Terug College van burgemeester en schepenen

Mon 13/01/2025 - 14:30 Collegezaal

A-punt

Team Secretariaat

  • Dit agendapunt wordt doorverwezen naar de dagorde van de gemeenteraad met volgend voorstel:

    Artikel 1: Kennisname van het overzicht, zoals terug te vinden in bijlage, inzake:
    - alle verenigingen, stichtingen en vennootschappen waarin de gemeente deelneemt;
    - alle intergemeentelijke samenwerkingsverbanden waarvan de gemeente deel uitmaakt, hun statuten en de overeenkomsten die ze hebben gesloten met de gemeente.

  • Dit agendapunt wordt doorverwezen naar de dagorde van de gemeenteraad met volgend voorstel:

    Artikel 1: Kennisname van de inventaris van samenwerkingsverbanden waar lokaal bestuur Grobbendonk deel van uitmaakt.

  • Dit agendapunt wordt doorverwezen naar de dagorde van de gemeenteraad met volgend voorstel:

    Artikel 1: Het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad goed te keuren als volgt:

    BIJEENROEPING GEMEENTERAAD

    Art. 1. - § 1. - De gemeenteraad vergadert ten minste tienmaal per jaar en zo dikwijls als de zaken die tot zijn bevoegdheid behoren, het vereisen.

    Art. 2 - § 1. - De voorzitter van de gemeenteraad roept de gemeenteraad bijeen en stelt de agenda op. De agenda bevat in ieder geval de punten die door het college van burgemeester en schepenen aan de voorzitter van de gemeenteraad worden meegedeeld. De voorzitter van de gemeenteraad kan de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn bijeenroepen door een gezamenlijke oproeping met als bedoeling de vergaderingen aansluitend te laten doorgaan. Hierbij stelt de voorzitter van de gemeenteraad voor gemeente en OCMW duidelijk onderscheiden agenda’s op.

    § 2. - De oproeping wordt gepubliceerd via eMobile. De dossiers die betrekking hebben op de agenda worden ter beschikking gesteld op de wijze voorzien in art. 9 van dit reglement.

    Wanneer de begeleidende stukken te omslachtig zijn of wanneer de teksten niet op elektronische wijze beschikbaar zijn, is de voorzitter van de gemeenteraad gerechtigd om ze ter inzage te leggen op het secretariaat van het lokaal bestuur.

    § 3. - De voorzitter van de gemeenteraad moet de gemeenteraad bijeenroepen op verzoek van:

    1° een derde van de zittinghebbende leden;

    2° een vijfde van de zittinghebbende leden als er zes weken na de datum van de vorige gemeenteraad nog geen bijeenroeping is gebeurd. De periode van zes weken wordt geschorst van 11 juli tot en met 15 augustus;

    3° het college van burgemeester en schepenen;

    4° de burgemeester voor zover het verzoek uitsluitend betrekking heeft op de eigen bevoegdheden van de burgemeester.

    In hun schriftelijke aanvraag aan de algemeen directeur moeten de aanvragers de agenda vermelden, met voor elk punt een toegelicht voorstel van beslissing en de datum en het uur van de beoogde vergadering. De algemeen directeur bezorgt vervolgens de voorstellen aan de voorzitter van de gemeenteraad. Deze aanvraag moet ingediend worden, zodanig dat de voorzitter van de gemeenteraad de oproepingstermijnen, bepaald in art. 2 van dit reglement, kan nakomen.

    De voorzitter van de gemeenteraad roept de vergadering bijeen op de voorgestelde datum en het aangewezen uur en met de voorgestelde agenda. De voorzitter kan punten aan de agenda toevoegen.

    § 4. - De oproeping (of gezamenlijke oproeping) wordt ten minste acht dagen vóór de dag van de vergadering aan het raadslid bezorgd. In spoedeisende gevallen kan gemotiveerd van deze oproepingsperiode worden afgeweken. Het is de bevoegdheid van de voorzitter om die spoedeisendheid vast te stellen. 

    Een gezamenlijke oproeping in spoedeisende gevallen kan enkel als er zowel voor de gemeenteraad als de raad voor maatschappelijk welzijn spoedeisende punten zijn.

    § 5. - De oproeping vermeldt in elk geval de plaats, de dag, het tijdstip en de agenda van de vergadering en bevat een toegelicht voorstel van beslissing bij elk agendapunt waarover een beslissing moet worden genomen. De agendapunten moeten voldoende duidelijk omschreven zijn. 

    Een gezamenlijke oproeping bevat duidelijk onderscheiden agenda’s voor de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn.

    Art. 3. - § 1. - Gemeenteraadsleden kunnen uiterlijk vijf dagen vóór de vergadering punten aan de agenda toevoegen. Hiertoe bezorgen ze hun toegelicht voorstel van beslissing aan de algemeen directeur, via het e-mailadres: algemeen.directeur@grobbendonk.be, die de voorstellen bezorgt aan de voorzitter van de gemeenteraad. Noch een lid van het college van burgemeester en schepenen, noch het college als orgaan kan van deze mogelijkheid gebruikmaken.

    § 2. - De algemeen directeur deelt de aanvullende agendapunten, zoals vastgesteld door de voorzitter van de gemeenteraad, samen met de bijbehorende toegelichte voorstellen, onverwijld elektronisch mee aan de gemeenteraadsleden via eMobile.

    De door de raadsleden overeenkomstig dit artikel aan de agenda toegevoegde punten worden behandeld op het einde van de openbare respectievelijk gesloten zitting.

    FYSIEK, DIGITAAL OF HYBRIDE

    Art. 4. -  § 1. - De gemeenteraad kan enkel digitaal vergaderen in volgende uitzonderlijke omstandigheden:

    • een gezondheidscrisis, milieuramp of andere ernstige crisissituatie waarbij het de burgers afgeraden of verboden wordt om samen te komen;

    • een ernstige verstoring van de openbare orde of extreme weersomstandigheden waardoor het voor de raadsleden onmogelijk gemaakt wordt om fysiek te vergaderen;

    • een dringend noodzakelijke of spoedeisende beslissing van de raad die niet kan wachten en wanneer een fysieke vergadering niet tijdig georganiseerd kan worden.

    Pas nadat de voorzitter van de gemeenteraad vastgesteld heeft dat een dergelijke uitzonderlijke omstandigheid zich effectief voordoet, wordt overgegaan tot een digitale vergadering van de gemeenteraad.

    Dezelfde voorwaarden voor de oproeping gelden als in art. 2 van dit reglement, met daarbij de duidelijke vermelding dat het om een digitale vergadering gaat, inclusief de link met de toegang tot de digitale vergadering.

    Is de oproeping voor vergadering reeds verstuurd, dan blijft die geldig, maar wordt op dezelfde wijze een aanvulling gestuurd die duidelijk maakt dat de vergadering enkel digitaal zal doorgaan, inclusief de link met de toegang tot de digitale vergadering. Van die aanvulling kan geen gebruik gemaakt worden om nog bijkomende punten aan de agenda toe te voegen. Ook de bekendmaking voor het publiek wordt op dezelfde wijze als in art. 8 van dit reglement aangevuld.

    De voorwaarden uit het besluit van de Vlaamse Regering van 10 september 2021 over de voorwaarden voor digitaal of hybride vergaderen voor de organen van de lokale besturen gelden onverminderd.

    §2. - De gemeenteraad kan enkel hybride vergaderen in volgende omstandigheden:

    • een ernstige verstoring van de openbare orde waardoor het mogelijk onveilig of moeilijk is voor (sommige) raadsleden om naar de fysieke vergadering te komen;

    • een raadslid dat wil deelnemen aan de vergadering maar dat niet kan omdat hij/zij door een arts in quarantaine is geplaatst wegens medische redenen. Het raadslid richt het verzoek via e-mail aan de algemeen directeur en de raadsvoorzitter.

    Pas nadat de raadsvoorzitter vastgesteld heeft dat een dergelijke uitzonderlijke omstandigheid zich effectief voordoet, wordt overgegaan tot een hybride vergadering van de gemeenteraad.

    De voorzitter van de gemeenteraad is steeds fysiek aanwezig bij een hybride vergadering.

    Dezelfde voorwaarden voor de oproeping gelden als in art. 2 van dit reglement, met daarbij de duidelijk vermelding dat het om een hybride vergadering gaat, inclusief de link met de digitale toegang tot de hybride vergadering. De oproeping vermeldt welke raadsleden digitale toegang hebben.

    Is de oproeping voor vergadering reeds verstuurd, dan blijft die geldig, maar wordt op dezelfde wijze een aanvulling gestuurd die duidelijk maakt dat de vergadering hybride zal doorgaan, inclusief de link met de digitale toegang tot de vergadering.

    Van die aanvulling kan geen gebruik gemaakt worden om nog bijkomende punten aan de agenda toe te voegen. Ook de bekendmaking voor het publiek wordt op dezelfde wijze als in art. 8 van dit reglement aangevuld.

    De voorwaarden uit het besluit van de Vlaamse Regering van 10 september 2021 over de voorwaarden voor digitaal of hybride vergaderen voor de organen van de lokale besturen gelden onverminderd.

     

    OPENBARE OF BESLOTEN VERGADERING

    Art. 5. - § 1. - De vergaderingen van de gemeenteraad zijn in principe openbaar.

    § 2. - De vergadering is niet openbaar als:

    1° het om aangelegenheden gaat die de persoonlijke levenssfeer raken. Zodra een dergelijk punt aan de orde is, beveelt de voorzitter van de gemeenteraad de behandeling in besloten vergadering;

    2° de gemeenteraad met twee derde van de aanwezige leden en op gemotiveerde wijze beslist tot behandeling in besloten vergadering, in het belang van de openbare orde of op grond van ernstige bezwaren tegen de openbaarheid.

    De vergaderingen over de beleidsrapporten (= het meerjarenplan, de aanpassingen van het meerjarenplan en de jaarrekening) zijn in elk geval openbaar.

    Art. 6. - De besloten vergadering kan enkel plaatsvinden na de openbare vergadering, uitgezonderd in tuchtzaken.

    Bij een gezamenlijke oproeping opent de voorzitter eerst de openbare zitting van de gemeenteraad, waarbij  de voorzitter de vergadering van de gemeenteraad schorst nadat de agenda van het openbare deel is afgewerkt. Tijdens deze schorsing van de gemeenteraad opent de voorzitter de raad voor maatschappelijk welzijn waarna de agenda van de raad voor maatschappelijk welzijn volledig afgewerkt wordt. Na het sluiten van de vergadering van de raad voor maatschappelijk welzijn opent de voorzitter het besloten deel van de gemeenteraad.

    Als tijdens de openbare vergadering van de gemeenteraad blijkt dat de behandeling van een punt in besloten vergadering moet worden voortgezet, kan de openbare vergadering van de gemeenteraad, enkel met dit doel, worden onderbroken.

    Als tijdens de besloten vergadering van de gemeenteraad blijkt dat de behandeling van een punt in openbare vergadering moet gebeuren, dan wordt dat punt opgenomen op de agenda van de eerstvolgende gemeenteraad. In geval van dringende noodzaak van het punt kan de besloten vergadering, enkel met dat doel, worden onderbroken.

    Art. 7. - De gemeenteraadsleden, alsmede alle andere personen die krachtens de wet of het decreet de besloten vergaderingen van de gemeenteraad bijwonen, zijn tot geheimhouding verplicht.

     

    INFORMATIE VOOR RAADSLEDEN EN PUBLIEK

    Art. 8. - § 1. - Plaats, dag en uur van de raadsvergadering en de agenda worden openbaar bekend gemaakt via publicatie op de gemeentelijke website en/of andere gemeentelijke kanalen, uiterlijk acht dagen voor de vergadering. 

    In spoedeisende gevallen wordt de agenda uiterlijk 24 uur nadat hij is vastgesteld en uiterlijk vóór de aanvang van de vergadering openbaar gemaakt overeenkomstig het eerste lid.

    § 2. - Indien raadsleden punten aan de agenda toevoegen, wordt de aangepaste agenda binnen de 24 uur nadat hij is vastgesteld op dezelfde wijze bekendgemaakt.

    Art. 9. - § 1. Voor elk agendapunt worden de dossiers vanaf de verzending van de oproeping via eMobile of via inzage ter beschikking gehouden van de raadsleden.

    § 2. - De ontwerpen van meerjarenplan, aanpassingen van het meerjarenplan en jaarrekening, worden op zijn minst veertien dagen vóór de vergadering waarop ze worden besproken aan ieder lid van de gemeenteraad bezorgd. 

    Vanaf het ogenblik dat het ontwerp van het beleidsrapport bezorgd is aan de raadsleden, wordt aan hen ook de bijbehorende documentatie ter beschikking gesteld.

    Het meerjarenplan en de wijzigingen aan het meerjarenplan worden, op dezelfde wijze als de agenda, aan de raadsleden bezorgd.

    Art. 10. - Aan de raadsleden moet, op hun verzoek, door de algemeen directeur of door de door hem aangewezen personeelsleden technische toelichting worden verstrekt over de stukken in de dossiers voor de gemeenteraad. Onder technische toelichting wordt verstaan het verstrekken van inlichtingen ter verduidelijking van de feitelijke gegevens die in de dossiers voorkomen en van het verloop van de procedure, steunend op documenten en feiten. Het gaat duidelijk niet over interpreteren van stukken of beleidsopties van de politieke verantwoordelijken, niet over hun persoonlijke visie of appreciatie over dossiers of het verwoorden van persoonlijke standpunten van leden van het college van burgemeester en schepenen.

    De raadsleden richten hun verzoek per e-mail of mondeling aan de algemeen directeur. Vragen worden op dezelfde wijze beantwoord als ze gesteld worden, tenzij het raadslid en de algemeen directeur (of het aangewezen personeelslid) anders overeenkomen.

    Art. 11. - § 1. - De gemeenteraadsleden hebben het recht van inzage in alle dossiers, stukken en akten, ongeacht de drager, die het bestuur van de gemeente betreffen.

    §2. - De notulen van het college van burgemeester en schepenen worden, uiterlijk op dezelfde dag als de vergadering van het college waarop de notulen worden goedgekeurd, verstuurd aan de gemeenteraadsleden. Dit gebeurt via eMobile.

    § 3. - De briefwisseling gericht aan de voorzitter van de gemeenteraad en die bestemd is voor de gemeenteraad wordt meegedeeld aan de gemeenteraadsleden.

    § 4. -  De raadsleden hebben steeds toegang tot het register van ingaande en uitgaande briefwisseling en tot alle volgende documenten die opgemaakt zijn tijdens de huidige bestuursperiode:

    • De goedgekeurde notulen van de gemeenteraad;

    • De goedgekeurde notulen van het college van burgemeester en schepenen;

    • De adviezen van het bijzonder comité voor de sociale dienst aan de gemeenteraad of het college van burgemeester en schepenen;

    • De beslissingen van de deontologische commissie;

    • De adviezen van de gemeentelijke adviesraden.

    § 5. -  Buiten de documenten en dossiers bedoeld in art. 9 en art. 10 § 2 tot § 4 hebben de raadsleden het recht alle andere documenten te raadplegen, die betrekking hebben op het bestuur van de gemeente. De gemeenteraadsleden kunnen een digitaal afschrift krijgen van de akten en stukken betreffende het bestuur van de gemeente.

    De raadsleden vragen inzage via e-mail aan de algemeen directeur. Daarbij geven ze duidelijk aan welke concrete stukken ze wensen in te zien. Het moet gaan om een vraag die niet onredelijk is. Zo snel als mogelijk na ontvangst van de aanvraag antwoordt de algemeen directeur via e-mail met een link naar het netwerk van de gemeente waarop de stukken beschikbaar gesteld worden. De stukken worden vanaf dat moment minstens acht dagen beschikbaar gesteld.

    Indien een raadslid vermoedt dat een opgevraagd stuk onvolledig is, meldt het raadslid dit onmiddellijk aan de algemeen directeur.

    Ook als de inzage geweigerd wordt, antwoordt de algemeen directeur binnen dezelfde termijn via een e-mail met daarin de motivering waarom de inzage geweigerd wordt.

    Art. 12.  - De gemeenteraadsleden hebben het recht de gemeentelijke instellingen en diensten die de gemeente opricht en beheert te bezoeken.

    Om de algemeen directeur in de mogelijkheid te stellen het bezoekrecht praktisch te organiseren, delen de raadsleden vooraf schriftelijk mee welke instellingen of diensten zij willen bezoeken en  welke dag en welk uur hun voorkeur heeft.

    Tijdens het bezoek van een inrichting of dienst van de gemeente mogen de raadsleden zich niet mengen in de werking. De raadsleden zijn op bezoek en gedragen zich als een bezoeker.

    Art. 13. - De gemeenteraadsleden hebben het recht aan het college van burgemeester en schepenen mondelinge en schriftelijke vragen te stellen over gemeentelijke aangelegenheden. Daarvoor is geen toegelicht voorstel van beslissing nodig.

    Op mondelinge en schriftelijke vragen van raadsleden wordt binnen de maand na ontvangst schriftelijk geantwoord of wordt minstens een stand van zaken meegedeeld.

    Na afhandeling van de agenda van de openbare vergadering kunnen de raadsleden mondelinge vragen stellen over gemeentelijke aangelegenheden, die niet op de agenda van de gemeenteraad staan. Op deze mondelinge vragen wordt ten laatste tijdens de volgende zitting geantwoord.

     

    QUORUM

    Art. 14. - § 1. - De gemeenteraad kan enkel beraadslagen of beslissen als de meerderheid van de zittinghebbende gemeenteraadsleden aanwezig is. Indien een kwartier na het vastgestelde uur niet voldoende leden aanwezig zijn om geldig te kunnen beraadslagen, stelt de voorzitter van de gemeenteraad vast dat de vergadering niet kan doorgaan.

    De agendapunten die niet afgehandeld zijn, worden hernomen bij de start van de eerstvolgende raadsvergadering. Ze worden ook op die wijze opgenomen in de agenda.

    § 2. - De gemeenteraad kan echter, als hij eenmaal bijeengeroepen is zonder dat het vereiste aantal leden aanwezig is, na een tweede oproeping, ongeacht het aantal aanwezige leden, op geldige wijze beraadslagen en beslissen over de onderwerpen die voor de tweede maal op de agenda voorkomen.

    In de oproep wordt vermeld dat het om een tweede oproeping gaat. In de tweede oproeping worden de bepalingen van artikel 26 van het decreet lokaal bestuur overgenomen.

     

    WIJZE VAN VERGADEREN

    Art. 15. - § 1. - De voorzitter van de gemeenteraad of zijn wettige plaatsvervanger zit de vergaderingen van de gemeenteraad voor en opent en sluit de vergaderingen.

    Op de voor de vergadering vastgestelde dag en het daartoe aangewezen uur, en van zodra voldoende leden aanwezig zijn om geldig te kunnen beraadslagen, verklaart de voorzitter van de gemeenteraad de vergadering voor geopend. Op vraag van een raadslid, of op eigen initiatief, kan de voorzitter de vergadering schorsen als dat wenselijk is. De duur van de schorsing wordt bepaald door de voorzitter van de raad. 

    § 2. – Het laten deelnemen van derde personen aan de vergadering is slechts toegelaten in de gevallen voorzien in het decreet lokaal bestuur. Buiten deze gevallen kunnen derden bij de behandeling van een bepaald agendapunt slechts toegelaten worden met het oog op het verstrekken van informatie, toelichtingen en/of technische adviezen inzake materies, waarin zij uit hoofde van hun vorming, kwalificatie en/of beroepservaring als deskundig worden erkend. Bovendien dienen zij door de voorzitter van de gemeenteraad uitgenodigd te worden. Zij kunnen in geen geval deelnemen aan de besluitvorming.

     § 3. - De voorzitter van de gemeenteraad geeft kennis van de tot de raad gerichte verzoeken en doet alle mededelingen die de raad aanbelangen.

    De gemeenteraad vat daarna de behandeling aan van de punten die vermeld staan op de agenda, in de daardoor bepaalde volgorde, tenzij de raad er anders over beslist.

    De voorzitter van de gemeenteraad kan de behandeling van een toegevoegd punt, zoals omschreven in artikel 3, naar een volgende zitting verwijzen, als het niet aan de vereisten van een toegevoegd punt voldoet.

    § 4. - Een punt dat niet op de agenda voorkomt, mag niet in bespreking worden gebracht, behalve in spoedeisende gevallen.

    Tot spoedbehandeling kan enkel worden besloten door ten minste twee derde van de aanwezige leden. De namen van die leden en de motivering van de spoedeisendheid worden in de notulen vermeld.

    Art. 16. - § 1. - Nadat het agendapunt werd toegelicht, vraagt de voorzitter van de gemeenteraad welk lid aan het woord wenst te komen over het voorstel. Als er amendementen zijn, worden deze schriftelijk bezorgd aan de voorzitter. Ze worden mondeling toegelicht door de indiener wanneer die het woord krijgt. 

    Een amendement is een voorstel tot wijziging van de voorgestelde beslissing bij een agendapunt, zonder dat de voorgestelde beslissing daardoor fundamenteel verandert. Wordt er twijfel geuit of het wel gaat om een amendement of een nieuw agendapunt, dan beslist de raad of het om een amendement gaat. Meent de raad dat dit niet het geval is, dan wordt het ingediende amendement als onbestaande beschouwd. 

    De voorzitter van de gemeenteraad verleent het woord naargelang de volgorde van de aanvragen en, in geval van gelijktijdige aanvraag, naargelang de rangorde van de raadsleden.

    § 2. - Indien de gemeenteraad deskundigen wenst te horen, bepaalt de voorzitter van de gemeenteraad wanneer deze aan het woord komen.

    De voorzitter van de gemeenteraad kan ook aan de algemeen directeur vragen om toelichtingen te geven.

    § 3. - Geen enkel raadslid mag meer dan tweemaal het woord nemen over hetzelfde onderwerp, tenzij de voorzitter van de gemeenteraad er anders over beslist.

    § 4.- Het woord kan door de voorzitter van de gemeenteraad niet geweigerd worden voor een rechtzetting van beweerde feiten.

    In de volgende gevallen en volgorde wordt het woord verleend bij voorrang op de hoofdvraag, waarvan de bespreking aldus wordt geschorst:

    1° om te vragen dat men niet zal besluiten;

    2° om de verdaging te vragen;

    3° om een punt te verwijzen naar een gemeenteraadscommissie;

    4° om voor te stellen dat een ander dan het in bespreking zijnde probleem bij voorrang zou behandeld worden;

    5° om te eisen dat het voorwerp van de beslissing concreet zou omschreven worden;

    6° om naar het reglement te verwijzen.

    § 5. - Niemand mag onderbroken worden wanneer hij spreekt, behalve voor een verwijzing naar het reglement of voor een terugroeping tot de orde.

    Als een lid van de raad, aan wie het woord werd verleend, afdwaalt van het onderwerp, kan alleen de voorzitter van de gemeenteraad hem tot de behandeling van het onderwerp terugbrengen. Indien na een eerste verwittiging het lid verder van het onderwerp blijft afdwalen, kan hem het woord door de voorzitter van de gemeenteraad ontnomen worden. Elk lid, dat in weerwil van de beslissing van de voorzitter van de gemeenteraad, tracht aan het woord te blijven, wordt geacht de orde te verstoren.

    Dit geldt eveneens voor hen, die het woord nemen zonder het te hebben gevraagd en bekomen en die aan het woord blijven in weerwil van het bevel van de voorzitter.

    Elk scheldwoord, elke beledigende uitdrukking en elke persoonlijke aantijging worden geacht de orde te verstoren.

    § 6. - Nadat de leden voldoende aan het woord zijn geweest en indien de voorzitter van de gemeenteraad oordeelt dat het agendapunt voldoende werd besproken, sluit de voorzitter de bespreking.

    Art. 17. - § 1. - De voorzitter van de gemeenteraad is belast met de handhaving van de orde in de raadsvergadering.

    § 2. - Elk raadslid dat de orde verstoort, wordt door de voorzitter van de gemeenteraad tot de orde geroepen. Elk lid dat tot de orde werd geroepen, mag zich verantwoorden, waarna de voorzitter van de gemeenteraad beslist of de terugroeping tot de orde gehandhaafd of ingetrokken wordt.

    § 3. - De voorzitter van de gemeenteraad kan, na een voorafgaande waarschuwing, elke toehoorder die openlijk tekens van goedkeuring of van afkeuring geeft of die op enigerlei wijze wanorde veroorzaakt, uit de zaal doen verwijderen.

    De voorzitter van de gemeenteraad kan bovendien een proces-verbaal opmaken tegen die persoon en dat proces-verbaal bezorgen aan het openbaar ministerie met het oog op de eventuele vervolging van de betrokkene.

    § 4. - Wanneer de vergadering rumoerig wordt, zodat het normale verloop van de bespreking in het gedrang wordt gebracht, kondigt de voorzitter van de gemeenteraad aan dat hij, bij voortzetting van het rumoer, de vergadering zal schorsen of sluiten.

    Indien de wanorde toch aanhoudt, schorst of sluit hij de vergadering. De leden van de raad moeten dan onmiddellijk de zaal verlaten.

    Van deze schorsing of sluiting wordt melding gemaakt in de notulen.

      

    WIJZE VAN STEMMEN

    Art. 18. - § 1. - Voor elke stemming omschrijft de voorzitter van de gemeenteraad het voorwerp van de bespreking waarover de vergadering zich moet uitspreken.

    De amendementen worden vóór de hoofdvraag en de subamendementen vóór de amendementen ter stemming gelegd.

    § 2. - De beslissingen worden bij volstrekte meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen genomen. De volstrekte meerderheid is gelijk aan meer dan de helft van de stemmen, onthoudingen, blanco en ongeldige stemmen niet meegerekend. Bij staking van stemmen is het voorstel verworpen, met uitzondering van hetgeen in artikel 30 wordt bepaald.

    § 3. - De leden van de gemeenteraad stemmen in niet geheim, behalve in de volgende gevallen:

    1° de vervallenverklaring van het mandaat van gemeenteraadslid en van schepen;

    2° het aanwijzen van de leden en het beëindigen van deze aanwijzing van de gemeentelijke bestuursorganen en van de vertegenwoordigers van de gemeente in overlegorganen en in de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen;

    3° individuele personeelszaken.

    § 4. - De voorzitter van de gemeenteraad stemt als laatste, behalve bij een geheime stemming.

    Art. 19. - § 1. - Er zijn drie mogelijke werkwijzen van stemmen:

    1° de elektronisch uitgebrachte stemming of de stemming bij handopsteking bij technisch falen van het systeem;

    2° de mondelinge stemming;

    3° de geheime stemming of de stemming bij vooraf gemaakte stembriefjes bij technisch falen van het systeem.

     De gemeenteraadsleden stemmen elektronisch of bij handopsteking bij technisch falen van het systeem, behalve als een derde van de aanwezige leden de mondelinge stemming vraagt.

    § 2. – De elektronische stemming geschiedt als volgt: Nadat de voorzitter van de gemeenteraad het voorwerp van de stemming heeft omschreven zoals bepaald in art. 18 vraagt hij om de stemming elektronisch uit te voeren via eMobile.

    § 3. - De stemming bij handopsteking geschiedt als volgt: Nadat de voorzitter van de gemeenteraad het voorwerp van de stemming heeft omschreven zoals bepaald in art. 18 vraagt hij achtereenvolgens welke gemeenteraadsleden ‘ja’ stemmen, welke ‘neen’ stemmen en welke zich onthouden.

    Elk gemeenteraadslid kan per stemming slechts éénmaal zijn hand opsteken om zijn keuze duidelijk te maken.

    § 4. - De mondelinge stemming geschiedt door elk raadslid ‘ja’, ‘neen’ of ‘onthouding’ te laten uitspreken. Zij doen dat (met uitzondering van de voorzitter van de gemeenteraad) in de volgorde van de rangorde.

    Art. 20. - Bij het technisch falen van het systeem voor een geheime stemming worden vooraf gemaakte stembriefjes gebruikt.

    De raadsleden stemmen ‘ja’, ‘neen’ of onthouden zich. De onthouding gebeurt door het afgeven van een blanco stembriefje.

    Voor de stemming en de stemopneming is het bureau in principe samengesteld uit de voorzitter van de gemeenteraad en de jongste twee raadsleden. De gemeenteraad kan bij eenvoudige meerderheid de samenstelling van het bureau voor de loop van de aan de gang zijnde gemeenteraad aanpassen. Ieder raadslid is gemachtigd de regelmatigheid van de stemopnemingen na te gaan.

    Vooraleer tot de stemopneming over te gaan, wordt het aantal stembriefjes geteld. Stemt dit aantal niet overeen met het aantal raadsleden, die aan de stemming hebben deelgenomen, dan worden de stembriefjes vernietigd en wordt elk raadslid uitgenodigd opnieuw te stemmen.

    Art. 21. - Voor elke benoeming tot ambten, elke contractuele aanstelling, elke verkiezing en elke voordracht van kandidaten wordt tot een afzonderlijke stemming overgegaan. Als bij de benoeming, de contractuele aanstelling, de verkiezing of de voordracht van kandidaten de vereiste meerderheid niet wordt verkregen bij de eerste stemming, wordt opnieuw gestemd over de twee kandidaten die de meeste stemmen hebben behaald.

    Als bij de eerste stemming sommige kandidaten een gelijk aantal stemmen behaald hebben, dan wordt de jongste kandidaat tot de herstemming toegelaten. Personen worden benoemd, aangesteld, verkozen of voorgedragen bij volstrekte meerderheid van stemmen. Bij staking van stemmen heeft de jongste kandidaat de voorkeur.

    Art. 22. - § 1. - De gemeenteraad stemt over het eigen deel van elk beleidsrapport.

    Nadat zowel de gemeenteraad als de raad voor maatschappelijk welzijn elk hun deel van het beleidsrapport hebben vastgesteld, keurt de gemeenteraad het deel van het beleidsrapport goed zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn. Door die goedkeuring wordt het beleidsrapport in zijn geheel geacht definitief vastgesteld te zijn. De gemeenteraad kan het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn niet goedkeuren als dat de financiële belangen van de gemeente bedreigt. In dat geval vervalt de eventuele vaststelling van het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de gemeenteraad.

    § 2. - De gemeenteraad stemt telkens over het geheel van het eigen deel van het beleidsrapport. 

    In afwijking daarvan kan elk gemeenteraadslid de afzonderlijke stemming eisen over een of meer onderdelen die hij aanwijst in het gemeentelijke deel van het beleidsrapport. In dat geval mag de gemeenteraad pas over het geheel van zijn deel van het beleidsrapport stemmen na de afzonderlijke stemming.

    Als deze afzonderlijke stemming tot gevolg heeft dat het ontwerp van beleidsrapport moet worden gewijzigd, wordt de stemming over het geheel verdaagd tot een volgende vergadering van de gemeenteraad. Als de raad voor maatschappelijk welzijn voordien zijn deel van het beleidsrapport al had vastgesteld, vervalt die vaststelling en stelt de raad voor maatschappelijk welzijn het gewijzigde ontwerp van beleidsrapport vast op een volgende vergadering.

     

    NOTULEN EN ZITTINGSVERSLAG

    Art. 23. - § 1. - Van iedere gemeenteraad worden notulen en een zittingsverslag opgemaakt. De notulen van de gemeenteraad vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen, alsook het gevolg dat gegeven werd aan die punten waarover de gemeenteraad geen beslissing heeft genomen.

    Zij maken eveneens duidelijk melding van alle beslissingen. Behalve bij geheime stemming of bij unanimiteit, vermelden de notulen voor elk raadslid of hij voor of tegen het voorstel heeft gestemd of zich onthield. Een raadslid kan vragen om in de notulen de rechtvaardiging van zijn stemgedrag op te nemen.

    De notulen en het zittingsverslag van de vergadering van de gemeenteraad worden onder de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur opgesteld overeenkomstig de bepalingen van artikel 277 en 278 van het decreet lokaal bestuur.

    § 2. - De zittingsverslagen van de gemeenteraad vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen, de tussenkomsten en de mondeling en schriftelijk gestelde vragen en antwoorden.

    § 3. - Als de gemeenteraad een aangelegenheid overeenkomstig artikel 5, § 2 en artikel 6 van dit reglement in besloten vergadering behandelt, vermelden de notulen alleen de beslissingen en wordt er geen zittingsverslag opgesteld.

    Art. 24. - § 1. – De notulen van de vorige vergadering zijn, behalve in spoedeisende gevallen, ten minste acht dagen voor de vergadering ter beschikking via eMobile.

    Het zittingsverslag (is een geluidsopname van de openbare vergadering) wordt uiterlijk 10 werkdagen na de gemeenteraadszitting op de gemeentelijke website ter beschikking gesteld. Het bestand blijft gedurende minimum 6 maanden ter beschikking via de gemeentelijke website en kan na archivering opgevraagd worden in het kader van het inzagerecht.

    Elk gemeenteraadslid heeft het recht om opmerkingen te maken over de redactie van de notulen van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen in die zin aangepast.

    Als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen van de vorige vergadering, worden de notulen als goedgekeurd beschouwd en worden ze ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur. In het geval de gemeenteraad bij spoedeisendheid werd samengeroepen, kan de gemeenteraad beslissen om opmerkingen toe te laten op de eerstvolgende vergadering.

    § 2. - Zo dikwijls als de raad het wenst, worden de notulen geheel of gedeeltelijk staande de vergadering opgemaakt en door de meerderheid van de gemeenteraadsleden en de algemeen directeur ondertekend.

    Art. 25. -De reglementen, beslissingen, akten, brieven en alle andere stukken worden ondertekend zoals bepaald in artikel 279 tot 283 van het decreet lokaal bestuur.

    De stukken, die niet vermeld worden in artikel 279, § 1 tot § 3 en § 5 van het decreet lokaal bestuur, worden ondertekend door de burgemeester en medeondertekend door de algemeen directeur. Zij kunnen deze bevoegdheid overdragen conform artikel 280 en artikel 283 van het decreet lokaal bestuur.

     

    FRACTIES

    Art. 26. - § 1. - Het gemeenteraadslid of de gemeenteraadsleden die op eenzelfde lijst verkozen zijn, vormen één fractie.Enkel wanneer voldaan is aan artikel 71, vijfde lid, van het Lokaal en Provinciaal Kiesdecreet van 8 juli 2011 kunnen de kandidaten van een lijst twee aparte fracties vormen.

    § 2. - Elke fractie kiest een fractieleider uit haar leden en deelt op de eerstvolgende raadsvergadering mee wie de fractieleider is. Een fractie kan op elk moment een nieuwe fractieleider kiezen.

    De fractieleider vertegenwoordigt de fractie in de vergaderingen van de gemeenteraad en het bureau van de raad. Hij/ zij fungeert als aanspreekpunt voor de algemeen directeur en het college van burgemeester en schepenen.

    § 3. - De financiering van de fracties wordt verder geregeld in art. 29 § 5 van het huishoudelijk reglement.

     

    RAADSCOMMISSIES

    Art. 27. - § 1. - De gemeenteraad richt naar eigen inzicht en op basis van de behoeften gemeenteraadscommissies op die zijn samengesteld uit gemeenteraadsleden. De commissies hebben als taak het voorbereiden van de besprekingen in de gemeenteraadszittingen, het verlenen van advies en het formuleren van voorstellen over de wijze waarop vorm wordt gegeven aan de inspraak van de bevolking telkens als dat voor de beleidsvoering wenselijk wordt geacht. De commissies kunnen steeds deskundigen en belanghebbenden horen.

    De volgende commissie wordt opgericht:

    • Commissie financiën en regiowerking

    De gemeenteraad kan, indien zij dit wenselijk acht, steeds bijkomende commissies oprichten.

    § 2. – De gemeenteraad bepaalt per gemeenteraadscommissie het aantal leden. De mandaten in iedere commissie worden door de gemeenteraad evenredig verdeeld volgens het systeem D’Hondt.

    De evenredigheid vereist in ieder geval dat de som van het aantal mandaten dat toekomt aan de fracties waarvan leden deel uitmaken van het college van burgemeester en schepenen steeds hoger is dan de som van het aantal mandaten dat toekomt aan de andere fracties. Elke fractie wijst de mandaten toe, die haar overeenkomstig deze berekeningswijze toekomen, door middel van een voordracht, gericht aan de voorzitter van de gemeenteraad. Als de voorzitter van de gemeenteraad voordrachten ontvangt voor meer kandidaten dan er mandaten te begeven zijn voor een fractie, dan worden de mandaten toegewezen volgens de volgorde van voorkomen op de akte van voordracht.

    Als ten gevolge van de toepassing van de evenredige vertegenwoordiging een fractie niet vertegenwoordigd is in een commissie, kan de fractie een raadslid aanwijzen dat als lid met raadgevende stem in de commissie zetelt.

    De gemeenteraadscommissies bestaan uit vijf commissieleden, als volgt samengesteld uit de fracties: 3 vertegenwoordigers van GIB, 1 van Vooruit en 1 van N-VA.

    Tot de eerstvolgende volledige vernieuwing van de gemeenteraad wordt een fractie geacht eenzelfde aantal leden in de commissies te behouden. Indien één of meerdere leden verklaren niet meer te behoren tot de fractie kan dit lid niet meer zetelen, noch als lid van deze fractie, noch als lid van een andere fractie. Niettemin behouden deze fracties het oorspronkelijke aantal leden in de commissie.

    De commissies worden echter opnieuw samengesteld na de aanname van een collectieve of een individuele constructieve motie van wantrouwen als daardoor het aantal mandaten dat toekomt aan de fracties waarvan leden deel uitmaken van het college van burgemeester en schepenen niet hoger is dan de som van het aantal mandaten dat toekomt aan de andere fracties. 

    § 3. - Om ontvankelijk te zijn moet de akte van voordracht voor elk van de kandidaat-commissieleden ten minste ondertekend zijn door een meerderheid van de leden van de fractie waarvan het kandidaat-commissielid deel van uitmaakt. Indien de fractie van het kandidaat-commissielid slechts uit twee verkozenen bestaat, volstaat de handtekening van één van hen. Niemand kan meer dan één akte ondertekenen per beschikbaar mandaat voor de fractie.

    § 4. - Elke commissie wordt voorgezeten door een gemeenteraadslid. De leden van het college van burgemeester en schepenen kunnen geen voorzitter zijn van een commissie. De voorzitter van de commissie en zijn plaatsvervanger worden aangewezen door de gemeenteraad.

    Kandidaturen voor voorzitter van de gemeenteraadscommissie zijn slechts ontvankelijk indien ze een plaatsvervanger vermelden en indien ze uiterlijk 8 werkdagen vóór de gemeenteraad waarop de commissievoorzitter en zijn plaatsvervanger worden verkozen aan de algemeen directeur worden overhandigd.

    Indien de commissievoorzitter verhinderd is, wordt hij opgevolgd door zijn plaatsvervanger zoals aangeduid in hun kandidatuur.

    § 5. - De commissies vergaderen in principe fysiek, tenzij de voorzitter in de bijeenroeping aangeeft dat het om een digitale vergadering gaat. Bij een fysieke vergadering kan de voorzitter bij het begin van de vergadering ook de toelating geven aan een of meer leden die erom verzoeken om digitaal deel te nemen. De commissievoorzitter zelf kan nooit digitaal deelnemen aan een fysieke of hybride vergadering van een commissie. 

    De commissies worden door hun voorzitter bijeengeroepen op dezelfde wijze als de raad bijeengeroepen wordt. 

    Een derde van de leden van de commissie kan de voorzitter vragen de commissie bijeen te roepen. De oproeping vermeldt de agenda en wordt naar alle gemeenteraadsleden gestuurd. Deze informatie wordt eveneens bekendgemaakt aan het publiek. Dit gebeurt op dezelfde wijze als de bekendmaking van de gemeenteraad.

    De commissies kunnen geldig vergaderen, ongeacht het aantal aanwezige leden.

    De vergaderingen van de commissies zijn in principe openbaar volgens dezelfde voorwaarden als voor de gemeenteraad. 

    De leden van de commissies stemmen, zoals in de gemeenteraad, in het openbaar. Onder dezelfde voorwaarden als voor de gemeenteraad is de stemming geheim.

    De raadsleden die geen lid van de commissie zijn, of geen lid zijn met raadgevende stem, kunnen, weliswaar zonder stemrecht en zonder recht op presentiegeld, de vergaderingen van de commissies, waarvan zij geen deel uitmaken, bijwonen. Ze hebben er ook spreekrecht.

    Vooraleer aan de vergadering deel te nemen, tekenen de leden van elke commissie een aanwezigheidslijst, die aan de algemeen directeur wordt bezorgd.

    Het ambt van secretaris van elke raadscommissie wordt waargenomen door één of meer personeelsleden van de gemeente, op voorstel van de algemeen directeur, aangewezen door het college van burgemeester en schepenen.

    § 6. - De deontologische commissie is geen commissie zoals bedoeld in dit artikel. De samenstelling, werking en bevoegdheid van de deontologische commissie wordt geregeld in de deontologische code voor mandatarissen.

     

    VERGOEDINGEN RAADSLEDEN

    Art. 28. - § 1. – Aan de raadsleden, met uitzondering van de burgemeester en de schepenen, wordt presentiegeld verleend voor volgende vergaderingen waarop zij aanwezig zijn:

    1° de vergaderingen van de gemeenteraad;

    2° de vergaderingen van de gemeenteraadscommissies waarin men als effectief lid zetelt (incl. deze waarvoor raadsleden overeenkomstig art. 37 § 3, vierde lid van het decreet lokaal bestuur zijn aangewezen als leden met raadgevende stem);

    3° de vergadering waarvoor men in principe recht op presentiegeld heeft, maar waarvoor het aanwezigheidsquorum niet werd bereikt;

    4° de vergaderingen die slechts gedeeltelijk werden bijgewoond;

    5° de vergaderingen die werden hervat op een andere dag;

    6° de vergaderingen van de deontologische commissie.

    § 2. - Het presentiegeld bedraagt 260,045 euro (geïndexeerd januari 2025) voor de vergaderingen van de gemeenteraad.De in dit artikel vermelde bedragen worden geïndexeerd op basis van de bepalingen van art. 9 en 18 van het besluit van de Vlaamse regering van 6 juli 2018 houdende het statuut van de lokale mandataris

    De voorzitter van de gemeenteraad of zijn vervanger ontvangt een dubbel presentiegeld voor de vergaderingen van de gemeenteraad die hij voorzit.

    § 3. – Indien de gemeenteraad en de daarop aansluitende raad voor maatschappelijk welzijn in totaal minder dan 30 minuten duren, zal er geen presentiegeld worden uitgekeerd.

    § 4. – Het presentiegeld bedraagt 60,943 euro (geïndexeerd januari 2025) voor de vergaderingen van de gemeenteraadscommissies. De in dit artikel vermelde bedragen worden geïndexeerd op basis van de bepalingen van art. 9 en 18 van het besluit van de Vlaamse regering van 6 juli 2018 houdende het statuut van de lokale mandataris

    Art. 29. - § 1. - Conform de dienstverlening, zoals bepaald in dit reglement, hebben de gemeenteraadsleden op het gemeentehuis toegang tot telefoon en internetaansluiting via hun persoonlijke laptop en/of tablet en kunnen ze kopieën bekomen van gemeentelijke bestuursdocumenten. In een daartoe voorbehouden lokaal kunnen de diverse gemeenteraadsfracties alle nodige informatie inkijken. Indien een raadslid niet over een persoonlijke laptop of tablet beschikt en op het gemeentehuis toch gebruik wil maken van internet, wordt door de algemeen directeur in overleg met het betrokken raadslid naar een oplossing gezocht.

    § 2. - Verplaatsingskosten van gemeenteraadsleden, die de gemeente vertegenwoordigen in intergemeentelijke samenwerkingsverbanden, noodzakelijk voor de uitoefening van hun mandaat, worden door het gemeentebestuur terugbetaald na een verklaring op erewoord en, voor zover als mogelijk, eventuele voorlegging van bewijsstukken, op basis van de wettelijk vastgestelde tarieven voor de ambtenaren van de Vlaamse Gemeenschap.

    Indien het raadslid voor de betreffende vergadering presentiegelden ontvangt of op een andere wijze zijn verplaatsingskosten betaald krijgt, geldt deze regeling niet.

    § 3. – Voor de leden van het college van burgemeester en schepenen geldt een specifieke regeling inzake representatiekosten die apart wordt uitgewerkt, waardoor de bepalingen van artikel 29 niet van toepassing zijn op de leden van het college van burgemeester en schepenen.

    § 4. – De gemeente sluit een verzekering af die de burgerlijke aansprakelijkheid dekt, met inbegrip van de rechtsbijstand, voor gemeenteraadsleden. Dit betreft de aansprakelijkheid die hen persoonlijk kan treffen bij de normale uitoefening van hun mandaat. Verder sluit de gemeente naast de verzekering, vermeld in het vierde lid, de volgende verzekeringen af:

    • een verzekering die de bestuurdersaansprakelijkheid dekt voor gemeenteraadsleden die tijdens de normale uitoefening van hun mandaat de gemeente vertegenwoordigen, bijvoorbeeld als lid van een raad van bestuur of als dagelijks bestuurder van een rechtspersoon, mits deze rechtspersoon zelf geen bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering heeft voor de gemeenteraadsleden.

    • een verzekering voor ongevallen die de gemeenteraadsleden overkomen in het kader van de normale uitoefening van hun mandaat.

     § 5. - Ter ondersteuning van de gemeenteraadsfracties wordt jaarlijks aan elke fractie, vertegenwoordigd in de gemeenteraad, een werkingsbudget ten laste van de gemeentebegroting ter beschikking gesteld als volgt bepaald: 350 euro per gemeenteraadslid van de fractie.

    De fractie kan dit budget enkel gebruiken voor de ondersteuning van de eigen werking (incl. kosten van studiedagen of vormingscursussen). De middelen mogen niet gebruikt worden voor partijwerking, verkiezingen of ter compensatie van presentiegeld, wedde, enz.

    Op het einde van het werkjaar licht de fractie aan de gemeenteraad in een nota met bewijsstukken toe hoe ze de ontvangen middelen gebruikte. Jaarlijks wordt een overzicht gemaakt van de aanwending van alle middelen voor de ondersteuning van de fracties. Dat overzicht is openbaar.

    Wanneer een fractie financiële middelen aanwendde voor andere doeleinden dan de ondersteuning van de eigen werking, kan het gemeentebestuur deze middelen terugvorderen.

    Artikel 2: Een afschrift van dit besluit wordt bezorgd aan:

    Algemeen directeur

    Financieel directeur

    Stafmedewerkers

    Team HRM & Secretariaat

    Team Informatie & Communicatie

  • Artikel 1: Kennisname van het ontslag van mevrouw Carine Geyselings als gemeenteraadslid.

    Artikel 2: Een afschrift van dit besluit wordt bezorgd aan:

    Team HRM & Secretariaat

  • Dit agendapunt wordt doorverwezen naar de dagorde van de gemeenteraad met volgend voorstel:

    Artikel 1: Goedkeuring van de geloofsbrieven van Patrick De Beuckelaer met het oog op de aanstelling tot titelvoerend lid van de gemeenteraad. Patrick De Beuckelaer wordt vervolgens uitgenodigd om de voorgeschreven eed af te leggen in openbare zitting en in handen van de voorzitter van de gemeenteraad. 

    Artikel 2: Patrick De Beuckelaer is derhalve als titelvoerend gemeenteraadslid aangesteld in opvolging van Carine Geyselings ontslagnemend gemeenteraadslid.

    Artikel 3: Een afschrift van dit besluit wordt bezorgd aan:

    Team HRM & Secretariaat

    Patrick De Beuckelaer

Team Vrije tijd

  • Statuten vrijetijdsraad - goedkeuring

    Dit agendapunt wordt doorverwezen naar de dagorde van de gemeenteraad met volgend voorstel:
    Artikel 1: Goedkeuring van de visienota en statuten, zoals opgenomen in bijlage.
    Artikel 2: Een afschrift van dit besluit wordt bezorgd aan:
    Team Financieel Management
    Team Secretariaat
    Team Informatie & communicatie

Team Financieel Management

  • Dit agendapunt wordt doorverwezen naar de dagorde van de gemeenteraad met volgend voorstel:
    Artikel 1: De gemeente treedt verbindend toe tot de aankoopcentrale van IOK aangaande de groepsaankoop “Raamovereenkomst Hospitalisatieverzekering”.

    Artikel 2: Het college van burgemeester en schepenen zal overgaan tot sluiting van de opdracht na de gunning door IOK, onder opschortende voorwaarde dat IOK geen schorsingsvorderingen ontvangt tijdens de wachttermijn.

B-punt

Team Secretariaat

  • Agenda gemeenteraad

    De gemeenteraad voor de eerste maal bijeen te roepen op 23 januari 2025 om 19u30 met volgende punten op de agenda:

    1. Team Secretariaat: Gemeenteraad 17 december 2024 - notulen - goedkeuring
    2. Team Secretariaat: Ontslag gemeenteraadslid Carine Geyselings - kennisname
    3. Team Secretariaat: Opvolgend gemeenteraadslid Patrick De Beuckelaer - aanstelling
    4. Team Secretariaat: Politieraadsverkiezing - geldigverklaring - kennisname
    5. Team Secretariaat: Extern verzelfstandigde agentschappen, verenigingen, stichtingen vennootschappen en intergemeentelijke samenwerkingsverbanden - overzicht - kennisname
    6. Team Secretariaat: Regiodecreet - rapportage - kennisname
    7. Team Secretariaat: Huishoudelijk reglement gemeenteraad - goedkeuring
    8. Team Secretariaat: Bekkenbestuur Netebekken - aanduiding effectief en plaatsvervangend effectief lid algemene vergaderingen - goedkeuring
    9. Team Secretariaat: IOK - aanduiding vertegenwoordiger algemene vergaderingen - goedkeuring
    10. Team Secretariaat: IOK Afvalbeheer - aanduiding vertegenwoordiger algemene vergaderingen - goedkeuring
    11. Team Secretariaat: IOK - samenstelling raad van bestuur - agenda - goedkeuring
    12. Team Secretariaat: IOK Afvalbeheer - samenstelling raad van bestuur - agenda - goedkeuring
    13. Team Vrije tijd: Statuten vrijetijdsraad - goedkeuring
    14. Team Financieel Management: Toetreding tot de aankoopcentrale groepsaankoop “Raamovereenkomst hospitalisatieverzekering” van IOK - goedkeuring
    15. Team Secretariaat: Gemeentelijke aangelegenheden - mededelingen en vragenstelling

C-punt

Team Informatie en Communicatie

D-punt

Team Secretariaat

  • De notulen van het college van 6 januari 2025 worden goedgekeurd, mits aanpassing van:

    Punt nr. 10. Team Secretariaat: IOK - aanduiding vertegenwoordiger algemene vergaderingen - goedkeuring

    en

    Punt nr. 11. Team Secretariaat: IOK Afvalbeheer - aanduiding vertegenwoordiger algemene vergaderingen - goedkeuring

    als volgt:

    bij Adviezen:

    Johan Verhaegen als vertegenwoordiger te vervangen door Martine Taelman als vertegenwoordiger.

Geen soort gekozen

Team Secretariaat

Team Ruimte en Vergunningen

  • Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar van 3 januari 2025 en gaat akkoord met de inhoudelijke beoordeling ervan. De motivatie, opgemaakt door de gemeentelijke omgevingsambtenaar, wordt overgenomen.

    Het college van burgemeester en schepenen levert de vergunning af aan mevrouw Maria-Helena Wellens voor het omvormen van een woning naar een kinderdagverblijf, met als adres Dorp 24, 2288 Grobbendonk. Kadastraal is het perceel gekend als afdeling 2 sectie B nr. 3G3.

    De volgende stedenbouwkundige handelingen worden vergund: het omvormen van een woning naar een kinderdagverblijf.

    De vergunning wordt afgegeven onder volgende voorwaarden:

    - er dienen ter hoogte van het kinderdagverblijf minstens 4 fietsparkeerplaatsen ingericht te worden. De voorzieningen hiervoor (bvb. fietsbeugels) dienen steeds makkelijk verwijderd te kunnen worden;

    - het advies van de Brandweerzone Kempen - Hulpverleningszone 5 (Geel) met kenmerk BWDP/2024-0304/002/01/ZOMVL) strikt na te leven;

    - de start en beëindiging van de werken dienen verplicht ingegeven te worden in het omgevingsloket;

    -  de verkeersveiligheid in de schoolomgeving is voor ons topprioriteit. Om deze reden ondertekende Grobbendonk het Charter Werftransport (i.s.m. Bouwunie, Confederatie Bouw en FEMA). Dit charter stelt dat er geen werftransport mag gebeuren in de schoolomgeving tijdens de begin- en einduren van de scholen. (elke schooldag van 8.15u tot 8.45u en van 15.30u tot 16.15u m.u.v. woensdag 11.45u – 12.15u en vrijdag van 14.45u – 16.15u). Gelieve ook eventuele leveranciers en onderaannemers hiervan te verwittigen.

    De vergunning wordt verleend onder voorbehoud van eventuele burgerlijke rechten. Betwistingen omtrent burgerlijke rechten vallen onder de bevoegdheden van de gewone  rechtbanken.

    Deze vergunning stelt de aanvrager niet vrij van het aanvragen en verkrijgen van eventuele andere vergunningen of machtigingen, als die nodig zouden zijn.

  • Nadat Marianne Verhaert, burgemeester, ingevolge art. 27 DLB, de zitting verlaten heeft.

    Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar van 6 januari 2025 en gaat akkoord met de inhoudelijke beoordeling ervan. De motivatie, opgemaakt door de gemeentelijke omgevingsambtenaar, wordt overgenomen.

    Het college van burgemeester en schepenen levert de verkavelingswijziging af aan Charlotte Verhaert namens de heer Leslie Goris en mevrouw Maria Wouters.

    De volgende stedenbouwkundige handelingen worden vergund.

    - het wijzigen van de verkavelingsvoorschriften;

    - het verwijderen van hoogstammige bomen.

    De vergunning wordt afgegeven onder volgende voorwaarden en lasten:

    - de in bijlage gevoegde verkavelingsvoorschriften en de in rood aangeduide aanvullingen;

    - de overige voorwaarden en lasten, opgenomen in de oorspronkelijke verkavelingsvergunning 201665 dd. 24 april 2017 blijven onverminderd van toepassing.

  • Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar van 9 januari 2025 en gaat akkoord met de inhoudelijke beoordeling ervan. De motivatie, opgemaakt door de gemeentelijke omgevingsambtenaar, wordt overgenomen.

    Het college van burgemeester en schepenen levert de vergunning af aan de heer Matthijs Van Ballart voor het verbouwen en uitbreiden van een woning met carport, met als adres Berkendreef 45, 2288 Grobbendonk. Kadastraal is het perceel gekend als afdeling 2 sectie A nr. 111R.

    De volgende stedenbouwkundige handelingen worden vergund: het verbouwen en uitbreiden van een woning met carport.

    De vergunning wordt afgegeven onder volgende voorwaarden:

    Voorwaarden stedenbouwkundige handelingen:

    • De start en beëindiging van de werken dienen verplicht ingegeven te worden in het omgevingsloket.
    • De vergunning wordt verleend onder voorbehoud van eventuele burgerlijke rechten. Betwistingen omtrent burgerlijke rechten vallen onder de bevoegdheden van de gewone rechtbanken.
    • Het is verboden een bronbemaling uit te voeren zonder voorafgaandelijke toelating. Bronbemalingen worden gemeld in het kader van de Vlarem-wetgeving via het omgevingsloket. Het grondwater dat onttrokken wordt, moet zoveel mogelijk terug in de grond worden ingebracht buiten de onttrekkingszone via infiltratieputten, infiltratiebekkens of infiltratiegrachten. Indien dit onmogelijk is, kan het water geloosd worden in de baangracht of een nabijgelegen beek. Debieten hoger dan 10 m³/uur mogen niet geloosd worden in openbare rioleringen tenzij hiervoor toelating wordt gegeven door Aquafin nv. De bouwheer is verantwoordelijk voor de berokkende schade aan o.m. aanpalende constructies ten gevolge van het verlagen van de grondwaterspiegel.
    • Indien voor het verwezenlijken van de vergunde werken een bronbemaling overeenkomstig VLAREM-rubrieken 53.2.1 a), rubriek 53.2.2.a) of rubriek 53.2.2.2.b) noodzakelijk is, dan zijn de werken pas uitvoerbaar na aktename van de melding voor de bronbemaling.
    • Het is verboden zonder toelating van de burgemeester enig deel van het openbaar domein in te nemen of te belemmeren door er materialen, steigers of om het even welke andere voorwerpen achter te laten. Het is tevens verboden voorwerpen op het openbaar domein te werpen, te plaatsen of achter te laten, die door hun val of andere wijze kunnen schaden.
    • De verkeersveiligheid in de schoolomgeving is voor ons topprioriteit. Om deze reden ondertekende Grobbendonk het Charter Werftransport (i.s.m. Bouwunie, Confederatie Bouw en FEMA). Dit charter stelt dat er geen werftransport mag gebeuren in de schoolomgeving tijdens de begin- en einduren van de scholen. (elke schooldag van 8.15u tot 8.45u en van 15.30u tot 16.15u m.u.v. woensdag 11.45u – 12.15u en vrijdag van 14.45u – 16.15u). Gelieve ook eventuele leveranciers en onderaannemers hiervan te verwittigen.
    • Het advies van Provincie Antwerpen afdeling Waterbeleid van 6 januari 2025 met kenmerk WAAD-2024-3871 ten strengste na te leven, met volgende voorwaarden:
      • Er dient een open infiltratiesysteem (infiltratiekom/gracht/wadi/…) te worden aangelegd: voldoende groot, bij voorkeur zonder noodoverlaat en de bodem van de infiltratievoorziening mag niet lager dan 30 cm onder het maaiveld worden geplaatst.
      • De bovengrondse infiltratievoorziening voor de afwaterende oppervlakte van de woning en de carport dient een minimaal volume van 7.270 l te hebben.
      • Er mag geen ruimte voor water verloren gaan:
        • De perceelsranden ter hoogte van het maaiveld moeten waterpasseerbaar worden aangelegd, waterdichte boord(steen)en zijn niet toegestaan.
        • Een eventuele ophoging is enkel toegelaten ter hoogte van de gebouwen zelf; het omliggende terrein mag in geen geval opgehoogd worden.
        • Iedere ophoging moet worden gecompenseerd door een afgraving op het terrein (er mag geen grond van elders aangevoerd worden).
      • Verhardingen dienen op het huidige maaiveld aangelegd te worden.
      • De grond die vrijkomt bij het uitgraven van de funderingen en de infiltratievoorziening dient te worden afgevoerd.
      • Er moet overstromingsvrij gebouwd worden (vloerpeil op minstens 10,00 mTAW).

     

    Deze vergunning stelt de aanvrager niet vrij van het aanvragen en verkrijgen van eventuele andere vergunningen of machtigingen, als die nodig zouden zijn.

  • Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar van 8 januari 2025 en gaat akkoord met de inhoudelijke beoordeling ervan. De motivatie, opgemaakt door de gemeentelijke omgevingsambtenaar, wordt overgenomen.

     

    Het college van burgemeester en schepenen neemt akte van de melding ingediend door de heer Lander Van Looy en mevrouw Zerlina Schmitz voor het uitvoeren van een tijdelijke bronbemaling, met als adres Lambertusheide zn, 2288 Grobbendonk. Kadastraal is het perceel gekend als afdeling 2 sectie B nr. 58E6 met inrichtingsnummer 20241224-0014.

    Volgende rubrieken worden in akte genomen:

    53.2.2°a) - Aktename

    -       Tijdelijke bronbemaling met een debiet van max 14 m³/uur voor een periode van ongeveer 2 weken tot 1,5 maand, afhankelijk van de weersomstandigheden met een netto max. opgepompt debiet van 10.500 m³/jaar klasse 3 (Nieuw).

     

    De meldingsakte wordt afgegeven onder volgende voorwaarden:

    Voorwaarden voor de exploitatie van de ingedeelde inrichtingen of activiteiten:

    Algemene voorwaarden:

    • Hoofdstuk 4.1 - algemene voorschriften

    • Hoofdstuk 4.2 – beheersing van oppervlaktewaterverontreiniging

    • Hoofdstuk 4.3 – beheersing van bodem- en grondwaterverontreiniging

    • Hoofdstuk 4.4 – beheersing van luchtverontreiniging

    • Hoofdstuk 4.5 – beheersing van geluidshinder

    • Hoofdstuk 4.6 – beheersing van hinder door licht

     

    Sectorale voorwaarden:

    • Hoofdstuk 5.53 – Winning van grondwater

     

    Bijzondere milieuvoorwaarden:

    • De exploitant dient de start- en einddatum van de bemaling te melden via het omgevingsloket.
    • Lozing op de riolering kan enkel uitgevoerd worden mits toelating van Aquafin nv vanaf een debiet van 10 m³/uur
    • Er dient een werkende geijkte debietmeter gebruikt te worden waarop steeds het opgepompte debiet kan afgelezen worden. Het type, merk en de serienummer van de debietmeter moet overgemaakt worden aan de toezichthoudende overheid.
    • De meterstanden van de bronbemaling dienen dagelijks genoteerd te worden in een logboek dat beschikbaar is op de werf.
    • Bij eventuele overlast dient de exploitant de vergunningverlenende overheid onmiddellijk in kennis te stellen.
    • De bemalingstermijn moet zo kort mogelijk gehouden worden.
    • De lozing van het opgepompte water dient in eerste instantie geloosd te worden in oppervlaktewater, dit dient opgevolgd te worden door de aanvrager.
    • De exploitant is verantwoordelijk voor het goed doorstromen van het lozingstraject.
    • Er dient geëvalueerd te worden of de kwaliteit van het opgepompte water voldoet aan de Vlarem normen. Bovendien mogen bodemverontreinigingen in geen geval vrijkomen als gevolg van de bemaling.
    • De aandrijving van het pompstation mag niet gebeuren door middel van een verbrandingsmotor.
    • Het opgepompte grondwater dient door middel van een zandvanger behandeld te worden vooraleer het mag worden geloosd.
    • De lozing van bemalingswater dient rechtstreeks te gebeuren in oppervlaktewater. Onrechtstreekse afstroom over de openbare weg is bijgevolg niet toegestaan.
    • De exploitant dient de nodige maatregelen te treffen om de veiligheid van weggebruikers te garanderen bij de aanleg en het gebruik van de afvoervoorzieningen.
    • De bemaling moet worden stopgezet zodra de ondergrondse constructie geplaatst is en er geen opdrijfrisico voor de constructie meer is.
    • Deze vergunning is pas uitvoerbaar indien de omgevingsvergunning voor het bouwen van de gezinswoning afgeleverd wordt.

     

    De meldingsakte is afhankelijk van de strikte naleving van de algemene en sectorale milieuvoorwaarden van titel II van het Vlarem.  Bij wijzigingen van Vlarem wordt de exploitant geacht de meest actuele versie van de van toepassing zijnde bepalingen na te leven. De integrale en geconsolideerde tekst van titel II van het Vlarem is raadpleegbaar op de milieunavigator via de link https://navigator.emis.vito.be.

    Deze meldingsakte stelt de aanvrager niet vrij van het aanvragen en verkrijgen van eventuele andere vergunningen of machtigingen, als die nodig zouden zijn.

  • Nadat Marianne Verhaert, burgemeester, ingevolge art. 27 DLB, de zitting verlaten heeft.

    Artikel 1: Goedkeuring om een attest af te leveren conform VCRO artikel 4.2.16 voor omgevingsvergunning OMV_2023172012 verleend door het college van burgemeester en schepenen op 28 juni 2024 aan Fille Grielen namens studiebureau Verhaert & CO BV met als adres Rode Haagjes 3 bus 1 te 2288 Bouwel. 

    Artikel 2: Zodra een lot werd verkocht, vragen wij u ons een afschrift te bezorgen waarin de verkoop van het lot geregistreerd werd.

    Artikel 3: Een afschrift van dit besluit wordt bezorgd aan:

    Fille Grielen namens studiebureau Verhaert & CO BV, Rode Haagjes 3 bus 1 te 2288 Bouwel

  • Artikel 1: Kennisname van het schrijven van de Raad voor Vergunningsbetwistingen van 24 december 2024.

    Artikel 2: Kennisname dat de hoorzitting zal plaatsvinden op 6 februari 2025 om 13u30.

    Artikel 3: GD&A namens lokaal bestuur Grobbendonk af te vaardigen naar de hoorzitting.

  • Artikel 1: Kennisname van de beslissing van de Raad voor Vergunningsbetwistingen. De beslissing luidt als volgt: 

    1. Het beroep wordt verworpen. 

    2. De kosten van het vernietigingsberoep bestaande uit het rolrecht van de verzoekende partij, bepaald op 200 euro komen ten lasten van de verzoekende partij.

  • Artikel 1: Kennisname van de beslissing van de Raad voor Vergunningsbetwistingen.

    De beslissing van 19 december 2024 luidt als volgt: 

    1. Het beroep wordt verworpen.
    2. De kosten van het vernietigingsberoep bestaande uit het rolrecht van de verzoekende partij, bepaald op 200 euro, komen ten laste van de verzoekende partij.

  • Artikel 1: Afleveren van een kapvergunning voor 1 kers, 1 eik en 1 appel op het perceel Secretarisdreef 10, kadastraal gekend als 2/A/77W. 

    Artikel 2: Heraanplant uitvoeren met 2 hoogstammige inheemse loofbomen op het perceel 2/A/77W, na de kapwerken en tijdens het eerstvolgende plantseizoen. 

    Artikel 3: De werken of handelingen waarvoor vergunning is verleend, moeten uitgevoerd worden binnen drie maanden en staan onder toezicht van een door het college van burgemeester en schepenen gemachtigd ambtenaar. 

    Artikel 4: De vergunninghouder geeft het college van burgemeester en schepenen per brief of mail kennis van het begin van werken of handelingen waarvoor vergunning is verleend, ten minste 8 dagen voor de aanvang van de werken. 

    Artikel 5: De vergunninghouder brengt het college van burgemeester en schepenen per brief of mail in kennis van de heraanplant die uitgevoerd wordt, met vermelding van datum, soort en de plaats van heraanplant binnen het perceel aan de hand van bewijsstukken. 

    Artikel 6: Deze vergunning brengt geen ontheffing mee van de verplichtingen tot het aanvragen van vergunningen die door andere wetten of verordeningen zijn voorgeschreven. 

    Artikel 7: Een afschrift van dit besluit wordt bezorgd aan de aanvrager.

  • Artikel 1: Afleveren van een kapvergunning voor één berk en het afleveren van een kapweigering voor één notenboom op het perceel Nieuwstraat 2, kadastraal gekend als 1/C/83H4.

    Artikel 2: Klimop verwijderen van de notenboom.

    Artikel 3: De werken of handelingen waarvoor vergunning is verleend, moeten uitgevoerd worden binnen drie maanden en staan onder toezicht van een door het college van burgemeester en schepenen gemachtigd ambtenaar. 

    Artikel 4: De vergunninghouder geeft het college van burgemeester en schepenen per brief of mail kennis van het begin van werken of handelingen waarvoor vergunning is verleend, ten minste 8 dagen voor de aanvang van de werken. 

    Artikel 5: Deze vergunning brengt geen ontheffing mee van de verplichtingen tot het aanvragen van vergunningen die door andere wetten of verordeningen zijn voorgeschreven. 

    Artikel 6: Een afschrift van dit besluit wordt bezorgd aan de aanvrager.

  • De beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 11 maart 2024 houdende goedkeuring van de aanpassing van een tijdelijk verkeersreglement voor het verkleinen van de zwaaikom en heraanleg oeververdediging (jaagpad Zuid) wordt herroepen en aangepast als volgt:

    Artikel 1: Van 31 december 2024 tot en met 30 april 2025 blijven aangepaste verkeersmaatregelen gelden op het zuidelijk jaagpad Albertkanaal en de Uitbreidingsstraat, zijnde: 
    - het jaagpad zal volledig afgesloten worden voor alle verkeer ter hoogte van de werfzone, net achter de brug over het Albertkanaal tot achter de werfzone ter hoogte van de Kleine Nete
    - de Uitbreidingsstraat zal volledig afgesloten worden voor alle verkeer vanaf de Albertkanaalstraat tot achter de werfzone ter hoogte van de Kleine Nete.

    Artikel 2: Het fietsverkeer zal omgeleid worden:
    - via de Albertkanaalstraat, Industrieweg om net achter het recyclagepark terug naar het jaagpad te rijden.
    Artikel 3: Deze maatregelen zullen gesignaleerd worden volgens het signalisatieschema van 28 februari 2024 opgesteld door betrokkene.

    Artikel 4: Opmerkingen bij het signalisatieschema:

    Omleiding aan te duiden via het noordelijk jaagpad:
    - in Viersel ter hoogte van Watersportlaan, Nederviersel, Herentalse baan

    Artikel 5: De vereiste signalisatievergunning zal afgeleverd worden aan betrokkene.

    Artikel 6: Deze maatregelen zullen bekend gemaakt worden in de gemeente Grobbendonk overeenkomstig het decreet lokaal bestuur. 

    Artikel 7: De werken zullen aangekondigd worden via de digitale infoborden, website en facebook.

    Artikel 8: Afschriften van dit reglement zullen overgemaakt worden aan de griffies van de correctionele en politierechtbank te Turnhout. 

    Artikel 9: Een afschrift van dit besluit wordt bezorgd aan:

    Team Ruimte & Vergunningen

    Team Uitvoering & Onderhoud

    Wijkpost politie

    Brandweer zone Kempen

    Noodplanningsambtenaar 

    Kapitein brandweer

    Team Informatie & Communicatie

    Team Secretariaat

  • Artikel 1: Op 22, 23 en 24 januari 2025 zullen aangepaste verkeersmaatregelen gelden in de Bovenpad ter hoogte van huisnummer 68, zijnde: 

    - ter hoogte van de werfzone wordt beurtelings verkeer ingericht met de borden B19 en B21;
    - bijkomend wordt een snelheidsbeperking ingevoerd van 30 km/u met C43-borden;
    - aan het begin en het einde van de werfzone komt een afzethek met dagslapers met D1c en D1d bord, respectievelijk verplicht links en rechts aanhouden;
    - de versmalling wordt vooraf aangekondigd met A7-borden.
    Artikel 2: De werken worden standaard aangekondigd via een A31-bord op 150m voor de werf.

    Artikel 3: Het einde van de werken wordt aangeduid met een F47-bord na 25 m en een C46-bord (einde van alle plaatselijke verbodsbepalingen opgelegd aan de voertuigen in beweging). Op 50m achter de werken moet een bord gezet worden met de gegevens van de verantwoordelijke voor de signalisatie.

    Artikel 4: Deze maatregelen zullen gesignaleerd worden volgens het signalisatieschema opgesteld door betrokkene.
    Artikel 5: De vereiste signalisatievergunning zal afgeleverd worden aan betrokkene. 
    Artikel 6: Op woensdag mag er gewerkt worden tussen 09.00u en 12.00u en van 12.30u tot 16.30u. 
    Op donderdag en vrijdag mag er gewerkt worden tussen 09.00u en 15.00u.

    Artikel 7: Deze maatregelen zullen bekend gemaakt worden in de gemeente Grobbendonk overeenkomstig het decreet lokaal bestuur. 

    Artikel 8: De werken zullen aangekondigd worden via facebook en Hoplr.

    Artikel 9: Afschriften van dit reglement zullen overgemaakt worden aan de griffies van de correctionele en politierechtbank te Turnhout. 

    Artikel 10: Een afschrift van dit besluit wordt bezorgd aan:

    Team Ruimte & Vergunningen

    Team Uitvoering & Onderhoud

    Wijkpost politie

    Brandweer zone Kempen

    Noodplanningsambtenaar 

    Kapitein brandweer

    Team Informatie & Communicatie

    Team Secretariaat

  • Artikel 1: Pidpa de toelating te verlenen tot het uitvoeren van de werken volgens voorgelegd plan D-28-109 onder de volgende voorwaarden:

    • Minimum 21 werkdagen voor de aanvang van de werken meldt u de begin- en einddatum alsook naam en adres van de aannemer en dient een signalisatievergunning aangevraagd te worden bij het team Ruimte & Vergunningen van het lokaal bestuur via https://www.grobbendonk.be/signalisatievergunning.
    • Als er straten gedwarst worden, dient dit te gebeuren met mechanische onderboringen zonder verkeershinder te veroorzaken.
    • Er mag niet aan het wegdek geraakt worden.
    • De aannemer moet voor de aanvang van de graafwerken de ligging van de wachtleidingen op de rioleringen op de werf aanduiden. De juiste ligging kan Pidpa bij de rioolbeheerder krijgen.
    • De aannemer moet minimum 8 dagen voor aanvang van de werken via brief de bewoners van de straat (straten) verwittigen van de uit te voeren werken.
    • De sleuf mag slechts gedempt worden t.p.v. de wachtleidingen op de rioleringen nadat een afgevaardigde van het lokaal bestuur hiervoor zijn schriftelijke toelating gaf.
    • Als er schade is aan de wachtleidingen op de riolering, die later wordt vastgesteld, is het Pidpa die dit moet laten herstellen binnen de tien dagen na de ingebrekestelling.
    • De aannemer moet er voor zorgen dat het wortelgestel van de bomen niet beschadigd wordt en daar waar nodig werken met onderboring. De levensvatbaarheid van de bomen mag niet negatief beïnvloed worden door de werken.
    • De aannemer dient zich, indien nodig, voor tijdelijke waterbevoorrading te wenden tot Pidpa. Onder geen beding mogen standpijpen van Pidpa of andere watermaatschappijen gebruikt worden zonder voorafgaande aanvraag aan de betrokken maatschappij.

    Artikel 2: De werken moeten uitgevoerd worden in synergie met de voorbereidende werken voor de aanleg van de fietssnelweg Industrieweg.

    Artikel 3: Na de werken dient bij het team Ruimte & Vergunningen van het lokaal bestuur Grobbendonk een controle van de toestand van de site aangevraagd te worden.

    Artikel 4: Het retributiereglement op werken aan nutsvoorzieningen op gemeentelijk openbaar domein, goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 22 november 2022, is van toepassing op deze werken.

    Artikel 5: Een afschrift van dit besluit wordt bezorgd aan:
    Pidpa

  • Artikel 1: Pidpa de toelating te verlenen tot het uitvoeren van de werken volgens voorgelegd plan D-27-736 onder de volgende voorwaarden:

    • Minimum 21 werkdagen voor de aanvang van de werken meldt u de begin- en einddatum alsook naam en adres van de aannemer en dient een signalisatievergunning aangevraagd te worden bij het team Ruimte & Vergunningen van het lokaal bestuur via https://www.grobbendonk.be/signalisatievergunning.
    • Als er straten gedwarst worden, dient dit te gebeuren met mechanische onderboringen zonder verkeershinder te veroorzaken.
    • Er mag niet aan het wegdek geraakt worden.
    • De aannemer moet voor de aanvang van de graafwerken de ligging van de wachtleidingen op de rioleringen op de werf aanduiden. De juiste ligging kan Pidpa bij de rioolbeheerder krijgen.
    • De aannemer moet minimum 8 dagen voor aanvang van de werken via brief de bewoners van de straat (straten) verwittigen van de uit te voeren werken.
    • De sleuf mag slechts gedempt worden t.p.v. de wachtleidingen op de rioleringen nadat een afgevaardigde van het lokaal bestuur hiervoor zijn schriftelijke toelating gaf.
    • Als er schade is aan de wachtleidingen op de riolering, die later wordt vastgesteld, is het Pidpa die dit moet laten herstellen binnen de tien dagen na de ingebrekestelling.
    • De aannemer moet er voor zorgen dat het wortelgestel van de bomen niet beschadigd wordt en daar waar nodig werken met onderboring. De levensvatbaarheid van de bomen mag niet negatief beïnvloed worden door de werken.
    • De aannemer dient zich, indien nodig, voor tijdelijke waterbevoorrading te wenden tot Pidpa. Onder geen beding mogen standpijpen van Pidpa of andere watermaatschappijen gebruikt worden zonder voorafgaande aanvraag aan de betrokken maatschappij.

    Artikel 2: Na de werken dient bij het team Ruimte & Vergunningen van het lokaal bestuur Grobbendonk een controle van de toestand van de site aangevraagd te worden.

    Artikel 3: Het retributiereglement op werken aan nutsvoorzieningen op gemeentelijk openbaar domein, goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 22 november 2022, is van toepassing op deze werken.

    Artikel 4: Een afschrift van dit besluit wordt bezorgd aan:
    Pidpa

  • Artikel 1: Goedkeuring wordt verleend aan vorderingsstaat 18 (01/11/24 - 30/11/24) van BOUWBEDRIJF VANDERSMISSEN NV, Terbermenweg 64 te 3540 Herk-De-Stad voor de opdracht “Bijzonder bestek BS Klim-op Bouwel” voor een bedrag van € 119.742,52 excl. btw of € 127.385,66 incl. 6% btw, waardoor de werken een bedrag bereiken van €1.722.872,86 excl. btw of €1.832.843,47 incl. 6% btw.

    Artikel 2: De betaling zal gebeuren met het krediet ingeschreven in het investeringsbudget van 2024, op budgetcode 2210007/SA/0800/02 (actie/raming AC000222/MJP000350).

    Artikel 3: De factuur en de vorderingsstaat worden voor betaling overgemaakt aan team Financieel Management.

    Artikel 4: Een afschrift van dit besluit wordt bezorgd aan:

    Team Financieel Management

    Team Ruimte & Vergunningen

    Cuypers en Q architecten

    Aannemer Vandersmissen

    Engenius bv - Projectmanager voor Gemeente Grobbendonk

  • Artikel 1: Goedkeuring wordt verleend aan vorderingsstaat 19 (01/12/24 - 31/12/24) van BOUWBEDRIJF VANDERSMISSEN NV, Terbermenweg 64 te 3540 Herk-De-Stad voor de opdracht “Bijzonder bestek BS Klim-op Bouwel” voor een bedrag van € 158.208,03 excl. btw of € 158.208,03 incl. 6% btw, waardoor de werken een bedrag bereiken van € 1.881.080,89 excl. btw of € 2.000.543,98 incl. 6% btw.

    Artikel 2: De betaling zal gebeuren met het krediet ingeschreven in het investeringsbudget van 2024, op budgetcode 2210007/SA/0800/02 (actie/raming AC000222/MJP000350).

    Artikel 3: De factuur en de vorderingsstaat worden voor betaling overgemaakt aan team Financieel Management.

    Artikel 4: Een afschrift van dit besluit wordt bezorgd aan:

    Team Financieel Management

    Team Ruimte & Vergunningen

    Cuypers en Q architecten

    Aannemer Vandersmissen

    Engenius bv - Projectmanager voor Gemeente Grobbendonk

  • Artikel 1: De bus met chauffeur te voorzien voor de uitstap georganiseerd door STEM Neteland met vertrek op 7 mei 2025 om 12:15 aan KOSH Herentals naar de Stadscampus van Universiteit Antwerpen in de gebouwen van de Productontwikkeling, Paardenmarkt 94 te Antwerpen. Om 15:30 zouden de kinderen daar terug moeten vertrekken richting KOSH Herentals.
    Artikel 2: Een afschrift van dit besluit wordt bezorgd aan:
    Team Ruimte & Vergunningen
    Team Uitvoering & Onderhoud
    Team Mens
    Coördinator STEM-land

Team Vrije tijd

  • Artikel 1: Het college van burgemeester en schepenen geeft toestemming voor de organisatie van Schoolfeest Klavertje 3 dat aanvangt zondag 25 mei 2025 13.00 uur en eindigt op zondag 25 mei 2025 17.00 uur te Basisschool Klavertje 3.

    Artikel 2: De organisator de toestemming te geven tot het schenken van alcoholische dranken en specifiek te wijzen op de regelgeving om geen alcoholische dranken te schenken aan jongeren onder de 16 jaar. Het schenken van sterke dranken is niet toegestaan. De organisator dient hier actief op te controleren (bv. door bandjes). 

    Artikel 3: De organisator op te dragen alle richtlijnen, voorwaarden en veiligheidsvoorschriften na te volgen zoals terug te vinden in het digitaal evenementenloket.
    Artikel 4: De organisator op te dragen de richtlijnen van noodplanning strikt te volgen, namelijk: 
    • De organisator maakt een inplantingsplan (volgens de richtlijnen op de website van Neteland) op en bezorgt dit minstens 60 dagen voor het evenement aan noodplanning@regioneteland.be.
    • De organisator ziet erop toe dat deelnemers en bezoekers reglementair parkeren. De toegangswegen voor de hulpdiensten moeten op elk moment bereikbaar blijven.
    • De organisator garandeert een vlotte doorgang voor de hulpdiensten en zorgt dat alle gebouwen bereikbaar blijven. Enkel obstakels die snel weg te nemen zijn (tafels, stoelen,…) mogen op de rijbaan worden opgesteld wanneer er minder van 4m vrije doorgang is.
    • De organisator voorziet een EHBO-koffer, de aanwezigheid van een medewerker met EBHO-kennis is vereist.

    Artikel 5: De organisator te belasten met de verantwoordelijkheid voor het afsluiten van een evenementenverzekering.

    Artikel 6: Op zondag 25 mei 2025 van 08.00 uur tot 19.00 uur zullen aangepaste verkeersmaatregelen gelden in de straat Dorp, zijnde:
    - de straat zal afgesloten worden voor het verkeer tussen Kerkepad en Nieuwbaan.

    Artikel 7: Artikel 6 geldt niet voor de motorvoertuigen van politie, hulpdiensten, brandweer en de dringend opgeroepen geneesheren.

    Artikel 8: De maatregelen uit artikel 6 en 7 zullen gesignaleerd worden met:

    - een afzethek met C3-bord en onderbord "uitgezonderd hulpdiensten"

    • aan het kruispunt Dorp/Kerkepad
    • aan het kruispunt Dorp/Nieuwbaan.

    - een afzethek met F45-bord en onderbord (uitgezonderd plaatselijk verkeer)

    • aan het kruispunt Dorp/Ter Duinen.

    Artikel 9: Het verkeer zal omgeleid worden via Ter Duinen, Kastanjelaan en Nieuwbaan. Hiervoor zullen de nodige omleidingspijlen geplaatst worden.
    Artikel 10: Op zondag 25 mei 2025 van 08.00 uur tot 19.00 uur zal een parkeerverbod ingericht worden in Dorp tussen Kerkepad en Nieuwbaan.

    Artikel 11: De maatregel van artikel 10 zal gesignaleerd worden met een E3-bord en onderbord GXa volgens bijgevoegd plan.

    Artikel 12: Aan de organisator wordt gevraagd om de geleverde afzethekken, verkeersborden en omleidingspijlen volgens het goedgekeurde plan te plaatsen bij aanvang van het evenement en na afloop terug te verwijderen en de straat vrij te maken. 

    Artikel 13: Dit politiereglement zal in de gemeente bekendgemaakt worden overeenkomstig het decreet lokaal bestuur.

    Artikel 14: Afschriften ervan zullen overgemaakt worden aan de griffies van de correctionele en politierechtbank van Turnhout.

    Artikel 15: Een afschrift van dit besluit wordt bezorgd aan:

    Team Ruimte & Vergunningen

    Team Uitvoering & Onderhoud

    Team Vrije tijd

    Wijkpost politie

    Brandweer zone Kempen

    Noodplanningsambtenaar 

    Kapitein brandweer

    Team Informatie & Communicatie

    Team Secretariaat

    Betrokkene

  • Artikel 1: Het college van burgemeester en schepenen geeft toestemming voor de organisatie van KempenAIR ballonfestival dat aanvangt 27 juni 2025 15.00 uur en eindigt op 29 juni 2025 23.45 uur te Pullaard.

    Artikel 2: De organisator de toestemming te geven tot het schenken van alcoholische dranken en specifiek te wijzen op de regelgeving om geen alcoholische dranken te schenken aan jongeren onder de 16 jaar en geen sterke dranken te schenken aan jongeren onder de 18 jaar. De organisator dient hier actief op te controleren (bv. door bandjes). 

    Artikel 3: Een afwijking toe te staan van de geluidsnorm voor het evenement op 27 juni 2025 van 15.00 uur tot 28 juni 2025 01.00 uur, van 28 juni 2025 11.00 uur tot 29 juni 2025 01.00 uur en van 29 juni 2025 11.00 uur tot 29 juni 2025 23.45 uur tot maximaal 95 dB(A)L. 95 dB met een bijkomende dB(c) weging op het evenement van 107 dB(C), gemeten als LCeq, 15 min bij 95 dB(A). Zo blijft de overlast van bastonen bij de buurtbewoners beperkt. 

    Artikel 4: Deze afwijking toe te staan als aan volgende voorwaarden voldaan worden:

    • Gedurende het hele evenement het geluidsvolume meten;
    • Het gemeten geluidsvolume is gedurende het hele evenement zichtbaar voor de persoon die het volume bedient;
    • Het gemeten geluidsvolume wordt voor de ganse duur van de activiteit bewaard.
    Artikel 5: De organisator op te dragen alle richtlijnen, voorwaarden en veiligheidsvoorschriften na te volgen zoals terug te vinden in het digitaal evenementenloket.
    Artikel 6: De organisator op te dragen de richtlijnen van noodplanning strikt te volgen, namelijk:
    De organisator maakt een inplantingsplan (volgens de richtlijnen op de website van Neteland) op en bezorgt dit minstens 60 dagen voor het evenement aan noodplanning@regioneteland.be. De organisator maakt een veiligheidsplan op. De organisator is aanwezig op het veiligheidsoverleg met noodplanningscoördinator en betrokken hulpdiensten. Tijdens dit overleg bespreken zij de op te volgen richtlijnen. De organisator houdt zich aan deze richtlijnen. Er volgt een controle voor de aanvang van het evenement. Voor aanvang van het evenement zal een veiligheidsrondgang met de hulpdiensten worden georganiseerd. De organisator verleent hiervoor zijn medewerking en volgt de afspraken die tijdens deze rondgang worden gemaakt nauwgezet op.

    Artikel 7: Toelating te geven aan KempenAIR VZW voor verschillende luchtactiviteiten op 27, 28 en 29 juni 2025 boven grondgebied Grobbendonk om een vergunning te bekomen bij Federale Overheidsdienst Mobiliteit en vervoer, Directoraat-generaal Luchtvaart en Dienst Luchtruim voor de luchtactiviteiten.

    Artikel 8: Van vrijdag 27 juni 2025 - 12.00 uur tot en met zondag 29 juni 2025 - 24.00 uur zullen aangepaste verkeersmaatregelen gelden in Boshoven, Pullaard, Heirbaan en Hertestraat, zijnde:

    - in deze straten zal een parkeerverbod ingericht worden met E3-borden
    - bijkomend zal een snelheidsbeperking van 30km/uur ingevoerd worden met C43-borden 
    - er zal enkelrichtingsverkeer ingevoerd worden met F19-borden (éénrichtingsverkeer) en C1-borden (verboden richting voor iedere bestuurder). Onder de C1-borden moet een onderbord M12 (uitgezonderd fietsers, bromfietsers klasse A en speedpedelecs)  of M3 (uitgezonderd fietsers en bromfietsers klasse A)  gehangen worden.

    • in Boshoven vanop de Heirbaan richting Boudewijnlaan (Pulle) 
    • in Pullaard vanuit Boshoven richting Heirbaan
    • in de Heirbaan vanuit Pullaard richting Hertestraat

    Artikel 9: Van vrijdag 27 juni 2025 - 12.00 uur tot en met zondag 29 juni 2025 - 24.00 uur zal bijkomend een parkeerverbod ingericht worden in:

    - Boshovensebaan
    - Heirbaan (2)
    - Warme Handstraat

    Artikel 10: Voor het plaatsen van de signalisatie op grondgebied Zandhoven moet bij het lokaal bestuur Zandhoven toelating gevraagd worden. Naar analogie met vorige editie kunnen, indien gewenst, richtingaanwijzers naar E34, E313, Zandhoven, Grobbendonk en Vorselaar geplaatst worden op het kruispunt Boudewijnlaan/Boshovensebaan.

    Artikel 11: De bewoners van de betrokken straten en zijstraten ontvangen van de organisator een brief met info omtrent de hinder die het evenement veroorzaakt.

    Artikel 12: Aan de organisator wordt gevraagd om de geleverde afzethekken, verkeersborden en omleidingspijlen volgens het goedgekeurde plan te plaatsen bij aanvang van het evenement en na afloop terug te verwijderen en de straat vrij te maken. 

    Artikel 13: Dit politiereglement zal in de gemeente bekendgemaakt worden overeenkomstig het decreet lokaal bestuur.

    Artikel 14: Afschriften ervan zullen overgemaakt worden aan de griffies van de correctionele en politierechtbank van Turnhout.

    Artikel 15: Een afschrift van dit besluit wordt bezorgd aan:

    Team Ruimte & Vergunningen

    Team Uitvoering & Onderhoud

    Wijkpost politie

    Brandweer zone Kempen

    Noodplanningsambtenaar 

    Kapitein brandweer

    Betrokkene

  • Artikel 1: Het college van burgemeester en schepenen geeft toestemming voor de organisatie van straatfeest Hendrik Conscience dat aanvangt 23 augustus 2025 09.00 uur en eindigt op 23 augustus 2025 24.00 uur.

    Artikel 2: De organisator toestemming te geven tot het schenken van alcoholische dranken en specifiek te wijzen op de regelgeving om geen alcoholische dranken te schenken aan jongeren onder de 16 jaar. De organisator dient hier actief op te controleren. 

    Artikel 3: De organisator op te dragen om de richtlijnen van noodplanning te volgen namelijk:

    De organisator garandeert een vlotte doorgang voor de hulpdiensten en zorgt dat alle gebouwen bereikbaar blijven. Enkel obstakels die snel weg te nemen zijn (tafels, stoelen,…) mogen op de rijbaan worden opgesteld wanneer er minder van 4m vrije doorgang is.

    Artikel 4: De organisator op te dragen alle richtlijnen, voorwaarden en veiligheidsvoorschriften na te volgen zoals terug te vinden in het digitaal evenementenloket.

    Artikel 5: De uitreiking van de subsidie buurt- en straatfeesten toe te staan, aangezien aan de voorwaarden voldaan wordt zoals vermeld in het subsidiereglement straat- en buurtfeesten.

    Artikel 6: De organisator op te dragen om aan te tonen dat de subsidie gebruikt wordt voor het dragen van de kosten van het straatfeest.

    Artikel 7: Van 23 augustus 2025 - 09.00 uur tot 24 augustus 2025 - 12.00 uur zullen aangepaste verkeersmaatregelen gelden in de Hendrik Consciencestraat, zijnde:

    - de Hendrik Consciencestraat zal afgesloten worden voor het verkeer, inclusief fietsers en bromfietsers
    - het verkeer zal omgeleid worden via Hoevepad, Van Craeyenhemstraat en Rubensstraat.

    Artikel 8: Artikel 7 geldt niet voor de motorvoertuigen van politie, hulpdiensten, brandweer en de dringend opgeroepen geneesheren.

    Artikel 9: De maatregelen uit artikel 7 en 8 zullen aangeduid worden met:

    - de nodige omleidingspijlen F41

    - een afzethek met C3-bord en onderbord "uitgezonderd hulpdiensten":

    • aan het kruispunt Hendrik Consciencestraat/Hoevepad
    • aan het kruispunt Hendrik Consciencestraat/Rubensstraat.

    Artikel 10: Deze maatregelen zullen gesignaleerd worden volgens bijgevoegd plan.

    Artikel 11: Aan de organisator wordt gevraagd om de geleverde afzethekken, verkeersborden en omleidingspijlen volgens het goedgekeurde plan te plaatsen bij aanvang van het evenement en na afloop terug te verwijderen en de straat vrij te maken.

    Artikel 12: Deze maatregelen zullen in de gemeente bekendgemaakt worden overeenkomstig het decreet lokaal bestuur.

    Artikel 13: De maatregelen zullen aangekondigd worden via facebook en Hoplr.

    Artikel 14: Afschriften ervan zullen overgemaakt worden aan de griffies van de correctionele en politierechtbank van Turnhout.

    Artikel 15: Een afschrift van dit besluit wordt bezorgd aan:
    Team Ruimte & Vergunningen
    Team Uitvoering & Onderhoud
    Team Vrije tijd
    Wijkpost politie
    Brandweer zone Kempen
    Noodplanningsambtenaar
    Organisator

  • Artikel 1: Het college van burgemeester en schepenen geeft toestemming voor de organisatie van Beerpong Toernooi dat aanvangt 1 mei 2025 19.00 uur en eindigt op 2 mei 2025 03.00 uur te Jeugdhuis Lido (binnen en buiten).

    Artikel 2: De organisator de toestemming te geven tot het schenken van alcoholische dranken en specifiek te wijzen op de regelgeving om geen alcoholische dranken te schenken aan jongeren onder de 16 jaar en geen sterke dranken te schenken. De organisator dient hier actief op te controleren (bv. door bandjes). 

    Artikel 3: Een afwijking toe te staan van de geluidsnorm voor het evenement op 1 mei 2025 van 19.00 uur tot 2 mei 2025 03.00 uur tot maximaal 95 dB(A)L. 95 dB met een bijkomende dB(c) weging op het evenement van 107 dB(C), gemeten als LCeq, 15 min bij 95 dB(A). Zo blijft de overlast van bastonen bij de buurtbewoners beperkt. (dB(c) weging geldt enkel tijdens de uren dat het evenement buiten plaatsvindt (19.00 uur tot max 01.00 uur)

    Artikel 4: Deze afwijking toe te staan als aan volgende voorwaarden voldaan worden:

    • Gedurende het hele evenement het geluidsvolume meten;
    • Het gemeten geluidsvolume is gedurende het hele evenement zichtbaar voor de persoon die het volume bedient;
    • Het gemeten geluidsvolume wordt voor de ganse duur van de activiteit bewaard;
    • De buitenactiviteiten plaatsvinden tot ten laatste 01.00 uur;
    • De deuren van het gebouw gesloten blijven om geluidsoverlast te vermijden.
    Artikel 5: De organisator op te dragen alle richtlijnen, voorwaarden en veiligheidsvoorschriften na te volgen zoals terug te vinden in het digitaal evenementenloket.
    Artikel 6: De organisator op te dragen de richtlijnen van noodplanning strikt te volgen, namelijk:

    De organisator respecteert de opgelegde maximale capaciteit van het terrein en/of de binnenlocatie. Hij neemt acties om op elk moment inzicht te hebben op het aantal aanwezigen.
    De capaciteit van het jeugdhuis is bepaald op:

    - Zittend publiek: maximum 70 personen
    - Staand publiek: maximum 210 personen

    Opmerking: De staande capaciteit van 210 personen kan enkel bereikt worden indien het jeugdhuis volledig is leeggemaakt van alle meubilair (krukken, tafels, snooker, …). Dit meubilair kan dan niet in de doorgang backstage staan, anders valt deze bijkomende evacuatieweg van de grote zaal weg.

    Artikel 7: De organisator op te dragen de richtlijnen van politie strikt te volgen, namelijk:

    De politie legt in haar voorwaarden op dat de organisator minstens 2 personen vrijwillige security inzet. Deze personen dienen aan volgende voorwaarden te voldoen:

    - Deze vrijwilligers hebben de nodige maturiteit om problemen in de kiem te smoren.
    - Deze vrijwilligers blijven nuchter tijdens het evenement.
    - Deze vrijwilligers hebben geen andere taak dan toezicht houden tijdens het evenement.
    - Deze vrijwilligers zijn vestimentair te onderscheiden van de bezoekers en andere medewerkers. Bv. door een fluovestje
    - Deze vrijwilligers zijn het directe aanspreekpunt voor de hulpdiensten bij eventuele calamiteiten.

    Artikel 8: De organisator te belasten met de verantwoordelijkheid voor het afsluiten van een evenementenverzekering.

    Artikel 9: Een afschrift van dit besluit wordt bezorgd aan:

    Team Vrije tijd
    Noodplanningsambtenaar
    Team Secretariaat

  • Artikel 1: Het college van burgemeester en schepenen geeft toestemming voor de organisatie van At the moment, house en techno fuif dat aanvangt 21 februari 2025 21.00 uur en eindigt op 22 februari 2025 03.00 uur te Jeugdhuis Lido.

    Artikel 2: De organisator de toestemming te geven tot het schenken van alcoholische dranken en specifiek te wijzen op de regelgeving om geen alcoholische dranken te schenken aan jongeren onder de 16 jaar en geen sterke dranken te schenken. De organisator dient hier actief op te controleren (bv. door bandjes). 

    Artikel 3: Een afwijking toe te staan van de geluidsnorm voor het evenement op 21 februari 2025 21.00 uur en eindigt op 22 februari 2025 03.00 uur tot maximaal 95 dB(A)L. 

    Artikel 4: Deze afwijking toe te staan als aan volgende voorwaarden voldaan worden:

    • Gedurende het hele evenement het geluidsvolume meten;
    • Het gemeten geluidsvolume is gedurende het hele evenement zichtbaar voor de persoon die het volume bedient;
    • Het gemeten geluidsvolume wordt voor de ganse duur van de activiteit bewaard.
    Artikel 5: De organisator op te dragen alle richtlijnen, voorwaarden en veiligheidsvoorschriften na te volgen zoals terug te vinden in het digitaal evenementenloket.
    Artikel 6: De organisator op te dragen de richtlijnen van noodplanning strikt te volgen, namelijk:

    De organisator respecteert de opgelegde maximale capaciteit van het terrein en/of de binnenlocatie. Hij neemt acties om op elk moment inzicht te hebben op het aantal aanwezigen.

    De organisator bezorgt ten laatste 14 dagen voor de start van het evenement het ingevulde formulier 'Aanvraag toestemming van de burgemeester voor het uitvoeren van bewakingsactiviteiten door effectieve leden van de vereniging of personen die een effectieve en aanwijsbare band hebben met de vereniging’ zodat de politie dit kan evalueren.

    De politie legt in haar voorwaarden op dat de organisator minstens 2 personen vrijwillige security inzet. Deze personen voldoen aan volgende voorwerpen:
    - Deze vrijwilligers hebben de nodige maturiteit om problemen in de kiem te smoren
    - Deze vrijwilligers blijven nuchter tijdens het evenement.
    - Deze vrijwilligers hebben geen andere taak dan toezicht houden tijdens het evenement.
    - Deze vrijwilligers zijn vestimentair te onderscheiden van de bezoekers en andere medewerkers. Bv. door een fluovestje
    - Deze vrijwilligers zijn het directe aanspreekpunt voor de hulpdiensten bij eventuele calamiteiten.

    Alle voorbeelddocumenten, richtlijnen en toelichting over deze veiligheidsmaatregelen vind je op www.regioneteland.be/vrijetijd/evenementen/evenementenloket.

    Artikel 7: De organisator op te dragen de richtlijnen van politie strikt te volgen, namelijk:

    De organisator voorziet een inzet van vrijwillige security. Voor een voorafgaandelijke screening bezorgt de organisator ten laatste 14 dagen voor start van het evenement het ingevulde formulier 'Toestemming vrijwilligers veiligheidsdienst’ zodat de politie dit kan evalueren.

    - Deze vrijwilligers hebben de nodige maturiteit om problemen in de kiem te smoren
    - Deze vrijwilligers blijven nuchter tijdens het evenement.
    - Deze vrijwilligers hebben geen andere taak dan toezicht houden tijdens het evenement.
    - Deze vrijwilligers zijn vestimentair te onderscheiden van de bezoekers en andere medewerkers. Bv. door een fluovestje
    - Deze vrijwilligers zijn het directe aanspreekpunt voor de hulpdiensten bij eventuele calamiteiten.

    Artikel 8: De organisator te belasten met de verantwoordelijkheid voor het afsluiten van een evenementenverzekering.

    Artikel 9: Een afschrift van dit besluit wordt bezorgd aan:

    Team Vrije tijd
    Noodplanningsambtenaar
    Team Informatie & Communicatie
    Team Secretariaat

  • Artikel 1: Het college van burgemeester en schepenen geeft toestemming voor de organisatie van Champagne en Oesterfeest dat aanvangt 25 januari 2025 12.30 uur en eindigt op 25 januari 2025 20.00 uur te Den Herberg.

    Artikel 2: De organisator de toestemming te geven tot het schenken van alcoholische dranken en specifiek te wijzen op de regelgeving om geen alcoholische dranken te schenken aan jongeren onder de 16 jaar. De organisator dient hier actief op te controleren (bv. door bandjes). 

    Artikel 3: De organisator op te dragen alle richtlijnen, voorwaarden en veiligheidsvoorschriften na te volgen zoals terug te vinden in het digitaal evenementenloket.

    Artikel 4: De organisator op te dragen de richtlijnen van noodplanning strikt te volgen, namelijk:

    De organisator ziet erop toe dat deelnemers en bezoekers reglementair parkeren. De toegangswegen voor de hulpdiensten moeten op elk moment bereikbaar blijven. De organisator voorziet een EHBO-koffer.

    Artikel 5: De organisator op te dragen de richtlijnen van erfgoed op te volgen namelijk:

    Deze activiteit word positief geadviseerd met de volgende voorwaarden:

    • Op de site mag niet gekookt worden. Enkel voedingswaarden die ready to eat zijn kunnen verkocht worden.

    • De organisator roept op om te voet of met de fiets te komen naar het evenement.

    • De organisator zorgt ervoor dat de site hersteld is na het evenement, en dat er geen oesterschelpen of ander afval overblijft.

    Artikel 6: De organisator te belasten met de verantwoordelijkheid voor het afsluiten van een evenementenverzekering.

    Artikel 7: De organisator de toestemming te geven voor het gebruik van vuurkorven. 

    Artikel 8: Een afschrift van dit besluit wordt bezorgd aan:

    Noodplanningsambtenaar 

    Erfgoedcel

    Betrokkene

  • Artikel 1: Het college van burgemeester en schepenen geeft toestemming voor de organisatie van Optreden Bad Samaritans dat aanvangt 19 april 2025 20.00 uur en eindigt op 19 april 2025 23.45 uur te harmonielokaal van Grobbendonk.

    Artikel 2: De organisator de toestemming te geven tot het schenken van alcoholische dranken en specifiek te wijzen op de regelgeving om geen alcoholische dranken te schenken aan jongeren onder de 16 jaar. De organisator dient hier actief op te controleren (bv. door bandjes). 

    Artikel 3: Een afwijking toe te staan van de geluidsnorm voor het evenement op 19 april 2025 van 20.00 uur tot 23.45 uur tot maximaal 95 dB(A)L. 

    Artikel 4: Deze afwijking toe te staan als aan volgende voorwaarden voldaan worden:

    • Gedurende het hele evenement het geluidsvolume meten;
    • Het gemeten geluidsvolume is gedurende het hele evenement zichtbaar voor de persoon die het volume bedient;
    • Het gemeten geluidsvolume wordt voor de ganse duur van de activiteit bewaard.

    Artikel 5: De organisator op te dragen alle richtlijnen, voorwaarden en veiligheidsvoorschriften na te volgen zoals terug te vinden in het digitaal evenementenloket. 

    Artikel 6: De organisator op te dragen de richtlijnen van noodplanning strikt te volgen, namelijk:

    De organisator respecteert de opgelegde maximale capaciteit van het terrein en/of de binnenlocatie. Hij neemt acties om op elk moment inzicht te hebben op het aantal aanwezigen.

    Artikel 7: De organisator te belasten met de verantwoordelijkheid voor het afsluiten van een evenementenverzekering.

    Artikel 8: Een afschrift van dit besluit wordt bezorgd aan:

    Noodplanningsambtenaar 

    Betrokkene

Team Mens

  • Artikel 1: Het college van burgemeester en schepenen beslist de loting van de gezworenen in openbare zitting te laten doorgaan op 20 januari 2025 om 14:15u in de collegezaal van de oude pastorij. Burgemeester Marianne Verhaert verricht de loting en wordt bijgestaan door schepenen Brent Wouters en Paulien Vervoort.

    Artikel 2: Een afschrift van dit besluit wordt bezorgd aan:

    Team Mens

Team Financieel Management

  • Artikel 1: Goedkeuring toetreding tot raamcontract bij aankoopcentrale de stad Brugge. De gegunde firma hierbij is Inetum RealDolmen Belgium, Vaucampslaan 42 te Huizingen. 

    Artikel 2: De gemeente doet een beroep op de aankoopcentrale van de stad Brugge voor de aankoop van software aangeboden via de raamovereenkomst “Raamovereenkomst voor het ter beschikkings stellen van software" (Bestek: Stad Brugge - ICT Raamcontract 2025-2031 – 02 Licenties BRUGGE-2024-017-SVC).

    Artikel 3: Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering. De uitvoering dient te gebeuren conform het bestek.

    Artikel 4: Goedkeuring om te starten vanaf 13 januari 2025. De overeenkomst heeft een looptijd van 3 jaar en kan 3 maal stilzwijgend verlengd worden voor telkens 1 jaar met een maximum van totaal 6 jaren (einde 2031).

    Artikel 5: Uitvoering van het contract volgens de modaliteiten voorzien in het bestek.

    Artikel 6: Een afschrift van dit besluit wordt bezorgd aan:

    Team Financieel Management
    Team Informatie & Communicatie
    Aankoopcentrale Stad Brugge
    Betrokken firma: Inetum RealDolmen Belgium

  • Artikel 1: Goedkeuring van de bestellijst exploitatie van 13 januari 2025.

    Artikel 2: Goedkeuring van de bestellijst investering van 13 januari 2025.

  • Artikel 1: Goedkeuring van de opbrengsten van 2024016534 tot en met 2024017139 (2024) en 2025000001 tot en met 2025000060 (2025).

  • Artikel 1: Goedkeuring van de kosten van 20 december 2024 tot en met 9 januari 2025 (2024 en 2025).

Onderwijs

  • C.K. - vaste benoeming - goedkeuring

    Artikel 1: Betrokkene wordt met ingang van 1 januari 2025 in vast verband benoemd aan het gemeentelijk basisonderwijs van Grobbendonk, in het ambt van leermeester Islamitische godsdienst voor een prestatie van:
    - 6/24 lestijden in de gemeentelijke basisschool KLIM-OP, Berdenweg 5 te 2288 Bouwel.

    Artikel 2: Een afschrift van dit besluit wordt bezorgd aan:
    Departement Onderwijs
    KLIM-OP Bouwel
    Betrokken personeelslid

  • Artikel 1: Kennisname van de in bijlage gevoegde lijst en bekrachtiging voor zover vereist.

  • L.P. - TAO - goedkeuring

    Artikel 1: Betrokkene, wonende Dobbelhoefweg 45 te 2280 Grobbendonk, neemt voor 10/24 lestijden TAO als onderwijzer in de gemeentelijke basisschool Grobbendonk voor de periode van 1 januari 2025 tot en met 15 januari 2025.

    Artikel 2: Een afschrift van dit besluit wordt bezorgd aan:
    KLIM-OP Bouwel

  • R.d.B. - TAO - goedkeuring

    Artikel 1: Betrokkene, wonende te Kerkeveldstraat 10 - 2280 Grobbendonk, neemt voor 24/24 lestijden TAO als onderwijzer in de gemeentelijke basisschool Grobbendonk voor de periode van 1 januari 2025 tot en met 31 januari 2025.

    Artikel 2: Een afschrift van dit besluit wordt bezorgd aan:
    KLIM-OP Bouwel

  • D.L. - ziekteverlof - goedkeuring

    Artikel 1: Betrokkene, wonende te Zandheide 22 - 2243 Pulle, is afwezig in de gemeentelijke basisschool Grobbendonk voor de periode van 6 januari 2025 tot en met 31 januari 2025.

    Artikel 2: Een afschrift van dit besluit wordt bezorgd aan:

    KLIM-OP Bouwel

  • I.V. - ziekteverlof - goedkeuring

    Artikel 1: Betrokkene, wonende te Heidelaan 23 - 2280 Grobbendonk, is afwezig in de gemeentelijke basisschool Grobbendonk voor de periode van 1 januari 2025 tot en met 30 juni 2025.

    Artikel 2: Een afschrift van dit besluit wordt bezorgd aan:

    KLIM-OP Bouwel

  • Artikel 1: Betrokkene, Kerkeveldstraat 10 te 2280 Grobbendonk, wordt tijdelijk aangesteld als directie (ad interim) voor 24/24 in de gemeentelijke basisschool Grobbendonk voor de periode van 1 januari 2025 tot en met 31 januari 2025.

    Artikel 2: Een afschrift van dit besluit wordt bezorgd aan:

    KLIM-OP Bouwel

  • Artikel 1: Betrokkene 1, Riemenstraat 24G te 2290 Vorselaar, wordt tijdelijk aangesteld als onderwijzer voor 4/24 lestijden in de gemeentelijke basisschool Bouwel ter vervanging van betrokkene 2, Berkendreef 33 te 2288 Bouwel, vanaf 1 december 2024 t.e.m. einde loopbaanonderbreking van deze laatste.

    Artikel 2: Een afschrift van dit besluit wordt bezorgd aan:

    KLIM-OP Bouwel

  • Artikel 1: Betrokkene 1, Oudstrijdersstraat 12 te 2280 Grobbendonk, wordt tijdelijk aangesteld als onderwijzer voor 24/24 lestijden in de gemeentelijke basisschool Grobbendonk ter vervanging van betrokkene 2, Heidelaan 23 te 2280 Grobbendonk, die afwezig is wegens ziekte van 1 januari 2025 tot en met 30 juni 2025.

    Artikel 2: Een afschrift van dit besluit wordt bezorgd aan:

    KLIM-OP Bouwel

  • Artikel 1: Betrokkene 1, Dobbelhoefweg 45 te 2280 Grobbendonk, wordt tijdelijk aangesteld als ICT-coördinator vacante uren voor 6/36 klokuren in de gemeentelijke basisschool Grobbendonk vanaf 1 januari 2025 tot en met 15 januari 2025.

    Artikel 2: Betrokkene 1, Dobbelhoefweg 45 te 2280 Grobbendonk, wordt tijdelijk aangesteld als onderwijzer in de aanvangsbegeleiding voor 3/24 lestijden in de gemeentelijke basisschool Grobbendonk ter vervanging van betrokkene 2, Kerkeveldstraat 10 te 2280 Grobbendonk die TAO neemt vanaf 1 januari 2025 tot en met 15 januari 2025. 

    Artikel 3: Betrokkene 1, Dobbelhoefweg 45 te 2280 Grobbendonk, wordt tijdelijk aangesteld als ICT-coördinator vacante uren voor 5/36 klokuren in de gemeentelijke basisschool Bouwel vanaf 1 januari 2025 tot en met 15 januari 2025.

    Artikel 4: Een afschrift van dit besluit wordt bezorgd aan:

    KLIM-OP Bouwel

  • Artikel 1: Betrokkene 1, Merellaan 10A te 2288 Bouwel, wordt tijdelijk aangesteld als kleuteronderwijzer voor 11/24 lestijden in de gemeentelijke basisschool Bouwel, ter vervanging van de deeltijdse loopbaanonderbreking van betrokkene 2, Kapelstraat 18 te 2242 Pulderbos, vanaf 1 september 2024 t.e.m. einde loopbaanonderbreking van deze laatste.

    Artikel 2: Betrokkene 1, Merellaan 10A te 2288 Bouwel, wordt tijdelijk aangesteld als kleuteronderwijzer voor 11/24 lestijden in de gemeentelijke basisschool Bouwel ter vervanging van betrokkene 3, Grote Heibergstraat 21 te 2235 Hulshout die 11/24 TAO neemt voor het schooljaar 2024 – 2025.

    Artikel 3: Betrokkene 1, Merellaan 10A te 2288 Bouwel, wordt tijdelijk aangesteld als kleuteronderwijzer voor 1/24 lestijden in de gemeentelijke basisschool Grobbendonk ter vervanging van betrokkene 4, Kretbosstraat 56A te 2280 Grobbendonk, van 1 januari 2025 tot en met einde loopbaanonderbreking van deze laatste.

    Artikel 4: Een afschrift van dit besluit wordt bezorgd aan:

    KLIM-OP Bouwel

  • Artikel 1: Betrokkene 1, Ter Voort 43 te 2260 Westerlo, wordt tijdelijk aangesteld als onderwijzer voor 12/24 lestijden in de gemeentelijke basisschool Grobbendonk ter vervanging van betrokkene 2, Quinten Matsyslaan 80 te 2280 Grobbendonk, vanaf 1 september 2024 t.e.m. einde loopbaanonderbreking van deze laatste.

    Artikel 2: Betrokkene 1, Ter Voort 43 te 2260 Westerlo, wordt tijdelijk aangesteld als onderwijzer voor 12/24 lestijden in de gemeentelijke basisschool Grobbendonk ter vervanging van betrokkene 3, Kerkeveldstraat 10 te 2280 Grobbendonk, die TAO neemt vanaf 1 januari 2025 tot en met 31 januari 2025.

    Artikel 3: Een afschrift van dit besluit wordt bezorgd aan:

    KLIM-OP Bouwel

  • Artikel 1: Betrokkene 1, Dorp 62 te 2288 Bouwel, wordt tijdelijk aangesteld als onderwijzer voor 6/24 lestijden in de gemeentelijke basisschool Grobbendonk ter vervanging van betrokkene 2, Kerkeveldstraat 10 te 2280 Grobbendonk, die 18/24 TAO neemt voor de periode van 1 januari 2025 tot en met 31 januari 2025.

    Artikel 2: Betrokkene 1, Dorp 62 te 2288 Bouwel , wordt tijdelijk aangesteld als onderwijzer ondersteuning kerntaak voor 3/24 lestijden in de gemeentelijke basisschool Grobbendonk ter vervanging van betrokkene 2, Kerkeveldstraat 10 te 2280 Grobbendonk, die 3/24 TAO neemt voor de periode van 1 januari 2025 tot en met 31 januari 2025.

    Artikel 3: Betrokkene 1, Dorp 62 te 2288 Bouwel, wordt tijdelijk aangesteld als onderwijzer voor 12/24 lestijden in de gemeentelijke basisschool Grobbendonk voor de periode van 1 januari 2025 tot en met 30 juni 2025.

    Artikel 4: Betrokkene 1, Dorp 62 te 2288 Bouwel, wordt tijdelijk aangesteld als zorgcoördinator vanuit de stimulus van de scholengemeenschap voor 1/36 klokuren in de gemeentelijke basisschool Grobbendonk voor de periode van 1 januari 2025 tot en met 31 januari 2025.

    Artikel 5: Betrokkene 1, Dorp 62 te 2288 Bouwel, wordt tijdelijk aangesteld als zorgcoördinator voor 2/36 klokuren in de gemeentelijke basisschool Grobbendonk voor de periode van 1 januari 2025 tot en met 31 januari 2025.

    Artikel 6: Betrokkene 1, Dorp 62 te 2288 Bouwel, wordt tijdelijk aangesteld als zorgcoördinator voor 1/36 klokuren in de gemeentelijke basisschool Bouwel voor de periode van 1 januari 2025 tot en met 31 januari 2025.

    Artikel 7: Betrokkene 1, Dorp 62 te 2288 Bouwel, wordt tijdelijk aangesteld als beleidsondersteuner voor 1/36 klokuren in de gemeentelijke basisschool Bouwel voor de periode van 1 januari 2025 tot en met 31 januari 2025.

    Artikel 8: Een afschrift van dit besluit wordt bezorgd aan:

    KLIM-OP Bouwel

  • Artikel 1: Betrokkene 1, Koestraat 115 te 2270 Herenthout, wordt tijdelijk aangesteld als zorgcoördinator voor 5/36 klokuren in de gemeentelijke basisschool Grobbendonk voor de periode van 1 januari 2025 tot en met 15 januari 2025.

    Artikel 2: Betrokkene 1, Koestraat 115 te 2270 Herenthout, wordt tijdelijk aangesteld als onderwijzer voor 10/24 lestijd in de gemeentelijke basisschool Grobbendonk, ter vervanging van betrokkene 2, Dobbelhoefweg 45 te 2280 Grobbendonk, die TAO neemt voor de periode van 1 januari 2025 tot en met 15 januari 2025.

    Artikel 3: Betrokkene 1, Koestraat 115 te 2270 Herenthout, wordt tijdelijk aangesteld als zorgcoördinator vanuit de stimulus scholengemeenschap voor 1/36 klokuren in de gemeentelijke basisschool Bouwel voor de periode van 1 januari 2025 tot en met 15 januari 2025.

    Artikel 4: Betrokkene 1, Koestraat 115 te 2270 Herenthout, wordt tijdelijk aangesteld als zorgcoördinator voor 1/36 klokuren in de gemeentelijke basisschool Bouwel voor de periode van 1 januari 2025 tot en met 15 januari 2025.

    Artikel 5: Betrokkene 1, Koestraat 115 te 2270 Herenthout, wordt tijdelijk aangesteld als beleidsondersteuner voor 4/36 klokuren in de gemeentelijke basisschool Bouwel voor de periode van 1 januari 2025 tot en met 15 januari 2025.

    Artikel 6: Betrokkene 1, Koestraat 115 te 2270 Herenthout, wordt tijdelijk aangesteld als kleuteronderwijzer 1/24 lestijd in de gemeentelijke basisschool Bouwel, ter vervanging van betrokkene 3, Kapelstraat 18 te 2242 Pulderbos, vanaf 1 september 2024 t.e.m. einde loopbaanonderbreking van deze laatste.

    Artikel 7: Betrokkene 1, Koestraat 115 te 2270 Herenthout, wordt tijdelijk aangesteld als onderwijzer voor 6/24 lestijden in de gemeentelijke basisschool Bouwel, ter vervanging van betrokkene 4, Berkendreef 33 te 2288 Bouwel, die loopbaanonderbreking medische bijstand neemt van 1 december 2024 tot en met 15 januari 2025.

    Artikel 8: Een afschrift van dit besluit wordt bezorgd aan:

    KLIM-OP Bouwel

  • Artikel 1: Betrokkene 1, Capuynestraat 25 te 2288 Bouwel, wordt tijdelijk aangesteld als kleuteronderwijzer voor 5/24 lestijden in de gemeentelijke basisschool Grobbendonk ter vervanging van betrokkene 2, Zandheide 22 te 2243 Pulle, die afwezig is wegens ziekte voor de periode vanaf 6 januari 2025 tot en met 15 januari 2025.

    Artikel 2: Betrokkene 1, Capuynestraat 25 te 2288 Bouwel, wordt tijdelijk aangesteld als beleidsondersteuner voor 13/36 klokuren in de gemeentelijke basisschool Grobbendonk van 1 januari 2025 tot en met 15 januari 2025.

    Artikel 3: Betrokkene 1, Capuynestraat 25 te 2288 Bouwel, wordt tijdelijk aangesteld als onderwijzer voor 2/24 lestijden in de gemeentelijke basisschool Bouwel ter vervanging van betrokkene 3, Berkendreef 33 te 2288 Bouwel, vanaf 1 december 2024 tot en met 15 januari 2025.

    Artikel 4: Betrokkene 1, Capuynestraat 25 te 2288 Bouwel, wordt tijdelijk aangesteld als kleuteronderwijzer AN voor 1/24 lestijden  in de gemeentelijke basisschool Bouwel van 1 oktober 2024 tot en met 15 januari 2025.

    Artikel 5: Betrokkene 1, Capuynestraat 25 te 2288 Bouwel, wordt tijdelijk aangesteld als onderwijzer AN voor 3/24 lestijden  in de gemeentelijke basisschool Bouwel van 1 oktober 2024 tot en met 15 januari 2025.

    Artikel 6: Een afschrift van dit besluit wordt bezorgd aan:

    KLIM-OP Bouwel

  • Artikel 1: Betrokkene, Ter Duinen 9 te 2288 Bouwel, wordt tijdelijk aangesteld als kinderverzorgster personeelswerkingsbudget voor 10/32 klokuren in de gemeentelijke basisschool Bouwel voor de periode van 7 januari 2025 tot en met 17 januari 2025.

    Artikel 2: Een afschrift van dit besluit wordt bezorgd aan:

    KLIM-OP Bouwel


Publicaties