DE GEMEENTERAAD
MOTIVERING
Om de aanvragen met betrekking tot pop-up bars op een correcte wijze te kunnen behandelen, is er nood aan een reglement.
Voorstel van reglement pop-up bars:
REGLEMENT POP-UP BAR
Definitie
Een pop-up bar kan een creatieve dynamiek en een nieuwe betekenis geven aan een plek of een buurt. De inrichting van de pop-up zaak is gericht op horeca. Een braakliggend terrein omvormen tot een gezellige bar of een pand tijdelijk ingericht als restaurant behoren allemaal tot de mogelijkheden. Er is enkel achtergrondmuziek toegelaten (meer info via team Ruimte & Vergunningen voor het bekomen van een uitbatingsvergunning horeca).
Een pop-up bar kan naast een plek om gezellig iets te drinken of eten ook een muzikaal programma met DJ’s, optredens, shows, … aanbieden.
Tussen 1 mei en 30 september kan een zomerbar georganiseerd worden.
Tussen 1 november en 31 maart kan een winterbar georganiseerd worden.
Een zomer- of winterbar kan maximaal 4 maanden duren.
Aanvraagperiode
Een pop-up bar voor de zomerperiode kan aangevraagd worden t.e.m. de laatste zondag van januari in het jaar waarop de aanvraag betrekking heeft. Het college van burgemeester en schepenen neemt een beslissing in februari van datzelfde jaar.
Een pop-up bar voor de winterperiode kan aangevraagd worden t.e.m. de laatste zondag van mei in het jaar waarop de aanvraag betrekking heeft. Het college van burgemeester en schepenen neemt een beslissing in juni van datzelfde jaar.
Je vraagt je pop-up bar aan via een evenementenaanvraag.
Evenementenvisie
Gemeente Grobbendonk werkt graag samen met organisatoren die met hun evenement bijdragen aan de missie en visie van Grobbendonk.
Publieksevenementen bieden een ideaal platform om de positionering van ons dorp te ondersteunen. Daarom zet Grobbendonk in op initiatieven die de kernwaarden van Grobbendonk versterken:
Grobbendonk ademt natuur en cultuur en heeft een groots verleden.
Via een ruim vrijetijdsaanbod voor inwoners, maar ook voor toeristen, geven we Grobbendonk een plaats in het lokale en regionale cultuurlandschap.
Grobbendonk brengt haar inwoners samen en zet nog meer in op onderlinge verbondenheid en solidariteit.
Grobbendonk legt de focus op evenementen die op één of andere manier inhoudelijk verrijkend en/of maatschappelijk relevant zijn of zorgen voor de economische stimulans van de lokale handel. Daarbij wordt de balans met genieten en verbondenheid in het oog gehouden voor alle leeftijden.
Beperkingen
Er wordt slechts één pop-up bar per deelgemeente per seizoen (winter/zomer) toegestaan.
Jouw locatie wordt maximum vier keer 30 dagen (120 dagen) per jaar gebruikt als horecazaak. Voor meer uitleg zie ‘vrijstelling omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen’, artikel 7.
Jouw locatie wordt veilig bevonden door bevoegde instanties.
De aanvraag gebeurt ten laatste op de laatste zondag van januari (zomerbar) of de laatste zondag van mei (winterbar).
Het college van burgemeester en schepenen kan de aanvrager opleggen om een akoestisch onderzoek (geluidsstudie) te laten uitvoeren door een erkende instantie. Op basis van deze studie wordt het maximum toegelaten geluidsvolume bepaald (kostenraming: 3.000 euro).
Je plaatst een geluidsmeter en registreert de gegevens. Deze gegevens worden wekelijks op eigen initiatief aan het lokaal bestuur bezorgd.
Je mag max. 4 keer een geluidsafwijking aanvragen voor de pop-up bar.
Bij inname van openbaar domein volg je de geldende retributie.
Het college van burgemeester en schepenen neemt een gemotiveerde beslissing over de aangevraagde openingsuren.
Toekenningscriteria
Het college van burgemeester en schepenen zal op basis van onderstaande criteria de beste bar selecteren:
Percentage |
Criterium |
Toelichting criterium |
30% |
De locatie van de pop-up bar. |
- De openbare veiligheid wordt gehandhaafd. - De rust voor omwonenden wordt gegarandeerd. - De openbare orde wordt niet aangetast (ecologisch verantwoord, milieuvriendelijk). |
30% |
De verankering van de kernwaarden van Grobbendonk. |
- De pop-up bar positioneert Grobbendonk als culturele en groene gemeente met oog voor het historisch verleden. - De pop-up bar geeft Grobbendonk een plaats in het regionale en lokale cultuurlandschap. - De pop-up bar brengt de inwoners van Grobbendonk samen en zet in op onderlinge verbondenheid en solidariteit. |
20% |
De economische stimulans van de lokale handel. |
- De pop-up bar zorgt voor een stimulans van de lokale economie. - De pop-up bar zorgt voor een meerwaarde op korte termijn in de lokale horeca, toerisme en middenstand. - De pop-up bar zet maximaal in op de aankoop van lokale producten en diensten. |
20% |
Ervaring en referenties. |
- Goede referenties van de uitbater uit het verleden. |
Het college van burgemeester en schepen kan ten allen tijde op een gemotiveerde wijze de aanvraag weigeren of een aanpassing ervan vragen.
Je stelt je kandidaat door jouw pop-up bar aan te vragen via een evenementenaanvraag.
Om je kandidatuur kracht bij te zetten en aan te geven hoe je inzet op bovenstaande criteria kan je een motivatienota toevoegen. Je kan ook bijkomende documenten, dossiers, voorbeelden, … bezorgen aan vrije.tijd@grobbendonk.be.
De beoordeling van de aanvragen gebeurt door een comité, samengesteld uit:
Burgemeester of zijn/ haar afgevaardigde;
Verantwoordelijke schepen;
Clusterverantwoordelijke Samenleving of zijn/ haar afgevaardigde;
Noodplanningscoördinator;
Onafhankelijk lid, aangeduid door het college.
De pop-up bar die de toelating krijgt van het college van burgemeester en schepenen, vraagt nadien de nodige vergunningen aan.
Vergunningen
- Uitbatingsvergunning horeca.
- Melding omgevingsvergunning voor de exploitatie van ingedeelde inrichtingen klasse 3 (Vlaremrubriek 32.1 voor muziekactiviteiten).
- Mogelijks dien je nog een bijkomende vergunning bij jouw omgevingsvergunning aan te vragen voor bijvoorbeeld een zware koelinstallatie, opslag gassen, lozen afvalwater, stookinstallatie, … Controleer dit voor je pop-up op https://vlaremwegwijzer.navigator.emis.vito.be.
- Bij inname openbaar domein volgt tevens een goedkeuring door het college van burgemeester en schepenen.
- De organisator dient rekening te houden met het Vlaams Reglement betreffende de Milieuvergunning en Afvalpreventie. Vanaf 1 januari 2020 is het gebruik van wegwerpbekers of -verpakkingen voor dranken verboden op evenementen. Enkel als de eventorganisator ze voor meer dan 90% inzamelt en laat recycleren, zijn ze nog toegestaan. Vanaf 1 januari 2022 wordt deze grens opgetrokken naar 95%.
Vrijstelling omgevingsvergunning stedenbouwkundige handelingen
Wie een pop-up horecazaak/bar opent, wordt vrijgesteld van een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen (artikel 7 van het vrijstellingenbesluit).
De duur van een pop-up horecazaak is vastgesteld op een maximale duur van vier periodes van dertig aaneengesloten dagen per kalenderjaar en voor zover niet strijdig met uitdrukkelijke voorwaarden van omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen.
Op de eerste dag van de plaatsing van de constructie en/of de functiewijziging begint de periode van dertig dagen te lopen, ongeacht of de functiewijziging de volle dertig dagen gebeurt of de constructie de volle dertig dagen geplaatst blijft. De periodes van dertig dagen kunnen aaneengesloten zijn, maar overlappen elkaar niet.
Het is noodzakelijk en aangeraden om vooraf contact op te nemen met het team Ruimte en Vergunningen van het lokaal bestuur Grobbendonk om te controleren of de geplande bestemming niet strijdig is met de bepalingen in het gewestplan, de plannen van aanleg (BPA) of ruimtelijke uitvoeringsplannen (RUP).
Overige initiatieven met betrekking tot tijdelijke horecagelegenheden
Duurt het initiatief minder dan twee weken, dan wordt het initiatief als evenement aangevraagd (meer info via team Vrije tijd).
Dit reglement is tevens niet van toepassing voor de tijdelijke uitbreiding van een bestaande horecazaak (meer info via team Ruimte & Vergunningen).
BESLUIT
Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
Artikel 1: Goedkeuring van het reglement pop-up bar, als volgt:
REGLEMENT POP-UP BAR
Definitie
Een pop-up bar kan een creatieve dynamiek en een nieuwe betekenis geven aan een plek of een buurt. De inrichting van de pop-up zaak is gericht op horeca. Een braakliggend terrein omvormen tot een gezellige bar of een pand tijdelijk ingericht als restaurant behoren allemaal tot de mogelijkheden. Er s enkel achtergrondmuziek toegelaten (meer info via team Ruimte & Vergunningen voor het bekomen van een uitbatingsvergunning horeca).
Een pop-up bar kan naast een plek om gezellig iets te drinken of eten ook een muzikaal programma met DJ’s, optredens, shows, … aanbieden.
Tussen 1 mei en 30 september kan een zomerbar georganiseerd worden.
Tussen 1 november en 31 maart kan een winterbar georganiseerd worden.
Een zomer- of winterbar kan maximaal 4 maanden duren.
Aanvraagperiode
Een pop-up bar voor de zomerperiode kan aangevraagd worden t.e.m. de laatste zondag van januari in het jaar waarop de aanvraag betrekking heeft. Het college van burgemeester en schepenen neemt een beslissing in februari van datzelfde jaar.
Een pop-up bar voor de winterperiode kan aangevraagd worden t.e.m. de laatste zondag van mei in het jaar waarop de aanvraag betrekking heeft. Het college van burgemeester en schepenen neemt een beslissing in juni van datzelfde jaar.
Je vraagt je pop-up bar aan via een evenementenaanvraag.
Evenementenvisie
Gemeente Grobbendonk werkt graag samen met organisatoren die met hun evenement bijdragen aan de missie en visie van Grobbendonk.
Publieksevenementen bieden een ideaal platform om de positionering van ons dorp te ondersteunen. Daarom zet Grobbendonk in op initiatieven die de kernwaarden van Grobbendonk versterken:
Grobbendonk ademt natuur en cultuur en heeft een groots verleden.
Via een ruim vrijetijdsaanbod voor inwoners, maar ook voor toeristen, geven we Grobbendonk een plaats in het lokale en regionale cultuurlandschap.
Grobbendonk brengt haar inwoners samen en zet nog meer in op onderlinge verbondenheid en solidariteit.
Grobbendonk legt de focus op evenementen die op één of andere manier inhoudelijk verrijkend en/of maatschappelijk relevant zijn of zorgen voor de economische stimulans van de lokale handel. Daarbij wordt de balans met genieten en verbondenheid in het oog gehouden voor alle leeftijden.
Beperkingen
Er wordt slechts één pop-up bar per deelgemeente per seizoen (winter/zomer) toegestaan.
Jouw locatie wordt maximum vier keer 30 dagen (120 dagen) per jaar gebruikt als horecazaak. Voor meer uitleg zie ‘vrijstelling omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen’, artikel 7.
Jouw locatie wordt veilig bevonden door bevoegde instanties.
De aanvraag gebeurt ten laatste op de laatste zondag van januari (zomerbar) of de laatste zondag van mei (winterbar).
Het college van burgemeester en schepenen kan de aanvrager opleggen om een akoestisch onderzoek (geluidsstudie) te laten uitvoeren door een erkende instantie. Op basis van deze studie wordt het maximum toegelaten geluidsvolume bepaald (kostenraming: 3.000 euro).
Je plaatst een geluidsmeter en registreert de gegevens. Deze gegevens worden wekelijks op eigen initiatief aan het lokaal bestuur bezorgd.
Je mag max. 4 keer een geluidsafwijking aanvragen voor de pop-up bar.
Bij inname van openbaar domein volg je de geldende retributie.
Het college van burgemeester en schepenen neemt een gemotiveerde beslissing over de aangevraagde openingsuren.
Toekenningscriteria
Het college van burgemeester en schepenen zal op basis van onderstaande criteria de beste bar selecteren:
Percentage |
Criterium |
Toelichting criterium |
30% |
De locatie van de pop-up bar. |
- De openbare veiligheid wordt gehandhaafd. - De rust voor omwonenden wordt gegarandeerd. - De openbare orde wordt niet aangetast (ecologisch verantwoord, milieuvriendelijk). |
30% |
De verankering van de kernwaarden van Grobbendonk. |
- De pop-up bar positioneert Grobbendonk als culturele en groene gemeente met oog voor het historisch verleden. - De pop-up bar geeft Grobbendonk een plaats in het regionale en lokale cultuurlandschap. - De pop-up bar brengt de inwoners van Grobbendonk samen en zet in op onderlinge verbondenheid en solidariteit. |
20% |
De economische stimulans van de lokale handel. |
- De pop-up bar zorgt voor een stimulans van de lokale economie. - De pop-up bar zorgt voor een meerwaarde op korte termijn in de lokale horeca, toerisme en middenstand. - De pop-up bar zet maximaal in op de aankoop van lokale producten en diensten. |
20% |
Ervaring en referenties. |
- Goede referenties van de uitbater uit het verleden. |
Het college van burgemeester en schepenen kan ten allen tijde op een gemotiveerde wijze de aanvraag weigeren of een aanpassing ervan vragen.
Je stelt je kandidaat door jouw pop-up bar aan te vragen via een evenementenaanvraag.
Om je kandidatuur kracht bij te zetten en aan te geven hoe je inzet op bovenstaande criteria kan je een motivatienota toevoegen. Je kan ook bijkomende documenten, dossiers, voorbeelden, … bezorgen aan vrije.tijd@grobbendonk.be.
De beoordeling van de aanvragen gebeurt door een comité, samengesteld uit:
Burgemeester of zijn/ haar afgevaardigde;
Verantwoordelijke schepen;
Clusterverantwoordelijke Samenleving of zijn/ haar afgevaardigde;
Noodplanningscoördinator;
Onafhankelijk lid, aangeduid door het college.
De pop-up bar die de toelating krijgt van het college van burgemeester en schepenen, vraagt nadien de nodige vergunningen aan.
Vergunningen
- Uitbatingsvergunning horeca.
- Melding omgevingsvergunning voor de exploitatie van ingedeelde inrichtingen klasse 3 (Vlaremrubriek 32.1 voor muziekactiviteiten).
- Mogelijks dien je nog een bijkomende vergunning bij jouw omgevingsvergunning aan te vragen voor bijvoorbeeld een zware koelinstallatie, opslag gassen, lozen afvalwater, stookinstallatie, … Controleer dit voor je pop-up op https://vlaremwegwijzer.navigator.emis.vito.be.
- Bij inname openbaar domein volgt tevens een goedkeuring door het college van burgemeester en schepenen.
- De organisator dient rekening te houden met het Vlaams Reglement betreffende de Milieuvergunning en Afvalpreventie. Vanaf 1 januari 2020 is het gebruik van wegwerpbekers of -verpakkingen voor dranken verboden op evenementen. Enkel als de eventorganisator ze voor meer dan 90% inzamelt en laat recycleren, zijn ze nog toegestaan. Vanaf 1 januari 2022 wordt deze grens opgetrokken naar 95%.
Vrijstelling omgevingsvergunning stedenbouwkundige handelingen
Wie een pop-up horecazaak/bar opent, wordt vrijgesteld van een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen (artikel 7 van het vrijstellingenbesluit).
De duur van een pop-up horecazaak is vastgesteld op een maximale duur van vier periodes van dertig aaneengesloten dagen per kalenderjaar en voor zover niet strijdig met uitdrukkelijke voorwaarden van omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen.
Op de eerste dag van de plaatsing van de constructie en/of de functiewijziging begint de periode van dertig dagen te lopen, ongeacht of de functiewijziging de volle dertig dagen gebeurt of de constructie de volle dertig dagen geplaatst blijft. De periodes van dertig dagen kunnen aaneengesloten zijn, maar overlappen elkaar niet.
Het is noodzakelijk en aangeraden om vooraf contact op te nemen met het team Ruimte en Vergunningen van het lokaal bestuur Grobbendonk om te controleren of de geplande bestemming niet strijdig is met de bepalingen in het gewestplan, de plannen van aanleg (BPA) of ruimtelijke uitvoeringsplannen (RUP).
Overige initiatieven met betrekking tot tijdelijke horecagelegenheden
Duurt het initiatief minder dan twee weken, dan wordt het initiatief als evenement aangevraagd (meer info via team Vrije tijd).
Dit reglement is tevens niet van toepassing voor de tijdelijke uitbreiding van een bestaande horecazaak (meer info via team Ruimte & Vergunningen).
Artikel 2: Een afschrift van dit besluit wordt bezorgd aan:
Team Ruimte & Vergunningen
Team Informatie & Communicatie
Team Financieel Management
Noodplanningscoördinator