DE GEMEENTERAAD
MOTIVERING
BESLUIT:
Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
De notulen van de gemeenteraad van 19 december 2023 worden goedgekeurd.
DE GEMEENTERAAD
MOTIVERING
Er werd een voor de gemeente geanonimiseerde klacht ingediend bij de gouverneur over 'machtsoverschrijding/machtsmisbruik om verkeersborden en cameracontrole te plaatsen zonder enige onderliggende rechtsgrond maar met misbruik van andere niet toepasbare CBS'.
In de brief, binnengekomen via het digitaal loket op 19 oktober 2023, vraagt de gouverneur het standpunt van het lokaal bestuur over de klacht en het volledige dossier ter zake.
Het college van burgemeester en schepenen formuleerde op 6 november 2023 zijn standpunt over de klacht van betrokkene en maakte dit, samen met het volledige dossier ter zaken, over aan de gouverneur.
In haar brief van 11 december 2023 maakte de gouverneur haar antwoord aan betrokkene, over aan het college van burgemeester en schepenen.
Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, deel 2, titel 7, hoofdstuk 2: algemeen bestuurlijk toezicht.
BESLUIT:
Artikel 1: Kennisname van de brief van de gouverneur van 11 december 2023 houdende het antwoord van de gouverneur op de klacht van betrokkene over 'machtsoverschrijding/machtsmisbruik om verkeersborden en cameracontrole te plaatsen zonder enige onderliggende rechtsgrond'.
DE GEMEENTERAAD
MOTIVERING
Op 31 oktober 2023 dienden Marianne Verhaert, burgemeester en Daan Ceulemans, algemeen directeur, namens de gemeente Grobbendonk de omgevingsaanvraag in voor het aanleggen van fietspaden langsheen de Industrieweg, met als adres Albertkanaalstraat 1, 2, 2A, 3, 5, 7, 9, 20, Herentalse steenweg 46, Industrieweg 2, 2A, 13, 13A, 15, Jagersdreef 1, 3 en 6, 2280 Grobbendonk. Kadastraal is het perceel gekend als afdeling 1 sectie C nrs. 61E, 63N, 70D6, 70N5, 70B6, 70E6, 70K6, 70L6, 71Z, sectie D nrs. 235S8, 235M9, 235R7, 235S9, 235A11, 238K, 239Y, 239V, 240L, 240F, 242C, 248H7, 249R2, 249N2, 249L2, 250C4, 250S3, 250K4, 250G4, 250R3, 251L, sectie E nrs. 3E, 3N, 37F en 216A. De omgevingsaanvraag heeft omgevingsloketnummer OMV_2023139824.
De aanvraag bevat volgende stedenbouwkundige handelingen en vegetatiewijzingen:
- Aanleg van nieuwe wegen
- Wijziging van bestaande wegen
- Terreinaanleg parking
- Reliëfwijziging, inbuizingen, dempen van grachten en rioleringswerken
- Ontbossen, rooien van bomen en rooien van houtkanten
Het doel van het project ‘Fietspaden Industrieweg Grobbendonk’ is om een weldoordachte, haalbare en economisch verantwoorde oplossing te voorzien om de veiligheid van de zwakke weggebruiker te garanderen doorheen de Industrieweg, rekening houdende met de bedrijfsactiviteiten langs deze weg. Langs de Industrieweg dient een fietsverbinding te worden aangelegd als fietssnelweg, met uitzondering van het segment tussen de Jagersdreef en de Herentalse steenweg.
Een bijkomende doelstelling waarin het project zal voorzien is de optimalisatie van de ontsluiting van de Industrieweg. In de huidige situatie doorkruist al het verkeer naar het industriegebied het woongebied in de omgeving van de Jagersdreef en de aansluiting van de Industrieweg op de Herentalse steenweg. De aansluiting van de Industrieweg op de Herentalse steenweg zal hiervoor worden vervangen door een aansluiting van de Industrieweg op het op- en afrittencomplex. De huidige aansluiting zal voorzien worden van een knip waar alleen fietsers, voetgangers en in uitzonderlijke gevallen de brandweer langs kunnen. Om de doorstroming en veiligheid te kunnen waarborgen aan de nieuwe aansluiting van de Industrieweg op het op- en afrittencomplex en aan de aansluiting van het op- en afrittencomplex op de Herentalseweg zullen VRI’s met voorsorteerstroken worden gerealiseerd.
Het resultaat van het ontvankelijkheids- en volledigheidsonderzoek werd verzonden op 28 november 2023.
Het college van burgemeester en schepenen heeft deze aanvraag tot omgevingsvergunning onderzocht, rekening houdend met alle terzake geldende wettelijke bepalingen.
Artikel 162 van de grondwet.
Artikel 117, eerste lid van de Nieuwe Gemeentewet.
Decreet van 28 april 1993 houdende regeling, voor het Vlaamse Gewest, van het administratief toezicht op de gemeenten.
Artikel 31 van het decreet betreffende de omgevingsvergunning.
§ 1. Als de aanvraag de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg omvat, roept het college van burgemeester en schepenen, in voorkomend geval op verzoek van de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15, de gemeenteraad samen om te beslissen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg.
De gemeenteraad spreekt zich uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein. Hierbij wordt rekening gehouden met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, en in voorkomend geval met het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen. De gemeenteraad kan daarbij voorwaarden opleggen en lasten verbinden, die de bevoegde overheid in de eventuele vergunning opneemt.
Artikel 3 en 4 van het decreet houdende de gemeentewegen.
Artikel 3: Dit decreet heeft tot doel om de structuur, de samenhang en de toegankelijkheid van de gemeentewegen te vrijwaren en te verbeteren, in het bijzonder om aan de huidige en toekomstige behoeften aan zachte mobiliteit te voldoen.
Om de doelstelling, vermeld in het eerste lid, te realiseren voeren de gemeenten een geïntegreerd beleid, dat onder meer gericht is op:
1° de uitbouw van een veilig wegennet op lokaal niveau;
2° de herwaardering en bescherming van een fijnmazig netwerk van trage wegen, zowel op recreatief als op functioneel vlak.
Artikel 4.
Bij beslissingen over wijzigingen van het gemeentelijk wegennet wordt minimaal rekening gehouden met de volgende principes:
1° wijzigingen van het gemeentelijk wegennet staan steeds ten dienste van het algemeen belang;
2° een wijziging, verplaatsing of afschaffing van een gemeenteweg is een uitzonderingsmaatregel die afdoende wordt gemotiveerd;
3° de verkeersveiligheid en de ontsluiting van aangrenzende percelen worden steeds in acht genomen;
4° wijzigingen aan het wegennet worden zo nodig beoordeeld in een gemeentegrensoverschrijdend perspectief;
5° bij de afweging voor wijzigingen aan het wegennet wordt rekening gehouden met de actuele functie van de gemeenteweg, zonder daarbij de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang te brengen. Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen.
Wetgevend planningskader
Toetsing aan de regelgeving en de stedenbouwkundige voorschriften of verkavelingsvoorschriften en toetsing aan de goede ruimtelijke ordening.
De aanvraag situeert zich in het vastgestelde gewestplan Herentals - Mol: origineel gewestplan volgens KB van 28 juli 1978 met bestemmingen: industriegebieden, woongebieden, bosgebieden, parkgebieden, bufferstroken.
Het eigendom is deels gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurd ruimtelijk uitvoeringsplan RUP Albertkanaalstraat, goedgekeurd op 11 juni 2013.
Het eigendom is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurd bijzonder plan van aanleg.
De aanvraag situeert zich niet in een goedgekeurde, niet vervallen verkaveling.
Het ingediend project betreft wegeniswerken, wat bestemmingsongevoelig is, aangezien deze infrastructuur niet rechtstreeks participeert aan de bestemming van het gebied.
De aanvraag tot omgevingsvergunning met omgevingsloketnummer OMV_2023139824 omvat de aanleg en aanpassing van o.a. gemeentelijke verkeerswegen.
De gemeenteraad dient een besluit te nemen over ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg en over de eventuele opname in het openbaar domein, alvorens de vergunningverlenende overheid, in casu de Vlaamse Regering/ gewestelijke omgevingsambtenaar over de omgevingsvergunningsaanvraag kan beslissen.
Na de uitvoering van de overdracht naar het openbaar domein is er onmiskenbaar sprake van een wijziging van de eigendomscontouren en het tracé dat zal deel uitmaken van het openbaar domein. Het komt dan ook de gemeenteraad van de gemeente Grobbendonk toe om in het kader van de overdracht een beslissing te nemen over de zaak van de wegen.
Openbaar onderzoek
Het openbaar onderzoek werd gehouden door aanplakking op de gewone aanplakplaatsen, van 8 december 2023 tot 6 januari 2024. Er werd één bezwaarschrift ingediend.
Artikel 8 van het decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019 bepaalt:
“Niemand kan een gemeenteweg aanleggen, wijzigen, verplaatsen of opheffen zonder voorafgaande goedkeuring van de gemeenteraad.”
Artikel 11, §1 van het decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019 bepaalt:
“§ 1. De gemeenten leggen de ligging en de breedte van de gemeentewegen op hun grondgebied vast in gemeentelijke rooilijnplannen, ongeacht de eigenaar van de grond.”
Artikel 12, §2 van het decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019 bepaalt:
“§ 2. In afwijking van artikel 11 kan de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg met overeenkomstige toepassing van artikel 31 van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning opgenomen worden in een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen of een omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden, voor zover die wijziging past in het kader van de realisatie van de bestemming van de gronden. Die mogelijkheid geldt voor zover het aanvraagdossier een ontwerp van rooilijnplan bevat dat voldoet aan de bij en krachtens dit decreet gestelde eisen op het vlak van de vorm en inhoud van gemeentelijke rooilijnplannen of voor zover het een grafisch plan met aanduiding van de op te heffen rooilijn bevat.”
Artikel 69 van het decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019 bepaalt:
“De vereenvoudigde vergunningsprocedure is niet van toepassing voor projecten waarvoor met toepassing van artikel 31 een beslissing van de gemeenteraad vereist is over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg.”
Artikel 31 van het decreet op de omgevingsvergunning van 25 april 2014 (ingevolge art. 70 van het decreet houdende de gemeentewegen) bepaalt:
“§ 1. Als de aanvraag de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg omvat, roept het college van burgemeester en schepenen, in voorkomend geval op verzoek van de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15, de gemeenteraad samen om te beslissen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg.
…
De gemeenteraad spreekt zich uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein. (…) De gemeenteraad kan daarbij voorwaarden opleggen en lasten verbinden, die de bevoegde overheid in de eventuele vergunning opneemt.”
Artikel 32 van het decreet op de omgevingsvergunning van 25 april 2014 bepaalt:
“§ 6. Een vergunning voor aanvragen met aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg kan pas verleend worden na goedkeuring over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg door de gemeenteraad overeenkomstig artikel 31. Als de gemeenteraad de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing niet heeft goedgekeurd, dan wordt de omgevingsvergunning geweigerd.”
Artikel 47 van het besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning bepaalt:
“Als een beslissing van de gemeenteraad vereist is over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg, neemt de gemeenteraad daarover een besluit. De gemeenteraad neemt daarbij kennis van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die zijn ingediend tijdens het openbaar onderzoek.
…
Uiterlijk tien dagen na de gemeenteraadszitting stelt de gemeente de gemeenteraadsbeslissing ter beschikking hetzij van de bevoegde omgevingsvergunningscommissie als die advies moet verlenen, hetzij van het bevoegde bestuur als geen advies van een omgevingsvergunningscommissie vereist is.”
Art. 47. Het Decreet betreffende de omgevingsvergunning herneemt de welbekende regeling van de tussenkomst van de gemeenteraad over de zaak van de wegen. Voor alle duidelijkheid wordt ook hier herhaald:
“De gemeenteraad spreekt zich enkel uit over de zaak van de wegen, niet over de vergunningsaanvraag;
…
De gemeenteraad bespreekt enkel de bezwaren die handelen over de zaak van de wegen, niet de andere.“
Behandeling van de bezwaren:
Bezwaar ingediend door de Administratief deskundige | Immo VRN namens de Regie der Gebouwen | Vlaanderen Regio Noord: Via deze weg willen wij u er van in kennis stellen dat wij bezwaar indienen tegen voormelde aanvraag tot omgevingsvergunning, dit omdat er (minstens) 4 percelen (te weten 240L, 242C, 248H7 & 37F) op heden nog eigendom zijn van de Belgische Staat.
Standpunt:
Uit het Decreet houdende de gemeentewegen volgt:
Artikel 2.
Voor de toepassing van dit decreet wordt verstaan onder:
6° gemeenteweg: een openbare weg die onder het rechtstreekse en onmiddellijke beheer van de gemeente valt, ongeacht de eigenaar van de grond;
De gemeente spreekt zich uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein, ongeacht de eigenaar van de grond.
Watertoets
Overeenkomstig artikel 8 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het algemeen waterbeleid (B.S. 18 juli 2003) moet het ontwerp onderworpen worden aan de watertoets door vergunningsverlener. Het voorliggende project ligt deels in een overstromingsgevoelig gebied.
Conclusie:
De voorziene werken hebben visueel weinig significante impact en zijn functioneel noodzakelijk ter ondersteuning van bestemming van het gebied. De aanvraag past binnen artikel 3 en 4 van het Decreet gemeentewegen, omdat de aanleg van de fiets-o-strade de uitbouw van een veilig wegennet op lokaal niveau en de waardering van de trage weggebruiker ondersteunt. De aanvraag dient het algemeen belang waarbij verkeersveiligheid en de ontsluiting van aangrenzende percelen in acht wordt genomen. De aanvraag vormt een duurzame invulling en aanvulling van de bestaande infrastructuur.
BESLUIT:
Goedgekeurd met 13 stemmen voor (8 GIB, 3 N-VA, 1 De Lokale Lijst en 1 Vlaams Belang) en 6 onthoudingen (4 Vooruit en 2 CD&V).
Artikel 1: Het tracé van de wegen, wat het gedeelte gemeentewegen betreft, zoals aangegeven op het bijgevoegde plan goed te keuren.
Artikel 2: Zich akkoord te verklaren dat het tracé van de wegen zoals aangegeven op het bijgevoegde plan wordt opgenomen in het openbaar domein.
DE GEMEENTERAAD
MOTIVERING
Op 15 september 2023 diende het gemeentebestuur Grobbendonk een omgevingsvergunning in voor het bouwen van een lokaal dienstencentrum met uitbreiding en aanleg van het openbaar domein, met als adres Kasteeldreef en Dorp te 2288 Grobbendonk. Kadastraal zijn de percelen gekend als afdeling 2 sectie B nrs. 27 b en 27 c. De aanvraag tot omgevingsvergunning heeft omgevingsloketnummer OMV_2023096933.
Het resultaat van het ontvankelijkheids- en volledigheidsonderzoek werd verzonden op 17 oktober 2023.
- Artikel 162 van de grondwet.
- Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, in bijzonder de artikelen 2, 40, 41 en 56, inzake de bevoegdheden van de gemeenteraad en het college van burgemeester en schepenen.
- Decreet van 28 april 1993 houdende regeling, voor het Vlaamse Gewest, van het administratief toezicht op de gemeenten.
- Artikel 3 en 4 van het decreet houdende de gemeentewegen.
Artikel 3: Dit decreet heeft tot doel om de structuur, de samenhang en de toegankelijkheid van de gemeentewegen te vrijwaren en te verbeteren, in het bijzonder om aan de huidige en toekomstige behoeften aan zachte mobiliteit te voldoen.
Om de doelstelling, vermeld in het eerste lid, te realiseren voeren de gemeenten een geïntegreerd beleid, dat onder meer gericht is op:
1° de uitbouw van een veilig wegennet op lokaal niveau;
2° de herwaardering en bescherming van een fijnmazig netwerk van trage wegen, zowel op recreatief als op functioneel vlak.
Artikel 4:
Bij beslissingen over wijzigingen van het gemeentelijk wegennet wordt minimaal rekening gehouden met de volgende principes:
1° wijzigingen van het gemeentelijk wegennet staan steeds ten dienste van het algemeen belang;
2° een wijziging, verplaatsing of afschaffing van een gemeenteweg is een uitzonderingsmaatregel die afdoende wordt gemotiveerd;
3° de verkeersveiligheid en de ontsluiting van aangrenzende percelen worden steeds in acht genomen;
4° wijzigingen aan het wegennet worden zo nodig beoordeeld in een gemeentegrensoverschrijdend perspectief;
5° bij de afweging voor wijzigingen aan het wegennet wordt rekening gehouden met de actuele functie van de gemeenteweg, zonder daarbij de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang te brengen. Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen.
Artikel 8 van het decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019 bepaalt:
“Niemand kan een gemeenteweg aanleggen, wijzigen, verplaatsen of opheffen zonder voorafgaande goedkeuring van de gemeenteraad.”
Artikel 11, §1 van het decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019 bepaalt:
“§ 1. De gemeenten leggen de ligging en de breedte van de gemeentewegen op hun grondgebied vast in gemeentelijke rooilijnplannen, ongeacht de eigenaar van de grond.”
Artikel 12, §2 van het decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019 bepaalt:
“§ 2. In afwijking van artikel 11 kan de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg met overeenkomstige toepassing van artikel 31 van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning opgenomen worden in een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen of een omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden, voor zover die wijziging past in het kader van de realisatie van de bestemming van de gronden. Die mogelijkheid geldt voor zover het aanvraagdossier een ontwerp van rooilijnplan bevat dat voldoet aan de bij en krachtens dit decreet gestelde eisen op het vlak van de vorm en inhoud van gemeentelijke rooilijnplannen of voor zover het een grafisch plan met aanduiding van de op te heffen rooilijn bevat.”
Artikel 69 van het decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019 bepaalt:
“De vereenvoudigde vergunningsprocedure is niet van toepassing voor projecten waarvoor met toepassing van artikel 31 een beslissing van de gemeenteraad vereist is over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg.”
Artikel 31 van het decreet op de omgevingsvergunning van 25 april 2014 (ingevolge art. 70 van het decreet houdende de gemeentewegen) bepaalt:
“§ 1. Als de aanvraag de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg omvat, roept het college van burgemeester en schepenen, in voorkomend geval op verzoek van de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15, de gemeenteraad samen om te beslissen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg.
De gemeenteraad spreekt zich uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein. (…) De gemeenteraad kan daarbij voorwaarden opleggen en lasten verbinden, die de bevoegde overheid in de eventuele vergunning opneemt.”
Artikel 32 van het decreet op de omgevingsvergunning van 25 april 2014 bepaalt:
“§ 6. Een vergunning voor aanvragen met aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg kan pas verleend worden na goedkeuring over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg door de gemeenteraad overeenkomstig artikel 31.Als de gemeenteraad de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing niet heeft goedgekeurd, dan wordt de omgevingsvergunning geweigerd.”
Artikel 47 van het besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning bepaalt:
“Als een beslissing van de gemeenteraad vereist is over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg, neemt de gemeenteraad daarover een besluit. De gemeenteraad neemt daarbij kennis van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die zijn ingediend tijdens het openbaar onderzoek.
Uiterlijk tien dagen na de gemeenteraadszitting stelt de gemeente de gemeenteraadsbeslissing ter beschikking hetzij van de bevoegde omgevingsvergunningscommissie als die advies moet verlenen, hetzij van het bevoegde bestuur als geen advies van een omgevingsvergunningscommissie vereist is.”
Artikel 47. Het Decreet betreffende de omgevingsvergunning herneemt de welbekende regeling van de tussenkomst van de gemeenteraad over de zaak van de wegen. Voor alle duidelijkheid wordt ook hier herhaald:
“De gemeenteraad spreekt zich enkel uit over de zaak van de wegen, niet over de vergunningsaanvraag;
De gemeenteraad bespreekt enkel de bezwaren die handelen over de zaak van de wegen, niet de andere.“
Wetgevend planningskader
De aanvraag situeert zich in het vastgestelde gewestplan Herentals - Mol: origineel gewestplan volgens KB van 28 juli 1978 met bestemming woongebied. De locatie is niet gelegen binnen een goedgekeurd ruimtelijk uitvoeringsplan. De woongebieden zijn bestemd voor wonen, alsmede voor handel, dienstverlening, ambacht en kleinbedrijf voor zover deze taken van bedrijf om redenen van goede ruimtelijke ordening niet in een daartoe aangewezen gebied moeten worden afgezonderd, voor groene ruimten, voor sociaal-culturele inrichtingen, voor openbare nutsvoorzieningen, voor toeristische voorzieningen, voor agrarische bedrijven. Deze bedrijven, voorzieningen en inrichtingen mogen echter maar worden toegestaan voor zover ze verenigbaar zijn met de onmiddellijke omgeving.
De voorliggende aanvraag beoogt de bouw van een lokaal dienstencentrum met bijhorende uitbreiding en aanleg van het openbaar domein en is principieel in overeenstemming met de bestemmingsvoorschriften van het gebied. De aanvraag tot omgevingsvergunning omvat de verbreding van een bestaande gemeentelijke verkeersweg. De gemeenteraad dient een besluit te nemen over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg en over de eventuele opname in het openbaar domein, alvorens het college van burgemeester en schepenen over de omgevingsaanvraag kan beslissen.
Het openbaar onderzoek werd gehouden door aanplakking op de gewone aanplakplaatsen van 27 oktober 2023 tot en met 25 november 2023. Er werden twee bezwaarschriften ingediend.
Beoordeling van de bezwaren:
Volgende elementen in de bezwaren hebben betrekking op de zaak der wegen:
- Het betreffende terrein is juridisch nog steeds een open en groene speelruimte, zoals destijds en ook heden nog steeds voorzien in verkavelingen van dergelijke omvang bij toepassing van het Vlaamse woondecreet. Dit dient dan ook zo te blijven.
De zone waarbinnen de verbreding en uitbreiding van het openbaar domein wordt voorzien, is eigendom van de gemeente. De verkavelingsvoorschriften voor desbetreffend perceel werden opgeheven. De delen die voor de wegaanleg worden ingenomen, zullen naar het openbare domein geaffecteerd worden. Het staat de gemeente vrij om beleidsmatig een inname naar het openbaar domein te verwezenlijken in het kader van de optimalisatie en inrichting van het openbaar domein.
Het bezwaar wordt niet bijgetreden.
- De in het huidig project voorziene parkeerplaatsen, haaks op de weg, kunnen niet vergund worden omdat zij allen in strijd zijn met de verkeerswetgeving die omwille van de verkeersveiligheid enkel parkeren in de rijrichting toelaat. Bovendien bevinden zij zich allen langsheen de toegangsweg tot de betreffende verkavelingen Kerkeblokken, De Weikes, Cogels en Rode Dries en de oorspronkelijke dorpskern Bouwel.
Zij bevinden zich bovendien vlakbij, op het kruispunt Kasteeldreef en Dorp, hetgeen een extra hindernis en gevaarsituatie oplevert voor de verkeersveiligheid.
Zij kunnen dus niet vergund worden.
Er worden zeven parkeerplaatsen voorzien volgens het principe van schuin parkeren in de straat "Dorp". De richting van het schuin parkeren is georiënteerd richting het centrum van Bouwel. Er wordt verwacht dat de meeste bezoekers van het lokaal dienstencentrum vanuit deze richting zullen toekomen. In de Kasteeldreef worden acht parkeerplaatsen voorzien waaronder twee voor mindervaliden. Deze parkeerplaatsen zijn zo dicht als mogelijk voorzien tegenover de hoofdinkom van het centrum. Er werd voor deze parkeerwijze gekozen om de bestaande bomen te kunnen behouden.
In de straat "Dorp" is gekozen voor schuinparkeren omwille van het relatief drukke verkeer in deze straat. In de Kasteeldreef is dwarsparkeren beter verantwoord gezien het een straat met enkel bestemmingsverkeer is; waardoor deze parkeervorm geen significante onveilige verkeerssituaties zal teweegbrengen. De verkeerswetgeving legt geen bepalingen op voor de parkeerwijze. De wegbreedte is voldoende om manoeuvreerbewegingen bij het parkeren vlot te laten verlopen.
Het bezwaar wordt niet bijgetreden.
- Het is onverantwoord dat de bermen en de voetpaden worden opgeofferd voor de parkeerplaatsen, ten nadele van de vele (school)kinderen en treinreizigers welke er dagelijks passeren. Deze bermen en voetpaden dienen dan ook behouden te worden vanuit het standpunt van verkeersveiligheid om de drukke toegangsweg naar de diverse verkavelingen en het dorpscentrum.
Bij de inrichting van de parkeervakken wordt voorzien in een nieuw voetpad met een breedte van 1 m. Deze breedte voldoet aan de bepalingen van artikel 3 van het besluit van de Vlaamse Regering houdende vaststelling van en algemene bouwverordening inzake wegen voor voetgangersverkeer. De voetpadbreedte is afdoende om een vlotte en veilige voetgangersverbinding doorheen de straat te blijven garanderen.
Het bezwaar wordt niet bijgetreden.
- De recent verdwenen en verharde westelijke voetgangersverbinding, trage weg, dient behouden en heraangelegd te worden tussen Kasteeldreef en Berkendreef/Lindelaan.
De rooilijnwijziging raakt niet aan de bestaande voetgangersverbinding. Hierdoor is er geen impact op deze verbinding.
Het bezwaar wordt niet bijgetreden.
- Fluvius gaf op 27 oktober 2023 een gunstig advies met voorwaarden.
- Agentschap Onroerend Erfgoed gaf op 23 oktober 2023 gunstig advies.
Er werden geen interne adviezen gevraagd.
De aanvraag voorziet een verbreding van de weginfrastructuur voor de straat "Dorp" en Kasteeldreef door middel van de aanleg van parkeerplaatsen en een kiss & ride zone. Hierdoor wordt er een verlegging voorzien van het voetpad in "Dorp". De parkeerplaatsen worden voorzien in grasbetontegels, een waterdoorlatende/waterpasserende verharding met aandacht voor een duurzame inrichting. De mindervaliden parkeerplaatsen worden voorzien in grijze betonstraatstenen volgens een elleboogverband, rekening houdend met de draaibeweging van wagens. Deze materialisatie is noodzakelijk voor de toegankelijkheid van de gebruikers.
Een oppervlakte van 313 m² wordt opgenomen binnen het openbaar domein. De nieuwe rooilijn creëert een duidelijke afbakening tussen het openbaar domein en de heraanleg van het privaat domein in eigendom van de gemeente (het lokaal dienstencentrum).
De straten "Dorp" (bestaande breedte: 10 m) en Kasteeldreef (bestaande breedte: 12 m) zullen plaatselijk verbreden ter hoogte van de parkeerzone en de kiss & ride zone. Er werd geopteerd om de parkeerzone en de kiss & ride zone in zijn totaliteit te laten toebehoren aan het openbaar domein. Het verbreden van het openbaar domein, samenlopend met de parkeerzones en de kiss & ride zone zorgt voor duidelijkheid in het gebruik van het openbaar domein.
Aftoetsing aan de doelstelling van artikel 4 van het decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019:
Bij beslissingen over wijzigingen van het gemeentelijk wegennet wordt minimaal rekening gehouden met de volgende principes:
1° wijzigingen van het gemeentelijk wegennet staan steeds ten dienste van het algemeen belang;
De parkeerplaatsen en de daaraan gekoppelde rooilijnwijziging worden aangelegd voor het uitbreiden van het openbare parkeeraanbod in het algemeen en voor het opvangen van de parkeervraag voor het dienstencentrum in het bijzonder. In het nieuw antennepunt van het dienstencentrum worden informatieve, recreatieve en vormende activiteiten aangeboden als belangrijke hefboom voor de sociale cohesie. Het nieuwe centrum is een plaats voor het lokaal bestuur, plaatselijke verenigingen en organisaties en de inwoners van de deelgemeente Bouwel. Het wordt een plaats waar diverse leeftijdsgroepen uit de buurt elkaar kunnen vinden en ontmoeten in de brede betekenis van het woord. Naast een belangrijke ontmoetingsplaats biedt het nieuwe centrum plaats aan kleinschalige evenementen en sociale dienstverleningen. Verder zal het antennepunt een plaats zijn voor de integratie van de nieuwkomers in de deelgemeente en voorkomt het eenzaamheid bij diverse leeftijden.
De wijziging staan bijgevolg ten dienste van het algemene belang voor de gemeente.
2° een wijziging, verplaatsing of afschaffing van een gemeenteweg is een uitzonderingsmaatregel die afdoende wordt gemotiveerd;
De wijziging is noodzakelijk in het kader van de inrichting van het openbaar domein en voor de realisatie van een openbare functie.
3° de verkeersveiligheid en de ontsluiting van aangrenzende percelen worden steeds in acht genomen;
Bij de wijziging werd rekening gehouden met het veiligheidsaspect op gebied van parkeren. De voetgangersverbinding (voetpaden) blijft gegarandeerd. De wijzigingen hebben geen negatieve impact op de ontsluiting van naburige percelen of op de bestaande verkeersdoorstroming.
4° wijzigingen aan het wegennet worden zo nodig beoordeeld in een gemeentegrensoverschrijdend perspectief;
Het betreft een lokale aanpassing van de rooilijn die niet gemeentegrensoverschrijdend is.
5° bij de afweging voor wijzigingen aan het wegennet wordt rekening gehouden met de actuele functie van de gemeenteweg, zonder daarbij de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang te brengen. Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen.
Conclusie:
De rooilijnwijziging en de uitrusting van het bijkomende toekomstige openbare weggedeelte zijn afgestemd op de gebruikersnoden voor de weggebruikers en het project. Bijgevolg kan besloten worden dat de ligging, breedte, en de uitrusting van de weg; en de delen binnen de rooilijn naar het openbaar domein, voldoen om als gemeenteweg te worden vastgesteld.
BESLUIT:
Goedgekeurd met 17 stemmen voor (8 GIB, 3 N-VA, 4 Vooruit, 1 De Lokale Lijst en 1 Vlaams Belang) en 2 onthoudingen (CD&V).
Artikel 1: Goedkeuring van het tracé van het rooilijnplan en de weginrichting zoals aangegeven op bijgevoegde plannen. Een oppervlakte van 313 m² wordt in het openbaar domein opgenomen.
Artikel 2: Het tracé moet worden voorzien van de noodzakelijke uitrusting.
Artikel 3: Alle werken tot uitrusting van het aan te leggen tracé en de reservering van de grond voor de eventuele groene ruimten, openbare gebouwen en openbare nutsvoorzieningen zullen uitgevoerd worden op kosten van de aanvrager. Hierbij dienen de verleende adviezen van de nutsmaatschappijen nageleefd te worden.
Artikel 4: Vooraleer de vergunning kan afgeleverd worden, dient de aanvrager zich te verbinden om de eigendom van de in de plannen aangegeven openbare gedeelten, aanhorigheden en nutsvoorzieningen evenals de gronden waarop ze aangelegd worden, vrij en onbelast, gratis af te staan aan de gemeente. De strook grond die wordt afgestaan zal geaffecteerd worden naar het openbaar domein.
DE GEMEENTERAAD
MOTIVERING
Vlaanderen is opgedeeld in 15 vervoerregio’s waarvoor een regionaal mobiliteitsplan opgemaakt moet worden. Onze gemeente behoort tot de vervoerregio Kempen. Het regionaal mobiliteitsplan legt de visie en ambities van de vervoerregio vast met een tijdshorizon 2030 – 2050. Het regionaal mobiliteitsplan ligt in lijn met ons gemeentelijk mobiliteitsplan (in opmaak). Het beleidsplan vervoerregio Kempen is een regionaal mobiliteitsplan waar 28 gemeenten en de bovenlokale partners een consensus hebben over een regionaal mobiliteitsbeleid voor de hele vervoerregio.
De vervoerregioraad (VVRR) heeft vergaderd op 29 november 2023. Tijdens dit moment is het plan-MER definitief vastgesteld. Hierbij is volmacht gegeven aan de mobiliteitsmedewerker van gemeente Grobbendonk. In bijlage gaat het verslag, de presentaties en bijlagen.
Link naar definitief regionaal mobiliteitsplan (zonder track changes): https://drive.google.com/file/d/1Ml7kDqOzADJDEC31cgKJGbxRT4rZxOv_/view?usp=sharing
Link naar definitief plan-MER (zonder track changes): https://drive.google.com/file/d/101nc4XHPwGy7DmJRZSXEF_jFpevVacOS/view?usp=sharing
Meerjarenplan 2020-2025.
BD000002 We onderhouden en maken netwerken klaar0000 voor de toekomst en dragen zo bij tot een veilige, vlotte en duurzame leefomgeving.
AP000011 We zetten in op alternatieve, slimme en vlotte verkeersstromen.
AC000310 We werken actief mee aan de vervoerregio's en stellen regionale mobiliteitsplannen op.
Meerjarenplan 2020-2025.
BD000002 We onderhouden en maken netwerken klaar voor de toekomst en dragen zo bij tot een veilige, vlotte en duurzame leefomgeving.
AP000011 We zetten in op alternatieve, slimme en vlotte verkeersstromen.
AC000310 We werken actief mee aan de vervoerregio's en stellen regionale mobiliteitsplannen op.
BESLUIT:
Artikel 1: Kennisname definitieve vaststelling van Regionaal Mobiliteitsplan van de vervoerregio Kempen en ontwerp plan-MER.
Artikel 2: Het college gaf gunstig advies over het ontwerp Regionaal Mobiliteitsplan van de vervoerregio Kempen en ontwerp plan-MER.
Artikel 3: Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis dat de eerder gemaakte opmerkingen (dd. CBS 19/09) zijn meegegeven aan VVR Kempen (zowel mondeling als schriftelijk). Deze kunnen echter niet mee opgenomen worden als officieel bezwaar wegens niet gemaakt tijdens de officiële periode van openbaar onderzoek (31/05/2023 - 29/07/2023). Zie CBS/2023/1942 voor gemaakte opmerkingen.
Artikel 4: Kennisname van het verslag van de vervoerregioraad Kempen van 29 november 2023.
Artikel 5: Dit besluit wordt overgemaakt aan de vervoerregio Kempen.
DE GEMEENTERAAD
MOTIVERING
De provincie Antwerpen heeft samen met de steden Geel en Herentals en de gemeenten Grobbendonk, Kasterlee, Lille, Olen, Ranst, Vorselaar en Zandhoven een bovenlokale mobiliteitsvisie uitgewerkt voor de Middenkempen. De Middenkempen is in deze studie afgebakend door de E34 in het noordwesten, de N19-N19g in het oosten en de E313 in het zuidwesten. Ook de bovenlokale mobiliteitsactoren zijn betrokken in het studieproces: de Vlaamse overheid (Afdeling Beleid Mobiliteit, het Agentschap Wegen en Verkeer, De Lijn, De Vlaamse Waterweg en departement Omgeving), Infrabel en NMBS.
De gezamenlijke visie en het actieplan worden vertaald naar concrete acties op het terrein. De provincie Antwerpen neemt hierbij een coördinerende rol op zich.
De partners richtten een stuurgroep op om de samenwerking op te volgen. Deze stuurgroep ging door op 16 oktober 2019. In bijlage gaat het verslag, de presentatie en de projectfiches.
Volgende opmerkingen werden via mail en tijdens deze stuurgroep meegegeven:
Financiën
Communicatie
Lokaal bestemmingsverkeer
Meerjarenplan 2020-2025.
BD000002 We onderhouden en maken netwerken klaar voor de toekomst en dragen zo bij tot een veilige, vlotte en duurzame leefomgeving.
AP000011 We zetten in op alternatieve, slimme en vlotte verkeersstromen.
AC000315 We werken samen met partners aan de uitvoering van het actieplan mobiliteitsstudie Middenkempen.
BESLUIT:
Artikel 1: Kennisname van het verslag van de stuurgroep Mobiliteitsstudie Middenkempen van 24 november 2023.
Artikel 2: Volgende bezorgdheden en opmerkingen werden door het lokaal bestuur meegegeven:
Lokaal bestemmingsverkeer
DE GEMEENTERAAD
MOTIVERING
Het Kaderdecreet Vlaamse Handhaving, goedgekeurd door het Vlaams Parlement, heeft enerzijds tot doel alle Vlaamse handhaving (onroerend erfgoed, milieu, ruimtelijke ordening …) te stroomlijnen en anderzijds om de Vlaamse handhaving te digitaliseren en informatiedeling toe te laten. Met het oog hierop heeft de Vlaamse Regering het Vlaams Handhavingsplatform geïnitieerd, een eerste concrete uitvoering van het Kaderdecreet Vlaamse Handhaving.
Gemeenten worden, als Vlaamse entiteit, door de toepassing van het Kaderdecreet Vlaamse Handhaving geacht zich aan te sluiten op het Vlaams Handhavingsplatform.
Het Vlaams Handhavingsplatform heeft tot doel om alle informatie rond handhaving gecentraliseerd, uniform, real-time en beveiligd ter beschikking te stellen aan alle betrokken autoriteiten en instanties. Dit laat alle betrokken actoren toe om rekening te houden met eerder opgestarte procedures en opgelegde sancties én om efficiënter te handhaven.
Voor het decreet Vlaamse Codex Ruimtelijke ordening en het decreet Algemene Bepalingen Milieu wordt de verplichting van kracht op 25 maart 2024.
Omdat er persoonsgegevens gedeeld worden tussen het agentschap en de gemeente, is het afsluiten van een protocol noodzakelijk zodat de gegevensdeling correct en veilig kan gebeuren. Zowel het Agentschap Justitie en Handhaving als de gemeente wisselen de persoonsgegevens uit in de hoedanigheid van verwerkingsverantwoordelijke.
Het Kaderdecreet Vlaamse Handhaving, goedgekeurd door het Vlaams Parlement, heeft enerzijds tot doel alle Vlaamse handhaving (onroerend Erfgoed, milieu, ruimtelijke ordening …) te stroomlijnen en anderzijds om de Vlaamse handhaving te digitaliseren en informatiedeling toe te laten. Met het oog hierop heeft de Vlaamse regering het Vlaams Handhavingsplatform geïnitieerd, een eerste concrete uitvoering van het Kaderdecreet Vlaamse Handhaving.
Gemeenten worden, als Vlaamse entiteit, door de toepassing van het Kaderdecreet Vlaamse Handhaving geacht zich aan te sluiten op het Vlaams Handhavingsplatform.
Artikel 8, §1, van het decreet van 18 juli 2008 betreffende het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer.
Artikel 20 van de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot de verwerking van persoonsgegevens.
De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).
Artikel 16 §1, AVG-decreet.
De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 15 mei 2009.
Het Onroerenderfgoeddecreet van 12 juli 2013.
Artikel 16.1.1 van het decreet van 5 april 1995 houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid.
Artikelen 37 en 38 van het Kaderdecreet Vlaamse handhaving van 14 juli 2023.
Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, artikel 40.
De consulent informatieveiligheid, Data Protection Officer, analyseerde het protocol en oordeelde dat het protocol voldoet aan alle eisen zoals gesteld in artikel 8 §1 van het e-govdecreet. Het protocol voorziet in een set van degelijke afspraken waarbinnen een veilige en correcte gegevensdeling kan gebeuren. Het protocol kreeg op basis van deze analyse een positief advies.
In het kader van de transparantieverplichting die de AVG oplegt aan de verwerkingsverantwoordelijken, is het noodzakelijk dat het protocol vermeld wordt op de website van de gemeente zodat burgers geïnformeerd worden.
De verwerking dient ook te worden opgenomen in het register van verwerkingsactiviteiten.
Het Vlaams Handhavingsplatform heeft tot doel om alle informatie rond handhaving gecentraliseerd, uniform, real-time en beveiligd ter beschikking te stellen aan alle betrokken autoriteiten en instanties.
Het gebruik van het Vlaams Handhavingsplatform brengt een aantal belangrijke voordelen mee:
Dit laat alle betrokken actoren toe om rekening te houden met eerder opgestarte procedures en opgelegde sancties én om efficiënter te handhaven.
Voor het decreet Vlaamse Codex Ruimtelijke ordening en het decreet Algemene Bepalingen Milieu wordt de verplichting van kracht op 25 maart 2024.
Omdat er persoonsgegevens gedeeld worden tussen het agentschap en de gemeente, is het afsluiten van een protocol noodzakelijk zodat de gegevensdeling correct en veilig kan gebeuren. Zowel het Agentschap Justitie en Handhaving als de gemeente wisselen de persoonsgegevens uit in de hoedanigheid van verwerkingsverantwoordelijke.
Aangezien de gemeente Grobbendonk voor handhaving ook beroep doet op IOK dient zij – zolang IOK geen eigen toegang tot het rijksregister heeft - ook het addendum bij het protocol goed te keuren.
BESLUIT:
Goedgekeurd met 17 stemmen voor (8 GIB, 3 N-VA, 2 CD&V, 1 De Lokale Lijst, Carine Geyselings, Natalie Moens en Johan Verbeeck), 1 onthouding (Vlaams Belang) en 1 stem tegen (Ivan Verbeeck).
Artikel 1: Goedkeuring van het protocol en bijhorend addendum ter omkadering van de elektronische mededeling van persoonsgegevens in het kader van de toegang tot het Vlaams Handhavingsplatform, zoals opgenomen in bijlagen.
Artikel 2: De voorzitter en algemeen directeur worden gemachtigd om het protocol en bijhorende addendum namens de gemeente Grobbendonk te ondertekenen.
Artikel 3: Het ondertekende protocol en addendum wordt via e-mail bezorgd aan het Agentschap voor Justitie en Handhaving via vhp.support@vlaanderen.be en aan IOK via Juridische.Dienst@iok.be.
Artikel 4: In het kader van de transparantieverplichting die de AVG oplegt aan de verwerkingsverantwoordelijken, zal het protocol en addendum vermeld worden op de website van de gemeente zodat burgers geïnformeerd worden.
Artikel 5: De verwerking dient ook te worden opgenomen in het register van verwerkingsactiviteiten.
DE GEMEENTERAAD
MOTIVERING
Het lokaal bestuur Grobbendonk ontving op 29 juni 2023 de vraag van betrokkene tot het plaatsen van signalisatie voor de weg- en rioleringswerken in de Stationlei. Die werken gaan gepaard met omleidingen voor gemotoriseerd verkeer. Om ervoor te zorgen dat de doorstroming van de functionele buslijn 513 richting de (middelbare) scholen in Vorselaar en Heist-op-den-Berg geen grote omrijtijd heeft werd de spoorwegovergang in Nieuwendijk tijdelijk opengesteld. De overweg Nieuwendijk wordt opengesteld voor vergunninghouders: De Lijn, hulpdiensten, schoolbus Kikoen, de schoolbus van basisschool De Wijngaard omdat zij samenwerken met de basisschool in Herenthout ('t Klavertje) en een kleinere schoolbus voor kinderen met een beperking (zie betrokkene).
Van Infrabel is er geen toestemming om ander gemotoriseerd verkeer toe te laten. Dit om volgende veiligheidspunten:
Europese Algemene Verordening Gegevensbescherming (GDPR).
Wet op het politieambt van 5 augustus 1992, hier WPA genoemd.
Wet van 8 december 1992 (BS 18/03/1993) tot bescherming van de persoonlijke levenssfeer ten opzichte van de verwerking van persoonsgegevens, hier de privacywet genoemd.
Wet van 21 maart 2007 tot regeling van de plaatsing en het gebruik van bewakingscamera’s, gewijzigd bij wet van 13 november 2009, hier de camerawet genoemd.
Koninklijk besluit van 10 februari 2008 tot vaststelling van de wijze waarop wordt aangegeven dat er camerabewaking plaatsvindt, gewijzigd bij koninklijk besluit van 21 augustus 2009.
Koninklijk besluit van 2 juli 2008 betreffende de aangiften van de plaatsing en het gebruik van bewakingscamera’s, gewijzigd bij koninklijk besluit van 27 augustus 2010.
Ministeriële omzendbrief van 10 december 2009 betreffende de camerawet, gewijzigd bij ministeriële omzendbrief van 13 mei 2011.
Wet van 21 maart 2018 tot wijziging van de wet op het politieambt om het gebruik van camera's door de politiediensten te regelen, en tot wijziging van de wet van 21 maart 2007 tot regeling van de plaatsing en het gebruik van bewakingscamera's, van de wet van 30 november 1998 houdende regeling van de inlichtingen- en veiligheidsdiensten en van de wet van 2 oktober 2017 tot regeling van de private en bijzondere veiligheid.
Gunstig advies van de korpschef over de plaatsing en gebruik van tijdelijke ANPR-camera’s op het grondgebied van de gemeente Grobbendonk.
AC000327 Trajectcontrole en slimme lichten.
MJP001828 Trajectcontrole - om de 2 jaar herijking en maandelijkse abonnementskosten - tijdelijke trajectcontrole wegens wegenwerken.
Er werden 3 firma's aangeschreven, waarvan 2 firma's op korte termijn geen ANPR-camera's kunnen voorzien of niet wensen in te gaan op de offerte-aanvraag. Het is een lokale firma uit Gierle die voorziet in de plaatsing en het gebruik van de ANPR-camera's.
BESLUIT:
Artikel 1: Kennisname wat betreft de plaatsing en het gebruik van ANPR-camera's ter hoogte van de spoorwegslagboom in Nieuwendijk. Het gaat om een tijdelijke plaatsing ter controle van negatie van de verkeerswetgeving tot einde van de werken in de Stationlei (project Sanering Kleine Beek). De goedkeuring is reeds verleend in het CBS van 18 december 2023.
Artikel 2: De overweg Nieuwendijk wordt opengesteld voor vergunninghouders tot einde van de werken in de Stationlei (project Sanering Kleine Beek): De buslijn 849 voorheen buslijn 513 (enkel in de richting van Heist-op-den-Berg/de andere richting, richting Vorselaar rijdt via Kasteeldreef en Dorp), hulpdiensten, schoolbus Kikoen, de schoolbus van basisschool De Wijngaard omdat zij samenwerken met de basisschool in Herenthout ('t Klavertje) en een kleinere schoolbus voor kinderen met een beperking (zie betrokkene).
Artikel 3: Van Infrabel is er geen toestemming om ander gemotoriseerd verkeer toe te laten. Dit om veiligheidsredenen. De verkeerssituatie aan de spoorwegovergang in Nieuwendijk blijft dus zoals voordien goedgekeurd door het CBS van 4 november 2019. Enkel wordt in het CBS van 18 december 2023 toestemming gegeven aan vergunninghouders om de spoorwegovergang te kruisen.
Artikel 4: Team Informatie & Communicatie zorgt voor de registratie van de camera in het beeldverwerkingsregister van het lokaal bestuur en voor de registratie via http://www.aangiftecamera.be/.
Artikel 5: Een afschrift van dit besluit wordt bezorgd aan:
Team Informatie & Communicatie
Brandweerzone Kempen
Politiezone Neteland
Noodplanning Neteland
De Lijn
Betrokkenen
DE GEMEENTERAAD
MOTIVERING
Na navraag bij Herenthout en Vorselaar blijkt dat zij met ingang van 1 januari 2024 overgaan tot een verhoging van de basisbijdragevoet tot 4%.
Grobbendonk heeft meegedeeld dat deze verhoging eveneens doorgevoerd wordt voor het niet VIA-personeel vanaf 1 januari 2024.
Dit wil zeggen dat voor het VIA-personeel van Grobbendonk en het personeel van de Wijngaard er een plan van 3.5% met een aanvullende toelage van 0.5% overblijft.
Het kenmerk van een MIPS-groep is dat de deelnemers een gelijk basispercentage moeten hebben. Een verhoging voor een bepaald gedeelte met een aanvullende toelage is mogelijk.
Met ingang van 1 januari 2024 zijn er echter twee basispercentages zijnde 3.5% en 4%. De MIPS-groep kan dus niet behouden blijven. Ook binnen het plan van Grobbendonk geven twee verschillende basispercentages een probleem.
In principe kan dit verholpen worden als Grobbendonk en De Wijngaard eveneens beslissen om 4% toe te kennen als basisbijdragevoet en het aanvullend plan van 0.5% te beëindigen.
Dit heeft als consequentie dat Grobbendonk en De Wijngaard verplicht blijven om 4% te blijven betalen (ook als in de toekomst de VIA-subsidies zouden stoppen).
Vermits we het percentage van het niet VIA-personeel hebben opgetrokken tot 4% teneinde een gelijkheid te krijgen met het VIA-personeel, lijkt dit principieel geen probleem.
Ministeriële omzendbrief KB/ABB 2020/2 van 28 mei 2020 houdende toelichting sectoraal akkoord 2020 voor het personeel van de lokale en provinciale besturen.
Het sectoraal akkoord 2020, goedgekeurd door de Vlaamse Regering op 10 april 2020.
Vlaams Intersectoraal akkoord (VIA 5) van 8 juni 2018.
Wet van 30 maart 2018 (BS 17 april 2018) m.b.t. het niet in aanmerking nemen van diensten gepresteerd als niet-vastbenoemd personeelslid voor een pensioen van de overheidssector, tot wijziging van de individuele responsabilisering van de provinciale en lokale overheden binnen het Gesolidariseerde pensioenfonds, tot aanpassing van de reglementering inzake aanvullende pensioenen, tot wijziging van de modaliteiten van de financiering van het Gesolidariseerde pensioenfonds van de provinciale en plaatselijke besturen en tot bijkomende financiering van het Gesolidariseerde pensioenfonds van de provinciale en plaatselijke besturen.
Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.
Gemeenteraadsbeslissing van 11 februari 2014 betreffende de verhoging van de pensioenbijdragen voor contractuele personeelsleden van de VIA-diensten.
Gemeenteraadsbeslissing van 14 september 2010 betreffende de invoering van een aanvullend pensioenstelsel voor contractueel personeel en goedkeuring bestek RSZPPO.
Sectoraal akkoord 2008-2013 voor het personeel van de lokale besturen, afgesloten in het Vlaamse onderhandelingscomité C1 van 19 november 2008.
Kaderreglement tweede pensioenpijler contractanten dat met de representatieve vakorganisaties onderhandeld werd in het Vlaams onderhandelingscomité C1 van 9 december 2009 (zoals van toepassing op 1 januari 2019).
Wet van 28 april 2003 betreffende de aanvullende pensioenen en het belastingstelsel van die pensioenen en van sommige aanvullende voordelen inzake sociale zekerheid.
BESLUIT:
Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
Artikel 1: De basisbijdragevoet voor de tweede pensioenpijler wordt vastgelegd voor alle contractuele personeelsleden op 4% vanaf 1 januari 2024.
Artikel 2: Het pensioenreglement en het gemeenteraadsbesluit betreft de tweede pensioenpijler OFP Prolocus, zal ter beschikking gesteld worden van alle contractuele personeelsleden.
Artikel 3: Deze basisbijdragevoet van 4% zal vanaf 1 januari 2024 opgenomen worden in de meerjarenplanwijziging.
Artikel 4: Een afschrift van dit besluit wordt bezorgd aan:
Team HRM
Team Financieel management
DE GEMEENTERAAD
MOTIVERING
Elk lokaal bestuur dient een systeem voor klachtenbehandeling te voorzien dat georganiseerd wordt op ambtelijk niveau en maximaal onafhankelijk is van de diensten waarop klachten betrekking hebben. Jaarlijks dient aan de gemeenteraad gerapporteerd te worden over de ingediende klachten tegen het lokaal bestuur. Bijgevoegd verslag bundelt de klachten die zijn binnengekomen in 2023.
Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 12 februari 2018 betreffende de wijziging van klachtencoördinator.
Decreet lokaal bestuur van 21 december 2017, titel 6, hoofdstuk 1, klachtenbehandeling.
Gemeenteraadsbesluit van 20 januari 2009 betreffende goedkeuring reglement klachtenbehandeling.
BESLUIT:
Artikel 1: Kennisname van het verslag van de binnengekomen klachten voor de periode van 1 januari 2023 tot en met 31 december 2023.
Artikel 2: Een afschrift van dit besluit wordt bezorgd aan:
Stafmedewerker Beleid & Juridische zaken
Vlaamse Ombudsdienst, Leuvenseweg 86, 1000 Brussel
DE GEMEENTERAAD
MOTIVERING
Het lokaal bestuur investeerde de voorbije jaren, op basis van het vastgelegde lokaal 3-pijlerbeleid, in camerabewaking op het eigen grondgebied. Het algemeen streven van het beleid hierbij is om het welzijn, de veiligheid en het leefcomfort van haar inwoners te verhogen. Vanwege verschillende veranderingen tijdens de afgelopen jaren (uitbreiding van het aantal camera's, nieuwe technische mogelijkheden, aanstelling van een interne gemachtigd handhaver, aangepaste wetgeving, ...) is het aangewezen dit camerabeleid up-to-date te brengen.
Volgende installaties worden actief gebruikt binnen het lokaal bestuur:
Alle installaties zullen ingezet worden voor bewaking, beveiliging, controle en toezicht met welomlijnde doeleinden:
Per installatie worden volgende bijkomende doelstellingen voorzien:
Als verwerkingsverantwoordelijke ziet het beleid er op toe dat gebruik en inzet van de camera 's steeds in verhouding zullen zijn met het gestelde doel (proportionaliteitsbeginsel) en dat de camera 's slechts een deel zijn van een breder pakket van maatregelen om de omgeving veiliger te maken en
het leefbaarheidsgevoel bij onze burgers te verhogen (subsidiariteitsbeginsel).
Als verwerkingsverantwoordelijke waakt het bestuur erover dat de bewakingscamera 's worden aangewend conform de gestelde doelen door o.a.:
Koninklijk besluit van 22 mei 2019 en wijzigingen tot vaststelling van de wijze waarop het gebruik van vaste en tijdelijke camera's door de politiediensten wordt aangegeven.
Wet ter bescherming van natuurlijke personen van 30 juli 2018 betreffende de bescherming m.b.t. de verwerking van persoonsgegevens.
Wet tot regeling van de plaatsing en het gebruik van bewakingscamera's van 21 maart 2007.
Beslissing van de gemeenteraad van 14 december 2021 betreffende het gebruik van camera's binnen het traject 'Mooimakers'.
Beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 7 mei 2018 betreffende het gebruik van camera's op de site gemeentehuis/Volle Vaart.
Beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 13 juni 2016 betreffende de goedkeuring van het lokaal 3-pijlerbeleid.
Europese verordening (GDPR) 2016/679 van het Europees Parlement van 27 april 2016 betreffende de bescherming van natuurlijke personen i.v.m. de verwerking van persoonsgegevens en betreffende het vrije verkeer van die gegevens.
Europese Richtlijn 2016/680 van het Europees Parlement van 27 april 2016 en verdere wijzigingen betreffende de bescherming van natuurlijke personen i.v.m. de verwerking van persoonsgegevens door bevoegde autoriteiten met het oog op voorkoming, het onderzoek, de opsporing en de vervolging van strafbare feiten of de tenuitvoerlegging van straffen, en het betreffende vrije verkeer van die gegevens.
Gunstig advies van de korpschef van politiezone Neteland (als bijlage).
Gunstig advies van de functionaris voor gegevensbescherming, aangesteld via de dienst informatieveiligheid van IOK, op basis van opgemaakte PIA's (als bijlage).
BESLUIT:
Goedgekeurd met 13 stemmen voor (8 GIB, 2 CD&V, 1 Vlaams Belang, Eric Van Meensel en Greet Van de Peer), 5 onthoudingen (1 De Lokale Lijst, Carine Geyselings, Natalie Moens, Johan Struyfs en Gino Van der Elst) en 1 stem tegen (Ivan Verbeeck).
Artikel 1: De gemeenteraad geeft toelating voor het gebruik van vaste en verplaatsbare camera’s op basis van het aangepaste camerabeleid. Dit beleid is als bijlage toegevoegd aan dit besluit en maakt er integraal deel van uit.
Artikel 2: Een afschrift van dit besluit wordt bezorgd aan:
Team Informatie & Communicatie
Team Ruimte & Vergunningen
Team Uitvoering & Onderhoud
Korpschef van de politiezone Neteland
DE GEMEENTERAAD
MOTIVERING
In het gemeentedecreet hoorden acties en bijkomende overheidsopdrachten die nominatief in het budget opgenomen waren tot de bevoegdheid van het college van burgemeester en schepenen. Het decreet lokaal bestuur laat dat niet meer toe.
Het decreet lokaal bestuur hanteert het principe 'volheid van bevoegdheid' van de raad samen met een ruime delegatiemogelijkheid van de raad aan het uitvoerend orgaan. Inzake overheidsopdrachten stelt de raad de plaatsingsprocedure en de voorwaarden van overheidsopdrachten vast. Het decreet lokaal bestuur biedt de mogelijkheid om te delegeren aan het uitvoerend orgaan voor de plaatsingsprocedure en de voorwaarden van overheidsopdrachten voor:
- opdrachten die passen binnen het dagelijks bestuur
- opdrachten die nominatief worden toevertrouw aan het uitvoerend orgaan
Hierover dienen aparte beslissingen genomen te worden. De gemeenteraad van 18 februari 2020 keurde het begrip dagelijks bestuur goed.
Overheidsopdrachten is een generieke term voor grote opdrachten voor investeringen tot dagdagelijkse occasionele uitgaven voor de werking. De grote opdrachten voor investeringen kunnen goed gepland worden en vragen beleidsmatig belangrijke beslissingen (bijvoorbeeld kwaliteit tegenover prijs). De opdrachten voor dagdagelijkse uitgaven moeten soms snel gebeuren om te kunnen inspelen op opportuniteiten en om de dagdagelijkse werking te kunnen garanderen.
De overheidsopdrachten die voortvloeien uit de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 2024 werden onderzocht en onderstaande lijst ligt voor om te delegeren.
De overheidsopdrachten die gedelegeerd worden, zullen gerapporteerd worden aan de gemeenteraad.
Groepsaankopen
Heel wat organisaties (IOK, Creat, Facilitair bedrijf, Vlaamse overheid, stad Brugge,...) zetten groepsaankopen in de markt waar andere lokale besturen aan kunnen deelnemen.
Voordeel:
- je kan snel inspelen op behoeften van je bestuur zonder een procedure te voeren
- meestal zijn ze voordeliger dan zelf een opdracht in de markt te plaatsen (schaalvoordelen)
De toetredingen tot de groepsaankopen kunnen gedelegeerd worden aan het college voor burgemeester en schepenen.
Over deze toetredingen zal gerapporteerd worden aan de gemeenteraad.
Toetreden tot een groepsaankoop wil niet zeggen dat je effectief moet afnemen van de groepsaankoop.
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.
Beslissing van de gemeenteraad van 18 februari 2020 betreffende het dagelijks bestuur.
De bespreking van de dossiers, de visie en strategische beleidslijnen komen meermaals per jaar aan bod op de gemeenteraad, onder meer tijdens de bespreking van het meerjarenplan, de aanpassing van het meerjarenplan, de opvolgingsrapportering en de jaarrekening. Dit punt betreft enkel de delegatie van de bevoegdheid van de plaatsingsprocedure en de voorwaarden van overheidsopdrachten.
BESLUIT:
Goedgekeurd met 15 stemmen voor (8 GIB, 3 N-VA, 2 CD&V, Carine Geyselings en Natalie Moens), 2 onthoudingen (1 De Lokale Lijst en 1 Vlaams Belang) en 2 stemmen tegen (Ivan Verbeeck en Johan Struyfs).
Artikel 1: Volgende overheidsopdrachten worden nominatief aangeduid waarvoor het vaststellen van de plaatsingsprocedure en de voorwaarden aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd:
EXPLOITATIE
Actie | Omschrijving actie | MJP-raming | Omschrijving |
AC000059 | We voorzien werkingsmiddelen voor het team HRM en Secretariaat. | MJP000290 | Raamcontract kantoorbenodigdheden |
AC000069 | We voorzien in de nodige externe ondersteuning voor het team Ruimte & Vergunningen. | MJP001031 | Externe ondersteuning team ruimte en vergunningen |
AC000070 | We voorzien de nodige vergoedingen en kosten aan derden. | MJP000122 | Juridische bijstand gemeente |
AC000082 | We voorzien middelen voor de refterwerking voor beide gemeentescholen. | MJP002523 | Refterwerking, inclusief warme maaltijden - we voorzien maaltijden voor diverse scholen |
AC000155 | We houden de toepassingen voor het team Uitvoering en Onderhoud up-to-date. | MJP002666 | Zaal-reservatiesysteem met automatische betaling - licentiekosten |
AC000162 | We houden de toepassingen voor het team Vrije Tijd up-to-date. | MJP000152 | Evenementenloket |
AC000236 | We zetten via sociale tewerkstelling in op duurzaam groenonderhoud. | MJP000323 | Mina-werkers |
AC000237 | We verfraaien het openbaar domein. | MJP000330 | Bebloeming |
AC000258 | We baten het recyclagepark op een duurzame manier uit. | MJP000321 | Verwerking van het op het recyclagepark ingezamelde afval. |
AC000327 | Diverse acties waaronder meerjarenplanramingen voorzien zijn voor gas met algemene rekening 6111000 | MJP000XXX | Levering van gas |
AC000XXX | Diverse acties waaronder meerjarenplanramingen voorzien zijn voor schoonmaak van diverse gebouwen met algemene rekening 6103020 | MJP00XXXX | Schoonmaakkosten |
AC000471 | We zorgen voor algemeen onderhoud van onze wegen en voorzien signalisatie. | MJP001049 | O.a. wegmarkeringen |
AC000471 | We zorgen voor algemeen onderhoud van onze wegen en voorzien signalisatie. | MJP000613 | Controle en onderhoud hydranten |
AC000475 | We zorgen voor een goed beheer van ons rollend materieel. | MJP000611 | Brandstof voertuigen |
AC000XXX | Diverse acties waaronder meerjarenplanramingen voorzien zijn voor elektriciteit met algemene rekening 6110000 | MJP000XXX | Levering van elektriciteit |
INVESTERINGEN
Actie | Omschrijving actie | MJP-raming | Omschrijving |
AC000155 | We houden de toepassingen voor het team Uitvoering en Onderhoud up-to-date. | MJP002665 | Zaal-reservatiesysteem met automatische betaling - investering |
AC000162 | We houden de toepassingen voor het team Vrije Tijd up-to-date. | MJP001594 | Evenementenloket |
AC000213 | We onderzoeken de mogelijkheden van energetische renovaties van onze publieke gebouwen. | MJP00XXXX | Diverse MJP-ramingen voor het verduurzamen van gebouwen - waaronder het OEPC-traject in samenwerking met de VEB |
AC000214 | We investeren in een nieuw onthaal van het gemeentehuis dat is aangepast aan de dienstverlening van een moderne gemeente. | MJP000348 | Gemeentehuis - renovatie |
AC000222 | We renoveren en bouwen nieuwe multifunctionele schoolgebouwen op de site Klim-Op Bouwel, met subsidies van de hogere overheid. | MJP000350 | Renovatie en nieuwbouw kindercampus Bouwel |
AC000227 | We waarderen de dorpskernen op. | MJP002116 | Belevingspark Volle Vaart: Vlaanderen Natuurlijk - Uitgaven |
AC000227 | We waarderen de dorpskernen op. | MJP002599 | Belevingspark Volle Vaart: blue deal aankoop grond - Uitgaven |
AC000227 | We waarderen de dorpskernen op. | MJP002596 | Belevingspark Volle Vaart: Platteland Plus - Uitgaven |
AC000227 | We waarderen de dorpskernen op. | MJP002598 | Belevingspark Volle Vaart: Blue Deal projectuitvoering - Uitgaven |
AC000243 | We ontwikkelen een visie m.b.t. de ruimtelijke planning en inrichting van het grondgebied. | MJP002111 | We maken een beleidsplan ruimte op |
AC000290 | We investeren in de heraanleg van de Waterwinningsstraat. | MJP000346 | Waterwinningsstraat - van kruispunt Eikenlei tot kruispunt Biezenhoek |
AC000292 | We investeren in de aanleg van een fietspad aan de Industrieweg. | MJP000307 | Inrichtingswerken knoop Albertkanaalstraat, fietspad Industrieweg , doorsteken fietspad richting jaagpad , ...(fietsostrade) – werken |
AC000283 | We ontwikkelen een mooie, groene en duurzame visie voor de Kasteelhoeve d'Ursel en haar natuurgrond in samenwerking met andere stakeholders. | MJP00XXXX | Diverse studies in het kader van marktconsultaties, masterplan, enz. |
AC000300 | We verbeteren het fietspad Stationlei inclusief rioleringswerken | MJP000310 | Fietspad Stationlei inclusief rioleringswerken Kleine Beek |
AC000590 | We optimaliseren, vergroenen en ontharden Langenheuvel. | MJP002114 | Optimaliseren, vergroenen en ontharden Langenheuvel - erelonen en werken. |
AC000525 | We investeren in de heraanleg (met onder meer rioleringswerken) van de Heibloemlaan en de omliggende straten. | MJP001018 | Heibloemlaan (verschillende straten) en erelonen |
AC000563 | We zorgen voor een structureel onderhoud van de asfaltwegen en de betonwegen in diverse straten. | MJP001848 | We zorgen voor het structureel onderhoud van de asfaltwegen en de betonwegen in diverse straten (o.a. Berkendreef, Herenthoutse steenweg en Pallieterdreef). |
AC000302 | We investeren in een op- en afrittencomplex E313/N13/Industrieweg. | MJP001197 | Onteigeningen afrittencomplex |
AC000304 | We investeren in geluidsschermen aan E313. | MJP000312 | Geluidsschermen E313 |
AC000305 | We werken mee aan de vernieuwing en het onderhoud van het rioleringsnet. | MJP002653 | Weg- en rioleringswerken Beemdenstraat (kan rechtstreeks uit rioleringsfonds bij Fluvius betaald worden zonder prefinanciering) |
AC000305 | We werken mee aan de vernieuwing en het onderhoud van het rioleringsnet. | MJP002654 | Weg- en rioleringswerken Nijverheidsstraat (kan rechtstreeks uit rioleringsfonds bij Fluvius betaald worden zonder prefinanciering) |
AC000317 | We leggen een knuppelpad aan de Kleine Nete aan. | MJP000304 | Het Ruige Ridderpad (een knuppelpad dat het centrum met de omgeving van de kasteelhoeve verbindt met speelelementen, wandelpad, brug) |
AC000318 | We verleiden, motiveren en prikkelen onze inwoners en ondernemers om duurzame vervoersmiddelen te gebruiken. | MJP002104 | Inrichting Hoppinpunt aan station Bouwel (afspraak vervoersregio) |
AC000339 | We slopen het gebouw op Leopoldstraat 45a met het oog op de verbetering van de verkeersveiligheid. | MJP000352 | Renovatie Leopoldstraat 45a |
AC000549 | We verkopen de site aan de Schoolstraat. | MJP002155 | Opmaak verkaveling voor verkoop bouw percelen Schoolstraat |
AC000561 | We kopen een bestelwagen aan. | MJP001846 | We kopen een bestelwagen aan. |
AC000561 | We kopen een bestelwagen aan. | MJP002658 | We kopen een camionette aan voor de vuilbakjestoer |
AC000562 | We kopen een vrachtwagen met kraan en containeroptrek aan. | MJP001847 | We kopen een vrachtwagen met kraan en containeroptrek aan. |
AC000591 | We kopen een nieuwe roofingcontainer aan voor het recyclagepark. | MJP002124 | Aankoop containers (5 stuks) voor het recyclagepark |
AC000607 | We investeren in de aankoop en ontwikkeling van de Netestraat. | MJP002482 | We kopen de Netestraat aan. |
AC000612 | We kopen een wiellader aan. | MJP002580 | Aankoop wiellader |
AC000619 | We renoveren en bouwen nieuwe multifunctionele schoolgebouwen op de site Klim-Op Grobbendonk, met subsidies van de hogere overheid'. | MJP002672 | Erelonen school Grobbendonk tot en met ontwerp |
Artikel 2: De toetredingsbeslissingen bij de groepsaankopen, worden gedelegeerd aan het college van burgemeester en schepenen voor het jaar 2024.
Artikel 3: Over zowel de delegaties naar het college van burgemeester en schepenen als de toetredingsbeslissingen bij de groepsaankopen die door het college van burgemeester en schepenen zullen genomen worden, zal gerapporteerd worden aan de raadsleden in de opvolgingsrapportering over het eerste semester en in de jaarrekening.
Artikel 4: Een afschrift van dit besluit wordt bezorgd aan:
Leden van het managementteam
Team Financieel Management
DE GEMEENTERAAD
MOTIVERING
Het is mogelijk om informatie over onroerende goederen bij de gemeente op te vragen. De gemeente vindt het belangrijk dat potentiële kopers met kennis van zaken een beslissing kunnen nemen over een onroerend goed en dat informatie over onroerende goederen efficiënt en veilig kan gedeeld worden. Voor aanvragers is het interessant om informatie over onroerende goederen, afkomstig van verschillende overheidsinstanties waaronder gemeenten, centraal en gebundeld te ontvangen.
Het Vastgoedinformatieplatform (VIP) is een elektronisch informatiesysteem om vastgoedinformatie te ontsluiten, samen te voegen en ter beschikking te stellen, en uit te wisselen tussen aanleverende entiteiten en aanvragers. Dit Vastgoedinformatieplatform wordt beheerd door het Vlaams Datanutsbedrijf, ook "Athumi" genoemd, zoals geregeld in het decreet van 22 december 2023 over het Vastgoedinformatieplatform. Tot op heden was de werking van het Vastgoedinformatieplatform geregeld via een verwerkingsovereenkomst. Nu er een decreet is, dient dit via een toetredingsovereenkomst te gaan. Hierdoor wordt het retributiereglement voor vastgoedinformatie herwerkt.
De gemeente kan via het Vastgoedinformatieplatform de door aanvragers aangevraagde vastgoedinformatie verzamelen in een product en dit product met vastgoedinformatie ontsluiten. Het verzamelen en ontsluiten, via het Vastgoedinformatieplatform, van vastgoedinformatie en het samenvoegen van deze vastgoedinformatie in een product, op verzoek van de aanvrager, brengt voor de gemeente een administratieve last en bijhorende kost met zich mee. De financiële toestand van de gemeente vergt de invoering van retributies en maakt het wenselijk hiervoor een retributie te heffen.
De Grondwet en meer bepaald artikel 173.
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.
De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 15 mei 2009 en latere wijzigingen, meer bepaald artikelen 5.2.1, 5.2.5, 5.2.6 en 5.2.7.
Het decreet van 22 december 2023 over het Vastgoedinformatieplatform en latere wijzigingen.
Meerjarenplan 2020-2025.
BD000001 We investeren in onze publieke ruimte.
AP000003 We voeren een coherent beleid op vlak van ruimtelijke ordening.
AC000252 We verlenen vastgoedinformatie aan notarissen.
MJP001397 OM/0600/7000000
Raming ontvangsten: 30.000,00 euro.
BESLUIT:
Goedgekeurd met 12 stemmen voor (8 GIB, 3 N-VA en 1 De Lokale Lijst), 6 onthoudingen (2 CD&V, 1 Vlaams Belang, Carine Geyselings, Natalie Moens en Ivan Verbeeck) en 1 stem tegen (Johan Struyfs).
Artikel 1: OVEREENKOMST
De toetredingsovereenkomst met het Vlaams Datanutsbedrijf (Athumi) in bijlage wordt ondertekend.
Artikel 2: OPHEFFINGSBEPALINGEN
Het retributiereglement vastgoedinformatie Vastgoedinformatieplatform, goedgekeurd door de gemeenteraad op 28 maart 2023, wordt opgeheven vanaf 1 februari 2024.
Artikel 3: INWERKINGTREDING EN OMSCHRIJVING VOORWERP OF FEIT WAAROP EEN RETRIBUTIE WORDT GEHEVEN
Met ingang van 1 februari 2024 en eindigend op 31 december 2025 geldt een retributie op vastgoedinformatie via het Vastgoedinformatieplatform.
Procedure
Alle aanvragen van producten, zoals vermeld in artikel 7 van het VIP-decreet, worden geacht via het VIP te verlopen. Het verplicht gebruik van het Vastgoedinformatieplatform wordt voor producten met vastgoedinformatie uit een lokale gegevensbron geregeld in het VIP-decreet. Een oplijsting van alle organisaties die als aanvrager toegang krijgen tot het Vastgoedinformatieplatform voor aanvragen van producten, wordt door Athumi ter beschikking gesteld op de website van Athumi.
De aanvrager dient elektronisch een aanvraag in bij Athumi om een product via het Vastgoedinformatieplatform te ontvangen. Athumi ontvangt op elektronische wijze de vastgoedinformatie van de aanleverende entiteiten (de lokale gegevensbronnen en de centrale gegevensbronnen). De relevante vastgoedinformatie per perceel, of een onderdeel daarvan, wordt automatisch opgeladen in een product in het VIP of wordt door de aanleverende entiteiten aan het VIP bezorgd. Athumi en de gemeente stellen het product via het VIP ter beschikking aan de aanvrager.
In de mate dat persoonsgegevens zouden worden verwerkt in het kader van een product, verwerkt de gemeente die persoonsgegevens met als doeleinde om het product ter beschikking te kunnen stellen aan de aanvragers in het kader van hun beroepsactiviteiten of in het kader van één van de doelstellingen opgesomd in artikel 6 van het VIP-decreet.
In de mate dat persoonsgegevens zouden worden verwerkt in het kader van de ontsluiting, samenvoeging en ter beschikkingstelling van vastgoedinformatie in een product, treden de gemeente Grobbendonk en Athumi voor bovenstaande doeleinden op als gezamenlijke verwerkingsverantwoordelijken. Athumi treedt op als verwerker voor de gemeente Grobbendonk wat betreft de verwerkingsactiviteiten die plaatsvinden in het kader van de heffing en de inning van de gemeentelijke bronretributie via het Vastgoedinformatieplatform. De afspraken rond en de modaliteiten van de verwerkingen die de gemeente Grobbendonk en Athumi uitvoeren als gezamenlijke verwerkingsverantwoordelijken respectievelijk als verwerkingsverantwoordelijke en verwerker zijn geregeld in de Toetredingsovereenkomst.
De vastgoedinformatie in het product die de gemeente Grobbendonk via het Vastgoedinformatieplatform ter beschikking stelt, wordt niet ondertekend aangezien het product een louter informatief document betreft dat geen beleidsmatige stellingname inhoudt en niet kwalificeert als stuk of briefwisseling in de zin van artikel 279 van het decreet lokaal bestuur.
Artikel 4: DEFINITIES
Vastgoedinformatie: gebouw-, grond- of omgevingsgebonden gegevens inzake een onroerend goed, inclusief informatie met betrekking tot het juridische, administratieve of fysieke statuut van dit onroerend goed;
Lokale gegevensbron: vastgoedinformatie die een gemeente of de rechtspersonen die ervan afhangen beheert;
Centrale gegevensbron: vastgoedinformatie die een Vlaamse instantie of een externe overheid beheert;
Vastgoedinformatieplatform of VIP: elektronisch informatiesysteem om vastgoedinformatie te ontsluiten, samen te voegen en ter beschikking te stellen;
Product: een welbepaalde combinatie van vastgoedinformatie over één perceel, of een onderdeel ervan, die vooraf door het Vlaams Datanutsbedrijf is vastgelegd, die op aanvraag wordt ontsloten door de aanleverende entiteiten, vermeld in het VIP-decreet in artikel 10, eerste tot en met derde lid, die wordt samengevoegd via het VIP, en die ter beschikking wordt gesteld aan de aanvrager via het VIP;
Externe overheid: overheidsinstanties, vermeld in artikel I.3, 8° van het Bestuursdecreet van 7 december 2018;
Vlaamse instantie: een Vlaamse instantie als vermeld in artikel 2, 14°, van het decreet van 2 december 2022 houdende machtiging tot oprichting van het privaatrechtelijk vormgegeven extern verzelfstandigd agentschap Vlaams Datanutsbedrijf in de vorm van een naamloze vennootschap;
Aanvrager: een professionele aanvrager (zoals vermeld in artikel 2, 18° van het VIP-decreet) of een burger (zoals vermeld in artikel 2, 7° van het VIP-decreet) of zijn vertegenwoordiger die een aanvraag indient via het VIP;
Algemene verordening gegevensbescherming: Verordening (EU) 2016/679 van het Europees Parlement en de Raad van 27 april 2016 betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens en betreffende het vrije verkeer van die gegevens en tot intrekking van Richtlijn 95/46/EG;
Persoonsgegevens: de gegevens, vermeld in artikel 4, 1) van de algemene verordening gegevensbescherming;
Verwerking: een verwerking als vermeld in artikel 4, 2), van de algemene verordening gegevensbescherming;
Verwerkingsverantwoordelijke: een verwerkingsverantwoordelijke als vermeld in artikel 4, 7), van de algemene verordening gegevensbescherming;
Betrokkene: een betrokkene als vermeld in artikel 4, 1), van de algemene verordening gegevensbescherming.
VIP-decreet: decreet van 22 december 2023 over het Vastgoedinformatieplatform;
Gemeentelijke bronretributie: de retributie die de aanvrager verschuldigd is aan een lokaal bestuur voor het ontsluiten, samenvoegen en ter beschikking stellen van vastgoedinformatie in een product;
Artikel 5: DE RETRIBUTIE IS VERSCHULDIGD DOOR
De gemeentelijke bronretributie is, overeenkomstig artikel 21 van het VIP-decreet, verschuldigd door de aanvrager.
Artikel 6: BEREKENINGSGRONDSLAG EN TARIEF
De gemeentelijke bronretributie bedraagt 80,00 euro per product Vastgoedinlichtingen (hoofdstuk 8 van het VIP-decreet). Daarbovenop komt het bedrag van de platformretributie of platformvergoeding zoals vastgelegd in het VIP-decreet.
Artikel 7: VRIJSTELLINGEN
Dezelfde instanties die overeenkomstig artikel 23, §3, van het VIP-decreet zijn vrijgesteld van de platformretributie in de zin van artikel 2, 15°, en 19, eerste lid, 1°, van het VIP-decreet worden vrijgesteld van de betaling van gemeentelijke bronretributie. Het gaat in concreto over deze organisaties:
Artikel 8: WIJZE VAN INNING
Athumi int de gemeentelijke bronretributie conform artikel 21 van het VIP-decreet via het VIP in naam en voor rekening van de lokale overheden. De bronretributie wordt periodiek (maandelijks) integraal doorgestort aan de gemeente voor alle aangevraagde producten.
Artikel 9: BEKENDMAKING
Dit reglement wordt afgekondigd en bekendgemaakt overeenkomstig artikels 286, 287 en 330 van het decreet lokaal bestuur.
Artikel 10: Een afschrift van dit besluit wordt bezorgd aan:
Team Financieel Management
Team Ruimte & Vergunningen
DE GEMEENTERAAD
MOTIVERING
De gemeenteraad gaf op 12 december 2019 goedkeuring aan het agendapunt met als titel "Retributie - retributie op afgifte van administratieve stukken - goedkeuring".
Op 9 december 2023 ontving de gemeente een brief van FOD Binnenlandse Zaken aangaande de implementatie van elektronische verblijfsdocumenten voor vreemdelingen jonger dan 12 jaar, waarbij de FOD Binnenlandse Zaken zowel een tarief voor de normale procedure als de spoedprocedure aanrekent.
Er werd tevens vastgesteld dat een kids-ID tweemaal in het huidige retributiereglement staat. Er wordt geopteerd om dit weg te halen bij rij 7 van de tabel met retributies onder artikel 3 "berekeningsgrondslag en tarief".
Het ontwerp van de gecoördineerde versie van het retributiereglement vindt u in bijlage.
De Grondwet en meer bepaald artikel 170, §4.
Het Consulair Wetboek.
De wet van 14 maart 1968 tot opheffing van de wetten betreffende de verblijfbelasting voor vreemdelingen, gecoördineerd op 12 oktober 1953 en latere wijzigingen.
Het koninklijk besluit van 10 december 1996 betreffende de verschillende identiteitsdocumenten voor kinderen onder de twaalf jaar en latere wijzigingen.
De koninklijke besluiten van 23 maart 1998 en van 20 juli 2005 betreffende het rijbewijs en latere wijzigingen.
Het ministerieel besluit van 20 juli 2005 tot bepaling van de betalingswijze van de retributies van de in het koninklijk besluit van 23 maart 1998 betreffende het rijbewijs en in het koninklijk besluit van 4 mei 2007 betreffende het rijbewijs, de vakbekwaamheid en de nascholing van bestuurders van voertuigen van de categorieën C1, C1+E, C, C+E, D1, D1+E, D, D+E, bepaalde retributies.
Het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen en latere wijzigingen.
Ministerieel besluit van 19 april 2014 aangaande de afgifte van paspoorten en latere wijzigingen.
Gelet op de omzendbrief van buitenlandse zaken van 14 januari 2015 houdende instructies inzake legalisatie en onderzoek van vreemde documenten.
Koninklijk besluit van 5 maart 2017 tot bepaling van de verblijfsvergunningen waarvoor de gemeenten retributies kunnen innen voor het vernieuwen, verlengen of vervangen ervan en tot bepaling van het maximumbedrag bedoeld in artikel 2, § 2, van de wet van 14 maart 1968 tot opheffing van de wetten betreffende de verblijfbelasting voor vreemdelingen, gecoördineerd op 12 oktober 1953 en latere wijzigingen.
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018 en latere wijzigingen.
Omzendbrief KB/ABB 2019/2 van 15 februari 2019 betreffende de gemeentefiscaliteit.
Ministerieel besluit van 28 oktober 2019 tot wijziging van het ministerieel besluit van 15 maart 2013 tot vaststelling van het tarief van de vergoedingen ten laste van de gemeenten voor de uitreiking van de elektronische identiteitskaarten voor Belgen, de elektronische identiteitsdocumenten voor Belgische kinderen onder de twaalf jaar, de elektronische kaarten en elektronische verblijfsdocumenten, afgeleverd aan vreemde onderdanen, en de biometrische kaarten en biometrische verblijfstitels, afgeleverd aan vreemde onderdanen van derde landen.
Meerjarenplan 2020-2025
Identiteitsdocumenten
BD000005 We realiseren een slank en efficiënt bestuur.
AP000040 We streven naar een efficiënte, professionele en klantgerichte organisatie.
AC000128 We leveren diensten en producten af m.b.t. burgerzaken.
MJP000272 7000000/SA/0130
Raming 21.000,00 euro
BESLUIT:
Goedgekeurd met 16 stemmen voor (8 GIB, 3 N-VA, 4 Vooruit en 1 De Lokale Lijst) en 3 onthoudingen (2 CD&V en 1 Vlaams Belang).
Artikel 1: Goedkeuring te geven aan het wijzigen van volgende items in het retributiereglement.
Elektronische verblijfsdocumenten voor vreemdelingen jonger dan 12 jaar | 0,00 euro gemeentebelasting, vermeerderd met de aanmaakkosten aangerekend door de Federale Overheid alsmede de kosten voor eventuele spoedprocedure |
Artikel 2: Deze aanpassing wordt afgekondigd en bekendgemaakt overeenkomstig artikels 286, 287 en 330 van het decreet lokaal bestuur.
Artikel 3: Een afschrift van dit besluit wordt bezorgd aan:
Team Financieel Management
Team Mens & Welzijn
DE GEMEENTERAAD
MOTIVERING
Op de gemeenteraad van 21 november 2022 werd de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 juni 2023 vastgesteld.
De toezichthoudende overheid formuleerde technische bemerkingen en aanbevelingen.
Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur en de memorie van toelichting van het decreet.
Besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart 2018 over de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen.
Verslag van de Vlaamse Regering bij het besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart 2018 over de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen.
Ministerieel besluit van 26 juni 2018 tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeninguittreksels en de digitale rapportering van de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen.
Omzendbrief KBBJ/ABB 2020/3 betreffende de aanpassing van de meerjarenplannen 2020 - 2025 van de lokale en provinciale besturen volgens de beleids- en beheerscyclus.
BESLUIT:
Artikel 1: Kennisname van de technische bemerkingen en aanbevelingen van de toezichthoudende overheid bij de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 - 2024.
DE GEMEENTERAAD
MOTIVERING
Het college van burgemeester en schepenen besliste op 4 september 2023 om met Neteland een bestek uit te schrijven voor een nieuwe leverancier voor een software voor een evenementenloket. Indien er een geschikte kandidaat is die ook een toepassing voor inname openbaar domein aanbiedt dan kan deze module ook opnieuw uitgeschreven worden.
De stad Herentals wordt gemandateerd om de procedure te voeren en in naam van Gemeente Grobbendonk, Gemeente Olen, Gemeente Herenthout en Gemeente Vorselaar bij de gunning van de opdracht op te treden. In geval van een juridisch geschil omtrent deze overheidsopdracht, is elk deelnemend bestuur mee verantwoordelijk voor alle mogelijke kosten in verhouding tot zijn aandeel in de opdracht.
Een ruime werkgroep met collega’s uit Neteland binnen evenementen, mobiliteit, noodplanning, informatie en GIS maakten op dinsdag 26 september 2023 een behoefteanalyse voor de nieuwe software. Alvorens een bestek te schrijven werd beslist om met een kerngroep van medewerkers eerst een marktonderzoek te voeren. Dit gebeurde in oktober en november 2023. De bevindingen van dit onderzoek werden aan de ruime werkgroep gepresenteerd op dinsdag 21 november 2023. Tijdens dit overleg werd de richting bepaald voor het opmaken van het bestek. Het bestek werd opnieuw geschreven door de kerngroep samen met de expert overheidsopdrachten van Herentals. Het bestek werd samen met de samenwerkingsovereenkomst opnieuw besproken met alle betrokken collega’s op 18 december 2023. Hier werden de documenten gefinaliseerd.
Het college van burgemeester en schepenen keurde op 8 januari 2023 het bestek "Het leveren en implementeren van een softwaremodule voor de digitalisering en automatisering van alle aanvragen van evenementen en inname openbaar domein volgens het gipod decreet” goed.
Het betreft een gezamenlijke opdracht waarbij het aangewezen is dat Stad Herentals de procedure zal voeren en in naam van Gemeente Grobbendonk, Gemeente Olen, Gemeente Herenthout en Gemeente Vorselaar bij de gunning van de opdracht zal optreden.
Elke gemeente van Neteland agendeert het bestek op het college van burgemeester en schepenen en de samenwerkingsovereenkomst (in bijlage) op de gemeenteraad. De publicatie van het bestek gebeurt na goedkeuring op de laatste gemeenteraad. Hieronder staat het overzicht van de verschillende zittingen in chronologische volgorde:
- Herenthout: 22 januari
- Vorselaar: 23 januari
- Grobbendonk: 23 januari
- Herentals: 30 januari
- Olen: 7 februari
De publicatie van het bestek gebeurt op donderdag 8 februari 2024. Leveranciers hebben tijd tot en met 11 maart om 5.00 uur 2024 om hun voorstel in te dienen. De gunning wordt verwacht in de week van 25 maart of 1 april.
Meerjarenplan 2020 -2025 van lokaal bestuur Grobbendonk.
BD000005 We realiseren een slank en efficiënt bestuur. 2020 - 2027.
AP000041 We garanderen een correcte, snelle en efficiënte dienstverlening en werking van de administratie.
AC000162 We houden de toepassingen voor het team Vrije tijd up-to-date.
MJP001594 Evenementenloket - 2024/2110000/IO/0119/01 (investering).
MJP000152 Evenementenloket - 2024/6140200/SA/0719 (exploitatie).
BESLUIT:
Goedgekeurd met 18 stemmen voor (8 GIB, 3 N-VA, 4 Vooruit, 2 CD&V en 1 De Lokale Lijst) en 1 onthouding (Vlaams Belang).
Artikel 1: Goedkeuring van de samenwerkingsovereenkomst "Overeenkomst occasioneel gezamenlijke opdracht voor groepsaankoop van een applicatie aanvragen inname openbaar domein, signalisatievergunning, vraag voor grondwerken, evenementenaanvragen en afstemming evenementenbeleid en beleid IOD in functie van politiezone."
Artikel 2: Een afschrift van dit besluit wordt bezorgd aan:
Team Vrije tijd
Team Informatie & Communicatie
Team Ruimte & Vergunningen
Team Financieel Management
Werkgroep Neteland Evenementen - S.V.
DE GEMEENTERAAD
MOTIVERING
Vragen en antwoorden over gemeentelijke aangelegenheden die niet op de agenda van de gemeenteraad staan, ingevolge artikel 11 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad.
BESLUIT:
GIB: Geen vragen
N-VA: Geen vragen
Vooruit:
CD&V:
Vlaams Belang:
De Lokale Lijst: Geen vragen
DE GEMEENTERAAD
MOTIVERING
Lokale besturen krijgen in de dagelijkse strijd tegen het zwerfvuil steun van de Vlaamse overheid. Tussen 2021 en 2024 zullen maar liefst 30 zwerfvuilhandhavers zich uitsluitend met de controle op zwerfvuil bezighouden. Ze worden aangestuurd door het team Terreincontrole van de OVAM.
De zwerfvuilhandhavers opereren als GAS-vaststellers in samenwerking met de gemeente en op basis van de bepalingen over zwerfvuil in het eigen politiereglement.
Als lokaal bestuur kan er gratis beroep gedaan worden op de zwerfvuilhandhavers.
Wat is de procedure?
Op 22 juni 2023 vond een overleg plaats in het gemeentehuis van Grobbendonk waarbij OVAM een extra toelichting kwam geven omtrent de werking van de zwerfvuilhandhavers. Tijdens dit overleg werd besproken welke hotspots aangepakt kunnen worden door de zwerfvuilhandhavers, aangeduid door de gemeente en de omgeving van glasbollen, papier en textielcontainers. Verder werd tijdens dit overleg toegelicht dat de OVAM-zwerfvuilhandhavers expliciet op naam en met vermelding van de juiste artikelnummers uit de politiecodex moeten worden aangesteld. De OVAM handhavers kunnen uitsluitend op zwerfvuil handhaven, niet op de andere artikelen uit de politiecodex.
Tijdens de zitting van de gemeenteraad d.d. 19 september 2023 werden de OVAM-handhavers aangesteld. Deze handhavers zijn reeds 3 dagen actief geweest binnen Grobbendonk. Op basis van het inwonersaantal van Grobbendonk hebben we in totaal recht op 7 dagen ondersteuning door de OVAM-handhavers. Bijgevolg zullen er in 2024 nog 4 data gepland worden waarop ze actief zullen zijn.
Er behaalden recent 2 nieuwe handhavers hun brevet. Er wordt gevraagd hen ook nog aan te stellen.
De wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties; en meer in het bijzonder artikel 21 §1, 2°.
Het KB van 21 december 2013 tot vaststelling van de minimumvoorwaarden inzake selectie, aanwerving, opleiding en bevoegdheid van de ambtenaren en personeelsleden die bevoegd zijn tot vaststelling van inbreuken die aanleiding kunnen geven tot de oplegging van een gemeentelijke administratieve sanctie.
Rekening houdend met de noodzaak om deze gewestelijke personeelsleden aan te stellen als vaststeller gemeentelijke administratieve sancties met het oog op de sanctionering via een gemeentelijke administratieve sanctie van overtredingen op de bepalingen van gemeentelijke reglementering die binnen hun welomschreven bevoegdheid te situeren zijn, dat deze gewestelijke vaststellers enkel binnen de omschreven bevoegdheid mogen optreden.
Volgende gewestelijke personeelsleden hebben de opleiding Gemeentelijke Administratieve Sancties gevolgd: Soumia Affrane en Katrien Wuyts.
Politiecodex, Titel 3 – Uitwerpselen, artikelen 139 t.e.m. 141.
Politiecodex, Hoofdstuk 1 - Zwerfvuil en sluikstorten, artikelen 230 en 234.
Politiecodex, Hoofdstuk 3 - Verkooppunten drank en voeding, artikelen 239 t.e.m. 241.
Werking van de zwerfvuilhandhavers:
Geen financiële gevolgen, de OVAM handhavers zijn gratis voor het lokaal bestuur. De OVAM-handhavers worden betaald door Fost Plus.
De OVAM-zwerfvuilhandhavers vragen wel een locatie om ‘s middags te eten, koffie of frisdrank en eventueel een fiets om de langere afstanden en afgelegen locaties efficiënter te kunnen aandoen.
BESLUIT:
Goedgekeurd met 16 stemmen voor (8 GIB, 3 N-VA, 2 CD&V, 1 De Lokale Lijst, 1 Vlaams Belang en Natalie Moens), 1 onthouding (Carine Geyselings) en 2 stemmen tegen (Ivan Verbeeck en Johan Struyfs).
Artikel 1: De gemeenteraad stelt de personen, zoals opgenomen in bijlagen, aan als vaststeller in het kader van de gemeentelijke administratieve sancties zoals voorzien in artikel 21§1 van de wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties.
Artikel 2: Soumia Affrane en Katrien Wuyts worden door de gemeenteraad aangesteld als gewestelijk vaststeller voor de gemeentelijke administratieve sancties voor de gemeente Grobbendonk voor de vaststelling van overtredingen op onderstaande artikelen uit de lokale politiecodex Neteland:
Titel 3 – Uitwerpselen
Art. 139
De eigenaars/houders/begeleiders van honden en rijdieren moeten ervoor zorgen dat deze dieren het openbaar domein niet bevuilen met hun uitwerpselen.
De eigenaars/houders/begeleiders van honden en rijdieren zijn verplicht op al deze plaatsen de uitwerpselen van hun dier onmiddellijk te verwijderen.
Art. 140
De eigenaars/houders/begeleiders van honden moeten in het bezit zijn van voldoende recipiënten om de uitwerpselen te verwijderen.
Ze kunnen zakjes met uitwerpselen eventueel deponeren in speciale hondenpoepbakjes of in gewone straatvuilbakjes. Bij ontstentenis hiervan dient men de zakjes mee naar huis te nemen.
Art. 141
Indien de eigenaars/houders/begeleiders van honden en rijdieren weigeren of nalaten de uitwerpselen onmiddellijk te verwijderen, zal door de gemeente tot reiniging overgegaan worden en kunnen de kosten verhaald worden op de eigenaars/houders/begeleiders.
Hoofdstuk 1 – Zwerfvuil en sluikstorten
Art. 230
Het is verboden zwerfvuil zoals (niet-limitatieve opsomming) sigarettenpeuken, kauwgum, blikjes, wikkels en andere verpakkingen enz. achter te laten op het openbaar domein en aanpalende terreinen.
Art. 234
Degene die zich schuldig maakt aan inbreuken op de artikelen 230 t.e.m. 233 is bovendien gehouden om dadelijk over te gaan tot reiniging. Bij gebreke hiervan kan de gemeente overgaan tot ambtshalve verwijdering of reiniging op kosten en risico van de in gebreke blijvende persoon.
Hoofdstuk 3 – Verkooppunten drank en voeding
Art. 239
§1. Uitbaters van gelegenheden die waren verkopen bestemd om ter plaatse of in de onmiddellijke omgeving verbruikt te worden (o.a. frituren, fastfood, drankautomaten), zijn verplicht degelijke en goed bereikbare vuilnisbakken bij hun inrichting te plaatsen.
§2. De uitbater moet instaan voor het rein houden van deze vuilnisbakken, het ledigen en bergen ervan, alsook voor het reinigen van het terrein rond zijn inrichting.
Art. 240
De personen, die vanwege de bevoegde overheid een vergunning voor het verkopen van goederen op het openbaar domein hebben verkregen, moeten instaan voor de reinheid van en rond hun standplaats.
Art. 241
Degene die zich schuldig maakt aan inbreuken op de artikelen 239 en 240 is bovendien gehouden om dadelijk over te gaan tot reiniging. Bij gebreke hiervan kan de gemeente overgaan tot ambtshalve verwijdering of reiniging op kosten en risico van de in gebreke blijvende persoon.
DE GEMEENTERAAD
MOTIVERING
Het lokaal bestuur Grobbendonk dient een extra sanctionerend ambtenaar aan te stellen voor de GAS 1, 2 en 3 dossiers die de laatste jaren zijn toegenomen en voor de bijkomende dossiers die de inwerkingtredingen van de GAS 4 en de GAS 5 (of toekomstige nieuwe deeldomeinen van GAS) van de meerderheid van de deelnemende gemeenten met zich meebrengen. Het verlagen van de werkdruk zal de behandeling van de dossiers ten goede komen. Hierdoor zal de aanpak van overlast verbeteren en zullen meer dossiers op korte termijn afgehandeld kunnen worden.
Overeenkomst interlokale vereniging "Bureau Gemeentelijke Administratieve Sancties" waar een samenwerkingsovereenkomst werd afgesloten tussen de 14 gemeenten: Geel, Laakdal, Meerhout, Grobbendonk, Herentals, Herenthout, Olen, Vorselaar, Balen, Dessel, Mol, Herselt, Hulshout en Westerlo.
Ann Heylen is reeds aangesteld als diensthoofd en sanctionerend ambtenaar niveau A, zij wordt ondersteund door een halftijdse administratieve medewerkster.
Rik Wouters is eveneens aangesteld als sanctionerend ambtenaar, niveau deskundige.
Artikelen 14 en 15 van de overeenkomst bepalen dat Stad Geel de beherende gemeente is en de personeelsleden aanwerft.
Het college van burgemeester en schepenen van de stad Geel stelde Nora De Bal op 3 oktober 2023 aan als deskundige gemeentelijke administratieve sancties in contractueel verband. Haar datum van indiensttreding was 1 november 2023.
Positief advies van de Procureur des Konings van 27 november 2023 omtrent de aanstelling van betrokkene als sanctionerend ambtenaar.
De kandidaat die wordt voorgesteld heeft de opleiding als sanctionerend ambtenaar op 13, 14 en 20 november 2023 gevolgd en is hiervoor geslaagd; zij voldoet voor het overige aan de aanstellingsvoorwaarden zoals omschreven in het KB van 21 december 2013 (tot vaststelling van de kwalificatie- en onafhankelijkheidsvoorwaarden van de ambtenaar belast met de oplegging van de administratieve geldboete en tot inning van de boetes in uitvoering van de wet betreffende de gemeentelijke administratieve sancties).
De sanctionerende ambtenaar van lokaal bestuur Grobbendonk is bevoegd om beslissingen te nemen in het kader van de procedures van de gemeentelijke administratieve sancties. De gemeenteraad neemt kennis van het feit dat de sanctionerend ambtenaar zijn bevoegdheden op onafhankelijke wijze dient uit te oefenen in het kader van de beslissingen om een administratieve sanctie op te leggen zoals bedoeld in de wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties en dat zij autonoom moet kunnen beslissen en daarbij geen instructies mag ontvangen.
Wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties en meer in het bijzonder artikel 6§3.
Koninklijk Besluit van 21 december 2013 tot vaststelling van de kwalificatie- en onafhankelijkheidsvoorwaarden van de ambtenaar belast met de oplegging van de administratieve geldboete en tot inning van de boetes in uitvoering van de wet betreffende de gemeentelijke administratieve sancties.
Overeenkomst interlokale vereniging "Bureau Gemeentelijke Administratieve Sancties" waar een samenwerkingsovereenkomst werd afgesloten tussen de 14 gemeenten: Geel, Laakdal, Meerhout, Grobbendonk, Herentals, Herenthout, Olen, Vorselaar, Balen, Dessel, Mol, Herselt, Hulshout en Westerlo.
BESLUIT:
Goedgekeurd met 14 stemmen voor (8 GIB, 2 CD&V, 1 De Lokale Lijst, 1 Vlaams Belang, Eric Van Meensel en Greet Van de Peer), 3 onthoudingen (Gino Van der Elst, Carine Geyselings en Natalie Moens) en 2 stemmen tegen (Ivan Verbeeck en Johan Struyfs).
Artikel 1: Nore De Bal, geboren te Geel op 24 juli 1998, wordt aangesteld als sanctionerend ambtenaar van lokaal bestuur Grobbendonk in het kader van de Gemeentelijke Administratieve Sancties.
Artikel 2: Een afschrift van dit besluit wordt bezorgd aan:
Lokaal bestuur Herentals, Herenthout, Olen, Vorselaar
Politiezone Neteland
Procureur des Konings
Namens Gemeenteraad,
Daan Ceulemans
algemeen directeur
Peggy Goormans
voorzitter