Terug
Gepubliceerd op 29/01/2024

Besluit  Gemeenteraad

di 23/01/2024 - 19:30

Omgevingsvergunning OMV_2023139824 – Albertkanaalstraat 1, 2, 2A, 3, 5, 7, 9, 20, Herentalse steenweg 46, Industrieweg 2, 2A, 13, 13A, 15, Jagersdreef 1, 3 en 6 - tracé en lastvoorwaarden - goedkeuring

Aanwezig: Peggy Goormans, voorzitter
Marianne Verhaert, burgemeester
Eric Van Meensel, Johan Verhaegen, Greet Van de Peer, Martine Taelman, schepenen
Ulrik Anthonis, Els Beullens, Lut Cateau, Fatima De Smedt, Carine Geyselings, Natalie Moens, Gino Van der Elst, Ivan Verbeeck, Guy Echelpoels, Bart Wagemans, Johan Struyfs, Elina Liesenborghs, Koen De Vries, raadsleden
Daan Ceulemans, algemeen directeur
Verontschuldigd: Brent Wouters, derde schepen
Philip Ardies, raadslid

DE GEMEENTERAAD

MOTIVERING

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context

Op 31 oktober 2023 dienden Marianne Verhaert, burgemeester en Daan Ceulemans, algemeen directeur, namens de gemeente Grobbendonk de omgevingsaanvraag in voor het aanleggen van fietspaden langsheen de Industrieweg, met als adres Albertkanaalstraat 1, 2, 2A, 3, 5, 7, 9, 20, Herentalse steenweg 46, Industrieweg 2, 2A, 13, 13A, 15, Jagersdreef 1, 3 en 6, 2280 Grobbendonk. Kadastraal is het perceel gekend als afdeling 1 sectie C nrs. 61E, 63N, 70D6, 70N5, 70B6, 70E6, 70K6, 70L6, 71Z,  sectie D nrs. 235S8, 235M9, 235R7, 235S9, 235A11, 238K, 239Y, 239V, 240L, 240F, 242C, 248H7, 249R2, 249N2, 249L2, 250C4, 250S3, 250K4, 250G4, 250R3, 251L, sectie E nrs. 3E, 3N, 37F en 216A. De omgevingsaanvraag heeft omgevingsloketnummer OMV_2023139824.

De aanvraag bevat volgende stedenbouwkundige handelingen en vegetatiewijzingen:

-          Aanleg van nieuwe wegen

-          Wijziging van bestaande wegen

-          Terreinaanleg parking

-          Reliëfwijziging, inbuizingen, dempen van grachten en rioleringswerken

-          Ontbossen, rooien van bomen en rooien van houtkanten

Het doel van het project ‘Fietspaden Industrieweg Grobbendonk’ is om een weldoordachte, haalbare en economisch verantwoorde oplossing te voorzien om de veiligheid van de zwakke weggebruiker te garanderen doorheen de Industrieweg, rekening houdende met de bedrijfsactiviteiten langs deze weg. Langs de Industrieweg dient een fietsverbinding te worden aangelegd als fietssnelweg, met uitzondering van het segment tussen de Jagersdreef en de Herentalse steenweg.

Een bijkomende doelstelling waarin het project zal voorzien is de optimalisatie van de ontsluiting van de Industrieweg. In de huidige situatie doorkruist al het verkeer naar het industriegebied het woongebied in de omgeving van de Jagersdreef en de aansluiting van de Industrieweg op de Herentalse steenweg. De aansluiting van de Industrieweg op de Herentalse steenweg zal hiervoor worden vervangen door een aansluiting van de Industrieweg op het op- en afrittencomplex. De huidige aansluiting zal voorzien worden van een knip waar alleen fietsers, voetgangers en in uitzonderlijke gevallen de brandweer langs kunnen. Om de doorstroming en veiligheid te kunnen waarborgen aan de nieuwe aansluiting van de Industrieweg op het op- en afrittencomplex en aan de aansluiting van het op- en afrittencomplex op de Herentalseweg zullen VRI’s met voorsorteerstroken worden gerealiseerd.

Het resultaat van het ontvankelijkheids- en volledigheidsonderzoek werd verzonden op 28 november 2023.

Het college van burgemeester en schepenen heeft deze aanvraag tot omgevingsvergunning onderzocht, rekening houdend met alle terzake geldende wettelijke bepalingen.

Juridisch kader

Artikel 162 van de grondwet.

Artikel 117, eerste lid van de Nieuwe Gemeentewet.

Decreet van 28 april 1993 houdende regeling, voor het Vlaamse Gewest, van het administratief toezicht op de gemeenten.

Artikel 31 van het decreet betreffende de omgevingsvergunning.

§ 1. Als de aanvraag de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg omvat, roept het college van burgemeester en schepenen, in voorkomend geval op verzoek van de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15, de gemeenteraad samen om te beslissen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg.

De gemeenteraad spreekt zich uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein. Hierbij wordt rekening gehouden met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, en in voorkomend geval met het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen. De gemeenteraad kan daarbij voorwaarden opleggen en lasten verbinden, die de bevoegde overheid in de eventuele vergunning opneemt.

Artikel 3 en 4 van het decreet houdende de gemeentewegen.

Artikel 3: Dit decreet heeft tot doel om de structuur, de samenhang en de toegankelijkheid van de gemeentewegen te vrijwaren en te verbeteren, in het bijzonder om aan de huidige en toekomstige behoeften aan zachte mobiliteit te voldoen.

Om de doelstelling, vermeld in het eerste lid, te realiseren voeren de gemeenten een geïntegreerd beleid, dat onder meer gericht is op:

1° de uitbouw van een veilig wegennet op lokaal niveau;

2° de herwaardering en bescherming van een fijnmazig netwerk van trage wegen, zowel op recreatief als op functioneel vlak.

Artikel 4.

Bij beslissingen over wijzigingen van het gemeentelijk wegennet wordt minimaal rekening gehouden met de volgende principes:

1° wijzigingen van het gemeentelijk wegennet staan steeds ten dienste van het algemeen belang;

2° een wijziging, verplaatsing of afschaffing van een gemeenteweg is een uitzonderingsmaatregel die afdoende wordt gemotiveerd;

3° de verkeersveiligheid en de ontsluiting van aangrenzende percelen worden steeds in acht genomen;

4° wijzigingen aan het wegennet worden zo nodig beoordeeld in een gemeentegrensoverschrijdend perspectief;

5° bij de afweging voor wijzigingen aan het wegennet wordt rekening gehouden met de actuele functie van de gemeenteweg, zonder daarbij de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang te brengen. Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen.

 

Wetgevend planningskader

Toetsing aan de regelgeving en de stedenbouwkundige voorschriften of verkavelingsvoorschriften en toetsing aan de goede ruimtelijke ordening.

De aanvraag situeert zich in het vastgestelde gewestplan Herentals - Mol: origineel gewestplan volgens KB van 28 juli 1978 met bestemmingen: industriegebieden, woongebieden, bosgebieden, parkgebieden, bufferstroken.

Het eigendom is deels gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurd ruimtelijk uitvoeringsplan RUP Albertkanaalstraat, goedgekeurd op 11 juni 2013.

Het eigendom is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurd bijzonder plan van aanleg.

De aanvraag situeert zich niet in een goedgekeurde, niet vervallen verkaveling.

Het ingediend project betreft wegeniswerken, wat bestemmingsongevoelig is, aangezien deze infrastructuur niet rechtstreeks participeert aan de bestemming van het gebied.

De aanvraag tot omgevingsvergunning met omgevingsloketnummer OMV_2023139824 omvat de aanleg en aanpassing van o.a. gemeentelijke verkeerswegen.

De gemeenteraad dient een besluit te nemen over ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg en over de eventuele opname in het openbaar domein, alvorens de vergunningverlenende overheid, in casu de Vlaamse Regering/ gewestelijke omgevingsambtenaar over de omgevingsvergunningsaanvraag kan beslissen.

Na de uitvoering van de overdracht naar het openbaar domein is er onmiskenbaar sprake van een wijziging van de eigendomscontouren en het tracé dat zal deel uitmaken van het openbaar domein. Het komt dan ook de gemeenteraad van de gemeente Grobbendonk toe om in het kader van de overdracht een beslissing te nemen over de zaak van de wegen.

Bijkomende motivering

Openbaar onderzoek

Het openbaar onderzoek werd gehouden door aanplakking op de gewone aanplakplaatsen, van 8 december 2023 tot 6 januari 2024. Er werd één bezwaarschrift ingediend.

Artikel 8 van het decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019 bepaalt:

“Niemand kan een gemeenteweg aanleggen, wijzigen, verplaatsen of opheffen zonder voorafgaande goedkeuring van de gemeenteraad.”

Artikel 11, §1 van het decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019 bepaalt:

“§ 1. De gemeenten leggen de ligging en de breedte van de gemeentewegen op hun grondgebied vast in gemeentelijke rooilijnplannen, ongeacht de eigenaar van de grond.”

Artikel 12, §2 van het decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019 bepaalt:

“§ 2. In afwijking van artikel 11 kan de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg met overeenkomstige toepassing van artikel 31 van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning opgenomen worden in een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen of een omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden, voor zover die wijziging past in het kader van de realisatie van de bestemming van de gronden. Die mogelijkheid geldt voor zover het aanvraagdossier een ontwerp van rooilijnplan bevat dat voldoet aan de bij en krachtens dit decreet gestelde eisen op het vlak van de vorm en inhoud van gemeentelijke rooilijnplannen of voor zover het een grafisch plan met aanduiding van de op te heffen rooilijn bevat.”

Artikel 69 van het decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019 bepaalt:

“De vereenvoudigde vergunningsprocedure is niet van toepassing voor projecten waarvoor met toepassing van artikel 31 een beslissing van de gemeenteraad vereist is over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg.”

Artikel 31 van het decreet op de omgevingsvergunning van 25 april 2014 (ingevolge art. 70 van het decreet houdende de gemeentewegen) bepaalt:

“§ 1. Als de aanvraag de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg omvat, roept het college van burgemeester en schepenen, in voorkomend geval op verzoek van de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15, de gemeenteraad samen om te beslissen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg.

De gemeenteraad spreekt zich uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein. (…) De gemeenteraad kan daarbij voorwaarden opleggen en lasten verbinden, die de bevoegde overheid in de eventuele vergunning opneemt.”

Artikel 32 van het decreet op de omgevingsvergunning van 25 april 2014 bepaalt:

“§ 6. Een vergunning voor aanvragen met aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg kan pas verleend worden na goedkeuring over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg door de gemeenteraad overeenkomstig artikel 31. Als de gemeenteraad de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing niet heeft goedgekeurd, dan wordt de omgevingsvergunning geweigerd.”

Artikel 47 van het besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning bepaalt:

“Als een beslissing van de gemeenteraad vereist is over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg, neemt de gemeenteraad daarover een besluit. De gemeenteraad neemt daarbij kennis van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die zijn ingediend tijdens het openbaar onderzoek.

Uiterlijk tien dagen na de gemeenteraadszitting stelt de gemeente de gemeenteraadsbeslissing ter beschikking hetzij van de bevoegde omgevingsvergunningscommissie als die advies moet verlenen, hetzij van het bevoegde bestuur als geen advies van een omgevingsvergunningscommissie vereist is.”

Art. 47. Het Decreet betreffende de omgevingsvergunning herneemt de welbekende regeling van de tussenkomst van de gemeenteraad over de zaak van de wegen. Voor alle duidelijkheid wordt ook hier herhaald:

“De gemeenteraad spreekt zich enkel uit over de zaak van de wegen, niet over de vergunningsaanvraag;

De gemeenteraad bespreekt enkel de bezwaren die handelen over de zaak van de wegen, niet de andere.“

 

Behandeling van de bezwaren:

Bezwaar ingediend door de Administratief deskundige | Immo VRN namens de Regie der Gebouwen | Vlaanderen Regio Noord: Via deze weg willen wij u er van in kennis stellen dat wij bezwaar indienen tegen voormelde aanvraag tot omgevingsvergunning, dit omdat er (minstens) 4 percelen (te weten 240L, 242C, 248H7 & 37F) op heden nog eigendom zijn van de Belgische Staat.

Standpunt:

Uit het Decreet houdende de gemeentewegen volgt:

Artikel 2.

Voor de toepassing van dit decreet wordt verstaan onder:

6° gemeenteweg: een openbare weg die onder het rechtstreekse en onmiddellijke beheer van de gemeente valt, ongeacht de eigenaar van de grond;

De gemeente spreekt zich uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein, ongeacht de eigenaar van de grond.

 

Watertoets

Overeenkomstig artikel 8 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het algemeen waterbeleid (B.S. 18 juli 2003) moet het ontwerp onderworpen worden aan de watertoets door vergunningsverlener. Het voorliggende project ligt deels in een overstromingsgevoelig gebied.

 

Conclusie:

De voorziene werken hebben visueel weinig significante impact en zijn functioneel noodzakelijk ter ondersteuning van bestemming van het gebied. De aanvraag past binnen artikel 3 en 4 van het Decreet gemeentewegen, omdat de aanleg van de fiets-o-strade de uitbouw van een veilig wegennet op lokaal niveau en de waardering van de trage weggebruiker ondersteunt. De aanvraag dient het algemeen belang waarbij verkeersveiligheid en de ontsluiting van aangrenzende percelen in acht wordt genomen. De aanvraag vormt een duurzame invulling en aanvulling van de bestaande infrastructuur.

BESLUIT

Goedgekeurd met 13 stemmen voor (8 GIB, 3 N-VA, 1 De Lokale Lijst en 1 Vlaams Belang) en 6 onthoudingen (4 Vooruit en 2 CD&V).

 

Artikel 1: Het tracé van de wegen, wat het gedeelte gemeentewegen betreft, zoals aangegeven op het bijgevoegde plan goed te keuren.

Artikel 2: Zich akkoord te verklaren dat het tracé van de wegen zoals aangegeven op het bijgevoegde plan wordt opgenomen in het openbaar domein.