Terug
Gepubliceerd op 29/01/2024

Besluitenlijst  Gemeenteraad

di 23/01/2024 - 19:30 Raadzaal
    • Gemeenteraad 19 december 2023 - notulen - goedkeuring

      Goedgekeurd

      Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.

       

      De notulen van de gemeenteraad van 19 december 2023 worden goedgekeurd.

    • Antwoord gouverneur - machtsoverschrijding/machtsmisbruik om verkeersborden en cameracontrole te plaatsen zonder enige onderliggende rechtsgrond - kennisname

      Ter kennis genomen

      Artikel 1: Kennisname van de brief van de gouverneur van 11 december 2023 houdende het antwoord van de gouverneur op de klacht van betrokkene over 'machtsoverschrijding/machtsmisbruik om verkeersborden en cameracontrole te plaatsen zonder enige onderliggende rechtsgrond'.

    • Omgevingsvergunning OMV_2023139824 – Albertkanaalstraat 1, 2, 2A, 3, 5, 7, 9, 20, Herentalse steenweg 46, Industrieweg 2, 2A, 13, 13A, 15, Jagersdreef 1, 3 en 6 - tracé en lastvoorwaarden - goedkeuring

      Goedgekeurd

      Goedgekeurd met 13 stemmen voor (8 GIB, 3 N-VA, 1 De Lokale Lijst en 1 Vlaams Belang) en 6 onthoudingen (4 Vooruit en 2 CD&V).

       

      Artikel 1: Het tracé van de wegen, wat het gedeelte gemeentewegen betreft, zoals aangegeven op het bijgevoegde plan goed te keuren.

      Artikel 2: Zich akkoord te verklaren dat het tracé van de wegen zoals aangegeven op het bijgevoegde plan wordt opgenomen in het openbaar domein.

    • Omgevingsvergunning OMV_2023096933 - rooilijn met uitbreiding openbaar domein voor de bouw van een lokaal dienstencentrum Bouwel - Kasteeldreef en Dorp - goedkeuring

      Goedgekeurd

      Goedgekeurd met 17 stemmen voor (8 GIB, 3 N-VA, 4 Vooruit, 1 De Lokale Lijst en 1 Vlaams Belang) en 2 onthoudingen (CD&V).

       

      Artikel 1: Goedkeuring van het tracé van het rooilijnplan en de weginrichting zoals aangegeven op bijgevoegde plannen. Een oppervlakte van 313 m² wordt in het openbaar domein opgenomen. 

      Artikel 2: Het tracé moet worden voorzien van de noodzakelijke uitrusting.

      Artikel 3: Alle werken tot uitrusting van het aan te leggen tracé en de reservering van de grond voor de eventuele groene ruimten, openbare gebouwen en openbare nutsvoorzieningen zullen uitgevoerd worden op kosten van de aanvrager. Hierbij dienen de verleende adviezen van de nutsmaatschappijen nageleefd te worden. 

      Artikel 4: Vooraleer de vergunning kan afgeleverd worden, dient de aanvrager zich te verbinden om de eigendom van de in de plannen aangegeven openbare gedeelten, aanhorigheden en nutsvoorzieningen evenals de gronden waarop ze aangelegd worden, vrij en onbelast, gratis af te staan aan de gemeente. De strook grond die wordt afgestaan zal geaffecteerd worden naar het openbaar domein.

    • Vervoerregioraad Kempen 29 november 2023 - verslag - kennisname

      Ter kennis genomen

      Artikel 1: Kennisname definitieve vaststelling van Regionaal Mobiliteitsplan van de vervoerregio Kempen en ontwerp plan-MER.

      Artikel 2: Het college gaf gunstig advies over het ontwerp Regionaal Mobiliteitsplan van de vervoerregio Kempen en ontwerp plan-MER.

      Artikel 3: Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis dat de eerder gemaakte opmerkingen (dd. CBS 19/09) zijn meegegeven aan VVR Kempen (zowel mondeling als schriftelijk). Deze kunnen echter niet mee opgenomen worden als officieel bezwaar wegens niet gemaakt tijdens de officiële periode van openbaar onderzoek (31/05/2023 - 29/07/2023). Zie CBS/2023/1942 voor gemaakte opmerkingen. 

      Artikel 4: Kennisname van het verslag van de vervoerregioraad Kempen van 29 november 2023.

      Artikel 5: Dit besluit wordt overgemaakt aan de vervoerregio Kempen.

    • Mobiliteitsstudie Middenkempen - stuurgroep 24 november 2023 - verslag - kennisname

      Ter kennis genomen

      Artikel 1: Kennisname van het verslag van de stuurgroep Mobiliteitsstudie Middenkempen van 24 november 2023.  

      Artikel 2: Volgende bezorgdheden en opmerkingen werden door het lokaal bestuur meegegeven:

      Financiën
      • Wat zal de kostenverdeling zijn (signalisatie, communicatie, ANPR)?
      • De budgetten voor het volgende boekingsjaar zijn reeds vastgelegd (vastlegging ten laatste op 1/11/2023): hoe wordt daarmee omgegaan?
      • Wordt de planning door de provincie mee gestuurd zodat dit consistent kan gebeuren tussen de grensgemeenten? Antwoord provincie: In Middenkempen zitten we met 3 noord-zuidverbindingen. Het is belangrijk dat we deze 3 assen samen aanpakken op eenzelfde moment. Dus planning is een belangrijke tussenstap. De gemeente kan ook eerst een verkeersonderzoek doen alvorens te investeren in ANPR. Hiervoor kan men beroep doen op de provinciale raamovereenkomst.

      Communicatie
      • Wie neemt hiervoor het initiatief? Is dit steeds de provincie als trekker? Antwoord provincie: De provincie zal hier trekker zijn.
      • Is er al een communicatieplan voorhanden? Antwoord provincie: Dit wordt opgemaakt, maar pas als er engagement is vanuit de betrokken gemeenten van Middenkempen. De provincie zal een bestek voor communicatie in de markt zetten.
      • Hoe worden handelaars, bedrijven en ondernemers geïnformeerd? Bereikbaarheidsfiches en infomomenten zijn opgenomen als communicatiemiddel in het presentatievoorstel.
      • Wordt er nog communicatie voorzien? Wordt er via VOKA en Unizo mee gecommuniceerd?
      • Wordt er een stakeholderlijst opgemaakt van het grondgebied van de gemeente (inclusief Bouwel)?
      • Wat is de communicatie naar de weggebruikers?
      • Komt er een communicatietoolkit voor gemeenten?
      • Hoe worden buitenlandse chauffeurs geïnformeerd? (excl. signalisatie) Wij zien namelijk dat vooral zij zondigen tegen ons huidige tonnageverbod.
      • Wordt de aanpassing van de GPS-systemen/ Waze mee opgenomen in de communicatie?
       

      Lokaal bestemmingsverkeer

      • Hoe wordt ervoor gezorgd dat lokaal zwaar vervoer en landbouwverkeer tussen Bouwel en Grobbendonk mogelijk blijft? En tussen Bouwel en Pulle? Dit zonder te moeten omrijden via N13 en de lokale KMO-route Herentalsebaan of de N13 en N14? Antwoord provincie: Er kan worden gewerkt met een onderbord ‘uitgezonderd landbouwverkeer’. Op die wijze is landbouwverkeer steeds toegestaan.
      • Ons voorstel: whitelist opmaken en dit iedere 6 maanden evalueren in samenspraak met de provincie (1) of de zone tonnagebeperking breder trekken tot de N14 als grenspunt. Zo zorgen we ervoor dat lokaal bestemmingsverkeer tussen de dorpskernen mogelijk blijft (2). Antwoord provincie: Advies om de zones zo klein mogelijk te houden in functie van handhaving (1 politiezone en 1 parket). De zone Zandhoven behoort tot een andere politiezone en parket en vermoeilijkt de handhaving en sanctionering. Dus de provincie verkiest om te werken met een whitelist. Het idee van de gemeente om al een oplijsting te maken van lokale handelaars met zwaar vervoer in Bouwel, Pulle en Pulderbos wordt gevolgd.
      • Met Neteland bekijken of we naar eenzelfde tonnagebeperking kunnen gaan.
    • Protocol Vlaams Handhavingsplatform - goedkeuring

      Goedgekeurd

      Goedgekeurd met 17 stemmen voor (8 GIB, 3 N-VA, 2 CD&V, 1 De Lokale Lijst, Carine Geyselings, Natalie Moens en Johan Verbeeck), 1 onthouding (Vlaams Belang) en 1 stem tegen (Ivan Verbeeck).

       

      Artikel 1: Goedkeuring van het protocol en bijhorend addendum ter omkadering van de elektronische mededeling van persoonsgegevens in het kader van de toegang tot het Vlaams Handhavingsplatform, zoals opgenomen in bijlagen.

      Artikel 2: De voorzitter en algemeen directeur worden gemachtigd om het protocol en bijhorende addendum namens de gemeente Grobbendonk te ondertekenen.

      Artikel 3: Het ondertekende protocol en addendum wordt via e-mail bezorgd aan het Agentschap voor Justitie en Handhaving via vhp.support@vlaanderen.be en aan IOK via Juridische.Dienst@iok.be.

      Artikel 4: In het kader van de transparantieverplichting die de AVG oplegt aan de verwerkingsverantwoordelijken, zal het protocol en addendum vermeld worden op de website van de gemeente zodat burgers geïnformeerd worden.

      Artikel 5: De verwerking dient ook te worden opgenomen in het register van verwerkingsactiviteiten. 

    • Wegen- en rioleringswerken Stationlei - inzet tijdelijke ANPR-camera voor controle spoorwegkruising in Nieuwendijk - kennisname

      Ter kennis genomen

      Artikel 1: Kennisname wat betreft de plaatsing en het gebruik van ANPR-camera's ter hoogte van de spoorwegslagboom in Nieuwendijk. Het gaat om een tijdelijke plaatsing ter controle van negatie van de verkeerswetgeving tot einde van de werken in de Stationlei (project Sanering Kleine Beek). De goedkeuring is reeds verleend in het CBS van 18 december 2023.

      Artikel 2: De overweg Nieuwendijk wordt opengesteld voor vergunninghouders tot einde van de werken in de Stationlei (project Sanering Kleine Beek): De buslijn 849 voorheen buslijn 513 (enkel in de richting van Heist-op-den-Berg/de andere richting, richting Vorselaar rijdt via Kasteeldreef en Dorp), hulpdiensten, schoolbus Kikoen, de schoolbus van basisschool De Wijngaard omdat zij samenwerken met de basisschool in Herenthout ('t Klavertje) en een kleinere schoolbus voor kinderen met een beperking (zie betrokkene). 

      Artikel 3: Van Infrabel is er geen toestemming om ander gemotoriseerd verkeer toe te laten. Dit om veiligheidsredenen. De verkeerssituatie aan de spoorwegovergang in Nieuwendijk blijft dus zoals voordien goedgekeurd door het CBS van 4 november 2019. Enkel wordt in het CBS van 18 december 2023 toestemming gegeven aan vergunninghouders om de spoorwegovergang te kruisen.

      Artikel 4: Team Informatie & Communicatie zorgt voor de registratie van de camera in het beeldverwerkingsregister van het lokaal bestuur en voor de registratie via http://www.aangiftecamera.be/.

      Artikel 5: Een afschrift van dit besluit wordt bezorgd aan:

      Team Informatie & Communicatie

      Brandweerzone Kempen

      Politiezone Neteland

      Noodplanning Neteland

      De Lijn

      Betrokkenen

    • Vastlegging basisbijdragevoet van de 2de pensioenpijler op 4% voor alle contractuele medewerkers - goedkeuring

      Goedgekeurd

      Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.

       

      Artikel 1: De basisbijdragevoet voor de tweede pensioenpijler wordt vastgelegd voor alle contractuele personeelsleden op 4% vanaf 1 januari 2024.

      Artikel 2: Het pensioenreglement en het gemeenteraadsbesluit betreft de tweede pensioenpijler OFP Prolocus, zal ter beschikking gesteld worden van alle contractuele personeelsleden.

      Artikel 3: Deze basisbijdragevoet van 4% zal vanaf 1 januari 2024 opgenomen worden in de meerjarenplanwijziging.

      Artikel 4: Een afschrift van dit besluit wordt bezorgd aan:

      Team HRM

      Team Financieel management

    • Klachtenbehandeling - rapportering - kennisname

      Ter kennis genomen

      Artikel 1: Kennisname van het verslag van de binnengekomen klachten voor de periode van 1 januari 2023 tot en met 31 december 2023.

      Artikel 2: Een afschrift van dit besluit wordt bezorgd aan:

      Stafmedewerker Beleid & Juridische zaken

      Vlaamse Ombudsdienst, Leuvenseweg 86, 1000 Brussel

    • Update op het gebruik en de plaatsing van permanente en tijdelijke vaste camera's - goedkeuring

      Goedgekeurd

      Goedgekeurd met 13 stemmen voor (8 GIB, 2 CD&V, 1 Vlaams Belang, Eric Van Meensel en Greet Van de Peer), 5 onthoudingen (1 De Lokale Lijst, Carine Geyselings, Natalie Moens, Johan Struyfs en Gino Van der Elst) en 1 stem tegen (Ivan Verbeeck).

       

      Artikel 1: De gemeenteraad geeft toelating voor het gebruik van vaste en verplaatsbare camera’s op basis van het aangepaste camerabeleid. Dit beleid is als bijlage toegevoegd aan dit besluit en maakt er integraal deel van uit.

      Artikel 2: Een afschrift van dit besluit wordt bezorgd aan:

      Team Informatie & Communicatie

      Team Ruimte & Vergunningen

      Team Uitvoering & Onderhoud

      Korpschef van de politiezone Neteland

    • Overheidsopdrachten - nominatieve delegatie - aanpassing meerjarenplan 2020-2025 2024 – goedkeuring

      Goedgekeurd

      Goedgekeurd met 15 stemmen voor (8 GIB, 3 N-VA, 2 CD&V, Carine Geyselings en Natalie Moens), 2 onthoudingen (1 De Lokale Lijst en 1 Vlaams Belang) en 2 stemmen tegen (Ivan Verbeeck en Johan Struyfs).

       

      Artikel 1: Volgende overheidsopdrachten worden nominatief aangeduid waarvoor het vaststellen van de plaatsingsprocedure en de voorwaarden aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd:

      EXPLOITATIE

      Actie Omschrijving actie MJP-raming Omschrijving
      AC000059 We voorzien werkingsmiddelen voor het team HRM en Secretariaat. MJP000290 Raamcontract kantoorbenodigdheden
      AC000069 We voorzien in de nodige externe ondersteuning voor het team Ruimte & Vergunningen. MJP001031 Externe ondersteuning team ruimte en vergunningen
      AC000070 We voorzien de nodige vergoedingen en kosten aan derden. MJP000122 Juridische bijstand gemeente
      AC000082 We voorzien middelen voor de refterwerking voor beide gemeentescholen. MJP002523 Refterwerking, inclusief warme maaltijden - we voorzien maaltijden voor diverse scholen
      AC000155 We houden de toepassingen voor het team Uitvoering en Onderhoud up-to-date. MJP002666 Zaal-reservatiesysteem met automatische betaling - licentiekosten 
      AC000162 We houden de toepassingen voor het team Vrije Tijd up-to-date. MJP000152 Evenementenloket
      AC000236 We zetten via sociale tewerkstelling in op duurzaam groenonderhoud. MJP000323 Mina-werkers
      AC000237 We verfraaien het openbaar domein. MJP000330 Bebloeming
      AC000258 We baten het recyclagepark op een duurzame manier uit. MJP000321 Verwerking van het op het recyclagepark ingezamelde afval.
      AC000327 Diverse acties waaronder meerjarenplanramingen voorzien zijn voor gas met algemene rekening 6111000 MJP000XXX Levering van gas
      AC000XXX Diverse acties waaronder meerjarenplanramingen voorzien zijn voor schoonmaak van diverse gebouwen met algemene rekening 6103020 MJP00XXXX Schoonmaakkosten
      AC000471 We zorgen voor algemeen onderhoud van onze wegen en voorzien signalisatie. MJP001049 O.a. wegmarkeringen
      AC000471 We zorgen voor algemeen onderhoud van onze wegen en voorzien signalisatie. MJP000613 Controle en onderhoud hydranten
      AC000475 We zorgen voor een goed beheer van ons rollend materieel. MJP000611 Brandstof voertuigen
      AC000XXX Diverse acties waaronder meerjarenplanramingen voorzien zijn voor elektriciteit met algemene rekening 6110000 MJP000XXX Levering van elektriciteit

      INVESTERINGEN

      Actie Omschrijving actie MJP-raming Omschrijving
      AC000155 We houden de toepassingen voor het team Uitvoering en Onderhoud up-to-date. MJP002665 Zaal-reservatiesysteem met automatische betaling - investering
      AC000162 We houden de toepassingen voor het team Vrije Tijd up-to-date. MJP001594 Evenementenloket
      AC000213 We onderzoeken de mogelijkheden van energetische renovaties van onze publieke gebouwen. MJP00XXXX Diverse MJP-ramingen voor het verduurzamen van gebouwen - waaronder het OEPC-traject in samenwerking met de VEB
      AC000214 We investeren in een nieuw onthaal van het gemeentehuis dat is aangepast aan de dienstverlening van een moderne gemeente.  MJP000348 Gemeentehuis - renovatie
      AC000222 We renoveren en bouwen nieuwe multifunctionele schoolgebouwen op de site Klim-Op Bouwel, met subsidies van de hogere overheid. MJP000350 Renovatie en nieuwbouw kindercampus Bouwel
      AC000227 We waarderen de dorpskernen op. MJP002116 Belevingspark Volle Vaart: Vlaanderen Natuurlijk - Uitgaven
      AC000227 We waarderen de dorpskernen op. MJP002599 Belevingspark Volle Vaart: blue deal aankoop grond - Uitgaven
      AC000227 We waarderen de dorpskernen op. MJP002596 Belevingspark Volle Vaart: Platteland Plus - Uitgaven
      AC000227 We waarderen de dorpskernen op. MJP002598 Belevingspark Volle Vaart: Blue Deal projectuitvoering - Uitgaven
      AC000243 We ontwikkelen een visie m.b.t. de ruimtelijke planning en inrichting van het grondgebied. MJP002111 We maken een beleidsplan ruimte op
      AC000290 We investeren in de heraanleg van de Waterwinningsstraat. MJP000346 Waterwinningsstraat - van kruispunt Eikenlei tot kruispunt Biezenhoek
      AC000292 We investeren in de aanleg van een fietspad aan de Industrieweg. MJP000307 Inrichtingswerken knoop Albertkanaalstraat, fietspad Industrieweg , doorsteken fietspad richting jaagpad , ...(fietsostrade) – werken
      AC000283 We ontwikkelen een mooie, groene en duurzame visie voor de Kasteelhoeve d'Ursel en haar natuurgrond in samenwerking met andere stakeholders. MJP00XXXX Diverse studies in het kader van marktconsultaties, masterplan, enz. 
      AC000300 We verbeteren het fietspad Stationlei inclusief rioleringswerken MJP000310 Fietspad Stationlei inclusief rioleringswerken Kleine Beek
      AC000590 We optimaliseren, vergroenen en ontharden Langenheuvel. MJP002114 Optimaliseren, vergroenen en ontharden Langenheuvel - erelonen en werken.
      AC000525 We investeren in de heraanleg (met onder meer rioleringswerken) van de Heibloemlaan en de omliggende straten. MJP001018 Heibloemlaan (verschillende straten) en erelonen
      AC000563 We zorgen voor een structureel onderhoud van de asfaltwegen en de betonwegen in diverse straten. MJP001848 We zorgen voor het structureel onderhoud van de asfaltwegen en de betonwegen in diverse straten (o.a. Berkendreef, Herenthoutse steenweg en Pallieterdreef).
      AC000302 We investeren in een op- en afrittencomplex E313/N13/Industrieweg. MJP001197 Onteigeningen afrittencomplex 
      AC000304 We investeren in geluidsschermen aan E313. MJP000312 Geluidsschermen E313
      AC000305 We werken mee aan de vernieuwing en het onderhoud van het rioleringsnet. MJP002653 Weg- en rioleringswerken Beemdenstraat (kan rechtstreeks uit rioleringsfonds bij Fluvius betaald worden zonder prefinanciering)
      AC000305 We werken mee aan de vernieuwing en het onderhoud van het rioleringsnet. MJP002654 Weg- en rioleringswerken Nijverheidsstraat (kan rechtstreeks uit rioleringsfonds bij Fluvius betaald worden zonder prefinanciering)
      AC000317 We leggen een knuppelpad aan de Kleine Nete aan.  MJP000304 Het Ruige Ridderpad (een knuppelpad dat het centrum met de omgeving van de kasteelhoeve verbindt met speelelementen, wandelpad, brug)
      AC000318 We verleiden, motiveren en prikkelen onze inwoners en ondernemers om duurzame vervoersmiddelen te gebruiken. MJP002104 Inrichting Hoppinpunt aan station Bouwel (afspraak vervoersregio)
      AC000339 We slopen het gebouw op Leopoldstraat 45a met het oog op de verbetering van de verkeersveiligheid. MJP000352 Renovatie Leopoldstraat 45a
      AC000549 We verkopen de site aan de Schoolstraat. MJP002155 Opmaak verkaveling voor verkoop bouw percelen Schoolstraat
      AC000561 We kopen een bestelwagen aan. MJP001846 We kopen een bestelwagen aan.
      AC000561 We kopen een bestelwagen aan. MJP002658 We kopen een camionette aan voor de vuilbakjestoer
      AC000562 We kopen een vrachtwagen met kraan en containeroptrek aan. MJP001847 We kopen een vrachtwagen met kraan en containeroptrek aan.
      AC000591 We kopen een nieuwe roofingcontainer aan voor het recyclagepark. MJP002124 Aankoop containers (5 stuks) voor het recyclagepark 
      AC000607 We investeren in de aankoop en ontwikkeling van de Netestraat. MJP002482

      We kopen de Netestraat aan.

      AC000612 We kopen een wiellader aan. MJP002580

      Aankoop wiellader

      AC000619 We renoveren en bouwen nieuwe multifunctionele schoolgebouwen op de site Klim-Op Grobbendonk, met subsidies van de hogere overheid'. MJP002672

      Erelonen school Grobbendonk tot en met ontwerp

      Artikel 2: De toetredingsbeslissingen bij de groepsaankopen, worden gedelegeerd aan het college van burgemeester en schepenen voor het jaar 2024.

      Artikel 3: Over zowel de delegaties naar het college van burgemeester en schepenen als de toetredingsbeslissingen bij de groepsaankopen die door het college van burgemeester en schepenen zullen genomen worden, zal gerapporteerd worden aan de raadsleden in de opvolgingsrapportering over het eerste semester en in de jaarrekening.

      Artikel 4: Een afschrift van dit besluit wordt bezorgd aan:

      Leden van het managementteam

      Team Financieel Management

    • Retributie - retributiereglement vastgoedinformatie Vastgoedinformatieplatform - goedkeuring

      Goedgekeurd

      Goedgekeurd met 12 stemmen voor (8 GIB, 3 N-VA en 1 De Lokale Lijst), 6 onthoudingen (2 CD&V, 1 Vlaams Belang, Carine Geyselings, Natalie Moens en Ivan Verbeeck) en 1 stem tegen (Johan Struyfs).

       

      Artikel 1: OVEREENKOMST

      De toetredingsovereenkomst met het Vlaams Datanutsbedrijf (Athumi) in bijlage wordt ondertekend.

      Artikel 2: OPHEFFINGSBEPALINGEN

      Het retributiereglement vastgoedinformatie Vastgoedinformatieplatform, goedgekeurd door de gemeenteraad op 28 maart 2023, wordt opgeheven vanaf 1 februari 2024.

      Artikel 3: INWERKINGTREDING EN OMSCHRIJVING VOORWERP OF FEIT WAAROP EEN RETRIBUTIE WORDT GEHEVEN

      Met ingang van 1 februari 2024 en eindigend op 31 december 2025 geldt een retributie op vastgoedinformatie via het Vastgoedinformatieplatform.

      Procedure

      Alle aanvragen van producten, zoals vermeld in artikel 7 van het VIP-decreet, worden geacht via het VIP te verlopen. Het verplicht gebruik van het Vastgoedinformatieplatform wordt voor producten met vastgoedinformatie uit een lokale gegevensbron geregeld in het VIP-decreet. Een oplijsting van alle organisaties die als aanvrager toegang krijgen tot het Vastgoedinformatieplatform voor aanvragen van producten, wordt door Athumi ter beschikking gesteld op de website van Athumi.

      De aanvrager dient elektronisch een aanvraag in bij Athumi om een product via het Vastgoedinformatieplatform te ontvangen. Athumi ontvangt op elektronische wijze de vastgoedinformatie van de aanleverende entiteiten (de lokale gegevensbronnen en de centrale gegevensbronnen). De relevante vastgoedinformatie per perceel, of een onderdeel daarvan, wordt automatisch opgeladen in een product in het VIP of wordt door de aanleverende entiteiten aan het VIP bezorgd. Athumi en de gemeente stellen het product via het VIP ter beschikking aan de aanvrager.

      In de mate dat persoonsgegevens zouden worden verwerkt in het kader van een product, verwerkt de gemeente die persoonsgegevens met als doeleinde om het product ter beschikking te kunnen stellen aan de aanvragers in het kader van hun beroepsactiviteiten of in het kader van één van de doelstellingen opgesomd in artikel 6 van het VIP-decreet.

      In de mate dat persoonsgegevens zouden worden verwerkt in het kader van de ontsluiting, samenvoeging en ter beschikkingstelling van vastgoedinformatie in een product, treden de gemeente Grobbendonk en Athumi voor bovenstaande doeleinden op als gezamenlijke verwerkingsverantwoordelijken. Athumi treedt op als verwerker voor de gemeente Grobbendonk wat betreft de verwerkingsactiviteiten die plaatsvinden in het kader van de heffing en de inning van de gemeentelijke bronretributie via het Vastgoedinformatieplatform. De afspraken rond en de modaliteiten van de verwerkingen die de gemeente Grobbendonk en Athumi uitvoeren als gezamenlijke verwerkingsverantwoordelijken respectievelijk als verwerkingsverantwoordelijke en verwerker zijn geregeld in de Toetredingsovereenkomst.

      De vastgoedinformatie in het product die de gemeente Grobbendonk via het Vastgoedinformatieplatform ter beschikking stelt, wordt niet ondertekend aangezien het product een louter informatief document betreft dat geen beleidsmatige stellingname inhoudt en niet kwalificeert als stuk of briefwisseling in de zin van artikel 279 van het decreet lokaal bestuur.

      Artikel 4: DEFINITIES

      Vastgoedinformatie: gebouw-, grond- of omgevingsgebonden gegevens inzake een onroerend goed, inclusief informatie met betrekking tot het juridische, administratieve of fysieke statuut van dit onroerend goed;

      Lokale gegevensbron: vastgoedinformatie die een gemeente of de rechtspersonen die ervan afhangen beheert;

      Centrale gegevensbron: vastgoedinformatie die een Vlaamse instantie of een externe overheid beheert;

      Vastgoedinformatieplatform of VIP: elektronisch informatiesysteem om vastgoedinformatie te ontsluiten, samen te voegen en ter beschikking te stellen;

      Product: een welbepaalde combinatie van vastgoedinformatie over één perceel, of een onderdeel ervan, die vooraf door het Vlaams Datanutsbedrijf is vastgelegd, die op aanvraag wordt ontsloten door de aanleverende entiteiten, vermeld in het VIP-decreet in artikel 10, eerste tot en met derde lid, die wordt samengevoegd via het VIP, en die ter beschikking wordt gesteld aan de aanvrager via het VIP;

      Externe overheid: overheidsinstanties, vermeld in artikel I.3, 8° van het Bestuursdecreet van 7 december 2018;

      Vlaamse instantie: een Vlaamse instantie als vermeld in artikel 2, 14°, van het decreet van 2 december 2022 houdende machtiging tot oprichting van het privaatrechtelijk vormgegeven extern verzelfstandigd agentschap Vlaams Datanutsbedrijf in de vorm van een naamloze vennootschap;

      Aanvrager: een professionele aanvrager (zoals vermeld in artikel 2, 18° van het VIP-decreet) of een burger (zoals vermeld in artikel 2, 7° van het VIP-decreet) of zijn vertegenwoordiger die een aanvraag indient via het VIP;

      Algemene verordening gegevensbescherming: Verordening (EU) 2016/679 van het Europees Parlement en de Raad van 27 april 2016 betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens en betreffende het vrije verkeer van die gegevens en tot intrekking van Richtlijn 95/46/EG;

      Persoonsgegevens: de gegevens, vermeld in artikel 4, 1) van de algemene verordening gegevensbescherming;

      Verwerking: een verwerking als vermeld in artikel 4, 2), van de algemene verordening gegevensbescherming;

      Verwerkingsverantwoordelijke: een verwerkingsverantwoordelijke als vermeld in artikel 4, 7), van de algemene verordening gegevensbescherming;

      Betrokkene: een betrokkene als vermeld in artikel 4, 1), van de algemene verordening gegevensbescherming.

      VIP-decreet: decreet van 22 december 2023 over het Vastgoedinformatieplatform;

      Gemeentelijke bronretributie: de retributie die de aanvrager verschuldigd is aan een lokaal bestuur voor het ontsluiten, samenvoegen en ter beschikking stellen van vastgoedinformatie in een product;

      Artikel 5: DE RETRIBUTIE IS VERSCHULDIGD DOOR

      De gemeentelijke bronretributie is, overeenkomstig artikel 21 van het VIP-decreet, verschuldigd door de aanvrager.

      Artikel 6: BEREKENINGSGRONDSLAG EN TARIEF

      De gemeentelijke bronretributie bedraagt 80,00 euro per product Vastgoedinlichtingen (hoofdstuk 8 van het VIP-decreet). Daarbovenop komt het bedrag van de platformretributie of platformvergoeding zoals vastgelegd in het VIP-decreet.

      Artikel 7: VRIJSTELLINGEN

      Dezelfde instanties die overeenkomstig artikel 23, §3, van het VIP-decreet zijn vrijgesteld van de platformretributie in de zin van artikel 2, 15°, en 19, eerste lid, 1°, van het VIP-decreet worden vrijgesteld van de betaling van gemeentelijke bronretributie. Het gaat in concreto over deze organisaties:

      • externe overheden; een overheidsinstantie als vermeld in artikel I.3, 8°, van het Bestuursdecreet van 7 december 2018;
      • Vlaamse instanties, als vermeld in artikel 2, 14°, van het decreet van 2 december 2022;
      • lokale overheden, als vermeld in artikel I.3, 5°, van het Bestuursdecreet van 7 december 2018;
      • gerechtelijke overheden;
      • hulpverleningszones als vermeld in het koninklijk besluit van 2 februari 2009 tot vaststelling van de territoriale afbakening van de hulpverleningszones;
      • politiezones als vermeld in artikel 9 van de wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst, gestructureerd op twee niveaus.

      Artikel 8: WIJZE VAN INNING

      Athumi int de gemeentelijke bronretributie conform artikel 21 van het VIP-decreet via het VIP in naam en voor rekening van de lokale overheden. De bronretributie wordt periodiek (maandelijks) integraal doorgestort aan de gemeente voor alle aangevraagde producten.

      Artikel 9: BEKENDMAKING

      Dit reglement wordt afgekondigd en bekendgemaakt overeenkomstig artikels 286, 287 en 330 van het decreet lokaal bestuur.

      Artikel 10: Een afschrift van dit besluit wordt bezorgd aan:

      Team Financieel Management

      Team Ruimte & Vergunningen

    • Retributie - retributie op afgifte van administratieve stukken - wijziging - goedkeuring

      Goedgekeurd

      Goedgekeurd met 16 stemmen voor (8 GIB, 3 N-VA, 4 Vooruit en 1 De Lokale Lijst) en 3 onthoudingen (2 CD&V en 1 Vlaams Belang).

       

      Artikel 1: Goedkeuring te geven aan het wijzigen van volgende items in het retributiereglement.

      • Het product "Identiteitsbewijs voor niet-Belgische kinderen -12 jaar" met een retributie van 0,00 euro wordt vervangen door:
      Elektronische verblijfsdocumenten voor vreemdelingen jonger dan 12 jaar 0,00 euro gemeentebelasting, vermeerderd met de aanmaakkosten aangerekend door de Federale Overheid alsmede de kosten voor eventuele spoedprocedure
      • Het product "kids-ID's" op rij 7 kolom 1 van het huidige reglement wordt verwijderd.

      Artikel 2: Deze aanpassing wordt afgekondigd en bekendgemaakt overeenkomstig artikels 286, 287 en 330 van het decreet lokaal bestuur.

      Artikel 3: Een afschrift van dit besluit wordt bezorgd aan:

      Team Financieel Management

      Team Mens & Welzijn

    • Aanpassing meerjarenplan 2020-2025 -2024 - technische opmerkingen toezicht deel gemeente - kennisname

      Ter kennis genomen

      Artikel 1: Kennisname van de technische bemerkingen en aanbevelingen van de toezichthoudende overheid bij de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 - 2024.

    • Overeenkomst occasioneel gezamenlijke opdracht voor groepsaankoop van een applicatie aanvragen inname openbaar domein, signalisatievergunning, vraag voor grondwerken, evenementaanvragen en afstemming evenementenbeleid en beleid IOD in functie van politiezone - goedkeuring

      Goedgekeurd

      Goedgekeurd met 18 stemmen voor (8 GIB, 3 N-VA, 4 Vooruit, 2 CD&V en 1 De Lokale Lijst) en 1 onthouding (Vlaams Belang).

       

      Artikel 1: Goedkeuring van de samenwerkingsovereenkomst "Overeenkomst occasioneel gezamenlijke opdracht voor groepsaankoop van een applicatie aanvragen inname openbaar domein, signalisatievergunning, vraag voor grondwerken, evenementenaanvragen en afstemming evenementenbeleid en beleid IOD in functie van politiezone."

      Artikel 2: Een afschrift van dit besluit wordt bezorgd aan:

      Team Vrije tijd

      Team Informatie & Communicatie

      Team Ruimte & Vergunningen

      Team Financieel Management

      Werkgroep Neteland Evenementen - S.V.

    • Gemeentelijke aangelegenheden - mededelingen en vraagstelling

      Ter kennis genomen

      GIB: Geen vragen

      N-VA: Geen vragen

      Vooruit:

      • Kruispunt Lindekens - ontruimingspijl
      • Rerum Novarum - opkuis speelplein
      • De Lijn - stand van zaken overleg buslijn 150 en 420
      • Kasteelhoeve - stand van zaken concessie

      CD&V: 

      • Sneeuw en ijzelbestrijding - omgeving kerkhof Bouwel 

      Vlaams Belang: 

      • Sneeuw en ijzelbestrijding - solidaire sneeuwtelefoon 
      • Wensboom - evaluatie 
      • Eengemaakt onthaal - toeristische informatie 

      De Lokale Lijst: Geen vragen