Terug
Gepubliceerd op 29/01/2024

Besluit  Gemeenteraad

di 23/01/2024 - 19:30

Wegen- en rioleringswerken Stationlei - inzet tijdelijke ANPR-camera voor controle spoorwegkruising in Nieuwendijk - kennisname

Aanwezig: Peggy Goormans, voorzitter
Marianne Verhaert, burgemeester
Eric Van Meensel, Johan Verhaegen, Greet Van de Peer, Martine Taelman, schepenen
Ulrik Anthonis, Els Beullens, Lut Cateau, Fatima De Smedt, Carine Geyselings, Natalie Moens, Gino Van der Elst, Ivan Verbeeck, Guy Echelpoels, Bart Wagemans, Johan Struyfs, Elina Liesenborghs, Koen De Vries, raadsleden
Daan Ceulemans, algemeen directeur
Verontschuldigd: Brent Wouters, derde schepen
Philip Ardies, raadslid

DE GEMEENTERAAD

MOTIVERING

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context

Het lokaal bestuur Grobbendonk ontving op 29 juni 2023 de vraag van betrokkene tot het plaatsen van signalisatie voor de weg- en rioleringswerken in de Stationlei. Die werken gaan gepaard met omleidingen voor gemotoriseerd verkeer. Om ervoor te zorgen dat de doorstroming van de functionele buslijn 513 richting de (middelbare) scholen in Vorselaar en Heist-op-den-Berg geen grote omrijtijd heeft werd de spoorwegovergang in Nieuwendijk tijdelijk opengesteld. De overweg Nieuwendijk wordt opengesteld voor vergunninghouders: De Lijn, hulpdiensten, schoolbus Kikoen, de schoolbus van basisschool De Wijngaard omdat zij samenwerken met de basisschool in Herenthout ('t Klavertje) en een kleinere schoolbus voor kinderen met een beperking (zie betrokkene). 


Van Infrabel is er geen toestemming om ander gemotoriseerd verkeer toe te laten. Dit om volgende veiligheidspunten:

  • Bij tweerichtingsverkeer is er een te smalle doorgang en is de straat niet op maat om al het verkeer (fietsers, bussen en auto’s) een plaats te geven.
  • Omdat de bussen een draaibeweging maken van Nieuwendijk richting Dijkstraat zouden auto’s komen stil te staan op de spoorwegovergang. Dit is onveilig en ontoelaatbaar.

De verkeerssituatie aan de spoorwegovergang in Nieuwendijk blijft dus zoals voordien goedgekeurd door het CBS van 4 november 2019. De spoorwegovergang in Nieuwendijk mag niet worden gekruist door gemotoriseerd verkeer (excl. vergunningshouders zoals opgenomen in het CBS van 18 december 2023). Enkel fietsers en bromfietsen mogen hier de spoorwegovergang kruisen. Dit verbod moet gecontroleerd worden door een ANPR-camera. Nu wordt dit gecontroleerd door de politiediensten. We stellen vast dat de geïnstalleerde verkeersborden onvoldoende worden opgevolgd. Bovendien kunnen politiediensten niet 24/7 aanwezig zijn. Deze maatregel is tijdelijk gedurende de werkzaamheden in de Stationlei en zal duidelijk worden gemaakt op het terrein door middel van verplichte pictogrammen.
 
De plaatsing van de ANPR-camera's en de verwerking van de camerabeelden zal gebeuren conform de administratieve en juridische verplichtingen. Zo zijn volgende documenten aangevraagd en opgemaakt: advies van de korpschef, advies van de DPO Officer, DPIA-lijst en verwerkingsovereenkomst met de firma die de ANPR-camera's voorziet. De camera's zullen gesignaleerd worden met de verplichte pictogrammen aan beide aanrijroutes richting de spoorwegovergang.
Juridisch kader

Europese Algemene Verordening Gegevensbescherming (GDPR).

Wet op het politieambt van 5 augustus 1992, hier WPA genoemd.

Wet van 8 december 1992 (BS 18/03/1993) tot bescherming van de persoonlijke levenssfeer ten opzichte van de verwerking van persoonsgegevens, hier de privacywet genoemd.

Wet van 21 maart 2007 tot regeling van de plaatsing en het gebruik van bewakingscamera’s, gewijzigd bij wet van 13 november 2009, hier de camerawet genoemd.

Koninklijk besluit van 10 februari 2008 tot vaststelling van de wijze waarop wordt aangegeven dat er camerabewaking plaatsvindt, gewijzigd bij koninklijk besluit van 21 augustus 2009.

Koninklijk besluit van 2 juli 2008 betreffende de aangiften van de plaatsing en het gebruik van bewakingscamera’s, gewijzigd bij koninklijk besluit van 27 augustus 2010.

Ministeriële omzendbrief van 10 december 2009 betreffende de camerawet, gewijzigd bij ministeriële omzendbrief van 13 mei 2011.

Wet van 21 maart 2018 tot wijziging van de wet op het politieambt om het gebruik van camera's door de politiediensten te regelen, en tot wijziging van de wet van 21 maart 2007 tot regeling van de plaatsing en het gebruik van bewakingscamera's, van de wet van 30 november 1998 houdende regeling van de inlichtingen- en veiligheidsdiensten en van de wet van 2 oktober 2017 tot regeling van de private en bijzondere veiligheid.

Adviezen

Gunstig advies van de korpschef over de plaatsing en gebruik van tijdelijke ANPR-camera’s op het grondgebied van de gemeente Grobbendonk.

Bijkomende motivering
Het gaat hier om 1 ochtendrit (richting Vorselaar) en 1 avondrit (richting Heist-op-den-Berg) van buslijn 513. Vanaf begin januari 2024 zal De Lijn hier meerdere ritten van buslijn 513 voorzien. De buslijn wijzigt ook van nummering (buslijn 849). Daarom dat de buslijn vanaf januari 2024 via Kasteeldreef en Dorp zal rijden.
 
Uit de testrit is gebleken dat dit op sommige plekken te smal is om met twee bussen te kruisen. Daarom vragen we graag de toestemming aan Infrabel dat de buslijn 849 tot einde werken in 1 richting nog via Nieuwendijk kan blijven rijden (tot einde werken). Het zou dan gaan om enkel de buslijn richting Heist-op-den-Berg. Dus niet in de andere richting. Dit zijn volgende ritten (max. 3 ritten per dag):
  • 1 ochtendrit - doorkomst omstreeks 7.28 uur
  • 1 middagrit (enkel op woensdag- doorkomst omstreeks 12.22 uur
  • 1 middagrit (enkel tijdens examenperiode) - doorkomst omstreeks 12.22 uur
  • 2 avondritten - doorkomst omstreeks 16.07 uur en 16.58 uur
De buslijn richting Vorselaar rijdt via Kasteeldreef en Dorp en niet via Nieuwendijk. Dit zou ook de doorstroming van de buslijn verbeteren. Het gaat hier om een buslijn die gebruikt wordt door schoolgaande jeugd. 
Financiële gevolgen/visum

AC000327 Trajectcontrole en slimme lichten.
MJP001828 Trajectcontrole - om de 2 jaar herijking en maandelijkse abonnementskosten - tijdelijke trajectcontrole wegens wegenwerken.

Er werden 3 firma's aangeschreven, waarvan 2 firma's op korte termijn geen ANPR-camera's kunnen voorzien of niet wensen in te gaan op de offerte-aanvraag. Het is een lokale firma uit Gierle die voorziet in de plaatsing en het gebruik van de ANPR-camera's.

BESLUIT

Artikel 1: Kennisname wat betreft de plaatsing en het gebruik van ANPR-camera's ter hoogte van de spoorwegslagboom in Nieuwendijk. Het gaat om een tijdelijke plaatsing ter controle van negatie van de verkeerswetgeving tot einde van de werken in de Stationlei (project Sanering Kleine Beek). De goedkeuring is reeds verleend in het CBS van 18 december 2023.

Artikel 2: De overweg Nieuwendijk wordt opengesteld voor vergunninghouders tot einde van de werken in de Stationlei (project Sanering Kleine Beek): De buslijn 849 voorheen buslijn 513 (enkel in de richting van Heist-op-den-Berg/de andere richting, richting Vorselaar rijdt via Kasteeldreef en Dorp), hulpdiensten, schoolbus Kikoen, de schoolbus van basisschool De Wijngaard omdat zij samenwerken met de basisschool in Herenthout ('t Klavertje) en een kleinere schoolbus voor kinderen met een beperking (zie betrokkene). 

Artikel 3: Van Infrabel is er geen toestemming om ander gemotoriseerd verkeer toe te laten. Dit om veiligheidsredenen. De verkeerssituatie aan de spoorwegovergang in Nieuwendijk blijft dus zoals voordien goedgekeurd door het CBS van 4 november 2019. Enkel wordt in het CBS van 18 december 2023 toestemming gegeven aan vergunninghouders om de spoorwegovergang te kruisen.

Artikel 4: Team Informatie & Communicatie zorgt voor de registratie van de camera in het beeldverwerkingsregister van het lokaal bestuur en voor de registratie via http://www.aangiftecamera.be/.

Artikel 5: Een afschrift van dit besluit wordt bezorgd aan:

Team Informatie & Communicatie

Brandweerzone Kempen

Politiezone Neteland

Noodplanning Neteland

De Lijn

Betrokkenen