe) met als doel de samenwerking te regelen tussen de deelnemende lokale besturen. Hiermee wordt onder meer het lokaal bestuur Herenthout aangeduid om de procedure en de modaliteiten hieraan verbonden te voeren.
Deze overeenkomst heeft als doel de samenwerking te regelen tussen de deelnemende lokale besturen die middels de figuur van occasionele gezamenlijke opdracht, volgens artikel 48 van de wet op overheidsopdrachten van 17 juni 2016, vacaturesoftware wensen aan te kopen. De Partijen beslissen om het lokale bestuur Herenthout aan te duiden om in hun gezamenlijke naam bij de plaatsing en de uitvoering van de opdrachten als aanbestedende overheid op te treden.
In geval van een juridisch geschil omtrent deze overheidsopdracht is elk deelnemend bestuur mee verantwoordelijk voor alle mogelijke kosten in verhouding tot zijn aandeel in de opdracht.
De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld, goedgekeurd en bekendgemaakt op nationaal niveau.
De 4 deelnemende lokale besturen van Neteland agenderen de samenwerkingsovereenkomst ter goedkeuring op de gemeenteraad. Hieronder staat de oplijsting van de zittingen:
Lokaal bestuur Grobbendonk: 25 juni 2024
Lokaal bestuur Herenthout: 24 juni 2024
Lokaal bestuur Vorselaar 25 juni 2024
Lokaal bestuur Olen 03 juli 2024
Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikel 40 betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad;
Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht;
Wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen;
Bestuursdecreet van 7 december 2018;
Wet van 17 juni 2016 en latere wijzigingen inzake overheidsopdrachten;
Koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten;
Koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren;
Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies.
BESLUIT
Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
Artikel 1: Goedkeuring van de samenwerkingsovereenkomst “Overeenkomst occasioneel gezamenlijke opdracht voor groepsaankoop van vacaturesoftware” zoals in bijlage weergegeven.
Artikel 2: De voorzitter en algemeen directeur worden gemachtigd om de samenwerkingsovereenkomst namens de gemeente Grobbendonk te ondertekenen.
Artikel 3: Een afschrift van deze beslissing wordt bezorgd aan:
De deelnemende besturen
Team HRM
Team Financieel management