Terug
Gepubliceerd op 11/03/2025

Besluitenlijst  College van burgemeester en schepenen

ma 03/03/2025 - 14:30 Collegezaal
  • C-punt

    • Team Informatie en Communicatie

      • Communicatieacties - kennisname

        Ter kennis genomen

        Artikel 1: Kennisname van de voorgestelde communicatieacties.

  • D-punt

    • Team Secretariaat

      • CBS 24 februari 2025 - notulen - goedkeuring

        Goedgekeurd

        De notulen van het college van 24 februari 2025 worden goedgekeurd.

  • Geen soort gekozen

    • Team Secretariaat

      • Pidpa - algemene vergadering - agenda - goedkeuring

        Goedgekeurd

        Dit agendapunt wordt doorverwezen naar de dagorde van de gemeenteraad met volgend voorstel:

        Artikel 1: Kennis te nemen van en goedkeuring te hechten aan het verlengingsdossier van Pidpa houdende de argumenten om de opdrachthoudende vereniging te verlengen voor een termijn van 18 jaar. 

        Artikel 2: Te verzoeken om over te gaan tot verlenging van de opdrachthoudende vereniging Pidpa voor een termijn van 18 jaar, met ingang van de datum van de algemene vergadering van Pidpa die zal beslissen over de verlenging, en dus tot en met 28 maart 2043 indien die algemene vergadering plaatsvindt op 28 maart 2025.

        Artikel 3: Akkoord te gaan met de verlenging van de opdrachthoudende vereniging Pidpa voor een termijn van 18 jaar vanaf de datum van de algemene vergadering van Pidpa die zal beslissen over de verlenging, deelnemer te blijven van de opdrachthoudende vereniging Pidpa voor de activiteit watervoorziening en de daarbij horende beheersoverdracht te bevestigen.

        Artikel 4: Goedkeuring te verlenen aan de door de raad van bestuur van Pidpa voorgelegde wijzigingen aan de statuten van Pidpa.

        Artikel 5: Kennis wordt genomen van het voorstel betreffende de samenstelling van de nieuwe raad van bestuur. Alle voorgestelde mandatarissen worden voorgedragen als kandidaat lid voor de raad van bestuur. 

        [Facultatief - raadgevend bestuurder]:

        Artikel 6: Kennis wordt genomen van het feit dat aan de vergadering van de raad van bestuur kan worden deelgenomen door een lid met raadgevende stem dat dient te behoren tot de oppositie. Navolgend gemeentelijk oppositielid wordt voorgedragen als kandidaat mandataris met raadgevende stem voor de raad van bestuur van Pidpa: [%kandidaat-lid RvB met raadgevende stem%].

        Artikel 7: Aan de vertegenwoordiger wordt de opdracht gegeven om op de algemene vergadering van 28 maart 2025, evenals op elke andere algemene vergadering ter behandeling van de agendapunten van deze algemene vergadering, overeenkomstig dit besluit te stemmen en de benoemingen van de bij dit besluit voorgedragen kandidaten goed te keuren.

        Artikel 8: Een afschrift van dit besluit wordt bezorgd aan:

        Pidpa

        Alle vertegenwoordigers

      • Neteland en regiowerking - terugkoppeling - kennisname

        Ter kennis genomen

        Artikel 1: Kennisname van de stand van zaken van de projectvereniging Neteland.

        Artikel 2: Bespreking van de afstemming van het beleid van de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden op de regiowerking.

      • Overzicht evenementen Flowlab - kennisname

        Goedgekeurd

        Artikel 1: Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het overzicht van de evenementen in Flowlab.

      • Briefwisseling - kennisname

        Ter kennis genomen

        Artikel 1: Kennisname van de briefwisseling.

      • Fluvius Antwerpen - RBC Regio - verslag - kennisname

        Goedgekeurd

        Artikel 1: Kennisname van het verslag van de RBC Regio van 27 november 2024 van Fluvius Antwerpen.

      • Pidpa - verslag vergadering raad van bestuur - verslag - kennisname

        Ter kennis genomen

        Artikel 1: Kennisname van het verslag van de verslag vergadering raad van bestuur van 24 januari 2025 van Pidpa.

    • Team Ruimte en Vergunningen

      • Omgevingsvergunning - OMV_2025010812 - De Heide 9 - goedkeuring

        Goedgekeurd

        Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar van 25 februari 2025 en gaat akkoord met de inhoudelijke beoordeling ervan. De motivatie, opgemaakt door de gemeentelijke omgevingsambtenaar, wordt overgenomen.

        Het college van burgemeester en schepenen levert de vergunning af aan de heer Emile Wuyts voor het vellen van 16 hoogstammige bomen, met als adres De Heide 9, 2288 Grobbendonk. Kadastraal is het perceel gekend als afdeling 2 sectie A nr. 57H4.

        De volgende stedenbouwkundige handelingen worden vergund: het vellen van hoogstammige bomen.

        De vergunning wordt afgegeven onder volgende voorwaarden:

        Voorwaarden stedenbouwkundige handelingen:

        • De start en beëindiging van de werken dienen verplicht ingegeven te worden in het omgevingsloket.
        • De vergunning wordt verleend onder voorbehoud van eventuele burgerlijke rechten. Betwistingen omtrent burgerlijke rechten vallen onder de bevoegdheden van de gewone rechtbanken.
        • Het niet-bebouwbare gedeelte moet aangelegd worden met hoogstammig groen (het bestaande moet bewaard worden). Het groen moet aangebracht worden langs alle zijden van het perceel, min de nodige toegangen. Maximaal 10% van de perceelsoppervlakte mag ingenomen worden voor het aanleggen van grasperken, terrassen, speelruimten, tennisvelden, enz.
        • Het hoogstammig groen en de groenelementen, zoals weergegeven op het aanplantingsplan, dienen uiterlijk aangelegd en aangeplant te worden in het eerstvolgende plantseizoen, te rekenen vanaf de winddichte afwerking van de woning en bijhorende constructies. Een bewijs van heraanplant moet overgemaakt worden aan de vergunningverlenende overheid.
        • Bij uitval dient het eerstvolgende plantseizoen de afgestorven boom te worden vervangen.
        • De aanvrager neemt alle nodige voorzorgsmaatregelen met het oog op het welslagen van de nieuwe aanplant.

         

        Deze vergunning stelt de aanvrager niet vrij van het aanvragen en verkrijgen van eventuele andere vergunningen of machtigingen, als die nodig zouden zijn.

      • Omgevingsvergunning OMV_2024133212 - Ter Duinen zn / Cogelsdreef zn - goedkeuring

        Goedgekeurd

        Het college van burgemeester en schepenen levert de vergunning af aan Charlotte Verhaert namens SOS VILLAGE D'ENFANTS BELGIQUE - SOS KINDERDORP BELGIE VZW. De volgende stedenbouwkundige handelingen worden vergund:

        -          Het verkavelen van een perceel in 6 loten voor halfopen bebouwing.

        De volgende voorwaarden dienen te worden nageleefd:

        - De voorwaarden uit volgende adviezen moeten strikt worden gevolgd:

        o Fluvius van 28 november 2024;

        o Wyre van 22 november 2024;

        o Agentschap voor Natuur en Bos van 13 december 2024;

        o Pidpa van 22 november 2024;

        o Proximus van 25 november 2024.

         

        - De vergunning wordt verleend op grond van artikel 90bis, §5, derde lid, van het Bosdecreet en onder de voorwaarden zoals opgenomen in het hierbij gevoegde compensatieformulier met kenmerk: 24-217808.

        -  De te ontbossen oppervlakte bedraagt 2646 m². Deze oppervlakte valt niet meer onder het toepassingsgebied van het Bosdecreet.

        - De bosbehoudsbijdrage van € 22.226,40 dient binnen de 4 maanden, vanaf de datum waarop gebruik mag gemaakt worden van deze vergunning, gestort te worden. Het overschrijvingsformulier voor het vereffenen van de bosbehoudsbijdrage zal rechtstreeks door ons Agentschap worden overgemaakt aan de aanvrager van zodra de vergunning van kracht wordt.

        - De op het verkavelingsplan aangeduide openbare/niet-openbare beboste groene ruimtes over een oppervlakte van 767 m² worden integraal opgenomen in de verkavelingsvoorschriften. Deze beboste groene ruimtes moeten ALS BOS behouden blijven. Bijkomende kappingen in deze zone kunnen maar uitgevoerd worden mits machtiging door het Agentschap voor Natuur en Bos. Het is evenmin toegelaten in deze zone constructies op te richten of ingrijpende wijzigingen van de bodem, de strooisel-, kruid- of boomlaag uit te voeren. Bijkomende ontbossing in de op het verkavelingsplan aangeduide groene ruimtes is slechts mogelijk na het wijzigen van de verkavelingsvergunning.

        Om een correcte inning van de bosbehoudsbijdrage en/of controle op de compenserende bebossingen mogelijk te maken, is het verplicht dat de vergunningverlenende instantie zo snel mogelijk een afschrift van haar beslissing bezorgt aan het Agentschap voor Natuur en Bos. De vergunningverlenende instantie dient ons ook op de hoogte te brengen van een eventuele (opschortende) beroepsprocedure tegen de genomen beslissing.

        - Bijgevoegde, aangepaste, stedenbouwkundige voorschriften worden gevolgd.

        - De algemene bouwverordening, goedgekeurd door bestendige deputatie op 8 februari 2018, is eveneens van toepassing.

        - De afzonderlijke percelen zullen moeten voldoen aan de gewestelijke hemelwaterverordening.

        - Het is verboden zonder toelating van de burgemeester enig deel van het openbaar domein in te nemen of te belemmeren door er materialen, steigers of om het even welke andere voorwerpen achter te laten. Het is tevens verboden voorwerpen op het openbaar domein te werpen, te plaatsen of achter te laten, die door hun val of andere wijze kunnen schaden.

        - De verkeersveiligheid in de schoolomgeving is voor ons topprioriteit. Om deze reden ondertekende Grobbendonk het Charter Werftransport (i.s.m. Bouwunie, Confederatie Bouw en FEMA). Dit charter stelt dat er geen werftransport mag gebeuren in de schoolomgeving tijdens de begin- en einduren van de scholen. (elke schooldag van 8.15u tot 8.45u en van 15.30u tot 16.15u m.u.v. woensdag 11.45u – 12.15u en vrijdag van 14.45u – 16.15u). Gelieve ook eventuele leveranciers en onderaannemers hiervan te verwittigen.

        - De vergunning wordt verleend onder voorbehoud van eventuele burgerlijke rechten.

        Betwistingen omtrent burgerlijke rechten, zoals eigendomsgrenzen, vallen onder de bevoegdheden van de gewone rechtbanken.

        Lasten:

        - De aanleg en aansluiting van de nodige nutsvoorzieningen vallen financieel volledig ten laste van de aanvrager.

        - Deze vergunning stelt de aanvrager niet vrij van het aanvragen en verkrijgen van eventuele andere vergunningen of machtigingen, als die nodig zouden zijn.

        Algemene opmerking soortenbesluit:

        Alle van nature in het wild levende vogelsoorten en vleermuizen zijn beschermd in het Vlaamse Gewest op basis van het Soortenbesluit van 15 mei 2009. De bescherming heeft onder meer betrekking op de nesten van de vogels en de rustplaatsen van de vleermuizen (artikel 14 van het Soortenbesluit). Bij het uitvoeren van werken in de periode van 1 maart tot 1 juli moet men er zich – vóór men overgaat tot de uitvoering van de werken – van vergewissen dat geen nesten van beschermde vogelsoorten beschadigd, weggenomen of vernield worden. Bij het werken aan (oude) constructies of het kappen van bomen dient men na te gaan vóór de werken beginnen of er vleermuizen aanwezig zijn. Als nesten of rustplaatsen in het gedrang komen dient de aanvrager contact op te nemen met het Agentschap voor Natuur en Bos via het algemeen e-mailadres van  AVES.

      • Omgevingsvergunning OMV_2024151558 - Zandstraat zn - goedkeuring

        Goedgekeurd

        Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar van 27 februari 2025 en gaat akkoord met de inhoudelijke beoordeling ervan. De motivatie, opgemaakt door de gemeentelijke omgevingsambtenaar, wordt overgenomen.

        Het college van burgemeester en schepenen levert de vergunning af aan mevrouw Buck Lore en de heer Koenraad Van Rompay voor het bouwen van een woning en bijgebouw en het aanleggen van verhardingen, met als adres Zandstraat zn. Kadastraal is het perceel gekend als afdeling 1 sectie A nr. 470C. 

        De volgende stedenbouwkundige handelingen worden vergund: het bouwen van een woning en bijgebouw en het aanleggen van verhardingen.

        De vergunning wordt afgegeven onder volgende voorwaarden:

        Voorwaarden stedenbouwkundige handelingen:

        • Indien voor het verwezenlijken van de vergunde werken een bronbemaling overeenkomstig VLAREM-rubrieken 53.2.1 a), rubriek 53.2.2.a) of rubriek 53.2.2.2.b) noodzakelijk is, dan zijn de werken pas uitvoerbaar na aktename van de melding voor de bronbemaling.
        • Het is verboden een bronbemaling uit te voeren zonder voorafgaandelijke toelating. Bronbemalingen worden gemeld in het kader van de Vlarem-wetgeving via het omgevingsloket. Het grondwater dat onttrokken wordt, moet zoveel mogelijk terug in de grond worden ingebracht buiten de onttrekkingszone via infiltratieputten, infiltratiebekkens of infiltratiegrachten. Indien dit onmogelijk is, kan het water geloosd worden in de baangracht of een nabijgelegen beek. Debieten hoger dan 10 m³/uur mogen niet geloosd worden in openbare rioleringen tenzij hiervoor toelating wordt gegeven door Aquafin nv. De bouwheer is verantwoordelijk voor de berokkende schade aan o.m. aanpalende constructies ten gevolge van het verlagen van de grondwaterspiegel.
        • Het is verboden zonder toelating van de burgemeester enig deel van het openbaar domein in te nemen of te belemmeren door er materialen, steigers of om het even welke andere voorwerpen achter te laten. Het is tevens verboden voorwerpen op het openbaar domein te werpen, te plaatsen of achter te laten, die door hun val of andere wijze kunnen schaden.
        • De start en beëindiging van de werken dienen verplicht ingegeven te worden in het omgevingsloket.
        • De verkeersveiligheid in de schoolomgeving is voor ons topprioriteit. Om deze reden ondertekende Grobbendonk het Charter Werftransport (i.s.m. Bouwunie, Confederatie Bouw en FEMA). Dit charter stelt dat er geen werftransport mag gebeuren in de schoolomgeving tijdens de begin- en einduren van de scholen. (elke schooldag van 8.15u tot 8.45u en van 15.30u tot 16.15u m.u.v. woensdag 11.45u – 12.15u en vrijdag van 14.45u – 16.15u). Gelieve ook eventuele leveranciers en onderaannemers hiervan te verwittigen.
        • De vergunning wordt verleend onder voorbehoud van eventuele burgerlijke rechten. Betwistingen omtrent burgerlijke rechten vallen onder de bevoegdheden van de gewone rechtbanken.
        • Het advies van Pidpa van 17 januari 2025, met ref. 204957 strikt na te leven.

        Deze vergunning stelt de aanvrager niet vrij van het aanvragen en verkrijgen van eventuele andere vergunningen of machtigingen, als die nodig zouden zijn.

      • Omgevingsvergunning OMV_2023139824 - Albertkanaalstraat zn - Herentalse steenweg zn - Industrieweg zn - Jagersdreef zn - hoorzitting RvVB - kennisname

        Ter kennis genomen

        Artikel 1: Kennisname van het schrijven van de Raad voor Vergunningsbetwistingen van 21 februari 2025.

        Artikel 2: Kennisname dat de hoorzitting zal plaatsvinden op 3 april 2025 om 13u30.

      • Vermoeden van vergunning Derde Sas 2 A - afd.1 sectie C nrs. 62 h 3 en 62 z 4 - opname in het vergunningenregister - goedkeuring

        Goedgekeurd

        Artikel 1: Het college beslist:

        - de constructie, gelegen Derde Sas 2 A, kadastraal gekend afd. 1 sectie c perceelnummers 62 h 3 en 62 z 4 in het vergunningenregister op te nemen voor wat betreft de toestand vastgesteld op basis van de door de aanvrager aangeleverde plannen, zoals gevoegd bij deze beslissing. 

        - de constructie bezit een recreatieve verblijfsfunctie. Permanente bewoning is niet toegestaan. 

        Artikel 2: Een afschrift van dit besluit wordt bezorgd aan:

        Betrokkene

      • Herstelvordering Leopoldstraat 62 - kennisname

        Ter kennis genomen

        Artikel 1: Kennisname van het schrijven van agentschap Wonen Vlaanderen, wooninspectie Antwerpen.

        Artikel 2: De gemeente sluit zich aan bij de herstelvordering.

        Artikel 3: Een afschrift van dit besluit wordt bezorgd aan:

        Wooninspectie; Agentschap Wonen-Vlaanderen

        Parket van de Procureur des Konings - Bolivarplaats 20 bus 2 te 2000 Antwerpen

      • Kapvergunning - 20257 - Herentalse steenweg 69 - toelating

        Goedgekeurd

        Artikel 1: Afleveren van een kapvergunning voor 1 Amerikaanse eik op het perceel Herentalse steenweg 69, kadastraal gekend als 1/E/185K4. 

        Artikel 2: Heraanplant uitvoeren met 2 hoogstammige inheemse loofbomen op het perceel 1/E/185K4, op te nemen in het groenplan van de toekomstige herinrichting van ATTS.

        Artikel 3: De werken of handelingen waarvoor vergunning is verleend, moeten uitgevoerd worden binnen drie maanden en staan onder toezicht van een door het college van burgemeester en schepenen gemachtigd ambtenaar. 

        Artikel 4: De vergunninghouder geeft het college van burgemeester en schepenen per brief of mail kennis van het begin van werken of handelingen waarvoor vergunning is verleend, ten minste 8 dagen voor de aanvang van de werken. 

        Artikel 5: Deze vergunning brengt geen ontheffing mee van de verplichtingen tot het aanvragen van vergunningen die door andere wetten of verordeningen zijn voorgeschreven. 

        Artikel 6: Een afschrift van dit besluit wordt bezorgd aan de aanvrager.

      • Kapvergunning - 20238 - Jagersdreef 3 - verlenging - toelating

        Goedgekeurd

        Artikel 1: Toestaan van de verlenging van de kapvergunning afgeleverd in zitting van 2 oktober 2023 voor 2 Amerikaanse eiken op het perceel Jagersdreef 3, kadastraal gekend als 1/D/235M9. 

        Artikel 2: Heraanplant uitvoeren met 1 inheemse loofboom op het perceel 1/D/235M9, na de kapwerken en tijdens het eerstvolgende plantseizoen. 

        Artikel 3: De werken of handelingen waarvoor vergunning is verleend, moeten uitgevoerd worden voor 31 maart 2025 en staan onder toezicht van een door het college van burgemeester en schepenen gemachtigd ambtenaar. 

        Artikel 4: De vergunninghouder geeft het college van burgemeester en schepenen per brief of mail kennis van het begin van werken of handelingen waarvoor vergunning is verleend, ten minste 8 dagen voor de aanvang van de werken. 

        Artikel 5: De vergunninghouder brengt het college van burgemeester en schepenen per brief of mail in kennis van de heraanplant die uitgevoerd wordt, met vermelding van datum, soort en de plaats van heraanplant binnen het perceel aan de hand van bewijsstukken. 

        Artikel 6: Deze vergunning brengt geen ontheffing mee van de verplichtingen tot het aanvragen van vergunningen die door andere wetten of verordeningen zijn voorgeschreven. 

        Artikel 7: Een afschrift van dit besluit wordt bezorgd aan de aanvrager.

      • Antwoord verzoekschrift geluidshinder Hermeslaan - goedkeuring

        Goedgekeurd

        Artikel 1: Het college van burgemeester en schepenen keurt het gemotiveerd schrijven van team Ruimte & Vergunningen goed, zoals terug te vinden in bijlage.

        Artikel 2: Een afschrift van dit besluit wordt bezorgd aan:

        Team Ruimte & Vergunningen

        Betrokkene

      • Steunbrief 'Erkenning diamantbewerking immaterieel erfgoed' - goedkeuring

        Goedgekeurd

        Artikel 1: De gemeente Grobbendonk onderschrijft het belang van diamantair erfgoed, steunt de aanvraag voor de erkenning van dit ambacht als Vlaams Immaterieel Cultureel Erfgoed en ondertekent de steunbrief. 

      • Ontwerp 'gedoogovereenkomst kosteloos gebruik Ruige Ridderpad' - goedkeuring

        Goedgekeurd

        Artikel 1: Het college van burgemeester en schepenen keurt de ontwerpovereenkomst voor de gedoogovereenkomst pad Ruige Ridderpad goed. 

      • Mobiliteitscel 10 februari 2025 - verslag - goedkeuring

        Goedgekeurd

        Artikel 1: Goedkeuring van het verslag van de mobiliteitscel van 10 februari 2025.

        Artikel 2: Een afschrift van dit besluit wordt bezorgd aan:

        Politie Neteland

        Brandweer Zone Kempen

        Team Ruimte & Vergunningen

        Team Uitvoering & Onderhoud

        Team Informatie & Communicatie

        Gemeente Herenthout

      • Tijdelijk verkeersreglement - Langenheuvel x Herenthoutse steenweg x Hanegoor - nutswerken - goedkeuring

        Goedgekeurd

        De beslissing van de burgemeester van 25 februari 2025 wordt bekrachtigd als volgt:

        Om hoogdringende redenen inzake verkeersveiligheid zullen van 26 februari 2025 tot 7 maart 2025 aangepaste verkeersmaatregelen gelden in Langenheuvel, Hanegoor en Herenthoutse steenweg.

         

        Artikel 1: Van 26 februari tot 7 maart 2025 zullen aangepaste verkeersmaatregelen gelden in de Herenthoutse steenweg, Langenheuvel en Hanegoor. Een overzicht:

        Werkzone aan zijde Langenheuvel

        • Ter hoogte van de werfzone in de Herenthoutse steenweg wordt beurtelings verkeer ingesteld geregeld met tijdelijke verkeerslichten.
        • Fietsers en voetgangers steken over via de zebrapaden ter hoogte van het kruispunt Langenheuvel x Hanegoor x Herenthoutse steenweg en Molenstraat. Het fietspad aan de overzijde van de werfzone wordt tijdelijk een dubbelrichtingsfietspad.

        Werkzone aan zijde Hanegoor

        • Ter hoogte van de werfzone in de Herenthoutse steenweg en Hanegoor wordt beurtelings verkeer ingesteld geregeld met tijdelijke verkeerslichten
        • Fietsers en voetgangers steken over via de zebrapaden ter hoogte van het kruispunt Langenheuvel x Hanegoor x Herenthoutse steenweg en Molenstraat. Het fietspad aan de overzijde van de werfzone wordt tijdelijk een dubbelrichtingsfietspad.
        Artikel 2: Deze maatregelen zullen gesignaleerd worden met:
        • De werken worden aangekondigd door middel van een A31 op 150 meter voor de werken.

        • Aan het begin en het einde van de werfzone komt een afzethek met dagslapers met D1c en D1d bord, respectievelijk verplicht links en rechts aanhouden.

        • Bijkomend wordt een inhaalverbod en een snelheidsbeperking van 30km per uur ingevoerd, respectievelijk met de borden C35 en C43.

        • Het fietspad aan de overzijde van de werfzone wordt een dubbelrichtingsfietspad. Dit wordt aangeduid met een D7-bord en M12.

        • Om te duiden dat fietsers in beide richtingen voorbijkomen wordt een M10 geplaatst. Die signaleert aan bestuurders komende van Hanegoor en Langenheuvel dat fietsers uit beide richtingen kunnen komen.

        Artikel 3: Het einde van de werken wordt aangeduid met een F47-bord na 25 m en een C46-bord (einde van alle plaatselijke verbodsbepalingen opgelegd aan de voertuigen in beweging). Op 50m achter de werken moet een bord gezet worden met de gegevens van de verantwoordelijke voor de signalisatie.

        Artikel 4: De aannemer zorgt ervoor dat de signalisatie gedurende de weekenden niet op het terrein staat en geldig is.

        Artikel 5: De werken op de Herenthoutse steenweg mogen slechts uitgevoerd worden na 9 uur en voor 16 uur om de hinder voor fietsers en autoverkeer te beperken.

        Artikel 6: De werken op de Herenthoutse steenweg mogen enkel uitgevoerd worden aan de klinkers van de verkeersplateau. Aan het asfaltwegdek wordt niet geraakt.

        Artikel 7: Voor deze werken is een synergie-aanvraag geweest. Fluvius, Pidpa, Proximus en Wyre gaan mee in synergie.

        Artikel 8: Deze maatregelen zullen gesignaleerd worden volgens het signalisatieschema opgesteld door betrokkene.

        Artikel 9: Deze maatregelen zullen bij hoogdringendheid onmiddellijk bekend gemaakt worden in de gemeente Grobbendonk overeenkomstig het decreet lokaal bestuur.

        Artikel 10: Aangezien het gaat om dezelfde fase maar met andere verkeersmaatregelen: tijdelijke verkeerslichten (voordien enkel hinder voor fietsers en voetgangers) wordt hierover niet gecommuniceerd. De uitvoeringsdata blijven dezelfde.

        Artikel 11: Afschriften van dit reglement zullen overgemaakt worden aan de griffies van de correctionele en politierechtbank te Turnhout.

        Artikel 12: Een afschrift van dit besluit wordt bezorgd aan:

        Team Ruimte & Vergunningen

        Team Uitvoering & Onderhoud

        Team Informatie & Communicatie

        Team Secretariaat

        Wijkpost politie

        Brandweer zone Kempen

        Noodplanningsambtenaar

        Kapitein brandweer

      • Tijdelijk verkeersreglement - Minnekepoeslaan - uitbreiden middenspanningsnet - inlussen MS-cabine - goedkeuring

        Goedgekeurd

        Artikel 1: Van 10 maart tot en met 28 maart 2025 zullen aangepaste verkeersmaatregelen gelden in de Minnekepoeslaan, zijnde: 
        - de straat zal afgesloten worden voor het gemotoriseerd verkeer vanaf huisnummer 4 op 10 maart en van 17 tot en met 28 maart 2025
        - fietsers en voetgangers hebben te allen tijde doorgang via de berm, eventueel te voorzien van rijplaten
        - tijdens de werken zijn de achterliggende woningen niet bereikbaar met de wagen

        Artikel 2: Deze maatregelen zullen gesignaleerd worden met:
        - een afzethek met dagslapers, C3-bord (verboden toegang in beide richtingen voor iedere bestuurder) en onderbord "uitgezonderd plaatselijk verkeer" en F45-bord (doodlopende straat) aan het begin van de Minnekepoeslaan
        - een afzethek met dagslapers, C3-bord (verboden toegang in beide richtingen voor iedere bestuurder) ter hoogte van huisnummer 4
        - op alle afzethekken moet een M12-bord gehangen worden "uitgezonderd fietsers, bromfietsers klasse A en speedpedelecs".

        Artikel 3: Van 10 tot en met 22 maart 2025 zal een parkeerverbod ingericht worden in de Minnekepoeslaan vanaf huisnummer 4 aan beide zijden van de straat. In het begin van de straat, vanaf de Vrijheidsstraat tot aan huisnummer 4 wordt een parkeerverbod ingericht aan de linkerkant van de straat met E3-borden.

        Artikel 4: De werken worden standaard aangekondigd via een A31-bord op 150m voor de werf. Het einde van de werken wordt aangeduid met een F47-bord na 25 m en gevolgd door een bord met de gegevens van de verantwoordelijke voor de signalisatie op 50m.

        Artikel 5: De vereiste signalisatievergunning zal afgeleverd worden aan betrokkene.

        Artikel 6: Betrokkene bezorgt de bewoners van de Minnekepoeslaan uiterlijk op 4 maart 2025 een brief met de nodige info aangaande de werken en de ermee gepaard gaande hinder. Hierin moet duidelijk vermeld staan dat er op 10 maart al vanaf 07.00 uur geen doorgang meer mogelijk is ter hoogte van huisnummer 4. Ook tijdens de werken moeten de bewoners op de hoogte gehouden worden van wijzigingen aan de verkeerssituatie. Als alles volgens plan loopt, zal de doorgang sneller terug gepland kunnen worden.

        Artikel 7: Deze maatregelen zullen bekend gemaakt worden in de gemeente Grobbendonk overeenkomstig het decreet lokaal bestuur. 

        Artikel 8: De werken zullen aangekondigd worden via de digitale infoborden, website en Facebook.

        Artikel 9: Afschriften van dit reglement zullen overgemaakt worden aan de griffies van de correctionele en politierechtbank te Turnhout. 

        Artikel 10: Een afschrift van dit besluit wordt bezorgd aan:

        Team Ruimte & Vergunningen

        Team Uitvoering & Onderhoud

        Wijkpost politie

        Brandweer zone Kempen

        Noodplanningsambtenaar 

        Kapitein brandweer

        Team Informatie & Communicatie

        Team Secretariaat

      • Gratis grondafstand - twee perceeltjes grond gelegen Hoevestraat vóór huisnummer 24 en 24A, gekend ten kadaster volgens titel sectie B, delen van nummer 107M11 P0000 - ontwerpakte - goedkeuring

        Goedgekeurd

        Dit agendapunt wordt doorverwezen naar de dagorde van de gemeenteraad met volgend voorstel:

        Artikel 1: Twee perceeltjes grond gelegen Hoevestraat vóór huisnummer 24 en 24A, gekend ten kadaster volgens titel sectie B, delen van nummer 107M11 P0000 met een oppervlakte volgens meting van respectievelijk 26 m² en 27m². Met gereserveerde perceelsnummers: 107T14 P0000 en 107V14 P0000, op te nemen in het openbaar domein.

        Artikel 2: Het terzake ingediende dossier met ontwerpakte wordt goedgekeurd.

        Artikel 3: De voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur worden gemachtigd om akte en alle erop betrekking hebbende stukken namens de gemeente mede te ondertekenen.

        Artikel 4: Alle onkosten verbonden aan deze opdracht zijn ten laste van de afstanddoeners.

        Artikel 5: Een afschrift van dit besluit wordt bezorgd aan:

        Team Financieel Management

        Team Ruimte & Vergunningen

        Peeters & Hermans, geassocieerde notarissen, Schoolstraat 11  te Heist-op-den-Berg (Itegem)

      • Wegenis- en rioleringswerken Heibloemlaan - Wielewaalstraat - Rozenlaan - Acacialaan - Bremlaan - Spechtdreef - vorderingsstaat 5 (01/01/2025 - 31/01/2025) nulstaat - goedkeuring

        Goedgekeurd

        Artikel 1: Goedkeuring wordt verleend aan vorderingsstaat 5 (01/01/25 - 31/01/25), nulstaat, van nv Adams, Hoekeinde 52 te 2330 Merksplas voor de opdracht “Wegenis- en rioleringswerken in Heibloemlaan, Wielewaalstraat, Rozenlaan, Acacialaan, Bremlaan en Spechtdreef - aandeel Grobbendonk”.
        Artikel 2: Een afschrift van dit besluit wordt bezorgd aan:
        Team Financieel Management
        Team Ruimte & Vergunningen
        Fluvius
        Adams NV

    • Team Vrije tijd

      • Vergunnen Bouwel Kermis - zaterdag 3 mei 2025 tot maandag 5 mei 2025 - goedkeuring

        Goedgekeurd

        Artikel 1: Het college van burgemeester en schepenen geeft toestemming voor de organisatie van Bouwel Kermis dat aanvangt 3 mei 2025 14.00 uur en eindigt op 5 mei 2025 23.45 te Dorp (Pleintje).

        Artikel 2: De organisator op te dragen alle richtlijnen, voorwaarden en veiligheidsvoorschriften na te volgen zoals terug te vinden in het digitaal evenementenloket. 
        Artikel 3: De organisator op te dragen de richtlijnen van noodplanning strikt te volgen, namelijk: 
        De organisator maakt een inplantingsplan (volgens de richtlijnen op de website van Neteland) op en bezorgt dit minstens 60 dagen voor het evenement aan noodplanning@regioneteland.be. 
        De organisator garandeert een vlotte doorgang voor de hulpdiensten en zorgt dat alle gebouwen bereikbaar blijven. Enkel obstakels die snel weg te nemen zijn (tafels, stoelen,…) mogen op de rijbaan worden opgesteld wanneer er minder van 4m vrije doorgang is.
        Artikel 4: De organisator te belasten met de verantwoordelijkheid voor het afsluiten van een evenementenverzekering.
        Artikel 5 : Van donderdag 1 mei - 12.00 uur tot en met maandag 5 mei 2025 - 23.45 uur zullen aangepaste verkeersmaatregelen gelden in Dorp en Kasteeldreef, zijnde:
        - de straat Dorp zal afgesloten worden voor het verkeer tussen de Kasteeldreef en huisnummer 79 met afzethekken voorzien van dagslapers en C3-borden met onderbord "uitgezonderd hulpdiensten".
        - in de Kasteeldreef zal ter hoogte van Dorp beurtelings verkeer ingericht worden met de borden B19 en B21.
        - het foorkraam aan de kant van de Kasteeldreef zal afgeschermd worden met afzethekken en/of sergeanten met dagslapers.

        Artikel 6: Er zal een parkeerverbod ingericht worden aan beide zijden van de straat in Dorp tussen de Kasteeldreef en huisnummer 79 van donderdag 1 mei - 08.00 uur tot en met dinsdag 6 mei 2025 - 01.00 uur met E3-borden en onderborden type GXa en GXb.

        Artikel 7: Het verkeer wordt omgeleid via de Kasteeldreef, Berkendreef, Nieuwbaan, Kennedylaan en Ter Duinen. Hiervoor worden de nodige F41-omleidingspijlen gezet.

        Gebruikte verkeersborden:
        - C3: verboden toegang in beide richtingen voor iedere bestuurder
        - B19: gebod voorrang te verlenen aan de bestuurders die uit de tegenovergestelde richting komen
        - B21: voorrang ten opzichte van de bestuurders die uit de tegenovergestelde richting komen 
        - E3: parkeerverbod
        - GXa en GXb: begin en einde van de reglementering

        Artikel 8: Aan de organisator wordt gevraagd om de geleverde afzethekken, verkeersborden en omleidingspijlen volgens het goedgekeurde plan te plaatsen bij aanvang van het evenement en na afloop terug te verwijderen en de straat vrij te maken. 

        Artikel 9: Dit politiereglement zal in de gemeente bekendgemaakt worden overeenkomstig het decreet lokaal bestuur.

        Artikel 10: Afschriften ervan zullen overgemaakt worden aan de griffies van de correctionele en politierechtbank van Turnhout.

        Artikel 11: Een afschrift van dit besluit wordt bezorgd aan:

        Team Ruimte & Vergunningen
        Team Uitvoering & Onderhoud
        Team Vrije tijd
        Wijkpost politie
        Noodplanningsambtenaar
        Team Informatie & Communicatie

      • Vergunnen Avond- en rommelmarkt tijdens Bouwel Kermis - 3 en 4 mei 2025 - goedkeuring

        Goedgekeurd

        Artikel 1: Het college van burgemeester en schepenen geeft toestemming voor de organisatie van Avond-en rommelmarkt dat aanvangt 3 mei 2025 17.00 uur en eindigt op 4 mei 2025 17.00 uur te Dorp Bouwel volgens de voorgestelde opstelling en inname weergegeven in de adviezen.

        Artikel 2: De organisator op te dragen alle richtlijnen, voorwaarden en veiligheidsvoorschriften na te volgen zoals terug te vinden in het digitaal evenementenloket.
        Artikel 3: De organisator op te dragen de richtlijnen van noodplanning strikt te volgen, namelijk:
        De organisator garandeert een vlotte doorgang voor de hulpdiensten en zorgt dat alle gebouwen bereikbaar blijven. Enkel obstakels die snel weg te nemen zijn (tafels, stoelen,…) mogen op de rijbaan worden opgesteld wanneer er minder van 4m vrije doorgang is.
        Artikel 4: De organisator te belasten met de verantwoordelijkheid voor het afsluiten van een evenementenverzekering.
        Artikel 5: Van zaterdag 3 mei  - 05.00 uur tot en met zondag 4 mei 2025 - 19.00 uur zullen aangepaste verkeersmaatregelen gelden in de straat Dorp, zijnde:
        - de straat zal afgesloten worden voor het verkeer tussen huisnummer 79 en Ter Duinen.
        Artikel 6: Artikel 5 geldt niet voor de motorvoertuigen van politie, hulpdiensten, brandweer en de dringend opgeroepen geneesheren.
        Artikel 7: Deze maatregel zal gesignaleerd worden met:
        • een afzethek voorzien van dagslapers met C3-bord (verboden toegang in beide richtingen voor iedere bestuurder) en onderbord "uitgezonderd hulpdiensten"
          • aan het kruispunt Dorp/Kasteeldreef (staat reeds op terrein sinds de opstelling van de kermis)
          • aan het kruispunt Dorp/Lindelaan
          • aan het kruispunt Dorp/Nieuwbaan (2)
          • aan het kruispunt Dorp/Kerkepad
          • aan het kruispunt Dorp/Ter Duinen
        • een afzethek voorzien van dagslapers met F45-bord (doodlopende weg) en onderbord "uitgezonderd plaatselijk verkeer"
          • aan het kruispunt Kastanjelaan/Kerkepad
          • aan het kruispunt Kastanjelaan/Nieuwbaan 
          • aan het kruispunt Stationlei/Nieuwbaan
          • aan het kruispunt Berkendreef/Lindelaan
        Artikel 8: Het verkeer zal omgeleid worden via Kasteeldreef, Berkendreef, Nieuwbaan, Kennedylaan en Ter Duinen. Hiervoor zullen de nodige F41-omleidingspijlen gezet worden.
        Artikel 9: Er zal een parkeerverbod ingericht worden in Dorp vanaf Ter Duinen tot aan huisnummer 79 van zaterdag 3 mei  - 05.00 uur tot en met zondag 4 mei 2025 - 19.00 uur met E3-borden (parkeerverbod) en onderborden GXa en GXb, respectievelijk begin en einde van de reglementering.

        Artikel 10: De vereiste signalisatie zal geplaatst worden volgens bijgevoegd plan.

        Artikel 11: Aan de organisator wordt gevraagd om de geleverde afzethekken, verkeersborden en omleidingspijlen volgens het goedgekeurde plan te plaatsen bij aanvang van het evenement en na afloop terug te verwijderen en de straat vrij te maken. 

        Artikel 12: Dit politiereglement zal in de gemeente bekendgemaakt worden overeenkomstig het decreet lokaal bestuur.

        Artikel 13: Afschriften ervan zullen overgemaakt worden aan de griffies van de correctionele en politierechtbank van Turnhout.

        Artikel 14: Een afschrift van dit besluit wordt bezorgd aan:

        Team Ruimte & Vergunningen

        Team Uitvoering & Onderhoud

        Team Vrije tijd

        Wijkpost politie

        Brandweer zone Kempen

        Noodplanningsambtenaar 

        Kapitein brandweer

        Team Informatie & Communicatie

        Team Secretariaat

        Betrokkene

      • Vergunnen Apres Exams Zomer - vrijdag 27 juni 2025 en zaterdag 28 juni 2025 - goedkeuring

        Goedgekeurd

        Artikel 1: Het college van burgemeester en schepenen geeft toestemming voor de organisatie van Apres Exams Zomer dat aanvangt 27 juni 2025 21.00 uur en eindigt op 28 juni 2025 03.00 uur te Jeugdhuis - Volle Vaart (onder voorbehoud van eventuele wijzigingen/extra verplichting die volgen vanuit het AGEV overleg tussen Noodplanning en de organisatie).

        Artikel 2: De organisator de toestemming te geven tot het schenken van alcoholische dranken en specifiek te wijzen op de regelgeving om geen alcoholische dranken te schenken aan jongeren onder de 16 jaar en geen sterke dranken te schenken. De organisator dient hier actief op te controleren (bv. door bandjes). Er wordt extra verwezen naar het FeestGoe Charter waarin te nemen maatregelen zijn opgesomd om alcoholmisbruik te vermijden.

        Artikel 3: Een afwijking toe te staan van de geluidsnorm voor het evenement op 27 en 28 juni 2025 tot maximaal 95 dB(A)L. 95 dB met een bijkomende dB(c) weging op het evenement van 107 dB(C), gemeten als LCeq, 15 min bij 95 dB(A). Zo blijft de overlast van bastonen bij de buurtbewoners beperkt. (dB(c) weging geldt enkel voor evenementen die buiten plaatsvinden)

        Artikel 4: Deze afwijking toe te staan als aan volgende voorwaarden voldaan worden:

        • Gedurende het hele evenement het geluidsvolume meten;
        • Het gemeten geluidsvolume is gedurende het hele evenement zichtbaar voor de persoon die het volume bedient;
        • Het gemeten geluidsvolume wordt voor de ganse duur van de activiteit bewaard.
        Artikel 5: De organisator op te dragen alle richtlijnen, voorwaarden en veiligheidsvoorschriften na te volgen zoals terug te vinden in het digitaal evenementenloket.
        Artikel 6: De organisator op te dragen de richtlijnen van noodplanning strikt te volgen, namelijk:

        De organisator maakt een inplantingsplan (volgens de richtlijnen op de website van Neteland) op en bezorgt dit minstens 60 dagen voor het evenement aan noodplanning@regioneteland.be.

        De organisator vult een veiligheidsfiche in en bezorgt dit minstens 30 dagen voor het evenement aan noodplanning@regioneteland.be.

        De organisator respecteert de opgelegde maximale capaciteit van het terrein en/of de binnenlocatie. Hij neemt acties om op elk moment inzicht te hebben op het aantal aanwezigen.

        De organisator voorziet een medische hulppost met voldoende EHBO-materiaal en gekwalificeerde hulpverlener(s).

        De organisator bezorgt ten laatste 14 dagen voor de start van het evenement het ingevulde formulier 'Aanvraag toestemming van de burgemeester voor het uitvoeren van bewakingsactiviteiten door effectieve leden van de vereniging of personen die een effectieve en aanwijsbare band hebben met de vereniging’ zodat de politie dit kan evalueren.

        Alle voorbeelddocumenten, richtlijnen en toelichting over deze veiligheidsmaatregelen vind je op www.regioneteland.be/vrijetijd/evenementen/evenementenloket.

        Artikel 7: De organisator op te dragen de richtlijnen van politie strikt te volgen, namelijk:
        Politie legt in haar voorwaarden de inzet van minimaal 4 personen professionele security op. De organisator is aanwezig op het evaluatie moment van Aprés Exams winter 2025 en volgt de richtlijnen die dan besproken worden.

        Artikel 8: De organisator de verplichting te geven om de ticketverkoop te laten stoppen volgens de opgelegde maximum capaciteit die tijdens het AGEV wordt beslist. Hierop dient toegezien te worden doormiddel van een telsysteem waardoor de organisator op elk moment weet hoeveel aanwezigen er zijn.
        Bijkomend alle gevraagde maatregelen op te volgen en toe te passen:
        - ruimtes vrij maken van meubilair en andere materialen
        - vrij houden van nooduitgangen
        - vrij houden van tussenruimtes tussen de verschillende zalen
        - aparte ruimte voorzien voor EHBO

        Artikel 9: De organisator te belasten met de verantwoordelijkheid voor het afsluiten van een evenementenverzekering.

        Artikel 10: Een afschrift van dit besluit wordt bezorgd aan:

        Team Uitvoering & Onderhoud

        Team Vrije tijd

        Noodplanningsambtenaar 

        Team Informatie & Communicatie

        Team Secretariaat

        Betrokkene

      • Vergunnen Grootouderfeest GBS Klim-Op Grobbendonk - woensdag 18 maart 2026 - goedkeuring

        Goedgekeurd

        Artikel 1: Het college van burgemeester en schepenen geeft toestemming voor de organisatie van Grootouderfeest GBS Klim-Op Grobbendonk dat aanvangt 18 maart 2026 12.00 uur en eindigt op 18 maart 2026 23.00 uur te Volle Vaart.

        Artikel 2: Een afwijking toe te staan van de geluidsnorm voor het evenement op 18 maart 2026 tot maximaal 95 dB(A)L. 95 dB.

        Artikel 3: Deze afwijking toe te staan als aan volgende voorwaarden voldaan worden:

        • Gedurende het hele evenement het geluidsvolume meten;
        • Het gemeten geluidsvolume is gedurende het hele evenement zichtbaar voor de persoon die het volume bedient;
        • Het gemeten geluidsvolume wordt voor de ganse duur van de activiteit bewaard;
        Artikel 4: De organisator op te dragen alle richtlijnen, voorwaarden en veiligheidsvoorschriften na te volgen zoals terug te vinden in het digitaal evenementenloket.
        Artikel 5: De organisator op te dragen de richtlijnen van noodplanning strikt te volgen, namelijk:
        De organisator beperkt het geluidsniveau wanneer er kinderen aanwezig zijn op het evenement (max 90dB(A)). Hij voorziet voldoende afstand tussen de plaatsen waar kinderen kunnen komen en de luidsprekers.

        Artikel 6: De organisator te belasten met de verantwoordelijkheid voor het afsluiten van een evenementenverzekering.

        Artikel 7: Een afschrift van dit besluit wordt bezorgd aan:

        Team Vrije tijd

        Noodplanningsambtenaar 

        Team Secretariaat

        Betrokkene

      • Vergunnen evenement: Openingsweekend Ruige Ridderpad - 21 maart 2025 tot 23 maart 2025 - goedkeuring

        Goedgekeurd

        Artikel 1: Het college van burgemeester en schepenen geeft toestemming voor de organisatie van Openingsweekend Ruige Ridderpad dat aanvangt 21 maart 2025 09.00 uur en eindigt op 23 maart 2025 18.00 uur.

        Artikel 2: De organisator de toestemming te geven tot het schenken van alcoholische dranken en specifiek te wijzen op de regelgeving om geen alcoholische dranken te schenken aan jongeren onder de 16 jaar en geen sterke dranken te schenken aan jongeren onder de 18 jaar. De organisator dient hier actief op te controleren (bv. door bandjes). 

        Artikel 3: De organisator op te dragen de richtlijnen van noodplanning strikt te volgen, namelijk:

        • De organisator maakt een inplantingsplan (volgens de richtlijnen op de website van Neteland) op en bezorgt dit minstens 60 dagen voor het evenement aan noodplanning@regioneteland.be.
        • De organisator ziet erop toe dat deelnemers en bezoekers reglementair parkeren. De toegangswegen voor de hulpdiensten moeten op elk moment bereikbaar blijven.

        Artikel 4: Op zaterdag 22 en zondag 23 maart 2025 telkens van 11.00 uur tot 19.00 uur zal een parkeerverbod ingericht worden langsheen Hofeinde, Vaartstraat en Antoon Van Dyckstraat (telkens aan beide zijden van de straat). Hiervoor zullen E3-borden (parkeerverbod) gezet worden met onderborden type GXa (begin van de reglementering), GXb (einde van de reglementering) en GXd (reglementering op een lange afstand). 

        Artikel 5: In Hofeinde ter hoogte van de inrit naar de Kasteelhoeve is het aangewezen waarschuwing te voorzien voor aankomend verkeer.

        Vooraankondiging - 2 geprogrammeerde smileys "30 - evenement"  te plaatsen:

        - komende van Grobbendonk tussen Watermolenweg en inrit Kasteelhoeve 
        - komende van Vorselaar tussen Korentenbossen en inrit Kasteelhoeve

        Artikel 6: Een afschrift van dit besluit wordt bezorgd aan:

        Team Ruimte & Vergunningen

        Team Uitvoering & Onderhoud

        Team Financieel Management

        Team Informatie & Communicatie

        Team Secretariaat

        Noodplanningsambtenaar

      • Interne evenementen 2024 - evaluatie - kennisname

        Goedgekeurd

        Artikel 1: Kennisname van de evaluatie van de interne evenementen 2024 van team Vrije tijd, zoals weergegeven in bijlage.

    • Team Welzijn

      • Aanvragen gemeentelijke mantelzorgpremie – goedkeuring

        Goedgekeurd

        Artikel 1: Het vast bureau beslist tot éénmalige toekenning van Grobbendonkse cadeaucheques voor een waarde van 50,00 euro aan volgende personen: betrokkene 1, 2 en 3.

        Artikel 2: Een afschrift van dit besluit wordt bezorgd aan:

        Teamleider Vrije tijd

    • Team HRM

      • Fietsleasing Neteland voor het onderwijzend personeel - goedkeuring

        Goedgekeurd

        Artikel 1: Het college van burgemeester en schepenen gaat principieel akkoord om fietslease in te voeren voor het onderwijzend personeel. Team H&S doet de nodige voorbereidingen om fietslease te kunnen aanbieden vanaf 1 januari 2026. 

      • Toetreding tot de aankoopcentrale groepsaankoop - raamovereenkomst voor het leveren van fietsen voor personeelsleden van het onderwijs op basis van operationele lease via DOKO - goedkeuring

        Goedgekeurd

        Artikel 1: Goedkeuring tot toetreding raamovereenkomst DOKO voor het het leveren van fietsen voor personeelsleden van het onderwijs op basis van operationele lease. 

        Artikel 2: Goedkeuring raming voor de periode 2026-2028 van 64.000,00 euro inclusief BTW en hiervoor kredieten op te nemen in het meerjarenplan 2026-2031.

        Artikel 3: De uitvoering van de raamovereenkomst zal gebeuren op basis van het bestek met referentie VZWDOKO-2024/AW/007.

        Artikel 4: De looptijd van deze raamovereenkomst bedraagt 48 maanden vanaf de aanvangsdatum van 4 november 2024. 

        Artikel 5: Goedkeuring mandaat “Mandaat voor de raamovereenkomst voor het leveren van fietsen voor personeelsleden op basis van operationele lease” via elektronische weg te vervolledigen.

        Artikel 6: Een afschrift van dit besluit wordt bezorgd aan:
        Team Financieel Management
        Team HRM
        Team KOS
        DOKO
        Betrokken firma: o2o

    • Team Informatie en Communicatie

      • Delegatie bevoegdheden inzake verwerkersovereenkomsten - bevestiging - goedkeuring

        Goedgekeurd

        Artikel 1: Het college van burgemeester en schepenen beslist om de bevoegdheid met betrekking tot de goedkeuring, afkeuring of wijziging van een verwerkersovereenkomst (of aanverwante documenten met eenzelfde inhoud/finaliteit) te delegeren naar de algemeen directeur.

    • Team Financieel Management

      • Addendum buitencontractuele aansprakelijkheid bij perceel II voor studieopdracht herinrichting gemeentewegen Bovenpad - Langenheuvel - goedkeuring

        Goedgekeurd

        Artikel 1: Het addendum van Quadrant bij bestek FIM - BV - 2022 - 044 goed te keuren, zoals voorgesteld, met inachtneming van de bepalingen met betrekking tot de buitencontractuele aansprakelijkheid.
        Artikel 2: Een afschrift van dit besluit wordt bezorgd aan:
        Quadrant

      • Bezwaar belasting op tweede verblijven 2024 - W.H. - afwijzing

        Goedgekeurd mits aanpassing

        Artikel 1: Het bezwaar van betrokkene tegen de belasting op tweede verblijven met kohierartikel 733400002465 van 20 november 2024 is ontvankelijk verklaard, maar ongegrond. Artikel 2 van het reglement stelt: "Als tweede verblijf wordt beschouwd elke constructie met woon- of verblijfsgelegenheid waarvan degene die er kan verblijven voor deze woongelegenheid niet ingeschreven is in de bevolkingsregisters of het vreemdelingenregister voor het hoofdverblijf, ongeacht het feit of het gaat om landhuizen, bungalows, appartementen, grote of kleine weekendhuizen of buitengoederen, optrekjes, chalets en alle andere vaste woongelegenheden, met inbegrip van de met chalets gelijkgestelde caravans." Volgens het uittreksel van het rijksregister is betrokkene ingeschreven aan Hildering 22 te 2290 Vorselaar. De aanslag werd dus terecht gevestigd.

        Artikel 2: Tegen deze beslissing kan beroep worden aangetekend bij de Rechtbank van Eerste Aanleg Antwerpen, afdeling Antwerpen te 2000 Antwerpen, Bolivarplaats 20, binnen een termijn van drie maanden vanaf de kennisgeving van deze beslissing.

        Artikel 3: Een afschrift van dit besluit wordt bezorgd aan:

        Financieel directeur

        Team Ruimte & Vergunningen

        Bezwaarindiener

      • Bezwaar belasting op leegstand 2024 - L.B. - goedkeuring

        Goedgekeurd

        Artikel 1: Het bezwaar van betrokkene tegen de belasting op leegstaande gebouwen en woningen met kohierartikel 209400000185, ontvangen op 10 december 2024, is ontvankelijk en gegrond, op basis van de voorgelegde verkoop/aankoopbelofte en de verkoopakte. De belasting is niet verschuldigd.

        Artikel 2: Tegen deze beslissing kan beroep worden aangetekend bij de Rechtbank van Eerste Aanleg Antwerpen, afdeling Antwerpen te 2000 Antwerpen, Bolivarplaats 20 binnen een termijn van drie maanden vanaf de kennisgeving van deze beslissing. 

        Artikel 3: Een afschrift van dit besluit wordt bezorgd aan:

        Financieel directeur

        Bezwaarindiener

      • Bezwaar milieubelasting ten laste van gezinnen 2024 - F.F. - afwijzing

        Goedgekeurd

        Artikel 1: Het bezwaar van betrokkene tegen de belasting ter verbetering van het milieu ten laste van gezinnen met artikel 327400073991, gedaan per mail op 30 december 2024, is ontvankelijk, doch ongegrond. De gemeente Grobbendonk waardeert de inspanningen van de betrokkene om de wateroverlast voor zijn buren en zichzelf te beperken, maar kan echter niet op een objectieve manier binnen de contouren van het geldende belastingreglement voor de inspanningen van de betrokkene een kwijtschelding van de belasting voor hem toestaan, waardoor de belasting verschuldigd blijft. Momenteel vinden rioleringswerken aan het gebied van de Spechtdreef plaats, die wateroverlast in de toekomst dienen te voorkomen. 

        Artikel 2: Tegen deze beslissing kan beroep worden aangetekend bij de Rechtbank van Eerste Aanleg Antwerpen, afdeling Antwerpen te 2000 Antwerpen, Bolivarplaats 20 binnen een termijn van drie maanden vanaf de kennisgeving van deze beslissing. 

        Artikel 3: Een afschrift van dit besluit wordt bezorgd aan:

        Financieel directeur

        Bezwaarindiener

      • Bezwaar belasting op bedrijfsruimten 2024 en belasting ter verbetering van het milieu, ten laste van gezinnen 2024 - K.D. - afwijzing

        Goedgekeurd

        Artikel 1: Het bezwaar van betrokkene tegen de belasting op bedrijfsruimten met kohierartikel 458400100430 van 13 februari 2025 is ontvankelijk doch ongegrond. Artikel 1 alinea 2 van het reglement stelt: "De toestand op 1 januari van het aanslagjaar is bepalend voor de belastingplicht en de belasting is ondeelbaar verschuldigd voor het gehele jaar." De belasting blijft dus verschuldigd.

        Artikel 2: Het bezwaar van betrokkene tegen de belasting ter verbetering van het milieu ten laste van gezinnen met artikel 327400323565, gedaan per mail op 13 februari 2025, is ontvankelijk doch ongegrond. In het belastingreglement staat "De belasting is verschuldigd door de referentiepersoon van elk gezin die als zodanig is ingeschreven in de bevolkingsregisters van de gemeente op 1 januari van het aanslagjaar." Uit het rijksregister blijkt dat de betrokkene op 1 januari 2024 nog ingeschreven stond aan Zandstraat 14A te 2280 Grobbendonk. De aanslag voor een bedrag van 50,00 euro werd dus terecht gevestigd.

        Artikel 3: Tegen deze beslissing kan beroep worden aangetekend bij de Rechtbank van Eerste Aanleg Antwerpen, afdeling Antwerpen te 2000 Antwerpen, Bolivarplaats 20 binnen een termijn van drie maanden vanaf de kennisgeving van deze beslissing. 

        Artikel 4: Een afschrift van dit besluit wordt bezorgd aan:

        Financieel directeur

        Bezwaarindiener

      • Bezwaar belasting op masten, pylonen en andere draagconstructies - Belgium Tower Partners - afwijzing

        Goedgekeurd

        Artikel 1:

        1) Wat de publicatie van het belastingreglement betreft

        a)    Uiteenzetting van het middel
         
        In het bezwaarschrift verzoekt de bezwaarindiener dat alle stukken m.b.t. de totstandkoming en publicatie van het belastingreglement worden voorgelegd.
         
        b)    Beoordeling
         
        Blijkens het register voor de bekendmaking van de reglementen en verordeningen blijkt duidelijk dat het betrokken belastingreglement werd bekendgemaakt overeenkomstig artikel 288 van het Decreet Lokaal Bestuur.

        Artikel 288 DLB bepaalt volgende:
         
        “De reglementen en verordeningen, vermeld in artikel 286, § 1, 1° en 2°, en de reglementen, vermeld in artikel 286, § 2, 1° en 2°, treden in werking op de vijfde dag na de bekendmaking ervan, tenzij het anders bepaald is. De bekendmaking en de datum van bekendmaking van de reglementen en de verordeningen, vermeld in het eerste lid, moeten blijken uit de aantekening in een register, dat bijgehouden wordt op de wijze, bepaald door de Vlaamse Regering.”
         
        Artikel 4 van het Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de bekendmaking en raadpleegbaarheid van besluiten en stukken van het lokaal bestuur, betreffende de wijze waarop de reglementen en verordeningen van het lokaal bestuur worden bijgehouden in het register en betreffende de raadpleegbaarheid van de besluiten van de politiezones en hulpverleningszones bepaalt volgende:
         
        “De burgemeester en de algemeen directeur dateren en ondertekenen de aantekening van de reglementen en verordeningen van de gemeente, vermeld in artikel 286, § 1, 1° en 2°, en artikel 553 van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur. (…)

        De aantekening, vermeld in het eerste tot en met het derde lid, vermeldt minstens:

        1° het orgaan dat het reglement of de verordening heeft genomen, meer in het bijzonder de gemeenteraad, het college van burgemeester en schepenen, de burgemeester, de raad voor maatschappelijk welzijn, het vast bureau, de districtsraad, het districtscollege of de
        districtsburgemeester;
        2° de datum van het reglement of de verordening;
        3° het onderwerp van het reglement of de verordening;
        4° de datum van bekendmaking van het reglement of de verordening”.

        In casu werd aan alle bovenstaande voorwaarden voldaan en werd het register der bekendmakingen op 10 januari 2020 ondertekend door de algemeen directeur en de burgemeester.

        Tevens werd het betrokken belastingreglement gepubliceerd op de gemeentelijke website:

        De datum van publicatie wordt vermeld op de website en stemt overeen met de datum van publicatie vermeld op het register der bekendmakingen.

        In casu ligt het bewijs van publicatie van het betrokken belastingreglement weldegelijk voor. Het betrokken belastingreglement is tegenstelbaar aan derden.

        Ook de Rechtbank van eerste aanleg Antwerpen, afdeling Antwerpen heeft reeds meermaals bevestigd dat het betwiste belastingreglement van 12 december 2019 rechtsgeldig werd bekendgemaakt. (Rb. Antwerpen, afdeling Antwerpen 5 mei 2023, nr. 21/1757/A, onuitgegeven; Rb. Antwerpen, afdeling
        Antwerpen 24 februari 2023, nr. 21/4803/A, onuitgegeven; Rb. Antwerpen, afdeling Antwerpen 8 december 2023, nr. 22/3041/A, onuitgegeven; Rb. Antwerpen, afdeling Antwerpen 8 januari 2024, nr. 22/3520/Aa, onuitgegeven)

        Besluit: De stukken in verband met de publicatie van het belastingreglement liggen voor. Het belastingreglement werd rechtsgeldig bekendgemaakt en is tegenstelbaar aan de bezwaarindiener.

        2) Wat de schending van de artikelen 10, 11 en 172 van de Grondwet betreft

        2.1. Met betrekking tot het vermeende gebrek aan motivatie van het belastingreglement 

        a)    Uiteenzetting van het middel
         
        Volgens de bezwaarindiener wordt de belasting niet behoorlijk en expliciet gerechtvaardigd in de preambule of in het administratieve dossier.
         
        b)    Beoordeling
         
        Een belastingreglement moet net als elke andere administratieve rechtshandeling op deugdelijke motieven berusten. Die motieven moeten in het bijzonder doen blijken van het doel van de belasting.

        Ten onrechte beweert de bezwaarindiener dat het belastingreglement van de gemeente slechts zou zijn gemotiveerd door esthetische argumenten (“visuele hinder”) waardoor de motivering willekeurig en discriminerend zou zijn.

        Op basis van hun grondwettelijk gewaarborgde fiscale autonomie (art. 41, 162 en 170 § 4 G.W.) beschikken de gemeenten over de bevoegdheid eender welke belasting in te voeren zolang de wetgever dit niet expliciet, impliciet of onrechtstreeks aan hun belastingbevoegdheid heeft onttrokken. (M. DE JONCKHEERE, J. DEKETELAERE en N. PLETS, Fiscale basisbegrippen. Lokale en regionale belastingen, Brugge, die Keure, 2004, 3-6; vgl. bv. met R.v.St. 21 januari 2010, nr. 199.714)

        Nu het belasten van masten, pylonen en andere draagconstructies noch impliciet, noch expliciet, noch onrechtstreeks aan de belastingbevoegdheid van de gemeente wordt onttrokken, staat het de gemeente vrij om hierop een belasting te heffen.

        Niets verhindert de gemeente om naast deze fiscale (financiële) hoofddoelstelling ook een niet-fiscale nevendoelstelling na te streven. De rechtsgeldigheid van de belasting komt immers niet in het gedrang door het feit dat deze belasting de belastingplichtigen zou kunnen ontraden om masten en pylonen te plaatsen. (R.v.St. 16 november 1994, F.J.F. 95/50)

        In casu oefent de gemeente op deze wijze haar autonomie uit en is haar beleid er uiteraard op gericht om inkomsten te genereren om haar taken uit te oefenen.
         
        De bevoegdheid van de gemeenteraad om beslissingen in te voeren is doelgebonden: de belasting moet, in beginsel, worden verantwoord door een financiële behoefte, meer bepaald de begrotingsbehoefte van de gemeente. Het financieel doel is derhalve een essentieel kenmerk van de gemeentebelasting. Dergelijke verwijzing is een verplicht element in het overwegend gedeelte. (J. ASTAES, ‘Een goed belastingreglement: grondslag voor een vlotte invordering’, L.R.B. 2001, afl.4, 218; L. DE MEYERE, ‘Moderne technologieën als belastbaar voorwerp van een lokale belasting’, L.R.B. 2016, afl. 2, 15))

        Uit de beraadslaging van 12 december 2019 van de gemeenteraad blijkt duidelijk het wettig doel van de belasting. Dit doel kadert volledig in de fiscale bevoegdheid van de gemeente.

        In tegenstelling tot hetgeen door de bezwaarindiener wordt beweerd wordt de bestreden belasting verantwoord door eensdeels, de financiële toestand van de gemeente en, anderdeels, de volgende motieven:

        “De aanwezigheid van masten, pylonen en andere draagconstructies op het grondgebied van de gemeente betekent een ernstige vorm van visuele vervuiling wegens het doorbreken van de vrije open ruimte en zij derhalve hinder meebrengen voor de plaatselijke gemeenschap.

        Hierdoor kan een compensatie voor de plaatselijke gemeenschap als rechtmatig worden aanzien. De aanwezigheid van masten, pylonen en andere draagconstructies op het grondgebied van de gemeente heeft ook een substantiële invloed op de aantrekkingskracht van de gemeente Grobbendonk als woonomgeving. Een belasting op masten, pylonen en andere draagconstructies vormt bovendien een stimulans om deze te beperken, wat noodzakelijk is voor de vrijwaring van de goede ruimtelijke ordening en de landschappelijke kwaliteit van de gemeente Grobbendonk.

        Het is rechtvaardig om vrijstellingen te voorzien voor de netwerkinfrastructuur voor hulp- en veiligheidsdiensten in België, de netwerkinfrastructuur van militaire aard, gebouwen en draagstructuren voor het transport van energie, rekening houdend met het maatschappelijk doel dat zij verwezenlijken.

        De financiële toestand van de gemeente vergt de invoering van belastingen.”

        Het is niet vereist dat de motieven expliciet in het belastingreglement of het administratief dossier worden opgenomen. (M. DE JONCKHEERE en N. PLETS, Handboek Lokale en Regionale Belastingen, Brugge, die Keure, 2010, 30)

        Desbetreffend wordt verwezen naar het arrest van het Hof van Cassatie van 17 februari 2005 (Cass. 17 februari 2005, Arr. Cass. 2005, afl. 2, 405) waarin het Hof stelt dat in eerste instantie het niet vereist is dat de motieven op basis waarvan de belasting is ingevoerd, expliciet uit het belastingreglement blijken. Het Hof stelt dat het noodzakelijk, maar voldoende is dat de motieven “kunnen worden afgeleid” uit het administratief dossier op basis waarvan de belasting is ingevoerd.

        In casu kan de motivering voor het gemaakte onderscheid in de belastingverordening alleszins duidelijk worden afgeleid uit de preambule van het belastingreglement. Een verdere argumentatie is hiertoe niet vereist en bijgevolg kan hieruit niet tot een schending van de motiveringsplicht worden besloten.

        De motiveringsplicht belet verder niet dat de gemeente gerechtigd is om, in geval van betwisting, ook nog tijdens een gerechtelijke procedure een nadere motivering te verschaffen, hetgeen de gemeente in casu heeft gedaan. (L. DE MEYERE, “Motivering belastingreglement: een noodzaak ?”, (noot onder Cass. 17 februari 2005), L.R.B. 2005, nr. 3, p. 198-200) Bovendien moet dat wat evident is, niet worden gemotiveerd. (zie ook: I. OPDEBEEK en A. COOLSAET, Formele motivering van bestuurshandelingen, Brugge, die Keure, 1999, nr. 377, p. 286; idem, nr. 210 en 211)

        Besluit: Uit het voormelde blijkt dat er geen sprake is van een schending van de motiveringsplicht. Het middel is ongegrond.

        2.2.         Met betrekking tot het onderscheid in functie van hoogte

        a)    Uiteenzetting van het middel

        Vervolgens meent de bezwaarindiener dat de hoogte vanaf dewelke een mast aan de belasting wordt onderworpen, volledig arbitrair lijkt te zijn bepaald. Deze hoogte wordt volgens de bezwaarindiener op geen enkele wijze verantwoord.

        b)    Beoordeling

        In casu worden alle eigenaars van masten, pylonen en andere draagconstructies met een hoogte van minimaal 20 meter boven het maaiveld, belast van zodra zij onder de toepassingsvoorwaarden van het belastingreglement ressorteren, zonder enig onderscheid te maken. Het belastingreglement viseert dus niet enkel de masten en pylonen voor mobilofonie of elektriciteit.
         
        Wat het feit betreft, dat de besproken belasting slechts aan de eigenaars van masten, pylonen en andere draagconstructies met een hoogte van minimaal 20 meter boven het maaiveld wordt opgelegd, wordt afdoende verantwoord door de omstandigheid dat deze hoge constructies effectief visueel hinderlijk zijn gezien ze de normale hoogte van bebouwing en constructies binnen een stedelijke omgeving overstijgen en aldus het open karakter van het landschap van de gemeente verstoren, waardoor zij worden ervaren als visueel hinderlijk door de plaatselijke gemeenschap en zij bijgevolg een substantiële invloed hebben op de aantrekkingskracht van de gemeente als woonomgeving, alsook op de goede ruimtelijke ordening van de gemeente.
         
        De voormelde motieven en het doel van de belasting in acht genomen, kon worden voorzien, zonder de grenzen van de redelijkheid te buiten te gaan, in de objectieve maatstaf van een hoogte van ten minste 20 meter, om te bepalen of een pyloon of andere draagconstructie de bedoelde visuele vervuiling meebrengt en dus tot de belastingheffing aanleiding moet geven.

        Het Hof van Beroep van Gent heeft desbetreffend in verscheidene arresten geoordeeld dat de gemeente zonder schending van het grondwettelijk gelijkheidsbeginsel de belasting kan beperken tot de dragende constructies zoals in het betrokken reglement omschreven.

        Door de belastbaarheid in te stellen vanaf een hoogte van 20 meter boven het maaiveld, heeft de gemeente volgens het Hof een voldoende objectief criterium toegepast met het oog op het doel, de aard en de gevolgen van de belasting. Waar de belasting een compensatie moet bieden voor aanzienlijke landschapsvervuiling en visuele pollutie in de openruimtegebieden, is de hoogte volgens het Hof wel degelijk relevant.

        Het behoort volgens het Hof tot de autonome bevoegdheidssfeer van de gemeente om in te vullen waar de grens van de aanvaardbare hinder ligt. Door die hoogte op 20 meter te bepalen, heeft de gemeenteraad alvast een redelijke invulling gegeven aan de norm in het licht van het doel, de aard en de gevolgen van de belasting. (Gent 12 januari 2021, nr. 2020/AR/110, L.R.B. 2021, afl. 2, p. 29 e.v; Gent 30 maart 2021, nr. 2020/AR/213, L.R.B. 2021, afl. 2, p. 61 e.v.; Gent 2 november 2021, nr. 2020/AR/1414, LRB 2022 (samenvatting DE JONCKHEERE), afl. 1, 51; Gent 3 januari 2023, A.R. 2022/AR/185, L.R.B. 2023, afl. 2, p 46 e.v.; Gent 3 januari 2023, A.R. 2021/AR/2033, L.R.B. 2023, afl. 2, p 42 e.v.; Gent 18 april 2023, nr. 2022/AR/168, L.R.B. 2023, afl. 3, p. 34 e.v.) 

        Aldus viseert de belasting zonder onderscheid alle masten, pylonen en andere draagconstructies van minstens 20 meter hoogte. Dat de belasting niet ook op andere hoge constructies, zoals gebouwen van minstens 20 meter hoogte toepasselijk is, laat zich verklaren door hun verschillende vormgeving en daardoor hun verschillende impact op de open ruimte. Het betreft niet-vergelijkbare zaken. (R.v.St. 14 januari 2013, nr. 203.877 (Waarschoot), L.R.B. 2014/1, 86; R.v.St. 31 maart 2011, nr. 212.339, L.R.B. 2011, afl. 4, 56-57; zie ook: Antwerpen 6 september 2011, nr. 2010/AR/737 (Lint), L.R.B. 2011, afl. 4, 73; Antwerpen 2 september 2014, L.R.B. 2014, afl. 3, 33) 

        Het Hof van Beroep Antwerpen oordeelde eveneens meermaals dat er geen sprake is van enige schending van het gelijkheidsbeginsel doordat de besproken belasting slechts aan de eigenaars van masten, pylonen en andere draagconstructies met een bepaalde minimale hoogte boven het maaiveld wordt opgelegd, aangezien dit onderscheid past in de doelstelling van de belasting (Antwerpen 26 mei 2020, nr. 2018/AR/2168, onuitgegeven; Antwerpen 30 maart 2021, nr. 2020/AR/13, L.R.B. 2021, afl. 2, p. 61 e.v.; Antwerpen 9 februari 2021, nr. 2019/AR/1584, L.R.B. 2021, afl. 2, p. 37 e.v.; Antwerpen 29 juni 2021, nr. 2019/AR/2204, L.R.B. 2021, alf. 3-4, p. 128 e.v.; Antwerpen 11 juni 2024, nr. 2022/AR/1106, onuitgegeven; Antwerpen 10 september 2024, nr. 2022/AR/1812, onuitgegeven).

        Besluit: Het middel wordt verworpen.

        2.3.         Met betrekking tot het vermeende gebrek aan motivatie van de vrijstellingen

        a)    Uiteenzetting van het middel

        Tenslotte meent de bezwaarindiener dat de vrijstelling voor netwerkinfrastructuur voor hulp- en veiligheidsdiensten, netwerkstructuur van militaire aard en gebouwen discriminatoir is.

        b)    Beoordeling

        De vrijstelling voor dergelijke constructies wordt expliciet verantwoord in de preambule van het belastingreglement.

        De vrijstelling voor de constructies voor openbare hulpverleningsdiensten is duidelijk ingegeven omwille van het feit dat worden opgericht om hun dienstverlening zo optimaal mogelijk te kunnen doen en dat deze worden opgericht om ten dienste te staan van het openbaar nut in het kader van hulpverlening en veiligheid, wat één van de primaire overheidstaken is.

        De Raad van State heeft zich reeds gebogen over dergelijke vrijstelling en heeft geoordeeld dat een vrijstelling voor constructies die primaire overheidstaken uitoefenen objectief en redelijk verantwoord is (RvS 16 juni 2015, nr. 231.593).

        Het Hof van Beroep Antwerpen heeft reeds geoordeeld dat dergelijke vrijstelling het gelijkheidsbeginsel niet schendt (Antwerpen 29 mei 2018, nr. 2017/AR/86, http://www.monkey.be/; Antwerpen 8 oktober 2019, nr. 2018/AR/579; Antwerpen 8 juni 2021, 2019/AR/1937, L.R.B. 2022, afl. 1, p. 42 e.v.; Antwerpen 8 maart 2022, A.R. 2020/AR/1189, LRB 2022, nr. 3-4, p. 68).

        Ook het Hof van Beroep Gent oordeelde met arresten dd. 12 januari 2021, 31 januari 2023 en 18 april 2023 dat dergelijke vrijstelling wel degelijk objectief en redelijk verantwoord is (Gent 12 januari 2021, nr. 2020/AR/110, L.R.B. 2021, afl. 2, p. 29 e.v.; Gent 31 januari 2023, A.R. 2021/AR/1329, L.R.B. 2023, afl. 2, p 54 e.v.; Gent 18 april 2023, nr. 2022/AR/168, L.R.B. 2023, afl. 3, p. 34 e.v.)

        Om diezelfde reden is de netwerkstructuur van militaire aard objectief en redelijk verantwoord. (Gent 15 mei 2018, nr. 2017/AR/720, LRB 2018, afl. 2, 61; Gent 26 september 2017, nr. 2016/AR/736, LRB 2017, afl. 4, 53)

        Er is een duidelijk verschil tussen de constructies waarmee een onderneming haar commerciële activiteiten realiseert en de constructies die voor de openbare hulpverleningsdiensten en militaire diensten, die primaire overheidstaken uitoefenen, gebruikt worden.

        Het maatschappelijk belang van de vrijgestelde constructies cfr. artikel 6 van het betrokken belastingreglement weegt niet op tegen de financiële voordelen voor de gemeente en het landschapsvervuilend effect van dergelijke installaties. (Rb. Antwerpen, afd. Antwerpen 21 juni 2024, nr. 23/1117/A, onuitgegeven)

        Evenmin is de vrijstelling voor gebouwen discriminatoir. Deze vallen immers niet onder de toepassing van de definities van masten, pylonen en andere draagconstructies zoals bepaald in artikel 2 van het belastingreglement en worden als dusdanig niet geviseerd. Artikel 2 van het belastingreglement bepaalt tevens uitdrukkelijk dat gebouwen zijn uitgesloten.

        Dat het bestreden belastingreglement het gelijkheidsbeginsel geenszins schendt, werd reeds meermaals door de Rechtbank van eerste aanleg Antwerpen, afdeling Antwerpen bevestigd. De Rechtbank wijst daarbij terecht op het feit dat het aan de belastingplichtige is om aan te tonen dat zij zich in een voldoende vergelijkbare categorie bevindt als de belastingplichtigen die vallen onder de vrijgestelde categorieën. (Rb. Antwerpen, afdeling Antwerpen 5 mei 2023, nr. 21/1757/A, onuitgegeven; Rb. Antwerpen, afdeling Antwerpen 24 februari 2023, nr. 21/4803/A, onuitgegeven; Rb. Antwerpen, afdeling Antwerpen 8 december 2023, nr. 22/3041/A, onuitgegeven; Rb. Antwerpen, afdeling Antwerpen 8 januari 2024, nr. 22/3520/Aa, onuitgegeven) 

        Het belastingreglement schendt het gelijkheidsbeginsel aldus niet.

         

        Artikel 1: Het bezwaar van de bezwaarindiener tegen de belasting op masten, pylonen en andere draagconstructies met kohierartikel 123300000424, per post ontvangen op 2 oktober 2024 en gedateerd op 30 september 2024, is ontvankelijk doch ongegrond. De aanslag werd terecht gevestigd. 

        Artikel 2: Tegen deze beslissing kan beroep worden aangetekend bij de Rechtbank van Eerste Aanleg Antwerpen, afdeling Antwerpen te 2000 Antwerpen, Bolivarplaats 20 binnen een termijn van drie maanden vanaf de kennisgeving van deze beslissing. 

        Artikel 3: Een afschrift van dit besluit wordt bezorgd aan:

        Financieel directeur

        Bezwaarindiener en haar raadslieden

      • Bestellijsten van 3 maart 2025 – goedkeuring

        Goedgekeurd

        Artikel 1: Goedkeuring van de bestellijst exploitatie van 3 maart 2025.

        Artikel 2: Goedkeuring van de bestellijst investering van 3 maart 2025.

      • Kosten van 21 februari 2025 tot en met 27 februari 2025 (2024 en 2025) – goedkeuring

        Goedgekeurd mits aanpassing

        Artikel 1: Goedkeuring van de kosten van 21 februari 2025 tot en met 27 februari 2025 (2024 en 2025).

      • Opbrengsten van 2024017545 tot en met 2024017554 (2024) en 2025002793 tot en met 2025003034 (2025) - goedkeuring

        Goedgekeurd

        Artikel 1: Goedkeuring van de opbrengsten van 2024017545 tot en met 2024017554 (2024) en 2025002793 tot en met 2025003034 (2025).